Zacusca de vinete

Nota 5 (6 voturi)
*****

     Imi plac foarte mult mancarurile cu vinete si ardei, dar zacusca de vinete este preferata si in fruntea tuturor.

La noi acasa se face Tocana de vinete, si mult timp nu prea intelegeam aici in Romania termenul de zacusca.

Am avut cateva incercari nereusite s-o cumpar, am si preparat  diverse variante, dar "regina" tuturor cea de vinete inca era in testare. Anul trecut am avut timp sa fac toate etapele(am si adunat sfaturi pe parcurs de la diverse gospodine), sa ma joc cu ingredientele, cu conservarea, si a trecut testul peste iarna - nici un borcan nu a explodat, nu si-a schimbat gustul, si asta fara aspirina!

Acesta varianta eu zic ca este cea mai exemplara, perfecta, desi un pic mai complicata si mai lunga dar daca va organizati corect o sa va bucurati de proces si de rezultate. Inainte sa va apucati efectiv de mixarea finala a ingredientelor sa faceti urmatoarele, chiar partajate in diverse zile libere:

- Coaceti vinetele pe tabla(tigaie veche, sau cuptor), le curatati, le scurgeti bine si daca nu le faceti in 1-2 zile le congelati.

- La fel si ardeii cu gogosarii - copti, presarat sare, lasat sub capac si curatati bine de piele si seminte. Le congelati la fel daca nu preparati zacusca in 1-2 zile.

- Apoi din bulionul de rosii preparat pentru iarna, lasati la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacusca. Daca nu faceti bulion treceti prin masina de tocat sau robot vreo 3 kg de rosii si le folositi in zacusca.

Dupa ce ati facute cele de sus, va apucati de reteta, si va garantez ca o sa aveti zacusca de vinete de nota 20! Gustoasa, aromata, densa, perfecta chiar si pentru cei mai mofturosi amatori de zacusca :)

Ingrediente

Vinete coapte, curatate si scurse bine
3 kg
ca sa fie mai gustoase(cu miros usor de fum) le faceti pe tabla sau gratar - dar merg bine si facute in cuptor
Ardei si gogosari copti si curatati
2 kg
proportia de ardei/gogosari poate sa fie variabila - de preferat la fel sa-i faceti pe tabla sau gratar
Ceapa alba
2 kg
Bulion de rosii
3 l
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Sare
3 linguri
dupa gust

Pasi de urmat

1

Prima etapa:

- coaceti vinetele, le curatati, scurgeti bine printr-o sita.

Eu le-am congelat si am facut zacusca in alta zi.

Zacusca de vinete - Pas 1
2

Etapa a 2-a:

- coaceti si curatati ardeii si gogosarii(imediat dupa copt le presarati cu sare, acoperiti cu capac si lasati vreo 30 de minute, apoi le veti curata mult mai usor).

Eu la fel, le-am facut intr-o alta zi, am congelat si am facut zacusca mai incolo.

Zacusca de vinete - Pas 2
3

Etapa a 3-a este sa faceti bulionul, sau pasati 3-4 kg de rosii.

Apoi va fi efectiv procesul de preparare:

- aici vedeti in poza toate ingredientele gata preparate si de utilizat la zacusca.

Zacusca de vinete - Pas 3
4

Ceapa se toaca marunt intr-un robot de bucatarie sau masina de tocat carne.

Uleiul se incinge bine intr-un ceaun mare, se adauga ceapa, si lasati sa se caleasca amestecand periodic.

Zacusca de vinete - Pas 4
5

Apoi cam dupa 15 minute adaugati bulionul de rosii, amestecati si lasati sa fiarba inca vreo 15 minute impreuna.

Zacusca de vinete - Pas 5
6

In acest timp vinetele le dati prin robot sau masina de tocat carne, la fel si ardeii.

Zacusca de vinete - Pas 6
7

Apoi intr-un alt ceaun mai mic sau tigaie adanca turnati putin ulei, vinetele,ardeii si le lasati sa se caleasca vreo 15 minute impreuna.

Zacusca de vinete - Pas 7
8

Apoi turnati amestecul de vinete in ceaunul cu ceapa si bulion.

Zacusca de vinete - Pas 8
9

Amestecati, potriviti de sare si  cand incepe sa fiarba bine faceti focul mic si lasati vreao 2-3 ore la fiert, amestecand periodic.

Zacusca de vinete - Pas 9
10

Aveti grija sa o acoperiti putin, pentru ca sare si puteti sa va frigeti la mana, mai ales cand amestecati.

Zacusca de vinete - Pas 10
11

Observati ca pe parcurs cat fierbe, se schimba textura, gustul, culoarea - este foarte important aici sa aveti rabdare s-o fierbeti cat mai mult si mai bine.

Este gata atunci cand devine lucioasa, uleiul iese la suprafata si zacusca este densa.

Zacusca de vinete - Pas 11
12

Apoi o turnati asa fierbinte in borcanele curate si uscate din timp(eu le pun la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade).

Aveti grija sa nu le umpleti prea tare, lasati cam 1 cm liber de la gura borcanului.

Zacusca de vinete - Pas 12
13

Le infiletati bine cu capace de metal curate si bune(sa nu fie ruginite).

Zacusca de vinete - Pas 13
14

Si le puneti asa fierbinti in cuptor fierbinte preincalzit la 150 de grade.

Eu le las cam 30-40 de minute sa fiu sigura ca stau peste iarna fara aspirina.

Au stat perfect, asa ca fara grija folositi metoda cuptorului pentru sterilizare.

Zacusca de vinete - Pas 14
15

Opriti cuptorul dupa acest timp, deschideti usa si lasati asa sa se raceasca borcanele complet, eventual peste noapte.

Si gata, le depozitati, de preferat la loc racoros si uscat.

Desi poate sa para procesul mai complicat, sa stiti ca nu este - dar zacusca mai buna decat asta nu am mancat, este perfecta din toate punctele de vedere.

Pofta Buna!

Zacusca de vinete - Pas 15
Cantitate: 10 kg (15 borcane de 350g)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Diana Pirtac (25 July 2012, 15:58)

Multumesc frumos!! asta si cautam :))

 

*****
sarian (25 July 2012, 17:01)

da, corect, secretul reuşite este să fie scăzută cu răbdare, anestecând mereu până când uleiul iese la suprafaţă. M-a şocat ce numeau colegii de la birou zacuscă: treceau toate legumele crude prin maşina de tocat şi le puneau într-o cratiţă imensă la cuptor să scadă. Era un produs apos departe de gustul reţetei perfecte pe care te felicit că o prezinţi.

sarian (25 July 2012, 17:02)

erată : secrtetul reuşitei.

*****
mamaMIHAELA (25 July 2012, 19:46)

Lena , fiecare reteta de a ta pe care am incercat-o a fost o reusita !  Iar anul acesta, pentru prima data, ma voi incumeta sa fac zacusca ! Sunt sigura ca va fi delicioasa !

 

*****
hybris66 (25 July 2012, 20:13)

cantitatile mentionate  la vinete si ardei se refera la legumele copate si curatate?

 

lena
lena (25 July 2012, 21:30)

Da, am mentionat ca legumele sa fie coapte si curatate la aceste cantitati - deja vedeti ce cantitate merge cruda, depinde si de ce fel de ardei/gogosari/vinete cumparati.

lena
lena (25 July 2012, 21:32)

Fetele, va astept cu poze si rezultate, ma bucur mult ca v-a placut reteta - eu am cautat si experimentat vreo 2-3 ani pana am ajuns la aceasta reteta, delicioasa si perfecta.

Constantin Pantazescu (25 July 2012, 23:58)

Dacă îmi spune cineva cum pot ști că în cuptor sunt 150 de grade dacă nu am un cuptor cu indicarea temperaturii? E interesant de aflat, zău așa.

MAMI DE PITICI MICI (26 July 2012, 08:03)

Draga Lena, reteta ta este delicioasa si aproape identica cu a mamei mele, cu singura diferenta ca noi mai punem in compozitie si cateva boabe de piper negru si cateva foi de dafin care dau un gust deosebit. Daca va plac aceste condimente, incercati cu incredere - rezultatul este deosebit.

 

lena
lena (26 July 2012, 09:07)

Constantin, pui la treapta mai mica decat cea la care faci de obicei mancarea in cuptor. Daca nu ai, lasa direct asa in cuptor, important sa fie fierbinte.

*****
sara33 (26 July 2012, 16:47)

buna lena!si eu cunosc reteta ca si d-na mami de pitici mici,stiu ca eram mik si ma strambam cand gaseam bobitele de piper,si le alegeam,acum imi plac,pt k imi place mankrea condimentata.mama,dupa ce o termina,scotea dafinul si apoi tot ca tine la cuptor si tinea fara probleme!foarte buna reteta si gustoasa!felicitari!si eu o fac aici mereu,cantitati mai mici,dar o fac periodic!pupici!

Clarutza
*****
Clarutza (27 July 2012, 11:54)

 Iti multumesc Lena pentru inca o reteta minunata si extrem de delicioasa!Luna viitoare am s-o incerc si eu si sunt sigura ca o sa-mi iasa pentru ca pana acum toata retetele pe care le-am facut de pe acest site mi-au reusit si unde mai pui ca am fost laudata!Inca o data MULTUMESC!

mariana370 (16 August 2012, 19:44)

 Eu am facut aceasta reteta am respectat cantitatea tot dar nu mi-a iesit are un gust a suc de rosii nu a zacusca imi pare asea de rau am muncit o zi intreaga......Am mai facut retetele tale si toate au fost geniale da asta :((

 

lena
lena (16 August 2012, 20:14)

Mariana cred ca ai fiert-o putin, sau au fost rosiile mai acre.

mariana370 (16 August 2012, 21:44)

 Da tocmai acum am pus-o in borcane am lasat-o la fiert 3 ore e foarte buna dar nu e ca zacusca pe care o facea mama pentru ca eu am copt ardeii si vinetele in cuptor si nu a dat aroma aia de fumm ca pe plita dar anu viitor le voi coace pe plita! SFAT: NU COACETI VINETELE SI ARDEII IN CUPTOR CA SE PIERDE AROMA.... multumesc lena ai niste retete minunate!!!

 

mariana370 (19 August 2012, 14:44)

eu am mai facut o prostie am pus 2 plicuri de conservant si ia dat un  gust ciudat eu am sa o folosesc la sosuri mi-au iesit 9 borcane de 800 g

 

roberth
roberth (26 August 2012, 10:53)

 Eu pregatesc ingredientele pentru mai la toamna (adica coc vinetele si ardeii si ii congelez) dar, totusi inclin sa cred ca este foarte, foarte mult bulion. Sigur este trecuta cantitatea corecta?

roberth
roberth (26 August 2012, 11:12)

 ... mai ales ca este data ca alternativa 3 kg de rosii care, dupa parerea mea este corespondentul a circa maxim 1,5 litri bulion?

lena
lena (26 August 2012, 12:24)

Roberth, sigur atat am pus, si la 4-5 ore de fiert este f.bine - are de unde sa scada si sa nu se arda prea tare. Dar, oricum pune cat crezi ca este bine, fiecare dupa gust. Nu uita ca mai sunt 7 kg de alte legume, care nu prea au zeama, au fost coapte si scurse bine.

roberth
roberth (26 August 2012, 15:55)

 Pai... nici bulionul meu nu are zeama. Hmmm, cred ca trebuie sa definim ce numim bulion . Nu de alta, dar eu sunt fanul tau dupa ce am mancat castraveciori crocanti (in saramura) facuti dupa reteteta ta si depozitati in debaraua noastra (in care nu tine aproape nicio muratura mai mult de 2 luni!) si dupa ce am uimit pe toata lumea (rude, colegi, prieteni). Deci, vreau sa iasa perfect!

roberth
roberth (26 August 2012, 15:57)

 Adica am terminat castaveciorii acum o sptamana= au tinut perfect aproape un an intr-o debara de bloc nearisita si in care este cald (peste 20 grade celsius constant!) . Ceva de vis! 

lena
lena (26 August 2012, 19:19)

Ma bucur de castraveciori :) Sa aveti pofta buna!

Bulionul de rosii il fac simplu in casa cu un storcatori de suc cu pulpa, pune 2 litri si daca este mai dens tii zacusca la foc foarte mic, sa nu se arda tare si sa nu amesteci chiar din minut in minut. Daca vezi ca ar mai trebui bulion, dupa vreo 2 ore de fierbere - fierbe inca 1 litru si toarna la zacusca, dar neaparat sa fie fierbinte.

roberth
roberth (27 August 2012, 00:12)

 Multumesc Lena (pentru a cata oara! :) ) Deci aici este "hiba". Practic vorbim de suc de rosii, pentru ca eu unul prin bulion inteleg "pasta de tomate" adica sosul deja preparat termic, scazut, etc care are diverse concentratii de pulpa si sare . Probabil si din aceasta cauza mariana370 a obtinut o zacusca cu un gust pregnant de rosii. Eu acum cativa ani, intr-o vara, am gasit la un minimarket niste ardei capia rosu la reducere si am "incropit" o zacusca in care vinetele si sucul de rosii au avut o pondere foarte mica... a fost de fapt o "zacusca de ardei". Numai zeii au mai gustat asa ceva! :) Ce vreau sa spun este ca, eu cred ca gustul ala dumnezeiesc il dau ardeii copti.

 

innicia
innicia (27 August 2012, 16:03)

Lena, zacusca a iesit cea mai buna de pana acum, dar....cand am bagat borcanele la cuptor pt sterilizare, dupa 25 de min au inceput sa curga prin capacul strans f bine. Ce ar trebui sa fac acum? sa astept sa se raceasca un pic si sa le strang din nou capacele? capacele sunt noi, fara rugina...si altele nu am. o sa mai stea pe iarna? Multumesc anticipat.

lena
lena (27 August 2012, 17:03)

Innicia, le scoti din cuptor dupa ce a trecut timpul, lasa-le sa se racoreasca putin - vreo jumate de ora si mai strange bine capacele. Apoi ai grija, s-ar putea sa fie capacele proaste, am avut si asa aventuri - daca observi in 2-3 saptamani macar un borcan ca incepe sa fermenteze le descihzi pe toate si le mai fierbi o data, sau pui cate o aspirina la 1 litru de zacusca.

Pe viitor sa ai grija si pui mai putina zacusca in borcan, ea fierbe si isi mareste temporar volumul. Poate sa impinga si capacele fierbinti si mai iese putin ulei.

maslinutza (28 August 2012, 19:06)

 E ceva de ras...nu se sparg borcanele in cuptor,nu?Metoda cu aspirina e valabila si la dulceata?

lena
lena (28 August 2012, 20:50)

Borcanele nu se sparg, daca ai dubii inchide-le cu folie de aluminiu cat sunt in cuptor, apoi le pui capace sterilizate cand le scoti.

Metoda cu aspirina la dulceata nu am folosit, de obicei imi sta f.bine, doar trebuie sa pui suficient zahar.

roberth
roberth (06 September 2012, 14:49)

 Lena, crezi ca daca doar dau rosiile prin masina de tocat carne exista vreun impediment?

lena
lena (06 September 2012, 16:02)

Este foarte bine si asa :)

alinusch85
*****
alinusch85 (06 September 2012, 16:47)

Am facut si eu azi zacusca dupa reteta asta.FFFFFFoarte buna,...ca la bunica!!!!hhhmmmmmmm.Recunosc ca mi-a c-am fost frica de sterilizat,tot m-am uitat sa nu pocneasca borcanele in cuptor,deoarece este prima data cand fac ceva ce se pune la borcan(muraturi,dulceata....etc).Multumesc ptr ajutor!!!

MARYUS
MARYUS (08 September 2012, 14:40)

Astept sa se raceasca...multumesc 

De la Lena: Scuze ca am sters poza, este locul de pus poze cu reteta incercata :)
roberth
roberth (09 September 2012, 14:50)

 Mai oameni buni, tocmai sunt in procesul de preparare... se lipeste intruna... cu toate ca este pe ochiul mic la foarte mic si pe tabla... se "lipeste"! Imi vine sa urlu. Ce sa-i fac? 

roberth
roberth (09 September 2012, 15:56)

 Dupa ce am mutat-o de trei ori in alte oale pentru ca se lipeste foarte repede am decis sa o bag la cuptor. Mie mi se pare ciudat ca nimeni nu a pus intrebari si ca toata lumea este vesela si fericita cu aceasta reteta. Eu nu inteleg. cand dai ceapa prin masina de tocat carne, ramane suc de ceapa... ce ati facut cu el? Nu se poate "cali" nici ceapa, nici ardeiul sau vinetele dupa ce le-ai trecut prin masina de tocat carne decat daca le scurgi bine de tot de zeama. Sincer... nu stiu ce sa mai zic... 

 

roberth
roberth (09 September 2012, 21:19)

  Am terminat, a iesit foarte gustoasa dar cu peripetiile de mai sus. Zeama de la ceapa data prin masina de tocat a luat drumul canalului. Sfatul meu este sa fiti intodeauna pregatiti sa o fierbeti/scadeti la cuptor pentru ca, nu se stie... . Sa vedem acum daca si rezista in conditiile de bloc (debara nearisita). In rest, totul e bine! :)

alinusch85
alinusch85 (10 September 2012, 14:51)

la mine nu s-a lipit.ai folosit bulion sau pasta de rosii???

roberth
roberth (10 September 2012, 15:21)

 Rosii proaspete date prin masina de tocat... cineva imi spune ca de vina sunt oalele emailate. Cica in tuci este altceva. Acum, una peste alta, cred ca la cuptor iese si mai gustoasa. :)

MARYUS
MARYUS (10 September 2012, 23:38)

 @Lena tu sa ma scuzi ,am greit eu cand m-am logat

 

lena
lena (11 September 2012, 10:23)

 Roberth scuz ca nu am raspuns mai repede, sunt in spital si vreo 7 zile sunt mai greu cu netu. Eu ceapa am tocat in robot, nu a lasar suc, restul legumelor le scurg oricum. Si zacusca se fierbe la tuci, in alte vase se cam prinde.

roberth
roberth (11 September 2012, 10:42)

 Sper sa nu fie vorba decat de niste analize...  . Am fost intradevar foarte suparat deoarece de cand m-am "apucat" sa o fac (am copt vinetele si ardeii de acum o luna :) ) am avut parte numai de "hartuiri culinare": "nu coace la cuptor vinetele ca ies iuti", ce reteta e aia cu legumele cantarite?, e prea putin ulei, cine a mai pomenit sa dai legumele prin masina?, o sa iasa o pasta necomestibila..." . Cand am vazut ca se si lipeste, am inebunit! 

Dar rezultatul a fost de exceptie... desi imi era frica ca nu or sa tina la iarna in debara, cred ca borcanele de zacusca nu vor "prinde'' sfarsitul lunii! 

alinusch85
alinusch85 (14 September 2012, 14:24)

eu am folosit bulion adus din tara,ardeii i-am copt pe plita(tot in tara,ca aici nu am soba)iar vinetele la cuptor,.....dar ca vinetele devin iuti numai ca le coci in cuptor??.... nu am mai auzit.Apoi vinetele le-am tocat cu cutitu(ca nu am vrut sa iasa prea fin)iar ardeii i-am dat prin robot.Eu am folosit oala de inox si nu s-a prins(dar tin sa mentin ca am fiert pe cuptor electric si nu pe aragaz,poate acolo e problema).Aaaaa si am pus putin mai mult bulion,ca aveam impresia ca era prea groasa zacusca.

ralucutza370 (28 November 2012, 17:20)

 Lena spune-mi si mie am facut bine ca am pus conservant la zacusca? la toata cantitatea 2 pliculete

 

lena
lena (28 November 2012, 17:21)

Da, sigur poti sa pui - nu stiu de cantitate, vezi ce scrie pe ambalaj.

roberth
roberth (28 November 2012, 23:39)

 este pacat, borcanele tin sigur daca sunt bine sterilizate si zacusca este pusa fierbinte in borcane. Noi le tinem intr-o debara unde sunt aproape 20 grade celsius si nu se strica!

mamafericita
mamafericita (09 August 2013, 18:11)

 lena drag, vreau sa iti impartasesc o reteta de zacusca de vinete pe care o am de la mama mea; e foarte usor de facut , iar rezultatul este fabulos !!!!

deci

:ceapa - 1 kg - tocata 

gogosari (rosii!) - 25-30 bucati(`4 kg) - tocat 

vinete - 8-10 bucati - copate si tocate

suc de rosii - dupa gust(sau rosii date prin masina ,dar fara pielite)

ulei ...

ceapa si gogosarii se calesc , separat, pana devin sticloase; apoi se amesteca, adaugandu-se si vinetele,la sfarsit  punandu-se sucul de rosii,dupa aceea se pun cateva foi de dafin ;se da cateva clocote, la final potrivindu-se de sare si piper. desigur, se pune fierbinte in borcanele incalzite in prealabil.

POFTA BUNA 

 

lena
lena (09 August 2013, 19:02)

Multumesc mult! O s-o incerc neaparat!

HDorina
HDorina (12 August 2013, 23:10)

 Am si eu o intrebare inainte sa ma apuc de zacusca. Cand le bag la cuptor pentru sterilizare se pune apa in tava? Mi-e frica sa nu fac vreo prostie. Multumesc anticipat. 

lena
lena (13 August 2013, 08:39)

Eu nu pun apa, dar ai putea daca iti este frica sa nu crape borcanele.

chris231 (18 September 2013, 08:39)

Am o nelamurire inca de anul trecut de cand am inceput sa facem zacusca. In mai multe retete gasite am vazut ca timpul de preparare este de aprox 2 ore. Noi am fiert mult mai mult la zacusca pentru ca uleiul sa iasa la suprafata si am cateva intrebari. Cat timp lasati la scurs vinetele si ardei dupa ce ii coaceti si daca in timpul asta de 2 ore chiar v-a iesit ulei la suprafata sau doar s-a ingrosat zacusca si ati oprit focul si ati sterilizat-o? eu nu cred ca zacusca se poate face in doar 2 ore. Daca o lasi apoasa ea va fermenta. Precizez ca am fiert-o in oala de tuci la foc mic.

lena
lena (18 September 2013, 09:31)

Chris, timpul de fierbere depinde de cantitatea de zacusca vs marimea oalei - eu am fiert-o intr-un tuci mare, zacusca era cam pe jumate si a fiert bine in 2 ore, a fost groasa si cu ulei deasupra. O fierbi cat crezi ca este bine, eu am facut asa si a iesit perfecta iarna.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena