Pizza turceasca sau Pide turcesti

Pizza turceasca sau Pide turcesti

De foarte mult timp imi dau cu ochiul aceste pide turcesti, de fapt sunt un fel de pizza turceasca in forma interesanta de barcute. Umplutura clasica este cu carne tocata si legume, dar am vazut variante de pide cu cascaval, oua, branzeturi, spanac, etc.

Noua ne-au placut mult aceste pizze turcesti, si un mare plus - copii nu mi-au reprosat legumele din compozitie, deci e de bine... Aluatul este fraged si gustos, se prepara usor, iar modelarea puteti s-o faceti impreuna cu copiii. La final savurati cu totii pidele turcesti, merita incercate - chiar sunt interesante si gustoase.

Ingrediente

Apa calda
250 ml
Drojdie uscata
1 linguri
Zahar
2 linguri
Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
Oua
1 buc
Unt topit
100 g
sau ulei
Sare
2 linguri
Faina
750 g
aproximativ
Carne
600 g
de vita, porc, pui - oricare preferati
Ceapa
2 buc
Rosii
2 buc
Ardei gras
2 buc
Patrunjel tocat
1 buc
adica 1 legatura
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Boia ardei dulce
1 lingurite
Coriandru macinat
0.5 lingurite
optional
Usturoi granulat(praf)
0.5 lingurite
optional
Cascaval
300 g
oricare preferati

Pasi de urmat

1

Mai intai pregatiti aluatul astfel:

- Intr-un bol turnati apa calda, adaugati drojdia si zaharul - lasati 10 minute pana se formeaza o spuma deasupra.

2

- In alt bol mai mare puneti iaurtul, albusul de ou crud(galbenusul il vom folosi mai tarziu), 1 lingura de sare si untul topit, amestecati bine.

3

- Apoi adaugati compozitia de drojdie de la pasul 1, iarasi amestecati.

4

- Acum puneti faina, mai intai 500-600g.

5

- Amestecati cu o lingura si daca aluatul este inca prea lichid mai adaugati treptat restul de faina - s-ar putea sa va ia chiar un pic mai mult decat am mentionat la ingrediente. Depinde ce tip de faina folositi.

6

- Apoi scoateti aluatul pe masa si il mai framantati 5 minute cu mainile, pana devine uniform, nelipicios si ferm.

7

- Acum il puneti inapoi in bol la crescut, acoperit cu prosop, timp de 1 ora.

8

In acest timp pregatiti umplutura:

- Carnea o puteti trece prin masina de tocat, sau taiati cubulete mici la cutit.

- Tocati ceapa, ardeii, rosiile, patrunjelul cubulete mici si adaugati peste carne.

9

Puneti 1 lingura de sare si mirodeniile, amestecati bine cu mainile.

10

Formam pide:

Dupa ce s-a odihnit aluatul, il taiati in 6 bucati uniforme si formati bile de ele.

Lasati 10 minute pe masa sa se odihneasca.

11

Apoi luati cate 1 bila, cu mainile o intindeti in forma de oval lung si subtire.

Nu uitati sa va ajutati cu faina pe masa la nevoie.

12

Iar cu facaletul formati un oval si mai mare, aproximativ de 3-4mm grosime si aproximativ de lungimea tavii in care veti face pizza turceasca.

Recomand sa luati ca reper latura cea mai mare a tavii de cuptor clasic, asa iese forma cea mai buna pentru pide.

13

Mutati acesta in tava asternuta cu hartie de copt, aranjati si puneti deasupra 1/6 din umplutura pregatita. Distribuiti uniform cu o lingura pe toata suprafata, observati poza, stratul de umplutura nu trebuie sa fie prea gros.

14

Apoi aduceti marginile laterale putin peste umplutura, aproximativ cu 1 - 1.5cm.

Recomand sa incepeti de la mijloc si sa va miscati atent spre capete.

15

Iar la capete formati unghiuri mai ascutite, sa fie barcute cat mai frumoase de pizza.

16

Pe o tava mare de cuptor incap 2 pizza turcesti lungi, deci va trebuie sa faceti 3 ture in total la cuptor.

Dupa ce formati o tava, ungeti pidele cu galbenus de ou(doar aluatul, nu si umplutura!). Apoi le puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 25 de minute.

17

Dupa ce s-au rumenit frumos, le scoateti din cuptor si puneti peste umplutura putin cascaval ras si mai lasati 2-3 minute in cuptor, nu mai mult doar cat sa se topeasca!

18

La fel formati si coaceti celelalte pide.

Apoi le savurati cu toata familia, eram putin rezervata ca nu vor accepta copiii legumele din umplutura, dar chiar nu au avut nimic de reprosat...

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 bucati
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 17 mar 2020, 16:37

Bună dragă Lena! Ca de obicei ne uimești cu rețete extraordinare! Chiar mă gândeam cu ce să-mi alint familia duminica aceasta... și iată că vii cu ideea perfectă!!!

Am doar o singură întrebare: drojdia de bere dar putea înlocui cu drojdia mamă? Înțeleg că timpul se lungește mult,poate ar trebui să fac aluatu cu vreo 10-15 h mai înainte,și să-l las la frigider?

Mulțumesc mult, anticipat.

lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 17 mar 2020, 16:39

Multumesc Lilia!

Se poate inlocui drojdia, dar timpul depinde de puterea ei, experimenteaza putin si vezi.😉

Angelica
Angelica 21 mar 2020, 20:26

Minunata! Doar ce am facut-o. Si, cu toate ca nu prea mancam pizza cu ceapa, de data asta toata lumea a fost incantata , Multumim pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 22 mar 2020, 13:37

S-au primit excepționale! Mulțumesc mult. În aluat în loc de drojdie de bere am pus 20% din cantitatea făinii de drojdie mamă,am frământat aseară,și am ținut aluatul in frigider până azi dimineață. Deja am ales umpluturile pe data viitoare!!! Mulțumesc încă o dată pentru rețete mereu fantastice!!!

Poza mea pentru reteta:
NataliaIonel945
Natalia Ionel (NataliaIonel945) 16 oct 2020, 09:26

Buna draga Lena.cite grame de drojdie uscata sa pun????

lena
Elena (lena) Natalia Ionel (NataliaIonel945) 16 oct 2020, 09:37

10-15 grame.