Mancare de cartofi cu carne

Inca o mancare la care nu pot sa indic o sursa ferma - ar fi f.multe, pe parcurs invatam ceva nou despre simpla mancarica de cartofi. Da, da - cred ca as spune ca este una din cele mai populare mancaruri aici in Romania, in Moldova si bineinteles si in Rusia si Ucraina (astea sunt tarile mancarurile carora le stiu sa zicem bine). Fiecare are micile ei trucuri, aici in aceasta reteta eu zic ca le-am unit pe toate cele mai reusite. Si ceva de la mama, si de la bunica, tata, mama soacra, etc. - una din cele mai populare mancaruri din copilaria mea.

Va recomand sa o incercati neaparat, mi-a iesit foarte buna - asa cum imi place mie sa numesc mancarea cand iese perfecta - gospodareasca -asa ar trebui s-o faca orice gospodina, la consistenta, gust, aroma. Am mancat-o toti cu mare pofta cu niste muraturi, si paine proaspata - asa inmuiata in sosul de cartofi.........

Ingrediente

Carne de porc
1 kg
eu am luat pulpa, dar puteti face cu orice carne preferata
Cartofi rosii
1 kg
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Pasta de tomate
2 linguri
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru
0.5 lingurite
Boia de ardei rosu dulce
2 lingurite
Faina alba
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
1 linguri
sarati dupa gust

Pasi de urmat

1

Carnea se spala, se usuca cu un prosop, apoi se taie bucatele mici si se frige in ulei incins pana se rumeneste.

2

Rumeniti bine pe ambele parti, apoi le scoateti intr-o cratita si asa pana rumeniti toata carnea.

3

Asa arata carnea toata rumenita si gata de facut mancarea.

4

In uleiul fierbinte in care ati calit carnea puneti la prajit morocvul si ceapa taiate cubulete.

5

Cand se inmoaie bine adaugati pasta de tomate, amestecati, lasati 1 minut apoi stingeti focul.

6

Peste carne turnati apa cat s-o acopere perfect si cu un deget mai sus. Puneti frunza de dafin, si cand incepe sa fiarba totul bine, faceti focul mic si lasati pana este gata carnea. Depinde aici ce noroc ati avut, a mea a fiert cam 40 de minute - o gustati sa vedeti daca s-a fragezit. Daca este carne de vita, vitel, o fierbeti pana este moale - chiar si 2-3 ore.

7

Cand s-a gatiti carnea, adaugati cartofii taiati cubulete. Amestecati, daca apa nu acopera perfect cartofii mai adaugati putin. Lasati la foc mare pana incepe sa fiarba, apoi faceti focul mic si lasati sa fiarba 15 minute.

8

Dupa 15 minute adaugati compozitia de legume calite. amestecati si mai lasati 10 minute sa fiarba la foc mic.

9

Apoi potriviti de sare, adaugati piper si boia de ardei, amestecati atent sa nu faceti terci cartofii.

10

Dizolvati 2 linguri de faina in jumatate de cana de apa - amesteacti bine sa nu fie cocoloase. Cu aceasta compozitie vom drege sosul din cartofi  -  sa nu fie ca o apa, dar un pic sa-l ingroase cum este cuvenit unui sos exemplar :)

Acest truc m-a invatat mama soacra si acum cartofii mei "sunt ca la mama" - recomand, foarte buna treaba :)

 

11

Turnati acest amestec peste cartofi, amestecati atent si mai lasati 5 min la foc mic sa se ingroase putin.

Apoi stingeti focul si mai lasati 10 min sa se patrunda toate ingredientele.

12

Si aici o portie - buni de te lingi pe degete...

Combinati cu o salata sau ceva muraturi.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (6 potii bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

Iulica
Iulica 24 sep 2016, 10:26

Foarte gustos eu egzact asa fac numai ca nu ingros sosul dar neaparat voi incerca ... Bravo Lena ai niste retete de nota 10

faurlidia
faurlidia 05 aug 2016, 13:25

Imi plac toate retetele tale ,multumesc ..acum o gatesc abia astept s-a mananc !

Nota mea pentru reteta:
Alle21
Alle21 17 apr 2015, 18:43

O reteta minunata am practicata si mi a placut la nebunie si iubitul meu find Olandez ia placut foarte mult incit mia spus ca vrea sa ii mai fac inca odata aceasta reteta . Super

Nota mea pentru reteta:
TatianaD
TatianaD 04 iul 2012, 16:44

Aveam niste piept de pui si niste cartofi prin debara. Si un mancacios mic pentru care trebuia sa gatesc ceva mai bunicel. Deci am facut mancarica asta si e buna-buna!!! Multumim de reteta!

La noi se numea "cartofi scazuti". In varianta "de acasa" ceapa se punea mult mai multa cam 1/2 kg (vreo 4 cepe minim), se taia obligatoriu solzisori. In loc de pasta de tomate se puneau rosii date prin razatoarea foarte mica (practic sosul de rosii) si se lasa sa scada mai mult. Iar "spectacolul" gustativ era dat de piperul negru boabe. Recomand sa incercati varianta cu piper boabe - chiar face diferenta! Totusi daca aveti copilasi recomand sa nu puneti piper, sau doar un pic, piper macinat.

Pofta buna tuturor si Multumim Lena !!!

Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 08 feb 2012, 16:52

O nebunie!!! Ador mâncarea de cartofi! Am pus puțină carne, să pot simți mai bine aroma cartofilor și a morcovilor!

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 14 ian 2012, 18:56

Tot buna ramane o macarica de cartofi cu care am crescut, pana la revolutie era de baza. O gatesc si eu cu drag, tot in genul asta, numai ca o fac cu pui si nu ingros sosul.   

Poza mea pentru reteta:
zuzu2
zuzu2 11 feb 2011, 17:32

Doar ce ma anuntat sotul ca pt marti trebuie sa gatesc pt el si colegii lui, 10 la nr,mancare de cartofi.Cam cate portii ti-au iesit tie din cantitatile date la reteta?mersi anticipat.referitor la reteta cu costita a iesit buna dar noi nu ne "intelegem" bine cu carnea de vitel.poze nu iti pot trimite ca nu ma pricep cum......

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) zuzu2 11 feb 2011, 17:42

Pentru 10 portii medii iti ajunge, dar cu rezerva sa faci 1.5 portii din aceste ingrediente.

olteanu
daniela olteanu (olteanu) 10 feb 2011, 17:02

.

Nota mea pentru reteta:
spiriduena
elena (spiriduena) 09 feb 2011, 23:39

Reteta,clasica a copilariei noastre ,doar ca tu ai combinat cu variantele moderne ,ami place varianta ta ,eu pun o parte din cartofi mai repede asa incat sa fiarba mai mult si se zdrobesc ,asa nu mai e nevoie de faina  ,se ingroasa sosul de la cartofii  fierti mai tare,sau  ami amintesc ,ca mama taia cartofii mai mari si cativa ai taia marunti si fierbeau mai repede .

Nota mea pentru reteta:
cornelia
cornelia 09 feb 2011, 17:40

Lena mincarica asa o faceam dar nu cu acel sos  si de fiecare data iesea mai subtire acum sper sa fie OK

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile