Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie

Plăcintele sunt slăbiciunea mea, îmi place să le fac, să le mănânc și întotdeauna încerc să învăț variante noi și gustoase.

Acestea le fac de vreo 3-4 luni, atunci când am chef de plăcinte, dar rapide și să mai utilizez din iaurtul care expiră prin frigider :) Sunt MINUNATE, chiar dacă nu sunt adeptă gătitului în ulei, nici nu vă dați seama atât de fragede sunt și chiar nu sunt uleioase.

Știam că aluatul ăsta cu iaurt merge bine la Turte cu telemea, de exemplu, dar în plăcinte este și mai bun. Vi le recomand cu încredere, chiar sunt sigură că vă place la toată lumea - cine a gustat la mine au rămas f.impresionați.

Ingrediente

Lapte bătut/iaurt/chefir
500 ml
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Sare
1 lingurita
plus sare pentru umplutură, după gust
Făină albă calitate superioară
500 g
aproximativ
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Brânză de vaci
1 kg
-să fie brânza mai uscată; -eu mai adaug și puțină telemea de oi pentru un gust mai bun, dar nu este obligatoriu;
Ouă
2 buc
   
Ceapă verde
1 legatura
   
Mărar verde
1 legatura
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol turnați iaurtul, adăugați sare și bicarbonat de sodiu - amestecați și lăsați 10 minute la o parte.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați făina și începeți să frământați aluatul.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 2
Pas 3

Amestecați mai întâi cu o lingură până se prinde făina - dacă iese prea lichid și moale aluatul mai adăugați făină. Ar trebui să vă iasă un aluat moale, puțin lipicios.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 3
Pas 4

Scoateți compoziția pe masa presărată cu făină și frământați ușor până obțineți un aluat uniform și moale.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 4
Pas 5

Împărțiți aluatul în aproximativ 15 bucăți egale.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 5
Pas 6

Pe masa presărată cu făină formați bile de aluat, le dați la o parte și le ungeți cu puțin ulei.

Le lăsați la odihnit vreo 25-30 de minute, nu trebuie acoperite, uleiul de la suprafață nu le va lăsa să se usuce.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 6
Pas 7

În acest timp pregătiți umplutura - într-un bol amestecați brânza, verdețurile, ouă și sare după gust.

Aș recomanda să o faceți puțin mai sărată decât vă place - la plăcinte, colțunași așa se face, pentru că aluatul mai ia din sare.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 7
Pas 8

După ce s-au odihnit bilele, luați câte una și cu mâinile o aplatizați puțin - să fie cam de 8-10cm diametru.

Puneți cam 1 lingură de umplutură în mijloc.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 8
Pas 9

Aduceți marginile spre centru și le prindeți cu degetele.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 9
Pas 10

După ce le-ați prins pe toate, le lipiți bine și ușor apăsați pe bila formată - să fie la final cam de 1 cm grosime.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 10
Pas 11

Asta va fi plăcinta finală, pe care o vom prăji în ulei încins. La fel formați și restul plăcintelor.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 11
Pas 12

Încălziți bine o tigaie cu ulei și rumeniți plăcintele pe ambele părți. Uleiul trebuie încins bine ca să nu se absoarbă în aluat și plăcinte - dar după ce ați pus plăcintele pe tigaie faceți focul mai mic și aveți grijă să le întoarceți la timp.

Aici începusem cu 1 plăcintă pe tigaie, dar durează cam mult până le faceți pe toate.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 12
Pas 13

Dar m-am șmecherit și am început să pun câte 3 pe tigaie.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 13
Pas 14

Pe parcurs cum se fac le puneți una peste alta și le serviți calde sau reci - sunt bune în orice fel.

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 14
Pas 15

Delicioase, moi, pufoase - Sofia cum le vede le și ia de pe farfurie - de obicei o convingem să mănânce, aici chiar nu trebuie :)

Poftă Bună!

Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, la tigaie - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (15-20 bucăți)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (21 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 87

CristianToma236
Cristian Toma (CristianToma236) 31 Oct 2023, 11:58

Au ieșit excelente, eu am folosit 100% făină integrală. Am făcut și la cuptor, unse cu ulei de măsline pe ambele părți, la 200 de grade folosind ventilatorul și grill-ul de sus. Când s-au rumenit le-am întors pe cealaltă parte. Au ieșit aproape la fel ca cele din tigaie, dar mai puțin grase.

Nota mea pentru rețetă:
DoinaUlmeanu141
Doina Ulmeanu (DoinaUlmeanu141) 14 Jun 2020, 01:31

Delicioase, sățioase și ușor de făcut. Mulțumesc pentru rețetă.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 17 May 2020, 14:37

Buna, Lena! Aceste placinte prajite in tigaie, in putin ulei, sunt extraordinar de gustoase, insa imi doresc sa incerc si varianta coapte in cuptor; din lipsa de experienta cu aluaturi , in general, imi transmiti, te rog temperatura si timpul de coacere? Multumesc! O duminica in familie minunata!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Roxana 18 May 2020, 15:12

Cred ca se poate, dar s-ar putea sa nu iasa la fel de fragede si pufoase. Eventual le ungi cu putin ou deasupra. Si se coc standard, la 180-200 de grade pana sevrumenesc frumos.

Roxana
Roxana Elena (lena) 19 May 2020, 13:58

Multumesc pentru raspuns! Eu am incercat si varianta la cuptor, 45 de minute, la 180 de grade Celsius; intr-adevar, nu sunt la fel de pufoase ca si cele prajite in tigaie, insa foarte, foarte bune la gust. Noi am devenit fanii celor coapte ( sunt putin "chewy"... ). 

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 14 May 2019, 23:32

Super reteta. Am mancat 5 dintr.un foc si am congelat jumate de frica ca le termin pe toate. Dupa o saptamana le.am scos din congelator si le.am pus direct la 200 de grade in cuptor. A fost perfect, ca si cum atunci erau facute.

 Merci Lena

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MarinaStoica405
Marina Stoica (MarinaStoica405) 17 Oct 2017, 17:38

Super tare reteta. Fac mereu placinte, dar am zis sa incerc ceva nou. Merci mult Lena!pentru inca alte retete pe care le folosesc cu drag si incredere.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ilinkakuklas
ilina ilina (ilinkakuklas) 23 Jul 2017, 12:57

Va multumesc din suflet pentru aceasta rețeta minunata.Asa prăjituri făcea bunica mea.Aluatul este extraordinar.Umplutura am făcut-o din cartofi cu brinza sărata ,si sa primit foarte delicioase.Va doresc sănătate Elena,si cit mai multe rețete gustoase.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) ilina ilina (ilinkakuklas) 23 Jul 2017, 20:10

Multumesc si eu, sa aveti pofta buna!

Vio84
Vio84 12 Aug 2016, 18:25

Foarte gustoase placinte mi sau  primit foarte delicioase pentru prima data in viata fac placinte. Un mare merci Lenei din Paris. Ador munca ei!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
susulina
simona andreea (susulina) 20 May 2015, 08:59

Gata, le-am facut, dementiale, uleiul era pt uns si prajit, banuiam eu ca nu era specificat ca trebuie pus la aluat. Eu am folosit mai putina faina si anume mai putin cu vreo 170 de grame din cei 500. Mi s-a parut ca aluatul este gata si bine am facut. Am folosit si o umplutura dulce din branza cu stafide hidratate in coniac si coaja de lime si portocala. O sa fac cateva si la cuptor dar sunt convinsa ca nu vor iesi la fel de gustoase. Multumim de reteta

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
wsilvyw
wsilvyw 11 May 2015, 15:26

Lena, mersi mult pt reteta! S-au primit exact ca la mama acasa :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
TanDi
TanDi 02 Nov 2013, 12:11

Foarte usor de preparat acest aluat, se lucreaza foarte usor, placintele ies moi si deloc uleioase. Eu am facut cu branza si marar, cartofi si dovleac.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile