Alivanca (Mălai)

Alivanca (Mălai)

Deși am pe site o rețetă de cornmeal bread, am zis să mai încerc o rețetă de mălai clasic românesc, să nu fie ca un chec sau pâine dar ca o budincă dulce și fragedă.

Am reușit să gătesc exact ce vroiam, mi-a ieșit o alivancă (așa i se spune la mine acasă) fragedă, puțin umedă, aromată, merge minunat cu iaurt, smântână și dulceață.

Vă recomand s-o încercați, este un desert deosebit cu un aer rustic și tradițional, sigur veți impresiona familia, așa cum am făcut-o și eu:)

Ingrediente

Lapte bătut/iaurt/chefir
1 l
   
Smântână
4 linguri
   
Unt
100 g
să fie topit
Ouă
2 buc
   
Zahăr
250 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Praf de copt
2 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Făină de mălai
400 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol adânc adăugați pe rând ingredientele din rețetă, în afară de făina de mălai.

Amestecați bine cu telul.

Alivanca (Mălai) - Pas 1
Pas 2

Adăugați făina de mălai, amestecați.

Va fi un aluat puțin mai lichid, așa și trebuie.

Alivanca (Mălai) - Pas 2
Pas 3

Turnați aluatul într-o formă de copt așternută cu hârtie de copt.

La mine forma a fost de 28 cm diametru și ne-a plăcut mai mult alivanca așa mai groasă.

Mai altădată o făcusem într-o formă mai mare și a fost ceva mai subțire, la fel de bună dar puțin mai crocantă.

Alivanca (Mălai) - Pas 3
Pas 4

O coaceți în cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 45 de minute.

Se rumenește cam repede, deja în 20 de minute este frumoasă, dar o acoperiți cu foaie de aluminiu și o țineți obligatoriu tot timpul în cuptor.

Alivanca (Mălai) - Pas 4
Pas 5

Lăsați puțin să se răcorească și o serviți.

Cea mai bună este caldă, servită cu iaurt/smântână și gem sau dulceață.

Poftă Bună!

Alivanca (Mălai) - Pas 5

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (8-10 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 21 Nov 2013, 14:30

null

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 21 Nov 2013, 14:59

A fost neasteptat de buna :)

Nataly
Nataly 21 Nov 2013, 17:37

Merci Lena ca ai postat aceasta reteta De mult timp voiam sa fac o alivanca cum imi facea bunica in copilarie, dar nu reuseam sa gasesc o reteta. Acum ca o am la indemana nu mai gasesc nici o scuza ca sa n-o mai fac. Sper sa iasa la fel de buna ca cea a bunicai. Ma apuc chiar acum de ea.

lena
Elena (lena) 21 Nov 2013, 18:15

Aveam si eu aceeasi nostalgie, acum fiind acasa am testat-o pe tata, care stia gustul alivencii de la bunica. Mi-a zis ca am reusit s-o fac chiar mai buna :)

Sa-mi spui cum iese.

adri
adri 25 Nov 2013, 19:32

Multumesc Lena pentru inca o reteta gustoasa tare. Am o singura intrebare: malaiul trebuie sa fie simplu sau grisat? Ar avea vreo importanta?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) adri 25 Nov 2013, 19:36

Am folosit malai pt mamaliga, simplu.

adri
adri 25 Nov 2013, 20:06

Ah, pacat... m-am uitat chiar azi in supermarket si nu era decat grisat. Nu scrie neaparat pe el ca e grisat, scrie ceva de genul malai de calitate superioara. Oare unde sa gasesc din ala simplu, ai vreo idee?

lena
Elena (lena) adri 25 Nov 2013, 21:23

Sigur merge si faina care ai cumparat-o, eu aveam Faina de malai Baneasa.

adri
adri 26 Nov 2013, 14:10

A iesit buna tare de tot. Initial m-am speriat ca nu a crescut si ma gandeam ca ma voi alege cu o mamaliga dulce. Am servit-o cu iaurt si peltea de gutui... mmmmm toata lumea s-a lins pe degete. Din pacate nu am avut baterii la camera foto sa pozez frumusetea dar ii dau un 10 pentru rapiditate (mi-a luat efectiv 5 min pana sa o bag in cuptor) si un 11 pentru gust

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 26 Nov 2013, 14:24

Ah, ce ma enerveaza, nu am reusit sa postez nimic si a aparut "null".

De fapt vroiam sa spun ca nu mai pot de pofta, alivanca este dorinta mea de ani de zile, am vazut-o prima data la Radu Anton Roman, si m-am indragostit de ea, dar nu inteleg nici acum motivele pentru care nu am facut-o niciodata. DAR O SA O FAC ZILELE ASTEA !! Tinjesc dupa ea!

Nataly
Nataly 27 Nov 2013, 11:04

Am facut alivanca si a iesit foarte buna. Sotul mi-a spus ca nu-si imagina ca din malai poate iesi un desert atat de delicios, la gust aducea cu placinta de branza cu stafide. A fost buna si dulce dar dupa ce am gustat-o mi-am amintit  bunica o facea sarata cu branza de oi si o mancam cu smantana sau lapte batut si mergea foarte bine la cina. Dar si ca desert e delicioasa.

Nota mea pentru rețetă:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 27 Nov 2013, 11:10

Am facut si eu alivanca, insa cu brinza de vaci, si numai 3 linguri de zahar (am oroare de malai dulce) si a iesit foarte buna. Cu iaurt/sana merge la fix si este un aperitiv interesant insa satios (pe moment). Mi se pare (mie) mai potrivita pentru micul dejun, decit pentru cina, insa micul dejun sa nu se rezume numai la alivanca ca mori de foame dupa o ora. Oricum, foarte buna!

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 27 Nov 2013, 11:12

Scuze, brinza de vaci este adaugata in malai, nu am facut "alivanca din brinza de vaci"... Asta pentru corectitudinea postarii.

Giuliana
Giuliana 18 May 2014, 14:19

L-am facut astazi, foarte bun!!! Mi-a adus aminte de cand eram acasa,mami il facea mereu...si ca sa fie asemanator cu cel ce il mancam la ea, am adugat visine din compot !!!! nu am avut esenta, dar am pus putina coaja de lamaie si doar 150 gr zahar...o bunatate !!!!! Merita incercat!! Va multumesc de reteta !!

Poza mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 28 Jun 2015, 16:23

Vai de mine cit de gustoasa a iesit !!! Danke Danke liebe Lena !!! Acus iti arat si tie poza cu ea, sper sa fii mindra ca am indeplinit receta ta urmind pasii cu grija. Parca a iesit bine si trei familii au mincat din ea si copilasi. Toti parca satisfacuti. Avea parca un gust de brinzica si asa umeda putin. MMMMMMMM bonnissimo :) 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Olghina.18
Olghina.18 15 Feb 2016, 22:38

Fantastica! .... Abia am pregătit-o mine dimineața o vom papa cu dulceața de cireșe 😋😋😋😋....

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 10 Mar 2016, 20:44

Foarte buna!

Lena azi am facut negresa de post cu gem, malai si aluatul de pizza dupa retetele tale!

Rezultatul: toata familia multumita. Se intampla rar pentru ca sunt mofturosi si nu se potrivesc la gusturi.Am servit malai , kefir si gem de jengibre.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Dia.Si.
Dia.Si. 11 Jun 2017, 09:14

Am acum alivanca la cuptor. Am cuptor electric cu încălzire si sus si jos, am pus temperatura la 180 de grade pentru 20 de minute, apoi la 200 de grade pentru alte 20 de minute . Nu s-a rumenit deloc deasupra. E imposibil sa se rumenească în 20 de minute la 180 de grade. Sigur temperatura este mult mai mare. În timpul acela abia se încălzește aluatul. Am dat la 220 de grade, în ultimele 5 minute din cele 45. Îmi puteți spune cum pot testa dacă e coapta? Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Dia.Si. 11 Jun 2017, 14:16

La mine cuptorul am observat ca le ia putin mai repede, va orientati dupa proces, nimic nu e batut in cuie :)

Dia.Si.
Dia.Si. 11 Jun 2017, 10:01

Am lăsat la 220 de grade, 15 minute în plus, fiindcă după cele 45 de minute, era "cruda" la mijloc. Îmi place, însă familiei nu i-a plăcut. Am făcut foarte multe rețete de pe site, cu succes, va mulțumesc!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 11 Jun 2017, 14:18

Asta e, de gusturi nu discutam. La mine copiii o mananca bine calda cu smantana si gem, rece se mai schimba putin textura.

Dia.Si.
Dia.Si. 11 Jun 2017, 17:02

Va mulțumesc pentru raspuns! Am făcut până acum aproximativ 30 de rețete de pe site-ul dvs. Poate mai multe, dar 30 au avut success si le repet. Felicitari pentru retetele gustoase si munca pe care o depuneti sa impartasiti cu noi din secretele bucatariei!

lena
Elena (lena) Dia.Si. 11 Jun 2017, 17:36

Cu mare placere!

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 02 Nov 2017, 15:49

A iesit si aspectuoasa, si gustoasa. Au mancat copiii cu gem.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
dir
dir 11 Mar 2019, 20:38

Salut Lena! Te rog sa-mi dai un sfat! Vreau sa fac o versiune sarata a alivencii, cu chimen si masline. Adica scot zaharul din reteta. Trebuie oare sa pun mai mult malai, cam cat?; sau mai bine sa adaug 100g gris si inca un ou? Vreau sa-mi iese asa putin umeda cum o descrii tu, dar sa nu fie cleioasa, si sa se tina felia, sa nu fie ca o bucata de mamaliga. Scuze daca-i o intrebare stupida!

lena
Elena (lena) dir 11 Mar 2019, 21:04

Vezi ca am Malai cu telemea sau cu branza pe site, cred ca ar fi pe placul tau 😉

dir
dir Elena (lena) 12 Mar 2019, 08:52

Dar de ce nu gasesc? Pui, te rog, un link?

lena
Elena (lena) dir 12 Mar 2019, 08:54

Uite aici - https://www.lalena.ro/reteta/1579/Alivenci-Moldovenesti-cu-branza-si-marar/

dir
dir Elena (lena) 12 Mar 2019, 08:58

Ce rapida esti! Aseara n-am gasit; acum, inainte sa ma deloghez, am mai dat o cautare si-am gasit, dar ai si raspuns. Multumesc; nu-i chiar ce vroiam, dar cred ca mi-ar place. 

dir
dir 14 Mar 2019, 14:10

În cele din urma am pregatit-o pe asta dulce. Am pus doar 130 g zahar - pentru noi ar fi fost prea dulce cu mai mult, am aromat-o din abundenta cu vanilie si coaja de lamaie si am adaugat 1,5 cana de fructe uscate, pentru ca noi consumam mai rar gem. Este foarte buna, satioasa, dar fara sa fie grea si o s-o mai fac. 

Versiunea cu branza si marar de pe site ar trebui de asemenea sa imi placa, dar de data asta nu m-a inspirat. Pentru chimen si masline - pofta momentului - am improvizat o galeta, pe care tot de aici am invatat sa o fac. Foarte bune amandoua. Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
dir
dir dir 14 Mar 2019, 14:12

Am incarcat  si poza doveditoare dar constat ca site-ul a pierdut-o. Imi pare rau.

dir
dir 14 Mar 2019, 14:15

Dar eu nu renunt asa usor.

Poza mea pentru rețetă:
AuricaMaria258
Aurica Maria (AuricaMaria258) 25 Nov 2019, 15:48

Bună ziua! La această rețetă se foloseste mălai din ala ca la mămăligă sau aia măcinată mai fin? Mulțumesc frumos!

lena
Elena (lena) Aurica Maria (AuricaMaria258) 25 Nov 2019, 16:16

Este malai simplu de mamaliga😉

Mihaela Oprisan
Mihaela Oprisan 11 Apr 2020, 17:51

buna, Lena. Daca nu am praf de copt, cu ce il pot inlocui? Multumesc.

lena
Elena (lena) Mihaela Oprisan 11 Apr 2020, 20:37

Cu bicarbonat...

Peptanariu Adriana
Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 10:05

Cum sa vad pași depreparare dacă ai pus reclama peste 😡

lena
Elena (lena) Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 10:31

Nu este reclama, stiti sa cititi, nu?!

Peptanariu Adriana
Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 10:48

Hai gata lasă că o găsesc gratis, ca asa trebuie sa îmi iau 2 joburi sa va plates pt nimic🤬

lena
Elena (lena) Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 11:07

Minunat, spor la cautat chilipiruri si la job de 6 lei!

BodeanuLudmila206
Bodeanu Ludmila (BodeanuLudmila206) 22 Jun 2023, 15:23

Mmmm😋 gustoasă, aromată și pur și simplu splendidă

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: