Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana)
In acest sezon plin de legume naturale si aromate tot mai mult vreau sa experimentez mancaruri cu legume fara carne. Si cea mai buna inspiratie este bineinteles bucataria italiana, stiam mai demult de acest fel de mancare si tot imi ziceam ca ii va veni si lui timpul.
Asteptarile mi-au fost mari si nu m-am dezamagit, ba chiar am reusit sa-mi uimesc sotul - care a cam strambat din nas la inceput, cand i-am zis ca nu are carne. Intr-adevar este o mancare foarte gustoasa, aromata, frageda, cu gust intens de cascaval, rosii si vinete.
Bineinteles este perfect sa folositi aici mozzarella si parmezan, dar chiar daca va stramba un italian din nas - puteti sa le inlocuiti cu un cascaval mai moale, impreuna cu ceva branza veche si tare, rasa marunt.
Ingrediente
●
Rosii
5 buc
aproximativ 1 kg
●
Busuioc uscat sau verde
1 lingurita
mai puteti adauga si jumate de lingurita de oregano
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Vinetele se taie felii pe lung sau rondele, se ung cu putin ulei.
Daca vreti, le puteti lasa inainte in apa cu sare sa mai lase din zeama amara, apoi sa le stergeti bine cu un servetel. Eu nu am facut-o, si din motive de comoditate, dar si la gust mi se pare oke, nu sunt amare deloc.
Pas 2
Apoi le rumeniti pe o tigaie simpla sau grill.
Pas 3
Rosiile le-am crestat cu cutitul si am turnat peste ele apa clocotita. Am lasat 1 minut apoi le-am scos coaja si le-am taiat cubulete mici.
Eu as pune chiar vreo 7-8 rosii pe viitor, sa fie sos mai mult.
Pas 4
Incalziti intr-o tigaie uleiul de masline.
Pas 5
Puneti rosiile cubulete si le fierbeti la foc mic 15-20 de minute.
Pas 6
La urma il potriviti de sare, adaugati busuioc si eventual oregano, usturoiul pisat. Mai lasati 1 minut pe foc si stingeti aragazul.
Pas 7
Si acum avand vinetele gata si sosul de rosii, putem sa montam Parmigiana.
Luati o forma adanca(a mea a fost dreptunghiulara) pentru cuptor. Pe fundul tavii puneti 2-3 linguri de sos de rosii.
Pas 8
Peste sosul de rosii aranjati feliile de vinete, asa ca sa acopere perfect suprafata.
Pas 9
Vinetele le ungeti iarasi cu 2-3 linguri de sos de rosii.
Pas 10
Presarati mozzarella rasa si parmezan ras - aveti grija sa va impartiti cantitatile acestora in 3, pt ca vom avea 3 straturi de facut.
Pas 11
In asa fel continutati sa mai puneti inca 1 strat de vinete+sos de rosii+mozzarella+parmezan - pana se umple tava.
La mine au fost suficiente 3 straturi.
Pas 12
Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30 de minute - pana incepe sa se rumeneasca frumos.
Dupa cuptor o lasati sa se raccoreasca foarte bine, cateva ore inainte s-o serviti - chiar si rece este mult mai buna decat fierbinte, imediat din cuptor.
Pas 13
Aveti aici si o sectiune, nu stiu cand de reprezentativa este dar cu siguranta este una din cele mai bune mancaruri cu vinete gustate vreodata.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(6-7 portii)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (6 voturi)