Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois)
Mai nou am început să studiez bucătăria franțuzească, și ca o primă rețetă, eu zic una dintre cele mai populare din Franța, sunt acești cartofi gratinați. Variații și combinații sunt foarte multe, eu am ales să fac rețeta de bază, cea cu lapte, smântână dulce și unt. Rezultatul a fost unul mult peste așteptări - cartofii s-au îmbibat cu lapte și unt, se topeau în gură, erau pufoși și moi, sosul foarte fin, deci - am reușit încă o dată să primesc laude de la soț :) și să vă prezint și vouă această rețetă minunată și simplă. Urmați toate recomandările și vă asigur că veți avea un pic din aroma Franței în casa dvs.
Ingrediente
●
Cartofi albi/galbeni
1 kg
trebuie să fie neapărat acest soi de cartofi, conțin mai mult amidon și se folosesc anume la acest tip de mâncare
●
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
400 ml
mai nou am găsit și smântână dulce de la Sanlacta, este proaspătă - am găsit-o la Real
●
Piper negru
0.5 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Se curăță și se spală cartofii, am folosit aproximativ 7 cartofi.
Pas 2
Apoi se taie rondele de 6-7 mm.
Pas 3
Aranjați un strat de cartofi într-o tavă de cuptor, cu borduri mai înalte. Presărați cu sare și piper.
În așa fel faceți 3-4 straturi de cartofi, în funcție de înălțimea tavii. Respectiv fiecare strat îl presărați cu sare și piper.
Pas 4
Așa arată cutia de smântână dulce pe care am folosit-o.
Pas 5
Amestecați laptele cu smântâna dulce.
Pas 6
Turnați compoziția de lapte și smântână în tava cu cartofi - dar ATENȚIE - turnați încet la marginea tavii ca să nu spălați toată sarea și piperul de pe cartofi. Apoi untul îl tăiați bucățele și distribuiți uniform pe toată suprafața cartofilor (asta pentru a face o crustă frumoasă și pentru aromă).
Pas 7
Dați tava la cuptor la o temperatură medie pentru aproximativ o oră, până se absoarbe lichidul din cartofi și dacă testați cu un cuțit cartofii veți observa că intră foarte ușor. Recomand după ce sunt gata să-i mai lăsați 15-20 de min la un foc mai mic acoperiți cu o folie de aluminiu - ca să nu se rumenească prea tare cartofii, dar să absoarbă încet toate aromele.
Pas 8
Se mănâncă neapărat calzi. De garnitură - au fost așa de buni că nu am mâncat nici o salată sau carne cu ei.
Ca și variații puteți pune un pic de usturoi pisat pe un strat din mijloc, sau să presărați cașcaval deasupra. Dar recomand să încercați mai întâi rețeta de bază apoi să experimentați.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(4 porții)
Timp de preparare:
80 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
15 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)