Pelmeni (Coltunasi cu carne)

Pelmeni (Coltunasi cu carne)

Pelmeni sunt o mancare traditionala ruseasca, foarte populara, gustoasa si se mananca in cantitati industriale. Exista variatii ale acestei mancari si in alte tari(in Romania se numesc coltunasi, in Italia tortelini), sunt sigura ca le veti aprecia si voi.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Oua
4 buc
Carne tocata amestec(vita/porc)
500 g
Ceapa alba
3 buc
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Unt
200 g
Sare
1 lingura
Piper negru
0.5 lingurite
Smantana
200 g

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un lighean se pune faina, se bat ouale, se adauga 1 lingurita de sare.

Separat pregatiti un pahar de apa.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 1
Pas 2

In amestecul de oua+faina+sare se adauga cate putina apa, pana se face un aluat care sa nu se lipeasca de maini.

Se formeaza 2 bile de aluat si se lasa 10-15 min sa se odihneasca.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 2
Pas 3

In acest timp se pregateste umplutura -  se da carnea prin masina de tocat impreuna cu o ceapa(daca o cumparati deja tocata, taiati ceapa foarte marunt), se adauga 1 lingurita de sare, piperul, 2 oua si se amesteca bine.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 3
Pas 4

Mai framantati o data bilele de aluat, ca sa se uniformizeze bine si sa fie fara noduri - mai lasati 10-15 min.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 4
Pas 5

Din fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul o foaie subtire de 1-1,5 mm grosime. Cu un paharel, cu margine rotunda si mica se taie rondele de aluat din aceasta foaie.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 5
Pas 6

In mijlocul fiecarei rondele de aluat se pune putina carne - asa ca sa putem lipi marginile.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 6
Pas 7

Se lipesc bine marginile opuse(ca la coltunasi), ca sa nu se dezlipeasca la fiert.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 7
Pas 8

Apoi se lipesc colturile de la coltunas, unul de altul - asa se formeaza pelemeni.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 8
Pas 9

Asa se formeaza toate pelemenile din tot aluatul. Se presara faina pe un platou/fund si se aranjeaza acolo, asa ca sa nu se lipeasca una de alta.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 9
Pas 10

Apoi cand s-au facut toti pelemenii, se taie cele 2 cepe marunt. Se calesc in ulei, pana se rumenesc bine. Cand s-o rumenit ceapa, adaugati untul, stingeti focul - el se va topi incet pana fierbeti coltunasii.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 10
Pas 11

Intr-o cratita mai mare se pune apa, mai mult de jumate de cratita, 1 lingura de sare  - se pune la fiert.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 11
Pas 12

Cand incepe sa fiarba apa, aruncati atent coltunasii acolo, atat ca sa aiba unde sa fiarba  - nu le puneti toti daca vedeti ca nu au in ce sa fiarba(acelasi principiu ca la fierberea pastelor).

Cand dau in clocot, faceti focul mic si lasati 10 min sa fiarba - amestecand atent, periodic cu  o lingura.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 12
Pas 13

Cu o sita, sau strecuratoare scoateti coltunasii din apa, lasati sa scurga bine.

Dupa ce ati scos prima partida de coltunasi, la fel faceti cu urmatoarea(daca nu au incaput toti la fiert din prima) - lasati sa fiarba apa si iar puneti.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 13
Pas 14

Peste coltunasii scosi din apa se pune din belsug amestec de ulei cu ceapa prajita si unt , se scutura bine - ca sa nu se lipeasca intre ei.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 14
Pas 15

Se servesc fierbinti/calzi cu smantana, piper si sare dupa gust.

Pofta Buna!

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 portii bune)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) 08 Jan 2021, 23:34

Un pahar de apa cit este in ml.?  Si apa trebuie sa fie calda?

lena
Elena (lena) Cristina RE (Cristina Re) 09 Jan 2021, 10:00

Apa nu este neaparat sa fie calda, iar un pahar clasic are 250ml.

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) Elena (lena) 09 Jan 2021, 11:59

Va multumesc pentru raspuns🙏🏻

Tudor Aurel
Tudor Aurel 28 Oct 2019, 10:06

La bunica in Crimeea, la Alusta se Punea si carne de oaie si le mincam  cu otet amestecat cu mustar si sau cu smintina. Mmmmm

Nota mea pentru reteta:
LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 Jan 2019, 13:17

Sunt si mai deliciosi cand se fac in echipa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 Jan 2019, 13:38

O da! Sanatate si pupici echipei, si la mine fetele cer sa ajute la coltunasi :)

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 27 Feb 2015, 15:36

Foarte buni,au iesit cam 40 de bucati potrivite.O gramada de coltunasi,sa mai punem ca sunt si grozav de buni.Sanatate tie si familiei tale Lena!Gargarița mea saluta gargaritele tale frumoase!!

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 05 Nov 2014, 01:39

Eu am facut cu carne de curcan si nu am pus unt in uleiul prajit cu ceapa in rest pas cu pas dupa reteta ta . Copii au infulecat o portie buuuna si au zis tare bune pelimenile. Mia placut aluatul tare mult ,la fiert nu sau dezlipit( numai 4 din ele sau dezlipit), de obicei cind faceam aproape jumate erau dezlipite. Pun si dovada

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Guera
Guera 13 Jan 2013, 22:52

Cu siguranta aceasta reteta o pot numi reteta copilariei mele! Va voi spune un mic detaliu pe care l-am vazut la bunicii mei de la tara din R. Moldova.  La smintina bunica le punea putin otet si vin rosu cuteva picaturi . Ciudat nu ?? :) dar extraordinar de bun!!!!! Culmea , caci aici in America am gasit ingredientul si se numeste Red Wine Vinegar. Va spun eu ca le da un gust aparte pelmenilor:)  .Si eu folosesc forma ;)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 Feb 2012, 17:17

Aceasta este forma,am postat inca un comentariu ca sa pot sa v-o arat. Cu ea ii fac foarte usor si repede.

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 Feb 2012, 17:16

Foarte buni pelimenii.II sfatui pe toti sa incerce. Noi ii servim nu cu smantana, ci cu otet dupa gust (cam o lingura la o farfurie). Ca sa-i fac mai usor folosesc o forma speciala de facut pelimenii, astfel am scapat de corvoada lipirii lor.

Poza mea pentru reteta:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 31 Jan 2011, 22:27

Leno4ka, multumesc de reteta! Sunt topita dupa pelimeni si a fost o adevarata placere sa le fac acasa. Pentru cine nu le cunoaste scurte precizari - sunt absolutamente delicioase, dar relativ greu de facut. Durata prepararii depinde de numarul de maini disponibile pentru lipit colturile. Noi in familie nu prajim ceapa si nici nu adaugam unt, deoarece cred ca e prea greu pentru digestie. Imediat cum au fiert pelimeni, noi le scoatem intr-o farfurie adanca, adaugam smantana si scuturam sa se acopere toate. Se mananca instantaneu. Sunt delicioase! Am facut pelimeni si cu piept de pui si sunt excelente! Mneam/mneam! 

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 22 Sep 2010, 22:25

Pff, o nebunie! Sunt ceva mai migalosi, dar merita efortul!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile