COLACI

COLACI

Înțeleg că pentru mulți dintre voi sărbătorile s-au terminat, azi este prima zi de lucru și vă doresc multă forță și puteri să vă reveniți și intrați în ritmul normal.

Dar azi este Ajunul Crăciunului la mine acasă, la părinți - la noi se ține în stil vechi, pe 6-7 ianuarie se sărbătorește - colindăm, musafirim, etc. Cu această ocazie în fiecare an gătesc ceva care să-mi amintească de tradițiile de acasă - fierb grâu (pentru un fel de colivă), fac niște plăcinte, sarmale moldovenești și bineînțeles COLACI.

Tradiția colacilor vine de la bunica - acum 20 de ani în urmă mergeam cu 1-2 zile înainte la ea și o ajutam să facem pâine și colaci pentru colindători. Nu era vorba de 3-4 colaci cum vedeți în poze - făceam 3 cuptoare, se frământa noaptea pentru ca dimineața deja să fie colacii în cuptor. Mă strang în gât emoțiile când mă gândesc la acele vremuri și în fiecare seară de ajun fac pomană pentru sufletul bunicii...

Vă ofer și vouă câte un colac (virtual), sper să vă placă rețeta și pentru mulți să fie una utilă dar și nostalgică.

Ingrediente

Apă caldă
700 ml
   
Făină albă calitate superioară
1 kg
   
Drojdie uscată
2 linguri
   
Sare
1 lingura
   
Zahăr
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Aluatul de colaci este aproximativ la fel ca și la aluatul de pâine de casă - singura diferență este că se face mai tare, deci se pune un pic mai multă făină.

Deci facem în primul rând maiaua - apa caldă se amestecă cu zahărul și 4-5 linguri de făină, lăsați 10-15 minute să facă spumă.

COLACI - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați 3-4 linguri de ulei și 1 lingură de sare, amestecați.

COLACI - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina și frământați aluatul - dacă vi se pare moale și lipicios mai adăugați câte puțină făină.

COLACI - Pas 3
Pas 4

Îl scoateți pe masa de lucru și continuați să frământați (cam 10-15 minute) adăugând făină, ca să fie aluatul cât mai ferm și nelipicios.

COLACI - Pas 4
Pas 5

Este gata atunci când puteți să-l lucrați pe masă fără să mai adăugați făină, nu se lipește nici de mâini și nici de masă.

COLACI - Pas 5
Pas 6

Se lasă la crescut și odihnit aproximativ 30-40 de minute.

COLACI - Pas 6
Pas 7

Apoi începem să lucrăm și să formăm colacii.

Din aluat se taie bucăți de aluat cam de mărimea unui pumn mai mic.

COLACI - Pas 7
Pas 8

Și începem să lucrăm fiecare bucată de aluat.

Masa pentru format colacii nu se înfăinează nici într-un caz - numai dacă ați făcut aluatul prea moale și este lipicios, dar deja nu va fi chiar bine.

Se formează baghete subțiri, mișcările de rulare/apasare sunt de la mijloc spre margini cu ambele mâini - eu cu o mână țineam aparatul foto.

COLACI - Pas 8
Pas 9

Mai greu iese din prima dar o să prindeți mișcarea destul de repede și veți lucra mai cu plăcere și frumos.

COLACI - Pas 9
Pas 10

Pentru un colac mediu trebuie să faceți o "viță" (așa-i zicea bunica) cam de 1 metru.

Trebuie să fie uniformă ca grosime, o mai lucrați dacă-i nevoie, dar nici nu o faceți prea subțire.

Trebuie să fie de grosimea unui deget.

COLACI - Pas 10
Pas 11

Se îndoaie în jumătate.

COLACI - Pas 11
Pas 12

Locul unde se îndoaie îl învârtiți puțin, să fie ca un fel de nod mic.

Marginile, cele 2, le rulați spre exterior.

COLACI - Pas 12
Pas 13

Și împletim - observați că atunci când marginile sunt mai rulate colacul iese mai frumos. Dacă nu sunt răsucite bine la împletire colacul se pleoștește.

COLACI - Pas 13
Pas 14

"Vița" este gata - până aici a fost cel mai greu - chestia cu împletirea se face pentru începători pe masă.

Expertele (prietenele bunicii erau pe atunci niște băbuțe tare îndemânatice) le fac direct în mână - o chestie frumoasă de văzut, artistică chiar - am învățat-o și eu după vreo 2 ani de asistență lângă bunica.

Când vom avea ocazia de vreun atelier vă mai arăt.

COLACI - Pas 14
Pas 15

"Vița" de mai sus este baza pentru tot felul de modele de colaci.

Primul vă arăt un "colac în 2":

Se prind marginile ruloului împletit.

COLACI - Pas 15
Pas 16

Se mai face o baghetă subțire suficient de lungă ca să cuprindă colacul și se prind marginile.

Acesta-i "colacul în 2" - se face pentru colindători mai mici, pomene, etc.

COLACI - Pas 16
Pas 17

"Colacul în 4" - se face din 2 "vițe" împletite - se așază una lângă alta cu marginile opuse...

COLACI - Pas 17
Pas 18

...și se mai împletește o dată, începând din mijloc spre margini.

Toată împletitura mare se lipește în cerc și aveți "colacul în 4" - cel mai popular colac - se face pentru colindători, pomene, etc.

COLACI - Pas 18
Pas 19

"Colacul în 6" - se face din 3 vițe - una mare, alta medie și una cea mai mică.

Se pun 2 la bază, una lângă alta, direct în tavă.

COLACI - Pas 19
Pas 20

Peste cele 2 se pune deasupra una mică - asta-i "colac în 6" - un fel de pâine/colac mai festiv - se face la nunți, botezuri etc.

COLACI - Pas 20
Pas 21

Le puneți pe parcurs în tăvi unse cu puțin ulei - lăsați 10-15 minute la crescut.

COLACI - Pas 21
Pas 22

Se coc timp de 30 de minute la 200 grade - sau până se rumenesc frumos.

Imediat fierbinți se ung cu puțin ulei, pentru luciu și coajă mai fragedă.

COLACI - Pas 22
Pas 23

Eu le-am copt în 2 ture, până unii erau la cuptor îi formam pe ceilalți.

COLACI - Pas 23
Pas 24

Lăsați să se răcorească și neapărat să gustați un colac cald - este crocant, aromat și extraordinar de bun.

COLACI - Pas 24
Pas 25

Pentru toți colindătorii de acasă, vă ofer câte un colac cald din suflet!

Poftă Bună!

COLACI - Pas 25

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4-5 colaci)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: expert
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 34

LilianaS
LilianaS 19 Jan 2023, 09:13

Dragă Lena, mulțumesc pentru rețetă. Am încercat și eu, dar aspectul vergilor colacilor (la noi așa se numesc firele din care sunt împletiți colacii) nu a ieșit uniform. Aluatul are mici denivelări, ca niște bobițe/pietricele ce ies în relief. La gust e ce trebuie, dar aspectul nu este așa lin și plăcut ca alor tăi. Oare ce am făcut greșit? Mulțumesc.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) LilianaS 19 Jan 2023, 10:27

Arata foarte bine oricum, bravo!

Pentru un aluat mai uniform sunt 2 aspecte:

1. Aluatul trebuie framantat bine, pana nu mai are cocoloase, eventual lasat 15-20 min sa se mai inmoaie si de continuat framantatul pana este uniform.

2. Atunci cand se lasa la crescut ar fi bine sa-l acoperiti cu o punga sau folie de plastic, pentru ca poate forma in timpul cresterii o pojghitza uscata si ea la randul ei, va face acele cocoloase in aluat, cand lucrati colacii.

In rest este exersare si repetare pana ies asa cum va plac.😉🤗

lavinia2020
Lavi (lavinia2020) 31 Dec 2020, 14:53

Au iesit deliciosi! Am facut jumatate reteta si i-am uns cu lapte. Mi-au iesit 4 mai micuti si unul numai bun de dat nepotul la grinda maine 

GalinaMilescu602
Galina Milescu (GalinaMilescu602) 19 Mar 2020, 10:32

salut,Lena! am plins la postarea ta,amintindu./mi de mamica mea,care facea  acesti colaci identici ca si ai tai! Ba chiar mai stia si alte modele, in memoria ei fac si eu colaci de sarbatori si pentru pomene. Ma bucur ,ca nu ai uitat traditiile de acasa si mersi pentru tot ce faci!

Nota mea pentru rețetă:
Issa
Issa 05 Sep 2017, 12:15

Mersi Lena

Poza mea pentru rețetă:
Jana
Jana 26 May 2017, 16:44

Nu e exemplar, insa are mult suflet in el :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Jana 26 May 2017, 17:14

Si asta-i ideea!

Vizitator
Vizitator 25 Nov 2016, 20:52

Multumesc pentru reteta

Poza mea pentru rețetă:
Vizitator
Vizitator 25 Nov 2016, 20:48

Am facut a iesit bine

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Edris
Edris 05 Nov 2016, 21:13

Lena multumesc frumos pentru reteta, au iesit moi si pufosi. Am folosit doar 500 de grame de faina si au iesit 7 colacei. Sanatate si numai bine !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
natinati
natinati 21 Jul 2014, 15:54

Am incercat reteta imediat ce aparuse, dar deabia acum am gasit timp ca sa multumesc de reteta si sa pun si poza. Numai ca nu am vrut sa fac doua ture la cuptor si le-am facut ca in poza. Maica-mea tare s-a mirat cind a vazut ce mi-a iesit din prima experienta cu colacii. Iar mie mi-au crescut urechile de mindrie....

Poza mea pentru rețetă:
luciana1
luciana1 19 Jun 2014, 18:26

cum asi putea posta si eu colacii?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) luciana1 20 Jun 2014, 08:42

Vreti sa puneti o reteta de colaci sau sa ne aratati poza cu rezultatul?

Arată toate comentariile