Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca

Anume asa spun grecii la aceasta mancare de fasole verde cu usturoi si rosii, scaldata bine in ulei de masline este chiar deosebit de buna, satioasa, si chiar racoritoare daca o serviti rece. Am observat ca dupa aceasta metoda fasolea verde la tigaie iese oricum crocanta, chiar daca fierbe mai mult timp, nu se face prea moale si deformata. Inca un plus, ca fasolea nu trebuie prefiarta inainte - se gateste direct in sosul de rosii, si avem inca o varianta de fasole scazuta cu usturoi, dar cu arome grecesti, ingrediente la indemana si un proces de gatire foarte simplu.

Ingrediente

Fasole verde
1 kg
Rosii
1 kg
Usturoi (catei)
3 buc
Ceapa
1 buc
Ulei de masline
100 ml
Sare
1 lingurita
reglati dupa gust
Patrunjel verde tocat
2 linguri
uscat sau proaspat

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand fasolea verde se curata si se rupe bucatele medii, o puteti lasa si mai lunga, daca va place.

O spalati bine sub jet de apa si lasati sa se scurga.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 1
Pas 2

Am spalat si rosiile, fiind sezon le alegeti cat mai coapte. Eu am pus si 2 rosii galbene pentru culoare.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 2
Pas 3

Le taiati bucati medii(curatate de cotoare) si treceti printr-un blender. NU le faceti piure foarte fin, lasati asa mai grunjoase.

Daca nu aveti blender le puteti toca marunt la cutit sau le dati prin razatoare.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 3
Pas 4

Intr-o tigaie mare si adanca turnati jumatate din uleiul de masline, incalziti bine si puneti la calit ceapa tocata marunt.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 4
Pas 5

Cand incepe sa se rumeneasca adaugati si usturoiul tocat marunt, amestecati si caliti inca 2 minute.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 5
Pas 6

Acum turnati rosiile pasate, amestecati bine si lasati sa fiarba 10 minute la foc mediu.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 6
Pas 7

Apoi in tigaie puneti fasolea verde pregatita la pasul 1 si turnati restul din uleiul de masline.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 7
Pas 8

Adaugati apa cat sa acopere exact fasolea din tigaie, nu mai mult!

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 8
Pas 9

Cand totul incepe sa fiarba, faceti focul mai mic, acoperiti tigaia cu capac si lasati asa 30 de minute.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 9
Pas 10

Dupa acest timp luati capacul si lasati sa mai fiarba inca 30 de minute.

Ideea este ca dupa tot timpul de fierbere apa si zeama in plus din tigaie se evapora si sosul de rosii se face ceva mai dens. In caz ca acest lucru nu se intampla, mariti focul sub tigaie si lasati mancarea sa fiarba mai intens.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 10
Pas 11

Cand ajungeti la consistenta dorita a sosului de rosii, fasolea este si ea fiarta, potriviti de sare, adaugati patrunjelul, amestecati si inchideti focul.

Lasati macar inca 15 minute sa se patrunda inainte de servire.

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 11
Pas 12

Este foarte buna calda dar si mai delicioasa rece, parca se patrunde si mai bine, fasolea este mai ferma si se potriveste perfect cu sosul de rosii acrisor. O serviti cu orice va place - carne, peste, orez, etc.

Pofta Buna!

Fasole verde cu usturoi si rosii - Fasolakia greceasca - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8 porti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Cats
Cats 15 Jan 2019, 23:27

interesanta aceasta mancarica! am gatit-o in aceasta seara. un fel deosebit de a manca fasolea pastai, leguma care nu se numara printre preferatele mele, insa aceasta fasolakia este chiar buna.

Cats
Cats 31 Jan 2020, 14:53

acum gatesc iar aceasta mancare, este foarte buna! a deenit una dintre preferatele noastre, desi niciunul nu era fan al fasolei pastai!

Nota mea pentru reteta: