Rosii uscate in ulei de masline

Nota 5 (5 voturi)
*****

     O noua descoperire pentru mine sunt aceste rosii uscate, absolut fantastice - sunt ca niste mici bombe de arome. In orice le puneti - salata, sandwich, paste, branza, etc - innobileaza si dau o aroma deosebita, intensa de rosii si mirodenii.

Urmeaza mai incolo sa va pun si cateva retete cu ele, dar mi-au placut si simple pe paine integrala.

Deci acum cat mai sunt rosii faceti reteta, ca nu este grea deloc, si o sa vedeti ca imediat ce le simititi mirosul, imaginatia voastra  va sti ce sa faceti cu ele :)

Ingrediente

Rosii
2 kg
alegeti rosii carnoase si mici - eu iau din acele lungi si grase, le spun "prunisoare" in piata
Usturoi
10 buc
10 catei
Busuioc uscat
2 lingurite
Piper negru
1 lingurite
Sare
2 lingurite
Zahar
2 lingurite
Ulei de masline
300 ml
eu folosesc ulei de masline din acela mai iefitn, din turte de masline sau pentru prajit

Pasi de urmat

1

Aveti o poza cu rosiile pe care le folosesc eu pentru uscat.

Deci, rosiile se spala si se lasa la scurs.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 1
2

Asterneti 1 sau 2 tavi de cuptor cu folie de aluminiu (cu partea mai lucioasa in sus).

Taiati rosiile jumatati si le aranjati in tava.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 2
3

Presarati piperul, busuiocul (puteti folosi ierburi de Provence), sarea si zaharul.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 3
4

Stropiti rosiile cu ulei de masline si distribuiti peste ele usturoiul zdrobit.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 4
5

Si puneti tava la cuptor, la 100 de grade pentru 4-6 ore in functie de dimensiunile rosiilor.

Daca aveti ventilatie ii dati drumul.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 5
6

Rosiile sunt gata cand sunt mai uscate, dar inca elastice - din cauza uleiului poate sa va para ca inca nu sunt gata dar va uitati atent si le vedeti - in 6 ore sigur se fac.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 6
7

Pentru pastrare le puneti in borcane uscate - daca le tineti la frigider doar le arnajati in borcane si turnati ulei de masline printre ele.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 7
8

Daca le conservati si le tineti in conditiile normale, nu la frigider, le capsati bine si le puneti pentru 40-45 minute la sterilizat la cuptor, la 150 grade. Le scoateti si lasati sa se racoreasca in conditii normale.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 8
9

Vi le recomand, mai ales daca sunteti mai comozi cu domeniul conservelor - reteta este foarte simpla dar deosebit de buna.

Pofta Buna!

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 9
Cantitate: 1 kg (2-3 borcane mici)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Sursa: koolinar.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

ica (18 September 2011, 18:31)

toate sunt bune dar nu e timp de gatit celputin pt-mine mersii pt.reteteciao

*****
naty (18 September 2011, 21:57)

 aceste rosii sunt intr-adevar un deliciu. Merci mult finutza pentru reteta, le voi face neaparat!!!!

 

lena
lena (18 September 2011, 23:06)

DA, chiar sa faci, daca nu reusesti pana in octombrie, iti aduc un borcan sa le gustati si voi

*****
Natali (19 September 2011, 23:31)

Uf, chiar is bune rosiile astea, dar cine sa aiba rabdare cu ele, sa le usuce, ehh, poate daca as avea un cuptor cu reglaj mai bun al temperaturii, sau un uscator de legume/fructe

 

Natali (19 September 2011, 23:31)

m-am referit la mine, desigur, fiinta comoda ce sint :D

sandrina
sandrina (27 September 2011, 09:43)

LENA eu fac reteta asta de ff multi ani ,numai ca eu in loc de busuioc folosesc oregano salbatic ,este fff buna ,,multumesc ca ne oferi in fiecare zi cate o reteta de-a ta ,toate sunt minunate --- o zi buna iti doresc.

VioricaIchim
VioricaIchim (27 March 2012, 09:17)

 buna, sunt Vio, si urmaresc cu interes retetele tale si imi si ies exact cu cantitatile de ingrediente ce le postezi, si asta este un lucru f important pentru mine:) as dori sa te intreb la retete asta de rosii uscate, indiferent de modul de pastrare frigider sau clasic se pune ulei de masline intre ele, sau numai in cazul in care sunt tinute la frigider?  pup

 

lena
lena (27 March 2012, 09:20)

Viorica, oricum trebuie pus ulei, chiar daca le tii in frigider. Acum incerc sa gasesc o solutie de a le pastra asa uscate simplu, dar deocamdata doar cu un deshidrator bun se poate face :(

Te pup si multumesc de apreciere!

maslinutza (07 August 2012, 20:58)

 La ce se folosesc?

lena
lena (07 August 2012, 21:01)

La de toate - pizza, salate, sosuri, etc.

maslinutza (07 August 2012, 23:28)

 Ms de raspuns!!!Mereu indraznesc sa fac retete noi de pe site-ul tau fiindca sunt foarte bine explicate....Azi am facut cornurile cu gem si au iesit minunate.Multumesc!!!

Alina C
Alina C (28 August 2012, 16:38)

de cand am vazut reteta asta am vrut s-o incerc. sigur e super delicioasa....doar ca la cuptorul meu pe gaz nu mi-a iesit :( desi am dat focul la minimum rosiile din tavita de jos s-au lipit de folie si s-au ars :( acum am inca in cuptor a doua tava, si stau cu ochii in patru sa nu se arda. cred ca le voi lasa mai semi-uscate si le voi pune la frigider intr-un borcan. oricum nota 10 pt reteta...iar eu ar trebui sa-mi iau un cuptor electric :)

lena
lena (28 August 2012, 18:45)

Da, mai greu la cuptor cu gaz, au un punct de coacere cand daca nu esti atent, imediat se pot usca prea tare. Oricum merita sa te chinui putin, sunt foarte bune pt tot ce vrei sa faci.

Cori
Cori (15 July 2013, 22:32)

Foarte buna ideea asta a ta Lena, multumesc tare mult!

Cori
Cori (15 July 2013, 22:33)

Sunt frumoase si delicioase

lena
lena (16 July 2013, 12:33)

Te pup Cori si sa le mancati cu placere, ma bucura mult comentariile tale

Cori
Cori (18 July 2013, 22:49)

Si eu te pup si imi pare rau ca nu ne-am mai vazut de mult, pt. ca nu se mai tine atelierul. Sunt foarte bucuroasa ca iti plac comentariile mele . Pup

*****
ralubebe (10 August 2013, 16:07)

Buna,

Este super reteta, abia astept sa o incerc.

Am o intrebare: in loc de folie de aluminiu este ok sa folosim hartie de copt? Am eu pitici pe creier cu folia de aluminiu si o evit cat pot.. :).

Multumesc frumos!

lena
lena (10 August 2013, 21:28)

Cred ca merge si cu hartie de copt, sau poti s-o pui peste folia de aluminiu.

tiki
tiki (11 August 2013, 16:07)

Buna Lena. Rad singura  si ma minunez.De ce? Am facut si eu reteta asta,dar numai dintr-un kg de rosii. Lunguiete. Mi-a trebuit ptr.tava mare de aragaz 1 kg. 1 rosie. Ca atunci cand le-am pus in borcan (1 de 800), sa-mi ramana 1 rosie.:). Dar nu deasta rad,ci am inceput sa citesc comentariile si am ajuns la Alina C,la care i s-au lipit de folia de Al,si am zis ,hai sa-i scriu mai jos sa faca pe hartie de copt, ca sa constat ca mi-ai luat-o inainte. Stii,eu sunt cu hartia. Da,eu am pus folie de Al,mare, hartie de copt peste,tot mare,apoi am acoperit cu hartia de copt folia Al. Dar hartia de copt am uns-o putin cu ulei,apoi am asezat rosiile. Si peste am pus ulei extravirgin,dar mi-a intrat cam mult.Nu s-au lipit deloc,deloc.  Deci am 2 intrebari: 1,Ulei de floarea soarelui nu merge?(mie de m.nu-mi place) si 2,cam cat timp se pot tine in frigider?.Am gustat,mi-au placut mult,dar mi s-a parut coaja cam tare. Oare asa trebuie? 5 ore le-am tinut si au iesit  excelente ca dizain. Multumesc din nou de tot.

lena
lena (12 August 2013, 08:37)

Cred ca merge si ulei de floarea soarelui, si eu am inca 2 felii de rosii in ulei in borcanul de anul trecut. Daca le pui ulei ca sa le acopere bine vor sta si 1 an la sigur.

tiki
*****
tiki (12 August 2013, 08:47)

Ooooooooo,mult.  Ar fi bine sa ma tina atata :). Multumesc pentru raspunsul prompt. O zi buna.Nu stii sa-mi dai raspunsul cu ardeii mici de pe e-mail? Pupici.

lena
lena (12 August 2013, 12:40)

A, scuze, m-am luat cu altele si am uitat sa-ti scriu acolo - eu nu le stiu exact gustul pentru ca nu am luat niciodata. Ma gandeam ca poti incerca sa faci niste rulouri cu ardei copt si ceva branza feta, oare o fi la fel ca textura si gust.

Oricum m-ai facut curioasa, cand ajung la Carrefour o sa iau sa vad mai exact cum sunt.

tiki
tiki (26 August 2013, 09:33)

Buna Lena. Sunt surprinsa placut de reactia prietenilor mei. I-am servit cu multe preparate dupa retetele tale si au fost incantati,dar....de aceste rosii cel mai tare. Am dat cate un borcanas la C-ta, Sibiu, aici..si m-au intrebat reteta. Adevarat ca primul borcan,l-am facut exact dupa reteta ta, dar la urmatoarele am marit cantitatiile de ingrediente sa fie mai picant si am presarat si curry, si in borcan am pus cate o bucatica de ardei iute. Si acuma am in cuptor o tava,dar se face singura ca eu plec la cumparaturi.  . E ok. Multumesc.Pupici

alexandragabriela12
*****
alexandragabriela12 (08 September 2013, 20:36)

 Un adevarat rasfat si acum dar mai ales pentru iarna ce va urma! Am facut de proba dar o sa mai fac saptamana viitoare ca sa am rezerve.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena