Mâncare de cartofi cu carne

Mâncare de cartofi cu carne

Încă o mâncare la care nu pot să indic o sursă fermă - ar fi f.multe, pe parcurs învățăm ceva nou despre simpla mâncărică de cartofi. Da, da - cred că aș spune că este una din cele mai populare mâncăruri aici în România, în Moldova și bineînțeles și în Rusia și Ucraina (astea sunt țările mâncărurilor cărora le știu să zicem bine). Fiecare are micile ei trucuri, aici în această rețetă eu zic că le-am unit pe toate cele mai reușite. Și ceva de la mama, și de la bunica, tata, mama soacră, etc. - una din cele mai populare mâncăruri din copilăria mea.

Vă recomand să o încercați neapărat, mi-a ieșit foarte bună - așa cum îmi place mie să numesc mâncarea când iese perfectă - gospodărească - așa ar trebui s-o facă orice gospodină, la consistență, gust, aromă. Am mâncat-o toți cu mare poftă cu niște murături, și pâine proaspătă - așa înmuiată în sosul de cartofi.........

Ingrediente

Carne de porc
1 kg
eu am luat pulpă, dar puteți face cu orice carne preferată
Cartofi roșii
1 kg
   
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Pastă de tomate
2 linguri
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Boia de ardei roșu dulce
2 lingurite
   
Făină albă
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
1 lingura
sărați după gust

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se spală, se usucă cu un prosop, apoi se taie bucățele mici și se frige în ulei încins până se rumenește.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 1
Pas 2

Rumeniți bine pe ambele părți, apoi le scoateți într-o cratiță și așa până rumeniți toată carnea.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 2
Pas 3

Așa arată carnea toată rumenită și gata de făcut mâncarea.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 3
Pas 4

În uleiul fierbinte în care ați călit carnea puneți la prăjit morcovul și ceapa tăiate cubulețe.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 4
Pas 5

Când se înmoaie bine adăugați pasta de tomate, amestecați, lăsați 1 minut apoi stingeți focul.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 5
Pas 6

Peste carne turnați apă cât s-o acopere perfect și cu un deget mai sus. Puneți frunza de dafin, și când începe să fiarbă totul bine, faceți focul mic și lăsați până este gata carnea. Depinde aici ce noroc ați avut, a mea a fiert cam 40 de minute - o gustați să vedeți dacă s-a frăgezit. Dacă este carne de vită, vițel, o fierbeți până este moale - chiar și 2-3 ore.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 6
Pas 7

Când s-a gătit carnea, adăugați cartofii tăiați cubulețe. Amestecați, dacă apa nu acoperă perfect cartofii mai adăugați puțin. Lăsați la foc mare până începe să fiarbă, apoi faceți focul mic și lăsați să fiarbă 15 minute.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 7
Pas 8

După 15 minute adăugați compoziția de legume călite, amestecați și mai lăsați 10 minute să fiarbă la foc mic.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 8
Pas 9

Apoi potriviți de sare, adăugați piper și boia de ardei, amestecați atent să nu faceți terci cartofii.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 9
Pas 10

Dizolvați 2 linguri de făină în jumătate de cană de apă - amestecați bine să nu fie cocoloașe. Cu această compoziție vom drege sosul din cartofi  -  să nu fie ca o apă, dar un pic să-l îngroașe cum este cuvenit unui sos exemplar :)

Acest truc m-a învățat mama soacră și acum cartofii mei "sunt ca la mama" - recomand, foarte bună treaba :)

 

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 10
Pas 11

Turnați acest amestec peste cartofi, amestecați atent și mai lăsați 5 min la foc mic să se îngroașe puțin.

Apoi stingeți focul și mai lăsați 10 min să se pătrundă toate ingredientele.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 11
Pas 12

Și aici o porție - buni de te lingi pe degete...

Combinați cu o salată sau ceva murături.

Poftă Bună!

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6 porții bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (20 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 41

mariannov
mariannov 04 Feb 2023, 18:03

Buna reteta

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
OctavianAmbrosa927
Octavian Ambrosa (OctavianAmbrosa927) 09 Oct 2020, 18:15

Sunt incepator in cooking , si am inteles foarte bine si a iesit delicioasa reteta !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MorosanValentin365
Morosan Valentin (MorosanValentin365) 30 Mar 2019, 06:21

Am facut si io...( din Cluj, no ) am calit 1 ceapa mare...taiata marunt...in ulei si slanina cu carne...ceva gusa afumata 200 gr si beacon 100 grame, + o jumate de salam, vre-o 300 grame si ala taiat  marunt,,ce am gasit prin frigider...pas 2) am pus morcov razalit mediu si telina o lingura...vre-o 50 grame...am facut sosul de galuste din faina. 4 linguri..1 ou...1 praf de vegeta si un varf de piper si boia...cand fierbea la foc mic am pus galustele cate una...am asteptat sa coboare in supa....am mai lasat 5 minute..am pus  200 grame de sos de rosii de la LIDL....3 catei de ustoroi,,,dati prin presa aia  de Aluminiu...piper praf...si gata..pofta buna....daca gasesc telefonul sa fac poze pun si poze....felul 2) am facut orez cu ceapa si morcovi cu niste salam  prajit separat si un cub de magy...muraturi...am castraveti de la Profi :P...mult imi ia cu spalatul vaselor si aragazului...si aerisitul...miroase telina si ceapa :p in tat blocul :) week placut !

Nota mea pentru rețetă:
Oanaandreea
Andreea (Oanaandreea) 19 Feb 2019, 13:06

A iesit foarte foarte bun. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 30 Sep 2017, 21:39

Am folosit copanele de pui,a iesit grozava,alaturi de salata de varza rosie:)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CiprianAchim442
Ciprian Achim (CiprianAchim442) 02 Apr 2017, 20:41

A ieșit perfect 👌! Având în vedere ca sunt plecat din tara și duc dorul traditionalelor românești, am adăugat un cub magic de afumătură în timp ce aveam pe foc cartofii împreună cu carnea. Am gătit mai multe rețete de aici neștiind de aceasta secțiune cu poze de la utilizatori. M-ai ajutat mult!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ciprian Achim (CiprianAchim442) 02 Apr 2017, 22:04

Multumesc si eu mult pentru poza si comentariu! Pofta mare!

timotei
timotei 19 Oct 2016, 08:35

Mi s-a facut dor de mama in timp ce mincam, numai la mama mea avea acest gust . Foarte buna cartofa. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 08 Feb 2012, 16:52

O nebunie!!! Ador mâncarea de cartofi! Am pus puțină carne, să pot simți mai bine aroma cartofilor și a morcovilor!

Poza mea pentru rețetă:
Cori
Cori 14 Jan 2012, 18:56

Tot buna ramane o macarica de cartofi cu care am crescut, pana la revolutie era de baza. O gatesc si eu cu drag, tot in genul asta, numai ca o fac cu pui si nu ingros sosul.   

Poza mea pentru rețetă:
zuzu2
zuzu2 11 Feb 2011, 17:32

Doar ce ma anuntat sotul ca pt marti trebuie sa gatesc pt el si colegii lui, 10 la nr,mancare de cartofi.Cam cate portii ti-au iesit tie din cantitatile date la reteta?mersi anticipat.referitor la reteta cu costita a iesit buna dar noi nu ne "intelegem" bine cu carnea de vitel.poze nu iti pot trimite ca nu ma pricep cum......

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) zuzu2 11 Feb 2011, 17:42

Pentru 10 portii medii iti ajunge, dar cu rezerva sa faci 1.5 portii din aceste ingrediente.

Arată toate comentariile