Mâncare de cartofi cu carne

Mâncare de cartofi cu carne

Încă o mâncare la care nu pot să indic o sursă fermă - ar fi f.multe, pe parcurs învățăm ceva nou despre simpla mâncărică de cartofi. Da, da - cred că aș spune că este una din cele mai populare mâncăruri aici în România, în Moldova și bineînțeles și în Rusia și Ucraina (astea sunt țările mâncărurilor cărora le știu să zicem bine). Fiecare are micile ei trucuri, aici în această rețetă eu zic că le-am unit pe toate cele mai reușite. Și ceva de la mama, și de la bunica, tata, mama soacră, etc. - una din cele mai populare mâncăruri din copilăria mea.

Vă recomand să o încercați neapărat, mi-a ieșit foarte bună - așa cum îmi place mie să numesc mâncarea când iese perfectă - gospodărească - așa ar trebui s-o facă orice gospodină, la consistență, gust, aromă. Am mâncat-o toți cu mare poftă cu niște murături, și pâine proaspătă - așa înmuiată în sosul de cartofi.........

Ingrediente

Carne de porc
1 kg
eu am luat pulpă, dar puteți face cu orice carne preferată
Cartofi roșii
1 kg
   
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Pastă de tomate
2 linguri
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Boia de ardei roșu dulce
2 lingurite
   
Făină albă
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
1 lingura
sărați după gust

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se spală, se usucă cu un prosop, apoi se taie bucățele mici și se frige în ulei încins până se rumenește.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 1
Pas 2

Rumeniți bine pe ambele părți, apoi le scoateți într-o cratiță și așa până rumeniți toată carnea.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 2
Pas 3

Așa arată carnea toată rumenită și gata de făcut mâncarea.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 3
Pas 4

În uleiul fierbinte în care ați călit carnea puneți la prăjit morcovul și ceapa tăiate cubulețe.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 4
Pas 5

Când se înmoaie bine adăugați pasta de tomate, amestecați, lăsați 1 minut apoi stingeți focul.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 5
Pas 6

Peste carne turnați apă cât s-o acopere perfect și cu un deget mai sus. Puneți frunza de dafin, și când începe să fiarbă totul bine, faceți focul mic și lăsați până este gata carnea. Depinde aici ce noroc ați avut, a mea a fiert cam 40 de minute - o gustați să vedeți dacă s-a frăgezit. Dacă este carne de vită, vițel, o fierbeți până este moale - chiar și 2-3 ore.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 6
Pas 7

Când s-a gătit carnea, adăugați cartofii tăiați cubulețe. Amestecați, dacă apa nu acoperă perfect cartofii mai adăugați puțin. Lăsați la foc mare până începe să fiarbă, apoi faceți focul mic și lăsați să fiarbă 15 minute.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 7
Pas 8

După 15 minute adăugați compoziția de legume călite, amestecați și mai lăsați 10 minute să fiarbă la foc mic.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 8
Pas 9

Apoi potriviți de sare, adăugați piper și boia de ardei, amestecați atent să nu faceți terci cartofii.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 9
Pas 10

Dizolvați 2 linguri de făină în jumătate de cană de apă - amestecați bine să nu fie cocoloașe. Cu această compoziție vom drege sosul din cartofi  -  să nu fie ca o apă, dar un pic să-l îngroașe cum este cuvenit unui sos exemplar :)

Acest truc m-a învățat mama soacră și acum cartofii mei "sunt ca la mama" - recomand, foarte bună treaba :)

 

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 10
Pas 11

Turnați acest amestec peste cartofi, amestecați atent și mai lăsați 5 min la foc mic să se îngroașe puțin.

Apoi stingeți focul și mai lăsați 10 min să se pătrundă toate ingredientele.

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 11
Pas 12

Și aici o porție - buni de te lingi pe degete...

Combinați cu o salată sau ceva murături.

Poftă Bună!

Mâncare de cartofi cu carne - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6 porții bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (20 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Karen
Karen 09 Feb 2011, 11:22

E si  mancarea copilariei noastre,chiar daca suntem departe de tara o gatim destul de des dar niciodata nu am rumenit carnea in prealabil.de obicei o faceam cu afumatura.o sa incercam si reteta ta,sunt convinsa ca e delicioasa!!

Karen
Karen 09 Feb 2011, 11:24

merita 5 stelute

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 09 Feb 2011, 12:20

imm ce gustoasa arata

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 09 Feb 2011, 13:50

Nici eu nu am rumenit carnea, dar voi incerca precis metoda. Si voi adauga si faina dizolvata in apa pentru ingrosarea sosului. Sigur va fi buna mancarea.

Nota mea pentru rețetă:
cirmicica
cirmicica 09 Feb 2011, 14:07

O bunatate de mancare,arata fff bine  

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 09 Feb 2011, 15:06

Lena o mancarica asemanatoare ca a ta am facut eu ieri.

Am vrut sa o postez aseara dar eram prea obosita.

O mai pot posta?se numeste Gulas cu carne de porc.

Arata f.bine mancarica ta.Banuiesc ca gustul e asemanator cu a mea.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Elena (Ellena) 09 Feb 2011, 15:34

Bineinteles ca poti s-o pui, nu cred ca se bat cap in cap

Ellena
Elena (Ellena) 09 Feb 2011, 15:39

ica
burlacu ica (ica) 09 Feb 2011, 16:54

mersi pt. toate retetele  care mi le trimiti

cornelia
cornelia 09 Feb 2011, 17:40

Lena mincarica asa o faceam dar nu cu acel sos  si de fiecare data iesea mai subtire acum sper sa fie OK

Nota mea pentru rețetă:
spiriduena
elena (spiriduena) 09 Feb 2011, 23:39

Reteta,clasica a copilariei noastre ,doar ca tu ai combinat cu variantele moderne ,ami place varianta ta ,eu pun o parte din cartofi mai repede asa incat sa fiarba mai mult si se zdrobesc ,asa nu mai e nevoie de faina  ,se ingroasa sosul de la cartofii  fierti mai tare,sau  ami amintesc ,ca mama taia cartofii mai mari si cativa ai taia marunti si fierbeau mai repede .

Nota mea pentru rețetă:
olteanu
daniela olteanu (olteanu) 10 Feb 2011, 17:01

Trebuie sa  recunosc ca au trecut mai bine de 5 ani de cand nu am facut mancare de cartofi.Ma bucur ca ai postat aceasta reteta o voi face zilele acestea .

olteanu
daniela olteanu (olteanu) 10 Feb 2011, 17:02

.

Nota mea pentru rețetă:
zuzu2
zuzu2 11 Feb 2011, 17:32

Doar ce ma anuntat sotul ca pt marti trebuie sa gatesc pt el si colegii lui, 10 la nr,mancare de cartofi.Cam cate portii ti-au iesit tie din cantitatile date la reteta?mersi anticipat.referitor la reteta cu costita a iesit buna dar noi nu ne "intelegem" bine cu carnea de vitel.poze nu iti pot trimite ca nu ma pricep cum......

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) zuzu2 11 Feb 2011, 17:42

Pentru 10 portii medii iti ajunge, dar cu rezerva sa faci 1.5 portii din aceste ingrediente.

zuzu2
zuzu2 11 Feb 2011, 17:46

 

Cori
Cori 14 Jan 2012, 18:56

Tot buna ramane o macarica de cartofi cu care am crescut, pana la revolutie era de baza. O gatesc si eu cu drag, tot in genul asta, numai ca o fac cu pui si nu ingros sosul.   

Poza mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 08 Feb 2012, 16:52

O nebunie!!! Ador mâncarea de cartofi! Am pus puțină carne, să pot simți mai bine aroma cartofilor și a morcovilor!

Poza mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 04 Jul 2012, 16:44

Aveam niste piept de pui si niste cartofi prin debara. Si un mancacios mic pentru care trebuia sa gatesc ceva mai bunicel. Deci am facut mancarica asta si e buna-buna!!! Multumim de reteta!

La noi se numea "cartofi scazuti". In varianta "de acasa" ceapa se punea mult mai multa cam 1/2 kg (vreo 4 cepe minim), se taia obligatoriu solzisori. In loc de pasta de tomate se puneau rosii date prin razatoarea foarte mica (practic sosul de rosii) si se lasa sa scada mai mult. Iar "spectacolul" gustativ era dat de piperul negru boabe. Recomand sa incercati varianta cu piper boabe - chiar face diferenta! Totusi daca aveti copilasi recomand sa nu puneti piper, sau doar un pic, piper macinat.

Pofta buna tuturor si Multumim Lena !!!

Nota mea pentru rețetă:
Cati
Cati 21 Nov 2012, 22:10

La mine in familie se punea si smantana. Este o reteta delicioasa, pe care o faceam de la 13 ani. 

Jonny
Ionut valentin Mironov (Jonny) 17 Jan 2013, 19:24

Excelent.Multumesc lena

bossmar
bossmar 21 Mar 2013, 09:14

delicios

symonica2006
symonica2006 01 Dec 2013, 05:23

deci eu mancare de cartofi fac des nu cred ca trece vre-o saptamana si sa nu fac mancare de cartofi,fiicamea nu mananca ciorbe iar nici sotului meu nu prea se omoara cu ciorba cand ii intreb ce gatesc maine,o ciorba ceva? sotul meu imi zice mai bine o mancare de cartofi decat ciorba ,o fac cu orice fel de carne ,afumatura ,carmati,carne proaspata de porc chear si cu pulpe de pui dar crezi ca mai tin cont la gramaje pun dupa ochii,oricum eu am tendinta sa pun mai mult decat este necesar si aprox toate mancarurile mele ies unpic dulci de la zarzavat mult .dar mie imi place sa fie mult din abundenta,intotdeauna cand tai sau toc ceva mi se pare ca nu e suficient si mai iau una ,Reteta mea care o fac eu e mai simpla : toc ceapa daca sunt mici pun 4,morcovi ii rad pe razatoare pe partea mica  si iese marunt nu fin si daca am ,mai tai si un gogosar cubulete mici sau ardei gras ,nu intotdeauna am avut asa ca merge si fara, toate astea se calesc in ulei eu le pun pe rand si mai adaug un strop de apa din cand in cand sa nu se prinda pe oala zarzavatureile si le las pana se calesc si se inoaie apoi adaug o lingura de vegeta si pasta tomata carnea intotdeauna am fiert-o separat din cauza ca ba se fierbe mai repede cum e puiul sau mai greu cum sunt altele ,apoi adaug apa peste zarzavaturile calite si cartofi taiati in cuburi pe unele mai mari si pe unele mai mici si las pana fiere cartoful si daca mai trebuie completat cu apa pun din apa de la carne ,apoi adaug carnea si apa de la carne care a mai ramas  care inainte iam luat spuma mai mereu iese spuma iar mie aia numai place si de asta prefer sa o fierb in alt recipient ,amestec, pun sare dupa gust si la sfarsit mult patrunjel..a si mai o chestie eu nu fierb cartofii in multa apa si atunci nu are cum sa devina zama lunga ,la mine intotdeauna zeama imi iese grosuta si nu mai are nevoie de nici  o "gregere" daca asi face-o cred ca asi putea s-o mananc cu furculita iar eu nu vreau asta , si din cate observ  la tine, nu mi se pare prea ingrosat cred ca trebuia sa pui mai multa faina.. o sa pun si eu o poza cu mancarea mea de cartofi..oricum fotografia ta pare asa apetisanta ca deja mi-e foame ...te pup

goldensite
goldensite 15 Apr 2014, 03:57

 

nicola daniel
nicola daniel 14 May 2014, 00:16

am incercat si eu aceasta reteta si este exceptionala :*

Croitor Nicoleta
Croitor Nicoleta 09 Jul 2014, 17:21

E super... ....acum pregatesc aceasta reteta........

filmepeales
filmepeales 23 Aug 2014, 14:41

Am gatit si eu aceasta reteta astazi insa am pus la urma si putin Usturoi. Mi se pare extraordinara :)

OanaPavel
OanaPavel 28 Nov 2014, 15:13

foarte buna mi-a iesit! Multumesc d-na Lena de reteta si uite-asa ma fac si eu o bucatareasa buna pentru familia mea (in special sotul meu ;) )

Anastacia
Anastacia 19 Jan 2015, 13:41

Salutare, am facut astazi, e foarte gustos. Multumim pt receta!! Numai ca eu am pus putin mai multa apa. ASA iubim noi. si sa primit ffffff gustos.! 

Alle21
Alle21 17 Apr 2015, 18:43

O reteta minunata am practicata si mi a placut la nebunie si iubitul meu find Olandez ia placut foarte mult incit mia spus ca vrea sa ii mai fac inca odata aceasta reteta . Super

Nota mea pentru rețetă:
faurlidia
faurlidia 05 Aug 2016, 13:25

Imi plac toate retetele tale ,multumesc ..acum o gatesc abia astept s-a mananc !

Nota mea pentru rețetă:
Iulica
Iulica 24 Sep 2016, 10:26

Foarte gustos eu egzact asa fac numai ca nu ingros sosul dar neaparat voi incerca ... Bravo Lena ai niste retete de nota 10

timotei
timotei 19 Oct 2016, 08:35

Mi s-a facut dor de mama in timp ce mincam, numai la mama mea avea acest gust . Foarte buna cartofa. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CiprianAchim442
Ciprian Achim (CiprianAchim442) 02 Apr 2017, 20:41

A ieșit perfect 👌! Având în vedere ca sunt plecat din tara și duc dorul traditionalelor românești, am adăugat un cub magic de afumătură în timp ce aveam pe foc cartofii împreună cu carnea. Am gătit mai multe rețete de aici neștiind de aceasta secțiune cu poze de la utilizatori. M-ai ajutat mult!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ciprian Achim (CiprianAchim442) 02 Apr 2017, 22:04

Multumesc si eu mult pentru poza si comentariu! Pofta mare!

Stefy3
Stefy3 30 Sep 2017, 21:39

Am folosit copanele de pui,a iesit grozava,alaturi de salata de varza rosie:)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DorotheaZaharia627
Dorothea Zaharia (DorotheaZaharia627) 10 Oct 2018, 14:52

A rezultat o mancare foarte buna, gustoasa. Multumesc

Nota mea pentru rețetă:
Oanaandreea
Andreea (Oanaandreea) 19 Feb 2019, 13:06

A iesit foarte foarte bun. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MorosanValentin365
Morosan Valentin (MorosanValentin365) 30 Mar 2019, 06:21

Am facut si io...( din Cluj, no ) am calit 1 ceapa mare...taiata marunt...in ulei si slanina cu carne...ceva gusa afumata 200 gr si beacon 100 grame, + o jumate de salam, vre-o 300 grame si ala taiat  marunt,,ce am gasit prin frigider...pas 2) am pus morcov razalit mediu si telina o lingura...vre-o 50 grame...am facut sosul de galuste din faina. 4 linguri..1 ou...1 praf de vegeta si un varf de piper si boia...cand fierbea la foc mic am pus galustele cate una...am asteptat sa coboare in supa....am mai lasat 5 minute..am pus  200 grame de sos de rosii de la LIDL....3 catei de ustoroi,,,dati prin presa aia  de Aluminiu...piper praf...si gata..pofta buna....daca gasesc telefonul sa fac poze pun si poze....felul 2) am facut orez cu ceapa si morcovi cu niste salam  prajit separat si un cub de magy...muraturi...am castraveti de la Profi :P...mult imi ia cu spalatul vaselor si aragazului...si aerisitul...miroase telina si ceapa :p in tat blocul :) week placut !

Nota mea pentru rețetă:
OctavianAmbrosa927
Octavian Ambrosa (OctavianAmbrosa927) 09 Oct 2020, 18:15

Sunt incepator in cooking , si am inteles foarte bine si a iesit delicioasa reteta !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
mariannov
mariannov 04 Feb 2023, 18:03

Buna reteta

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: