Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois)

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois)

Mai nou am început să studiez bucătăria franțuzească, și ca o primă rețetă, eu zic una dintre cele mai populare din Franța, sunt acești cartofi gratinați. Variații și combinații sunt foarte multe, eu am ales să fac rețeta de bază, cea cu lapte, smântână dulce și unt. Rezultatul a fost unul mult peste așteptări - cartofii s-au îmbibat cu lapte și unt, se topeau în gură, erau pufoși și moi, sosul foarte fin, deci - am reușit încă o dată să primesc laude de la soț :) și să vă prezint și vouă această rețetă minunată și simplă. Urmați toate recomandările și vă asigur că veți avea un pic din aroma Franței în casa dvs.

Ingrediente

Cartofi albi/galbeni
1 kg
trebuie să fie neapărat acest soi de cartofi, conțin mai mult amidon și se folosesc anume la acest tip de mâncare
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
400 ml
mai nou am găsit și smântână dulce de la Sanlacta, este proaspătă - am găsit-o la Real
Lapte de vacă
400 ml
   
Unt
50 g
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Se curăță și se spală cartofii, am folosit aproximativ 7 cartofi.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 1
Pas 2

Apoi se taie rondele de 6-7 mm.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 2
Pas 3

Aranjați un strat de cartofi într-o tavă de cuptor, cu borduri mai înalte. Presărați cu sare și piper.

În așa fel faceți 3-4 straturi de cartofi, în funcție de înălțimea tavii. Respectiv fiecare strat îl presărați cu sare și piper.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 3
Pas 4

Așa arată cutia de smântână dulce pe care am folosit-o.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 4
Pas 5

Amestecați laptele cu smântâna dulce.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 5
Pas 6

Turnați compoziția de lapte și smântână în tava cu cartofi - dar ATENȚIE - turnați încet la marginea tavii ca să nu spălați toată sarea și piperul de pe cartofi. Apoi untul îl tăiați bucățele și distribuiți uniform pe toată suprafața cartofilor (asta pentru a face o crustă frumoasă și pentru aromă).

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 6
Pas 7

Dați tava la cuptor la o temperatură medie pentru aproximativ o oră, până se absoarbe lichidul din cartofi și dacă testați cu un cuțit cartofii veți observa că intră foarte ușor. Recomand după ce sunt gata să-i mai lăsați 15-20 de min la un foc mai mic acoperiți cu o folie de aluminiu - ca să nu se rumenească prea tare cartofii, dar să absoarbă încet toate aromele.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 7
Pas 8

Se mănâncă neapărat calzi. De garnitură - au fost așa de buni că nu am mâncat nici o salată sau carne cu ei.

Ca și variații puteți pune un pic de usturoi pisat pe un strat din mijloc, sau să presărați cașcaval deasupra. Dar recomand să încercați mai întâi rețeta de bază apoi să experimentați.

Poftă Bună!

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 porții)
Timp de preparare: 80 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lyly
liliana (lyly) 04 Dec 2009, 08:11

Bunnnnn....

Seamana cu cartofii frantuzesti

lena
Elena (lena) 04 Dec 2009, 09:01

Pai sunt cartofii frantzuzesti de fapt, doar ca este o reteta de baza, clasica.

nina
nina 04 Dec 2009, 10:19

se pare ca sunt ff buni ,de incercat!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 04 Dec 2009, 19:40

Lena, nu ne mai omori cu retete din astea, ca salivam pe-aici si e pooost. Dar trece el... :D

lumi
luminita (lumi) 06 Dec 2009, 13:52

Arata foarte bine. Daca intram mai  devreme pe calc o faceam astazi . Multumesc frumos Lena!

angi
angi 06 Dec 2009, 20:44

Sunt foarte gustosi.Si eu ii prepar asa,doar ca pun deasupra cascaval

Crista
Cristina Sabau (Crista) 07 Dec 2009, 18:49

sambata am gatit ..... hmmm au iesit deliciosi ..... au un gust  foarte special , chiar si dupa 2 zile .... ieri am fost la tara , la ai mei si mi-a parut rau ca nu i-am dus simami sa guste .... dar asa i-am mancat eu tot!!!

Galia
Galia 08 Dec 2009, 22:19

Cei mai deliciosi dintre toti cartofii deliciosi  pe care i-am mancat vreodata!!!!

Bravooooooooo!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Claudia75
Claudia75 31 Jan 2010, 18:30

Deliciosi. Asa o sa-i prepar de acum inainte. 

nina
nina 31 Jan 2010, 21:42

super,poti lasa imaginatiasa lucreze,adaugand si alte condimente,dar retea de baza e ff buna si nu e cstisitoare!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 05 Dec 2010, 17:21

Am facut azi la pranz acesti cartofi si mi-au iesit f.buni! dar am o intrebare:cartofi trebuie sa stea in sos de smantana si lapte?ai mei asa au iesit!dar sunt f.gustosi!

strutioana
strutioana 17 Mar 2011, 14:59

ai mei acuma sunt in cuptor ...deabea astept sa-i scot 

strutioana
strutioana 17 Mar 2011, 16:23

am cam dato in bara cu cartofii astia ...nu mi-au iesit ...nu stiu de ce ...nui bai mergem mai departe..cred ca am pus prea putina smant. si lapte ca nu aveam nici cartofi multi 

Nina-Andreea
Nina-Andreea 11 Dec 2011, 18:41

Și acum îmi lasă gura apă! Lângă am făcut șnițele din piept de pui!

Poza mea pentru rețetă:
sara33
sara33 22 Feb 2012, 16:47

buna!eu sunt o fana a gratin dauphinois-ului,dar se face putin diferit in franta,cartofii curatati se dau intr-un clocot,apoi se taie feliute si se pun in tava.apoi pregatim sosul bechamel:untul il topim,peste turnam faina ca pt rantas,apoi turnam lapte,lasam sa fiarba,prin fierbere se ingroasa apoi aprim focul dupa ce s_a facut de consistenta cremei de cremsnit o luam de pe foc si adaugam sare si nucusoara praf.punem peste si apoi dam la cuptor,dupa ce incepe sa fiarba in cuptor punem cascaval ras(emental ) pe deasupra,si lasam pana se rumeneste.sunt mai multe retete,dar mie imi place si cu lardonul(sunculita afumata sau kaiser) putin rumenit,amestecat cu cartofii si apoi punem bechamelul,apoi la cuptor si apoi cascavalul!pofta mare!

dianka
Diana Ranga (dianka) 18 Dec 2012, 02:40

Meniul meu din seara asta. Eu zic ca a iesit delicios, daca si cei "carnivori" au ramas multumiti. Multumim LaLena.ro, de cind am dat intimplator de site-ul tau, experimentez mai des pe la bucatarie :)

dianka
Diana Ranga (dianka) 18 Dec 2012, 02:41

Meniul din seara asta. Eu zic ca a iesit delicios, daca si cei "carnivori" au ramas multumiti. Multumim LaLena.ro, de cind am dat intimplator de site-ul tau, experimentez mai des pe la bucatarie :)

Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 Jan 2013, 20:58

Buna Lena, imi plac tare asa cartofi, si de cind sunt in Franta am mincat mai des asa mincarica, dar acasa abia azi am incercat sa-i fac. Deci tot a fost bine la gust, aroma, aspect, dar nu mi s-a ingrosat sosul de lapte, deci a ramas intocmai asa de subtire precum l-am pus . Spune-mi te rog ce-am putut sa gresesc, ca parca am urmarit bine reteta pas cu pas. multumesc

lena
Elena (lena) 31 Jan 2013, 21:11

Sosul se ingroasa doar daca smantana a fost grasa si a fiert mai mult in cuptor.

Daca le scoti mai repede va fi un sos mai lichid.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 Jan 2013, 21:18

smintina a fost de 30 % si in cuptor a stat o ora asa, apoi inca 20 min la temperatura mica cu folie deasupra

lena
Elena (lena) 31 Jan 2013, 21:49

Atunci pune mai putin lapte. Eu am avut cazuri cand s-a facut mai groasa, dar si cand a fost mai lichida. Poate are ceva si soiul de cartofi...

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 Jan 2013, 21:56

o sa incerc, multumesc mult de sfaturi! 

Corina.Iasi
Corina.Iasi 10 Jul 2015, 22:29

Deliciosi! Am reusit sa pozez doar ultimul cartof :))

Poza mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 26 Sep 2017, 22:55

La cina am pregatit aceasta reteta,este usor de facut si delicioasa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: