Sos alb vegetarian

Sos alb vegetarian

Încă o descoperire pentru mine a fost acest sos alb super gustos, credeam că acesta trebuie să fie numa din lapte, unt... foarte caloric și gras - aici am văzut că se poate și altfel. Am găsit rețeta în cartea de rețete vegetariene luată de la Herghelia. Îl puteți folosi la ciulama, paste, lasagna vegetariană, etc.

Ingrediente

Lapte de soia
1 pahar
puteți să folosiți lapte de orez sau supă de zarzavat
Făină albă calitate superioară
3 linguri
   
Sare
0.5 lingurite
   
Ulei de măsline
1 lingura
   
Cimbru uscat
0.25 lingurite
adică un vârf de linguriță, mai puteți pune nucșoară sau piper negru

Pași de urmat

Pas 1

Puneți la fiert laptele de soia.

Sos alb vegetarian - Pas 1
Pas 2

Până fierbe laptele amestecați bine - făina cu jumătate de pahar de apă călduță (amestecați cu un tel să nu facă cocoloașe), apoi adăugați sarea și uleiul.

Sos alb vegetarian - Pas 2
Pas 3

Când fierbe laptele turnați încet amestecul de făină, amestecați bine, lăsați să mai fiarbă 1-2 min. Adăugați mirodeniile, cimbru/piper/nucșoară și opriți focul. Asta-i sosul, îl folosiți mai departe unde trebuie.

Poftă bună!

Sos alb vegetarian - Pas 3

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 ml
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Karen
Karen 01 Aug 2010, 00:10

e super bun ! merge si cu usturoi in el .l-am folosit la ciuperci

am zis eu ca incep sa fac   retetele....,cum ne pregatim de post,le-am luat pe rand.... multumiri si sa fii sanatoasa! deja am gatit multe din retete si am fost incantata de fiecare din ele

Nota mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 15 Feb 2011, 14:42

Lena, am incercat sa fac sosul dar ceva nu e corect. Mentionezi ca 3 linguri de faina se amesteca cu 1-2 linguri de apa... Dar daca pui doar 1-2 linguri de apa, iese aluat. Sa inteleg ca adaugi lapte de soia din oala care se incalzeste?! Mersi de ajutor!!!

lena
Elena (lena) Tatiana (TatianaD) 15 Feb 2011, 14:46

Da, eu am pus la ochi Tania - ca sa fie o compozitie usor de amestecat si mai lichida -  poti folosi si lapte de soia din cratita. O sa schimb in reteta, sa scriu jumate de pahar de apa eventual.

TatianaD
Tatiana (TatianaD) 15 Feb 2011, 15:03

Mersi mult! Am incercat cu lapte simplu si sosul a iesit foarte gustos! Data viitoare incerc si cu lapte de soia!!! Multumim!

serafima
tcaci (serafima) 09 Dec 2012, 23:39

Lena, vreau sa-mi spui te rog daca am inteles corect: laptele de vaca poate fi substituit mereu( sau cel putin uneori) cu alt gen de lapte(de orez, ovas etc.)? Mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 10 Dec 2012, 07:43

Aici am folosit lapte de soia - dar poti incerca cu orice alt lapte preferat, inclusiv si cu cel de vaca.

Cristina Maria
Cristina Maria 23 Oct 2013, 20:03

Foarte bun sosul acesta. Il folosesc cel mai des la paste, dar l-am folosit si la ciulama. Merge si cu usturoi, pentru cei care prefera. 

Multumim!

Nota mea pentru rețetă: