Gogosari in otet

Gogosari in otet

Cu gogosarii in otet, la fel ca si la reteta de Castraveti in otet mi-a luat mult timp pana am gasit o combinatie si reteta buna de gogosari in otet, in acelasi timp simpla, fara prea multe operatiuni de conservare/sterilizare. Multumiri multe utilizatoarei site-ului Tia pentru reteta sugerata in comentariile la Gogosarii marinati(alta reteta, gogosarii au un gust mai dulce).

Am facut in asa fel gogosarii deja de 3 ani, si sunt exact cum trebuie sa fie - picanti, crocanti - desi nu suntem mari amatori de muraturi in otet, sunt nelipsite in Salata de boeuf. Asa ca in fiecare an ma asigur ca am productie proprie de castraveti si gogosari in otet, macar cate 10 borcane de fiecare. Apropo castravetii facuti dupa aceasta reteta sunt la fel, foarte deliciosi si gustosi, acum am pus si niste gogonele, conopida si varza rosie, sa vedem cum vor fi.

Pentru cei mai pofticiosi sugestie - puteti face o casoleta mica si lasata 3 zile in marinada, apoi pastrati la frigider - deja veti putea degusta si savura o prima tura de gogosari.

Va invit la comentarii sa scrieti sugestii si retetele voastre, intotdeauna este loc de mai bine, nu?

Ingrediente

Gogosari rosii
5 kg
pentru aproximativ 14 borcane
Otet
1 l
pentru cei din Romania sugerez sa luati Otet de Topoloveni, pentru ceilalti merge si orice alt otet de 9%
Apa
3.8 l
Sare
10 linguri
sare de muraturi
Zahar
25 linguri
Mustar boabe
14 lingurite
cate 1 lingurita la borcan de 800ml - Mai puteti adauga piper negru, usturoi, frunze de telina si radacina de hrean

Pasi de urmat

1

Gogosarii se spala si se curata - le taiati felii potrivite, aveti grija sa folositi manusi de protectie.

2

Borcanele se spala si usuca bine,

In fiecare adaugati cate 1 lingurita boabe de mustar.

3

Si incepeti sa umpleti borcanele cu feliile de gogosari.

Nu uitati sa mai puneti cate o bucata de radacina de hrean,usturoi, frunze de telina(eu acum nu am pus) si optional buchetele de conopida.

4

Asa continuati pana umpleti toate borcanele.

Eu de obicei fac 10 borcane+1 casoleta pentru consum rapid.

5

Intr-o cratita de minim 5 litri amestecati apa cu otetul, sarea si zaharul.

Lasati sa fiarba.

6

Turnati marinada fierbinte in borcane si imediat le puneti capace.

7

Sigilati bine si intoarceti borcanele cu fundul in sus. Asa ar fi bine sa ramana 1-2 zile.

8

Casoleta o umpleti cu marinada, lasati 2 zile la temperatura camerei apoi puneti in frigider si puteti deja sa va delectati.

9

Aici castravetii si borcanele de test cu gogonele si varza rosie.

10

Datorita casoletei va pot arata si gogosarii fara borcane.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kilograme (14 borcane de 800ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)
Sursa: Tia

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 37

Natali Grigori
Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) 29 aug 2019, 13:48

Lena dar ce părere ai daca am da borcanele in cuptor in loc sa fierbem marinada și să opărim gogoșarii cum crezi sar primi?

lena
Elena (lena) Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) 29 aug 2019, 13:49

Nu, la aceasta reteta urmati exact pasii.

Natali Grigori
Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) Elena (lena) 29 aug 2019, 13:50

ok ms

mioara.stefan
mioara.stefan 27 oct 2018, 17:55

Pana la urma, este multa sarea, sau nu?

lena
Elena (lena) mioara.stefan 27 oct 2018, 19:39

Este bine 😉

mioara.stefan
mioara.stefan Elena (lena) 27 oct 2018, 19:44

Multumesc frumos!

Sin Elena
Sin Elena 12 oct 2017, 16:29

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Gheo
Gheo 16 oct 2015, 11:44

Zece linguri de sare la 4,8 litri de apa? Nu-i mult?

Nota mea pentru reteta:
IlincaM
IlincaM 31 aug 2015, 15:21

De ce trebuie folosite manusi de protectie?

lena
Elena (lena) IlincaM 02 sep 2015, 17:17

Eccretu, nu stiu sa va spun exact, puneti dupa gust, sa fie duce.

IlincaM, gogosarii se mai nimeresc sa fie iuti unii si daca nu folositi manusi va vor arde si ustura mainile.

eccretu
eccretu 31 aug 2015, 09:30

cele 25 linguri de zahar la ce cantitate de miere ar corespunde? as vrea sa pun miere de albine.cat desprte otet,pot pune otet de mere?multumesc.

Nuri
Nuri 28 aug 2015, 01:18

Buna Lena . Zahar putem pune, si ce cantitate . Sotul nu mananca asa acru . Multumesc

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 25 aug 2015, 21:53

eu am facut doar 4  bancute de proba  si am urmat in tocmai receta  dar sau tulburat nu sau umflat capacele dar sau tulburat  ce poate fi tre sai arung deja ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 27 aug 2015, 12:38

Hmm, daca nu s-au umflat puteti sa incercati sa le gustati si vedeti daca nu sunt prea inacrite. Eu de obicei nu le mai folosesc pe cele tulbure, la mine 1-2 borcane din o tura se mai tulbura, cred ca nu sunt capacele bine inchise.

Katrin
Katrin 16 oct 2013, 16:44

E prima oara cand am facut si eu gogosari...adevarul e ca m-am tot codit eu o saptamana intreaga pana m-am decis dupa care reteta sa fac...si..m-am decis...Am facut dupa o veche reteta de-a mamei...doar ca ea marina ardei dulci nu gogosari...Nu stiu de ce la sudul Moldovei nu prea "sunt in trend" gogosarii...Ceea ce a iesit e demn de apreciat...crocanti, aromati, dulcisori...perfecti! Am mancat cu toata familia cu placere, chiar si insasi marinada cu paine e asa gustoasa:) Mi-a amintit intr-un fel de copilarie. Deci, reteta e varianta fara apa...
Ingrediente:
5-6 kg de gogosari sau ardei dulci carnosi (necuratati)
300-500 gr de usuturoi

Marinada:
1 litru ulei deodorizat
0.5 l de otet de masa 9%
150 gr de miere de albina sau 200-300 g zahar
(eu am ales sa pun zahar, mierea o las de leac  )
2 lingurite sare
10-15 frunze de dafin
20-30 boabe de piper negru

1. Borcanele eu le spal bine apoi le pun la sterilizat in cuptor la temperatura de 100 grade timp de 20 minute. Pe grila din cuptor pun un ziar umed si pe el asez borcanele.
2. Gogosarii se curata de cotor.
3. Se curata usturoiul.
4. Intr-un vas se prepara marinada din: ulei, otet, zahar (miere), sare, se amesteca totul foarte bine pana se topeste zaharul, sarea.
5. Punem un ceaun pe foc si turnam cate un pic de marinada, cand incepe a fierbe punem cativa catei usturoi, boabe piper negru, frunze de dafin si cate o portie de gogosari, asa cat consideram ca se incadreaza in marinada. Fierbem 4-5 minute din momentul inceperii fierberii, apoi ii asezam in borcanele sterilizate, adaugand si cate un pic de marinada deasupra gogosarilor strecurand in borcan si catei de usturoi, frunze de dafin, boabe de piper din marinada.
6. Tragem capacul sau infiletam.
7. Si tot asa procedam si cu restul marinadei si gogosarilor pana se termina cantitatile.
8. Asezam borcanele cu gura in jos pe o patura si le invelim cu o a doua si vor sta asa timp de 48 ore, abia dupa acest rastimp procesul de marinare va lua sfarsit.
Atasez si o pozica.
Pofta buna!

Poza mea pentru reteta:
helisananca
helisananca 08 oct 2013, 14:41

Super bun si super simplu chiar cautam o reteta simpla pt gososari..felicitari

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile