Tort cu miere si smantana

   Demult  vroiam sa pun aceasta reteta, asteptam o ocazie potrivita si cred ca pe langa o pasca ar merge si asa un tort de casa rapid, delicios si frumos. Pandispanul moale se combina perfect cu crema de smantana si eventual niste visine, combinatie mai buna si mai simpla nu exista.

Sunt multe retete de torturi cu miere, asta-i cea mai simpla din cele pe care le stiu si din proprie experienta va spun ca place la toata lumea, chiar si la cei mai mofturosi - are un gust si  aroma ca un tort "de casa" - de fiecare data imi aminteste de dulciurile mamei, simple si bune.

Multumiri Nataliei de la care am vazut si am avut ocazia si sa gust acest tort minunat!

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
200 g
pentru aluat
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Miere
150 g
Smantana
200 ml
pentru aluat
Faina alba calitate superioara
280 g
Smantana 20% grasime
700 ml
sau chiar mai grasa - eventual sa mai aveti si niste intaritor de frisca
Zahar
150 g
pentru crema
Esenta de vanilie
1 buc
Nuca taiata marunt
100 g
eventual si niste visine

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati cu telul ouale, zaharul si bicarbonatul de sodiu.

2

Adaugati miere, amestecati.

3

Urmatoarea este smantana - amestecati.

4

Si ultima vine faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

5

Turnati aluatul intr-o tava asternuta cu hartie de copt - la mine tava are diametru de 28 cm.

6

Acum partea cea mai importanta si mai sensibila a retetei - aveti grija cum coaceti pandsipanul.

Trebuie pus la 180 de grade, observati ca dupa 15 minute se rumeneste bine(din cauza mierii din compozitie), dar aveti grija - inca nu este gata. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si lasati inca vreo 15-20 de minute pana trece testul scobitorii.

7

Lasati sa se racoreasca bine apoi il scoateti din tava - aici l-am pus cu fundul in sus, sa se raceasca mai repede.

8

Merge ornat imediat dupa ce s-a racorit pandispanul.

Fiindca la coacere face un mic motz,acesta il tai(il mananca Sofia de obicei:) - ca sa pot orna tortul mai bine.

9

Tai pandispanul in 2 foi, pe cea de sus o pun la baza tortului.

10

Smantana se bate bine cu zahar si vanilie, sa se intareasca putin - daca nu vrea ii puneti intaritor de frisca.

11

Peste prima foaie pun smantana din abundenta si visine(optional).

12

Apoi puneti a 2-a foaie si restul de smantana. Ornati dupa preferinta - eu prefer simplu cu nuci sau visine.

Lasati tortul minim 4-5 ore la frigider sa se inmoaie si patrunda bine.

13

Si am ales sa va pun ca poza de prezentare felia de tort - cred ca intelegeti de ce :)

Bun, bun si chiar va recomand sa-l incercati!

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
igorbt (11 April 2012, 18:01)

una din cele mai bune prajituri ale sotiei mele :)

Corina S.
Corina S. (13 April 2012, 22:18)

 bicarbonatul stins sau nu?

igorbt
igorbt (15 April 2012, 18:57)

Nu trebuie stins.

Corina S.
Corina S. (16 April 2012, 13:46)

 L-am facut de sarbatori. e delicos si foarte usor de preparat. multumesc frumos Lena...si Hristos a Inviat!

soni (20 April 2012, 14:02)

L-am facut si eu acum de Pasti. A avut foarte mare succes. Multumim Lena!

 

Iulia2002 (27 April 2012, 13:01)

Si eu l-am pregatit de Pasti.Intr-adevar e usor de preparat si foarte delicios.Eu si familia mea iti multumim!

serafima (06 May 2012, 23:28)

Lena, tortul poate fi pastrat atitea zile cit este valabila smintina pe care o folosim la crema sau este comestibil mai multe zile, mult?

lena
lena (06 May 2012, 23:33)

Mai mult de 4-5 zile nu-l mai tineti.

semiramida
semiramida (29 June 2012, 19:35)

spuneti-mi va rog cit e de dulce, apreciatil cu o nota de la 1 la 10. Parca-mi pare prea mult zahar pentru aluat miere.


lena
lena (29 June 2012, 22:18)

Daca pui putin zahar in crema este nota este cam intre 5-8.

cezar
cezar (20 July 2012, 20:53)

LENA SPUNETI VA ROG SMANTANA LA ALUAT DE CATE % GRASIME

lena
lena (20 July 2012, 22:44)

Oricare smantana, nu are importanta la aluat - la crema ar fi bine sa fie mai grasa, este si mai densa, mai simplu de uns.

cezar
cezar (21 July 2012, 10:39)

multumesc pentru raspuns rapid

motanika
motanika (17 September 2012, 13:22)

 am facut si eu acest delicios tort in acest sfirsit de saptamina!!Lena iti multumim pentru toate retele tale,sunt superbe!!eu si prietenele mele suntem fanele tale!

lena
lena (17 September 2012, 14:32)

 Ce frumos l-ai facut! Ma bucur mult ca va plac retetele si siteul! Salutari si pup la toage fanele!

tatinela (13 December 2012, 21:25)

 torta asta am facut-o deja de citeva ori,si pot spune ca e prima torta cu succes a mea...exact ca cea din comert,chiar mai gustoasa...de ziua fetitei mele am facut tort papusha dupa aceeasi reteta si i-am dat gata pe toti invitatii!!!

ianadeea (25 February 2013, 22:54)

Un tortulet reusit, l-am facut pentru nasica mea draga, Medeea, care a fost f. incantata de el. Pentru un copilas mic mi s-a parut cel mai sanatos si aspectuos tort. Dupa gustul meu trebuia sa insiropez putin blatul, a fost cam uscat, sau poate am eu acea mini-obsesie cu insiropatul torturilor . In rest, f. bun. Multumesc, Lena, de reteta.

liliaviscun
liliaviscun (13 March 2013, 17:29)

 de obicei sotzul la fiecare torta imi gaseshte cite un neajuns ( ba e prea cremos, ba e prea dulce, sau arata mai frumos daca-l infrumusetzai intr-un alt mod etc.)  la acesta insa a ramas cu gura cascata shi nu se putea satura, a spus doar un singur cuvint IDEAL ! 
Uau eu nici nu ma ashteptam ca-l pot lasa fara cuvinte cu un tort atit de ushor shi repede de preparat! mai ramasesera o felie shi ma intrebat kind am sa-l fac data viitoare!!!  sunt fff fericita, ms din suflet Lena pt recetele tale!!!

Roberto (23 March 2014, 11:26)

 Foarte gustos, multumesc ! Copiii imi cer sa le mai fac aceasta torta...

Patricia10
Patricia10 (23 March 2014, 14:36)

 eu as dori sa fac pandispanul fara bicarbonat de sodiu...putem sa il facem fara sau sa il inlocuim?

lena
lena (23 March 2014, 14:39)

Mierea si bicarbonatul sunt oblligatorii aici - intra in reactie si de aici culoarea maronie si gustul specific al tortului.

Ecaterina Mitu
Ecaterina Mitu (28 March 2014, 15:41)

 Am pregatit tortul de 2 ori.....si acum nu demult de ziua mea....este foarte gustosshi sa mincat la fel de repede....sotului i-a placut foarte mult....chiar si eu dupa ce alaptez copilul ma apuka o foame.....o felie de tort ma salveaza.....k a doua este greu de mincat e foarte setios.....merci mult de reteta....

taniulya (20 July 2014, 16:15)

Lena, tu ai ceva special de masurat cantitatea uleiului si a mierei de albini, ca eu pun din ochi, dar as vrea ceva util... Mersi

lena
lena (20 July 2014, 16:50)

Masor cu cantarul daca e in grame si cu cana de masurat daca in ml, sau cu lingura. Ceva special inca nu am descoperit :)

taniulya (21 July 2014, 23:30)

Pai vezi ca cana gradata de obicei e pentru apa, faina si zahar, tu ai vreo cana si pentru mai multe chestii? Asta intrebam... Ca doar 100 ml apa nu sunt 100 ml ulei.

taniulya (21 July 2014, 23:33)

Apropo, am incercat acest tort si am ramas foarte incintata de rezultate. Mersi ca existi!

lena
lena (22 July 2014, 09:17)

Multumesc Taniylia :)

Ref la discutia cu cana, sunt cani pt diferite tipuri de ingrediente, dar nu-mi place sa le folosesc - prefer sa deduc totusi gramajul in grame decat in ml cand merge vorba de chestii mai fine si mai importante.

Carolinchic (24 August 2014, 05:56)

 Lena, am o intrebare ce tine de structura  si consistenta pandispanului. Pe poza ta arata mai pufos si mai umed decit in pozele celor ce au postat si la fel se deosebeste si culoarea blatului, al tau e mai inchis. De ce momente depinde un rezultat mai perfect? Grasimea smintinii din blat, sau poate e necesar de reglat cantitatea de faina. Iti multumesc anticipat.

lena
lena (24 August 2014, 21:01)

Da, in primul rand diferenta de culoare in poze  este de la calitatea aparatului de fotografiat, la fete se vede el mai roscat, dar de fapt este maroniu. Am avut unele probleme si cu aparatul meu, anume la culoarea maro are tendinta sa o faca roscata.

Alta diferenta ar fi de la calitatea mierii, ar putea sa fie putin mai deschis la culoare. Inca o chestie, este timpul de coacere, trebuie sa se coaca bine, dar nici sa nu arda, sa fie de asa culoare.