Gogoșari în oțet

Gogoșari în oțet

Cu gogoșarii în oțet, la fel ca și la rețeta de Castraveți în oțet mi-a luat mult timp până am găsit o combinație și rețetă bună de gogoșari în oțet, în același timp simplă, fără prea multe operațiuni de conservare/sterilizare. Mulțumiri multe utilizatoarei site-ului Tia pentru rețeta sugerată în comentariile la Gogoșarii marinați (altă rețetă, gogoșarii au un gust mai dulce).

Am făcut în așa fel gogoșarii deja de 3 ani, și sunt exact cum trebuie să fie - picanți, crocanți - deși nu suntem mari amatori de murături în oțet, sunt nelipsite în Salata de boeuf. Așa că în fiecare an mă asigur că am producție proprie de castraveți și gogoșari în oțet, măcar câte 10 borcane de fiecare. Apropo castraveții făcuți după această rețetă sunt la fel, foarte delicioși și gustoși, acum am pus și niște gogonele, conopidă și varză roșie, să vedem cum vor fi.

Pentru cei mai pofticioși sugestie - puteți face o caserolă mică și lăsată 3 zile în marinadă, apoi păstrați la frigider - deja veți putea degusta și savura o primă tură de gogoșari.

Vă invit la comentarii să scrieți sugestii și rețetele voastre, întotdeauna este loc de mai bine, nu?

Ingrediente

Gogoșari roșii
5 kg
pentru aproximativ 14 borcane
Oțet
1 l
pentru cei din România sugerez să luați Oțet de Topoloveni, pentru ceilalți merge și orice alt oțet de 9%
Apă
3.8 l
   
Sare
10 linguri
sare de murături
Zahăr
25 linguri
   
Muștar boabe
14 lingurite
câte 1 linguriță la borcan de 800ml - Mai puteți adăuga piper negru, usturoi, frunze de țelină și rădăcină de hrean

Pași de urmat

Pas 1

Gogoșarii se spală și se curăță - le tăiați felii potrivite, aveți grijă să folosiți mănuși de protecție.

Gogoșari în oțet - Pas 1
Pas 2

Borcanele se spală și usucă bine,

În fiecare adăugați câte 1 linguriță boabe de muștar.

Gogoșari în oțet - Pas 2
Pas 3

Și începeți să umpleți borcanele cu feliile de gogoșari.

Nu uitați să mai puneți câte o bucată de rădăcină de hrean, usturoi, frunze de țelină (eu acum nu am pus) și opțional buchețele de conopidă.

Gogoșari în oțet - Pas 3
Pas 4

Așa continuați până umpleți toate borcanele.

Eu de obicei fac 10 borcane + 1 caserolă pentru consum rapid.

Gogoșari în oțet - Pas 4
Pas 5

Într-o cratiță de minim 5 litri amestecați apa cu oțetul, sarea și zahărul.

Lăsați să fiarbă.

Gogoșari în oțet - Pas 5
Pas 6

Turnați marinada fierbinte în borcane și imediat le puneți capace.

Gogoșari în oțet - Pas 6
Pas 7

Sigilați bine și întoarceți borcanele cu fundul în sus. Așa ar fi bine să rămână 1-2 zile.

Gogoșari în oțet - Pas 7
Pas 8

Caserola o umpleți cu marinadă, lăsați 2 zile la temperatura camerei apoi puneți în frigider și puteți deja să vă delectați.

Gogoșari în oțet - Pas 8
Pas 9

Aici castraveții și borcanele de test cu gogonele și varză roșie.

Gogoșari în oțet - Pas 9
Pas 10

Datorită caserolei vă pot arăta și gogoșarii fără borcane.

Poftă Bună!

Gogoșari în oțet - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg (14 borcane de 800ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)
Sursă: Tia

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 40

Fialka30
Fialka30 08 Oct 2022, 14:35

Lena, ti-au iesit gogonelele dupa aceasta reteta? Au stat? Au fost buni? Daca, da, atunci te rog sa-mi spui daca ai procedat la fel ca si la gogosari. Adica nu mai trebuie fiert cu borcanul sau ceva? Mersi.

lena
Elena (lena) Fialka30 08 Oct 2022, 19:53

I-am facut la fel dar nu ne-a placut gustul si am renuntat. Noi preferam muraturile murate fermentate, fara otet.😉

Fialka30
Fialka30 17 Dec 2020, 00:29

Am facut aceasta reteta in aceasta toamna 2020. Am deschis primul borcan in 15 decembrie 2020. Stau foarte bine. Sunt buni gogosarii cu o singura obiectie: recomand totusi un pic mai putina sare. In rest Foarte buni.

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) 29 Aug 2019, 13:48

Lena dar ce părere ai daca am da borcanele in cuptor in loc sa fierbem marinada și să opărim gogoșarii cum crezi sar primi?

lena
Elena (lena) Lis [email protected] (Natali Grigori) 29 Aug 2019, 13:49

Nu, la aceasta reteta urmati exact pasii.

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) Elena (lena) 29 Aug 2019, 13:50

ok ms

Sin Elena
Sin Elena 12 Oct 2017, 16:29

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MarilenaEnache-Barbulescu273
Marilena Enache - Barbulescu (MarilenaEnache-Barbulescu273) 20 Sep 2017, 20:44

Nu este cam multa sare? Eu știam ca se pune 1 lingura la 1 litru de lichid? Și zahar?

tomy1981
tomy1981 27 Aug 2016, 14:01

nu se mai dustulesc borcanele? dupa ce le facem?

lena
Elena (lena) tomy1981 30 Aug 2016, 20:10

Nu mai trebuie.

Gheo
Gheo 16 Oct 2015, 11:44

Zece linguri de sare la 4,8 litri de apa? Nu-i mult?

Nota mea pentru rețetă:
diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 25 Aug 2015, 21:53

eu am facut doar 4  bancute de proba  si am urmat in tocmai receta  dar sau tulburat nu sau umflat capacele dar sau tulburat  ce poate fi tre sai arung deja ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 27 Aug 2015, 12:38

Hmm, daca nu s-au umflat puteti sa incercati sa le gustati si vedeti daca nu sunt prea inacrite. Eu de obicei nu le mai folosesc pe cele tulbure, la mine 1-2 borcane din o tura se mai tulbura, cred ca nu sunt capacele bine inchise.

Katrin
Katrin 16 Oct 2013, 16:44

E prima oara cand am facut si eu gogosari...adevarul e ca m-am tot codit eu o saptamana intreaga pana m-am decis dupa care reteta sa fac...si..m-am decis...Am facut dupa o veche reteta de-a mamei...doar ca ea marina ardei dulci nu gogosari...Nu stiu de ce la sudul Moldovei nu prea "sunt in trend" gogosarii...Ceea ce a iesit e demn de apreciat...crocanti, aromati, dulcisori...perfecti! Am mancat cu toata familia cu placere, chiar si insasi marinada cu paine e asa gustoasa:) Mi-a amintit intr-un fel de copilarie. Deci, reteta e varianta fara apa...
Ingrediente:
5-6 kg de gogosari sau ardei dulci carnosi (necuratati)
300-500 gr de usuturoi

Marinada:
1 litru ulei deodorizat
0.5 l de otet de masa 9%
150 gr de miere de albina sau 200-300 g zahar
(eu am ales sa pun zahar, mierea o las de leac  )
2 lingurite sare
10-15 frunze de dafin
20-30 boabe de piper negru

1. Borcanele eu le spal bine apoi le pun la sterilizat in cuptor la temperatura de 100 grade timp de 20 minute. Pe grila din cuptor pun un ziar umed si pe el asez borcanele.
2. Gogosarii se curata de cotor.
3. Se curata usturoiul.
4. Intr-un vas se prepara marinada din: ulei, otet, zahar (miere), sare, se amesteca totul foarte bine pana se topeste zaharul, sarea.
5. Punem un ceaun pe foc si turnam cate un pic de marinada, cand incepe a fierbe punem cativa catei usturoi, boabe piper negru, frunze de dafin si cate o portie de gogosari, asa cat consideram ca se incadreaza in marinada. Fierbem 4-5 minute din momentul inceperii fierberii, apoi ii asezam in borcanele sterilizate, adaugand si cate un pic de marinada deasupra gogosarilor strecurand in borcan si catei de usturoi, frunze de dafin, boabe de piper din marinada.
6. Tragem capacul sau infiletam.
7. Si tot asa procedam si cu restul marinadei si gogosarilor pana se termina cantitatile.
8. Asezam borcanele cu gura in jos pe o patura si le invelim cu o a doua si vor sta asa timp de 48 ore, abia dupa acest rastimp procesul de marinare va lua sfarsit.
Atasez si o pozica.
Pofta buna!

Poza mea pentru rețetă:
helisananca
helisananca 08 Oct 2013, 14:41

Super bun si super simplu chiar cautam o reteta simpla pt gososari..felicitari

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile