Ingrediente
●
Foi de plăcintă
26 buc
cam 2 pachete de foi, cantitatea depinde de producător - voi trebuie să aveți în final 26 de foi fine
●
Scorțișoară
2 linguri
+optional un vârf de cuțit de nucșoară
●
Zahăr
350 g
50g pentru umplutură și 300g pt sirop
●
Miere
5 linguri
+optional sucul de la jumătate de lămâie
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Nucile le puneți într-o tavă și le dați în cuptorul încâlzit la 200 grade pentru aproximativ 10 minute - să se rumenească ușor.
Aveți grijă să nu le ardeți.
Pas 2
Apoi le mărunțiți bine, adăugați scorțișoara, nucșoara și zahărul.
Amestecați și aceasta va fi umplutura de nuci.
Pas 3
La aceste cantități am folosit tava de cuptor cu 4 ochiuri.
Deci, se unge tava cu unt topit.
Pas 4
Aranjați în tavă 10 foi de plăcintă, fiecare unsă cu unt. Dacă foile nu cuprind perfect dimensiunea tăvii tăiați surplusul cu o foarfecă.
Peste presărați 1/3 din cantitatea de nuci.
Pas 5
Următorul strat vor fi 6 foi de plăcintă, unse toate cu unt.
Deasupra presărați iarăși 1/3 din nuci.
Pas 6
Urmează încă 6 foi unse cu unt și restul de 1/3 din umplutura de nuci.
Pas 7
Și la urmă aranjați 4 foi unse cu unt, bineînțeles. Ultima foaie unsă mai insistent cu unt.
Deci: 10 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+4 foi.
Puneți tava cu baclava la frigider pentru 40 de minute.
Pas 8
În acest timp pregătim siropul:
- amestecați apa cu 300g de zahăr, lăsați să fiarbă cam 10 minute la foc mic, la urmă opțional puteți adăuga suc de lămâie (eu nu am pus).
Lăsați să se răcorească bine, să fie abia cald, sau chiar rece.
Pas 9
Tava cu baclava se scoate din frigider și atent se taie romburi/pătrățele.
Pas 10
Restul de unt îl turnați deasupra, între tăieturi.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute.
Pas 11
Cât se coace baclavaua în siropul răcit adăugați cele 5 linguri de miere, amestecați să se dizolve.
Pas 12
Imediat cum s-a copt și rumenit frumos, o scoateți din cuptor și turnați peste ea siropul rece.
Deci baclavaua fierbinte+sirop răcorit.
Lăsați să se răcească complet apoi lăsați pentru 6-8 ore la rece, în frigider cel mai bine.
Pas 13
După acest timp este gata de servit, însiropată bine și răcoroasă.
Pas 14
Și încă o poză, mai de aproape, sper și mai convingătoare :)
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (11 voturi)