Tort cu miere si smantana

Demult  vroiam sa pun aceasta reteta, asteptam o ocazie potrivita si cred ca pe langa o pasca ar merge si asa un tort de casa rapid, delicios si frumos. Pandispanul moale se combina perfect cu crema de smantana si eventual niste visine, combinatie mai buna si mai simpla nu exista.

Sunt multe retete de torturi cu miere, asta-i cea mai simpla din cele pe care le stiu si din proprie experienta va spun ca place la toata lumea, chiar si la cei mai mofturosi - are un gust si  aroma ca un tort "de casa" - de fiecare data imi aminteste de dulciurile mamei, simple si bune.

Multumiri Nataliei de la care am vazut si am avut ocazia si sa gust acest tort minunat!

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
200 g
pentru aluat
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Miere
150 g
Smantana
200 ml
pentru aluat
Faina alba calitate superioara
280 g
Smantana 20% grasime
700 ml
sau chiar mai grasa - eventual sa mai aveti si niste intaritor de frisca
Zahar
150 g
pentru crema
Esenta de vanilie
1 buc
Nuca taiata marunt
100 g
eventual si niste visine

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati cu telul ouale, zaharul si bicarbonatul de sodiu.

2

Adaugati miere, amestecati.

3

Urmatoarea este smantana - amestecati.

4

Si ultima vine faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

5

Turnati aluatul intr-o tava asternuta cu hartie de copt - la mine tava are diametru de 28 cm.

6

Acum partea cea mai importanta si mai sensibila a retetei - aveti grija cum coaceti pandsipanul.

Trebuie pus la 180 de grade, observati ca dupa 15 minute se rumeneste bine(din cauza mierii din compozitie), dar aveti grija - inca nu este gata. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si lasati inca vreo 15-20 de minute pana trece testul scobitorii.

7

Lasati sa se racoreasca bine apoi il scoateti din tava - aici l-am pus cu fundul in sus, sa se raceasca mai repede.

8

Merge ornat imediat dupa ce s-a racorit pandispanul.

Fiindca la coacere face un mic motz,acesta il tai(il mananca Sofia de obicei:) - ca sa pot orna tortul mai bine.

9

Tai pandispanul in 2 foi, pe cea de sus o pun la baza tortului.

10

Smantana se bate bine cu zahar si vanilie, sa se intareasca putin - daca nu vrea ii puneti intaritor de frisca.

11

Peste prima foaie pun smantana din abundenta si visine(optional).

12

Apoi puneti a 2-a foaie si restul de smantana. Ornati dupa preferinta - eu prefer simplu cu nuci sau visine.

Lasati tortul minim 4-5 ore la frigider sa se inmoaie si patrunda bine.

13

Si am ales sa va pun ca poza de prezentare felia de tort - cred ca intelegeti de ce :)

Bun, bun si chiar va recomand sa-l incercati!

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 11 apr 2012, 18:01

una din cele mai bune prajituri ale sotiei mele :)

Nota mea pentru reteta:
Corina S.
Corina (Corina S.) 13 apr 2012, 22:18

bicarbonatul stins sau nu?

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 15 apr 2012, 18:57

Nu trebuie stins.

Corina S.
Corina (Corina S.) 16 apr 2012, 13:46

L-am facut de sarbatori. e delicos si foarte usor de preparat. multumesc frumos Lena...si Hristos a Inviat!

soni
soni 20 apr 2012, 14:02

L-am facut si eu acum de Pasti. A avut foarte mare succes. Multumim Lena!

 

Iulia2002
Iulia2002 27 apr 2012, 13:01

Si eu l-am pregatit de Pasti.Intr-adevar e usor de preparat si foarte delicios.Eu si familia mea iti multumim!

serafima
tcaci (serafima) 06 mai 2012, 23:28

Lena, tortul poate fi pastrat atitea zile cit este valabila smintina pe care o folosim la crema sau este comestibil mai multe zile, mult?

lena
Elena (lena) 06 mai 2012, 23:33

Mai mult de 4-5 zile nu-l mai tineti.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 29 iun 2012, 19:35

spuneti-mi va rog cit e de dulce, apreciatil cu o nota de la 1 la 10. Parca-mi pare prea mult zahar pentru aluat miere.


lena
Elena (lena) 29 iun 2012, 22:18

Daca pui putin zahar in crema este nota este cam intre 5-8.

cezar
cezar 20 iul 2012, 20:53

LENA SPUNETI VA ROG SMANTANA LA ALUAT DE CATE % GRASIME

lena
Elena (lena) 20 iul 2012, 22:44

Oricare smantana, nu are importanta la aluat - la crema ar fi bine sa fie mai grasa, este si mai densa, mai simplu de uns.

cezar
cezar 21 iul 2012, 10:39

multumesc pentru raspuns rapid

motanika
motanika 17 sep 2012, 13:22

am facut si eu acest delicios tort in acest sfirsit de saptamina!!Lena iti multumim pentru toate retele tale,sunt superbe!!eu si prietenele mele suntem fanele tale!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 17 sep 2012, 14:32

Ce frumos l-ai facut! Ma bucur mult ca va plac retetele si siteul! Salutari si pup la toage fanele!

tatinela
tatinela 13 dec 2012, 21:25

torta asta am facut-o deja de citeva ori,si pot spune ca e prima torta cu succes a mea...exact ca cea din comert,chiar mai gustoasa...de ziua fetitei mele am facut tort papusha dupa aceeasi reteta si i-am dat gata pe toti invitatii!!!

Poza mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 25 feb 2013, 22:54

Un tortulet reusit, l-am facut pentru nasica mea draga, Medeea, care a fost f. incantata de el. Pentru un copilas mic mi s-a parut cel mai sanatos si aspectuos tort. Dupa gustul meu trebuia sa insiropez putin blatul, a fost cam uscat, sau poate am eu acea mini-obsesie cu insiropatul torturilor . In rest, f. bun. Multumesc, Lena, de reteta.

Poza mea pentru reteta:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 13 mar 2013, 17:29

de obicei sotzul la fiecare torta imi gaseshte cite un neajuns ( ba e prea cremos, ba e prea dulce, sau arata mai frumos daca-l infrumusetzai intr-un alt mod etc.)  la acesta insa a ramas cu gura cascata shi nu se putea satura, a spus doar un singur cuvint IDEAL ! 
Uau eu nici nu ma ashteptam ca-l pot lasa fara cuvinte cu un tort atit de ushor shi repede de preparat! mai ramasesera o felie shi ma intrebat kind am sa-l fac data viitoare!!!  sunt fff fericita, ms din suflet Lena pt recetele tale!!!

Nota mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 23 mar 2014, 11:26

Foarte gustos, multumesc ! Copiii imi cer sa le mai fac aceasta torta...

Poza mea pentru reteta:
Patricia10
Patricia10 23 mar 2014, 14:36

eu as dori sa fac pandispanul fara bicarbonat de sodiu...putem sa il facem fara sau sa il inlocuim?

lena
Elena (lena) 23 mar 2014, 14:39

Mierea si bicarbonatul sunt oblligatorii aici - intra in reactie si de aici culoarea maronie si gustul specific al tortului.

Ecaterina Mitu
Ecaterina Mitu 28 mar 2014, 15:41

Am pregatit tortul de 2 ori.....si acum nu demult de ziua mea....este foarte gustosshi sa mincat la fel de repede....sotului i-a placut foarte mult....chiar si eu dupa ce alaptez copilul ma apuka o foame.....o felie de tort ma salveaza.....k a doua este greu de mincat e foarte setios.....merci mult de reteta....

Nota mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 20 iul 2014, 16:15

Lena, tu ai ceva special de masurat cantitatea uleiului si a mierei de albini, ca eu pun din ochi, dar as vrea ceva util... Mersi

lena
Elena (lena) 20 iul 2014, 16:50

Masor cu cantarul daca e in grame si cu cana de masurat daca in ml, sau cu lingura. Ceva special inca nu am descoperit :)

taniulya
taniulya 21 iul 2014, 23:30

Pai vezi ca cana gradata de obicei e pentru apa, faina si zahar, tu ai vreo cana si pentru mai multe chestii? Asta intrebam... Ca doar 100 ml apa nu sunt 100 ml ulei.

taniulya
taniulya 21 iul 2014, 23:33

Apropo, am incercat acest tort si am ramas foarte incintata de rezultate. Mersi ca existi!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 iul 2014, 09:17

Multumesc Taniylia :)

Ref la discutia cu cana, sunt cani pt diferite tipuri de ingrediente, dar nu-mi place sa le folosesc - prefer sa deduc totusi gramajul in grame decat in ml cand merge vorba de chestii mai fine si mai importante.

Carolinchic
Carolinchic 24 aug 2014, 05:56

Lena, am o intrebare ce tine de structura  si consistenta pandispanului. Pe poza ta arata mai pufos si mai umed decit in pozele celor ce au postat si la fel se deosebeste si culoarea blatului, al tau e mai inchis. De ce momente depinde un rezultat mai perfect? Grasimea smintinii din blat, sau poate e necesar de reglat cantitatea de faina. Iti multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) 24 aug 2014, 21:01

Da, in primul rand diferenta de culoare in poze  este de la calitatea aparatului de fotografiat, la fete se vede el mai roscat, dar de fapt este maroniu. Am avut unele probleme si cu aparatul meu, anume la culoarea maro are tendinta sa o faca roscata.

Alta diferenta ar fi de la calitatea mierii, ar putea sa fie putin mai deschis la culoare. Inca o chestie, este timpul de coacere, trebuie sa se coaca bine, dar nici sa nu arda, sa fie de asa culoare.

Taniussha
Taniussha 09 feb 2015, 21:55

E foarte delicios.....

Poza mea pentru reteta:
ala madrid
ala madrid 13 feb 2015, 00:32

Buna... am si eu o intrebare referitor la smantana.... Sunt in Spania. Aici nu e smantana normala ca acasa. De care folosesc, lapte dulce care il pot bate si se face smantana sau un yaurt obisnuit? Vreau sa fac torta maine, surpriza penru Sf Valentin 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 13 feb 2015, 13:52

Merge si cu una si cu alta. Bineinteles crema putin mai acrisoara s-ar potrivi mai bine.

Dar puteti din smantana dulce sa faceti smantana fermentata, adaugati 1-2 linguri de iaurt la ea si o lasati la cald pana se ingroasa si fermenteaza, cam 12-24 de ore.

ala madrid
ala madrid 13 feb 2015, 14:25

Cred k nu m-am exprimat corect. Am avut in vedere de smantana din aluat.... daca pun lapte dulce e mai likid, kred k ar trebui mai multa faina.... o pot inlocui cu iaurt?

 

 

lena
Elena (lena) 13 feb 2015, 14:37

Ah da, in aluat ar merge iaurt mai gras.

ala madrid
ala madrid 13 feb 2015, 14:49

Merci mult.... il fac si pun poza imediat....

Merci mult pentru recete, sunt foarte gustoase toate. Cand il intreb pe sot ce mancare sa fac, imi zice: Pai uitete pe sait la cumatra Lena (cred ca nu e nici o suparare) 

 

tomy1981
tomy1981 18 mar 2015, 22:53

am incercat sa fac si eu acest tort..dar am facut cu smantana de 12% din pacate si am pus plic de ingrosare ..si tot moale ii crema..trebuie sa bat mai mult sau ce sa fac sa nu o arunc..

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 19 mar 2015, 20:03

Mai pune-o putin la frigider si se mai intareste. In cel mai rau caz o folosesti asa lichida.

Poti sa-i pui un pic de gelatina dizolvata in apa calduta, lasa la frigider pana se prinde usor si o folosesti.

tomy1981
tomy1981 19 mar 2015, 21:13

multumesc.am rezolvat..cu alta smantana30%

tomy1981
tomy1981 19 mar 2015, 21:15

:-)

Poza mea pentru reteta:
marussia
marussia 10 apr 2015, 13:04

se poate face si cu blat din comert? :D

lena
Elena (lena) 10 apr 2015, 14:01

Da

andra constantin
andra constantin 15 aug 2015, 23:55

Acest tort a fost o surpriza placuta. A iesit delicios! Toata lumea l-a apreciat! Cu siguranta il voi mai face! Ps: am insiropat putin blatul, dar cred ca mai mergea inca putin sirop. Fara sirop cred ca iesea un pic prea uscat pentru gust.ul nostru

Nadeanirsa2000
Nadejda Nirsa (Nadeanirsa2000) 25 aug 2015, 19:10

Este foarte buna reteta o fac in fiecare saptamina!

Nota mea pentru reteta:
Maria.Bobeico
Maria.Bobeico 29 aug 2015, 10:57

Lena se poate de pus vanilie in loc de esenta?

lena
Elena (lena) 29 aug 2015, 12:29

Bineinteles, chiar mai bine.

Maria.Bobeico
Maria.Bobeico 29 aug 2015, 13:45

Mersi!💋

Nota mea pentru reteta:
Iuliana Perciun
Iuliana (Iuliana Perciun) 04 nov 2015, 23:42

miere artificiala se poate de folosit?

 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 05 nov 2015, 06:48

Da, sigur

TatianaB
TatianaB 19 nov 2015, 22:47

Buna fetelor am facut si eu acest tort doar ca crema de smintina am inlocuito cu lapte condensat fiert si cu visine, chear foarte gustos cred ca e mai gustos decit cu smintina.

Nota mea pentru reteta:
TatianaB
TatianaB 19 nov 2015, 22:48

Vreau sa pun si o poza cu tortul dar nu pot

TatianaB
TatianaB 19 nov 2015, 22:54

Poza mea pentru reteta:
TatianaB
TatianaB 19 nov 2015, 22:55

🎂

Poza mea pentru reteta:
doina123
doina123 11 ian 2016, 15:48

buna, eu fac acest tort de o viata ... :) , si as vrea sa spun ca am experimentat foarte mult...ce as putea sa adaug este ca adaug miere mult mai multa, si de asta iese la culoare mai intunecat blatul ...eu mereu adaug cam 200 gr miere la 5 oua. Si la crema, nu-mi place cand smantana este tare, nu se imbiba bine blatul si iese mai uscat, dimpotriva, smantina o las la temperatura camerei si o amestec cu lingura zaharul ...se imbiba foarte bine in blat si iese tortul moale. Asa imi place mie, deja fiecare cu preferintele sale. Tortul este perfect, toti ma intreaba cum l-am facut !!! Bravo Lena, mult succes !!!

 

 

Nota mea pentru reteta:
Irinuca87
Chelaru Irina (Irinuca87) 15 ian 2016, 14:43

Lena daca fac blatul astazi si il ornez maine se intampla ceva cu blatul?

lena
Elena (lena) 17 ian 2016, 10:28

Puteti sa-l faceti fara grija cu 1-2 zile inainte, numai sa-l puneti intr-o punga sa nu se usuce.

vyorelya
vyorelya 02 mar 2016, 10:53

salut lena! da bordurile la tava sa le ung cu ceva/?

 

 

lena
Elena (lena) 02 mar 2016, 12:04

Eu nu ung bordurile, trec usor cu cutitul pe marginea blatului si il scot din tava.

vyorelya
vyorelya 02 mar 2016, 12:22

mersi mult!!!  acum trec la treaba

maryyy
maryyy 14 mar 2016, 08:50

E foarte bun!!! si usor de facut !!!

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 27 mar 2016, 08:40

Elena, am încercat citeva din recetele tale de torturi mi-au Esit perfect însă acesta ese dezastru pentru a doua oară nu pot înțelege care este cauza :(

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 27 mar 2016, 08:42

Mie nu imi ese acest tort care e cauza Elena ?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 27 mar 2016, 11:01

Luati pas cu pas reteta si va analizati atent ingredientele si greselile.

Cornelia BB
Cornelia BB 27 mar 2016, 17:37

Este pentru a Doua oara cind il prepar si am fost Foarte atenta am masurat toate Ingredientele ....

Cornelia BB
Cornelia BB 27 mar 2016, 17:41

Primul asa mi-a Esit a fost gustos 😆Sa fie oare smintina cauza e prea moale ?!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 27 mar 2016, 20:55

Eu cred ca cea mai probabila cauza este calitatea mierii sau faptul ca smantana nu a fost fermentata, poate ati folosit din aceea dulce?

Din cate imi dau seama din poze tortul nu a crescut - asta posibil din cauza ca bicarbonatul nu a intrat in reactie cu smantana si mierea. Deci trebuie astea 3 sa le verificati - mierea, smantana si bicarbonatul.

vyorelya
vyorelya 11 apr 2016, 11:35

este foarte gustos tortul si usor de preparat! musafirii au fost incintati si multumiti! la fel iti multumesc si eu scumpa lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: