Roșii murate (varianta rapidă) Rețetă VIDEO

Roșii murate (varianta rapidă)

Această rețetă am descoperit-o din cauza unei mari pofte de roșii murate, chiar acum, în sezon plin de roșii proaspete. Nu aveam răbdare să aștept până în toamnă când se fac murăturile, așa că am stat bine pe net până am dat peste această rețetă ingenioasă.

Roșiile astfel murate se fac în 5 zile și sunt chiar murate, aromate și absolut delicioase - cantitățile în rețetă le dau exacte doar pt saramură, dar și cantitatea acesteia o calculați în funcție de cantitate de roșii și vasul în care le murați. Acesta poate fi un borcan de 5l ca la mine, sau o caserolă/cratiță cu capac - obligatoriu să vă încape în frigider.

Foarte important este să folosiți la murături apă cât mai curată, fără clor și impurități. Eu am continuat să mă bucur de apă curată filtrată cu cana Brita, de la Kitchenshop - de data asta pentru murăturile cât mai bune.

Ingrediente

Roșii
2 kg
alegeți roșii nu foarte coapte, să fie ceva mai tari și mai mici
Frunze de țelină
2 legaturi
   
Mărar verde
2 legaturi
   
Usturoi
2 buc
2-3 căpățâni
Sare pentru murături
2 linguri
2 linguri rase
Apă
1 l
   

Pași de urmat

Pas 1

Se spală bine frunzele de țelină și mărarul.

Se aranjează un prim strat în vasul în care veți mura roșiile, la mine un borcan de 5 litri.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 1
Pas 2

Roșiile se spală, usturoiul îl curățați.

La fiecare roșie cu un cuțit scoateți cotorul și în el puneți câte un cățel sau jumate de usturoi.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 2
Pas 3

Pe parcurs cum le umpleți le așezați în borcan - un strat de roșii + unul de țelină cu mărar.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 3
Pas 4

Așa continuați până umpleți borcanul, ultimul strat să fie de verdeață.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 4
Pas 5

Pentru borcanul de 5 litri am făcut 3 litri de saramură - deci am fiert 3 litri de apă cu 6 linguri rase de sare neiodată.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 5
Pas 6

Se toarnă saramura fierbinte în borcan.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 6
Pas 7

Se pune capac, dar nu închis ermetic, și lăsați la temperatura camerei 5 zile să fermenteze.

Când mai treceți pe lângă borcan îl mai agitați ușor - o dată pe zi este suficient, dar nu obligatoriu.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 7
Pas 8

Cam peste 2 zile se schimbă culoarea puțin la verdeață și începe să fie mai tulbure apa.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 8
Pas 9

În a 4-a zi a trebuit să pun o farfurie sub borcan - a început să fermenteze mai activ și ieșea saramura din borcan.

Dacă este mai cald în bucătăria dvs., vă recomand să gustați o roșie în ziua 4 - s-ar putea să fie gata mai repede.

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 9
Pas 10

La mine au fost gata în ziua a 5-a și în bucătărie nu este f. cald.

Înainte de servire le puneți la rece 5-6 ore (acolo le și păstrați în continuare până se termină).

Și gata, savurați niște roșii murate adevărate, aromate și rapide.

Poftă Bună!

Roșii murate (varianta rapidă) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 borcan)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 41

Sabinuta
Sabinuta 25 Sep 2019, 18:07

Buna, dar daca am 3kg de rosii si verzi ,cite l de apa si sare e nevoie?

lena
Elena (lena) Sabinuta 26 Sep 2019, 08:07

Depinde si cat de mare e vasul in care le puneti, nu conteaza saramura sa fie exacta, trebuie sa acopere rosiile, atat.

Sabinuta
Sabinuta 24 Sep 2019, 16:43

Se poate de folosit si cele verzi?

lena
Elena (lena) Sabinuta 24 Sep 2019, 16:44

Sigur!

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 09 Oct 2016, 16:51

Pt. iarna se pune apa fiarta si racita; altfel nu vor tine.

anda turturean
anda turturean 21 Sep 2016, 18:54

fac a 2a tura :D am pus usturoi din plin. de data asta am adaugat si conopida si morcov. Prima tura le am pus cu apa rece pentru ca erau cam 29 de grade afara si s au murat cam in 6 zile. Acum le am pus cu apa fierbinte ca e frig :P Foarte bune . Iubesc muraturile in saramura. Mananc si frunzele de la telina :P

Nota mea pentru rețetă:
LacriBejan909
Lacri Bejan (LacriBejan909) 30 Aug 2016, 00:00

Tocmai le am pregatit

Sa vedem ce va iesi

Te pup Lena

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Alionka
Alionka 24 Jul 2014, 12:46

O reteta formidabila!  Am facut un borcan de 3 l si s-a mincat intr-o zi!!! Azi am mai facut 2.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 15 Jul 2014, 07:16

Exact 4 zile. Bune rau. Acrisoare suficient, acidulate...Am manca 2 goale. Apa mea nu s-a prea tulburat, a curs din borcan putin, frunzele si-au schimbat culoarea si le-am tinut in camera unde era mai racoare ca in bucatarie, dar a fost ok. Multumesc, o sa mai bun ca asta a fost numai de proba. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 11 Jul 2014, 12:27

Buna. Vazut, placut, executat. Peste 4-5 zile, dupa CTC, nota.

Poza mea pentru rețetă:
irinamaria
Irina (irinamaria) 08 Jul 2014, 17:43

Le-am pus in borcan ieri, acum am de asteptat cele 4-5 zile. Aici nu se gasesc frunze de telina, dar am pus tulpinile cu putine frunze. De-abia astept rezultatul!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 04 Jul 2014, 18:53

Mi se par extraordinare. Am sa incerc de pofta. Merita. Dar SE POT PUNE SI PENTRU IARNA? ȚIN? MULTUMESC MULT.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile