Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois)

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois)

Mai nou am început să studiez bucătăria franțuzească, și ca o primă rețetă, eu zic una dintre cele mai populare din Franța, sunt acești cartofi gratinați. Variații și combinații sunt foarte multe, eu am ales să fac rețeta de bază, cea cu lapte, smântână dulce și unt. Rezultatul a fost unul mult peste așteptări - cartofii s-au îmbibat cu lapte și unt, se topeau în gură, erau pufoși și moi, sosul foarte fin, deci - am reușit încă o dată să primesc laude de la soț :) și să vă prezint și vouă această rețetă minunată și simplă. Urmați toate recomandările și vă asigur că veți avea un pic din aroma Franței în casa dvs.

Ingrediente

Cartofi albi/galbeni
1 kg
trebuie să fie neapărat acest soi de cartofi, conțin mai mult amidon și se folosesc anume la acest tip de mâncare
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
400 ml
mai nou am găsit și smântână dulce de la Sanlacta, este proaspătă - am găsit-o la Real
Lapte de vaca
400 ml
   
Unt
50 g
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Se curăță și se spală cartofii, am folosit aproximativ 7 cartofi.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 1
Pas 2

Apoi se taie rondele de 6-7 mm.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 2
Pas 3

Aranjați un strat de cartofi într-o tavă de cuptor, cu borduri mai înalte. Presărați cu sare și piper.

În așa fel faceți 3-4 straturi de cartofi, în funcție de înălțimea tavii. Respectiv fiecare strat îl presărați cu sare și piper.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 3
Pas 4

Așa arată cutia de smântână dulce pe care am folosit-o.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 4
Pas 5

Amestecați laptele cu smântâna dulce.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 5
Pas 6

Turnați compoziția de lapte și smântână în tava cu cartofi - dar ATENȚIE - turnați încet la marginea tavii ca să nu spălați toată sarea și piperul de pe cartofi. Apoi untul îl tăiați bucățele și distribuiți uniform pe toată suprafața cartofilor (asta pentru a face o crustă frumoasă și pentru aromă).

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 6
Pas 7

Dați tava la cuptor la o temperatură medie pentru aproximativ o oră, până se absoarbe lichidul din cartofi și dacă testați cu un cuțit cartofii veți observa că intră foarte ușor. Recomand după ce sunt gata să-i mai lăsați 15-20 de min la un foc mai mic acoperiți cu o folie de aluminiu - ca să nu se rumenească prea tare cartofii, dar să absoarbă încet toate aromele.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 7
Pas 8

Se mănâncă neapărat calzi. De garnitură - au fost așa de buni că nu am mâncat nici o salată sau carne cu ei.

Ca și variații puteți pune un pic de usturoi pisat pe un strat din mijloc, sau să presărați cașcaval deasupra. Dar recomand să încercați mai întâi rețeta de bază apoi să experimentați.

Poftă Bună!

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 porții)
Timp de preparare: 80 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

Stefy3
Stefy3 26 Sep 2017, 22:55

La cina am pregatit aceasta reteta,este usor de facut si delicioasa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Corina.Iasi
Corina.Iasi 10 Jul 2015, 22:29

Deliciosi! Am reusit sa pozez doar ultimul cartof :))

Poza mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 Jan 2013, 21:56

o sa incerc, multumesc mult de sfaturi! 

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 Jan 2013, 21:18

smintina a fost de 30 % si in cuptor a stat o ora asa, apoi inca 20 min la temperatura mica cu folie deasupra

dianka
Diana Ranga (dianka) 18 Dec 2012, 02:41

Meniul din seara asta. Eu zic ca a iesit delicios, daca si cei "carnivori" au ramas multumiti. Multumim LaLena.ro, de cind am dat intimplator de site-ul tau, experimentez mai des pe la bucatarie :)

Nota mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 11 Dec 2011, 18:41

Și acum îmi lasă gura apă! Lângă am făcut șnițele din piept de pui!

Poza mea pentru rețetă:
nina
nina 31 Jan 2010, 21:42

super,poti lasa imaginatiasa lucreze,adaugand si alte condimente,dar retea de baza e ff buna si nu e cstisitoare!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 08 Dec 2009, 22:19

Cei mai deliciosi dintre toti cartofii deliciosi  pe care i-am mancat vreodata!!!!

Bravooooooooo!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
nina
nina 04 Dec 2009, 10:19

se pare ca sunt ff buni ,de incercat!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
lyly
liliana (lyly) 04 Dec 2009, 08:11

Bunnnnn....

Seamana cu cartofii frantuzesti

Arată toate comentariile