Soleanca Rețetă VIDEO

Soleanca

Aș spune că rețeta de Soleanca a fost una din cele mai întrebate rețete de pe site în ultimele 2 luni deci, dacă toată lumea o vrea, poftim vestita și populara ciorbă rusească - SOLEANCA! Această rețetă de ciorbă este populară acolo mai ales după sărbătorile copioase când rămân diferite resturi de carne și mezeluri de pe masa festivă și cu ele se face așa o ciorbă aromată și acrișoară. Sunt diferite variante la rețeta de Soleanca, cu pește, cu ciuperci dar cea mai populară și clasică este varianta aceasta, cu mezeluri și afumătură, pentru un gust mai bun se recomandă de folosit 4-5 feluri din ele. Aici am pus cârnați și crenvurști de curcan, salam și costiță afumată de la mezeluri de Sibiu, de casă.

Am încercat să nu vă încarc cu prea multe detalii, pentru că de fapt rețeta clasică este foarte simplă, opțional mai puteți adăuga aici puțin orez sau 2-3 cartofi, dar de la "mama" ei este fără ele. Măslinele, felia de lămâie și în varianta modernă caperele(opționale), sunt cele care o fac și mai aromată, mai frumoasă și bineînțeles mai delicioasă. Pentru că la mine copiii nu prea mănâncă capere și măsline în așa formă, le pun în farfurie la fiecare după dorințe, și neapărat mai punem o lingură de smântână...

Și în această rețetă am folosit apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop, toată gama de căni o găsiți pe site la prețuri accesibile, pentru fiecare buzunar.

Ingrediente

Carne de porc/vită
500 g
cu os sau fără
Carne afumată
150 g
file, mușchi, costiță, etc.
Cârnați afumați
150 g
eu am pus și crenvurști
Salam
150 g
   
Castraveți murați
5 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Lămâie
0.5 buc
pentru servit
Măsline fără sâmburi
100 g
și capere, dacă vă plac și aveți
Sare, piper
1 lingurita
după gust
Pătrunjel
1 legatura
adică 1 legătură mică
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Pastă de roșii
1 lingura
   
Smântână
100 g
   

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând pregătim baza pentru ciorbă - o supă de carne, foarte simplă, puteți lua carne cu os sau fără, de porc sau vită.

Deci, într-o cratiță de 5 litri puneți carnea și 1 ceapă întreagă.

Soleanca - Pas 1
Pas 2

Turnați 2-3 litri de apă curată și filtrată peste carne, eu am folosit apă filtrată cu cana Brita.

Soleanca - Pas 2
Pas 3

Puneți pe foc, când începe să fiarbă luați spuma de deasupra, faceți focul mic și acoperiți oala cu capac.

Lăsați să fiarbă așa încet până carnea este complet gătită.

Soleanca - Pas 3
Pas 4

După acest timp scoateți carnea și ceapa din supă - ceapa fiartă se aruncă, carnea se taie bucățele mici, când se răcește puțin.

Soleanca - Pas 4
Pas 5

Vedeți aici ce mezeluri am folosit - noi nu prea le consumăm și am ales din ce mi s-a părut mie mai inofensiv. Am luat de la magazinele cu carne și afumături de Sibiu niște costiță nu prea grasă și un salam de casă, crenvurștii și cârnații de curcan - deci, dacă aveți poftă de Soleanka dar nu vreți să folosiți mezeluri grele, eu zic că aveți soluții.

Cârnații și crenvurștii se taie rondele subțiri, salamul și costița le-am tăiat fâșiuțe.

Soleanca - Pas 5
Pas 6

Tocați mărunt 1 ceapă, 1 morcov se dă prin răzătoarea mai mare și pregătiți restul ingredientelor.

Castraveții puteți să-i tăiați rondele sau fâșiuțe subțiri, după plac.

Soleanca - Pas 6
Pas 7

Într-o tigaie încălzim puțin ulei și punem la călit ceapa tocată și morcovul ras.

Lăsați 5 minute și mai amestecați periodic.

Soleanca - Pas 7
Pas 8

Adăugați apoi castraveții tăiați.

Soleanca - Pas 8
Pas 9

Puneți pastă de roșii/ardei.

Soleanca - Pas 9
Pas 10

Amestecați bine și mai căliți 5 minute.

După acest timp închideți focul și lăsați deoparte.

Soleanca - Pas 10
Pas 11

Luăm altă tigaie, turnăm un pic de ulei, adăugăm toate mezelurile și le călim până se rumenesc ușor.

Soleanca - Pas 11
Pas 12

Acum ne întoarcem înapoi la oala cu supă de carne.

Punem în cratiță legumele și mezelurile călite.

Soleanca - Pas 12
Pas 13

Adăugăm și carnea fiartă tăiată cubulețe.

Soleanca - Pas 13
Pas 14

Punem pe foc și lăsați să fiarbă 15-20 de minute la foc mic.

Acum puteți pune și 1 lingură de orez și 1-2 cartofi tăiați cubulețe. Eu nu am pus.

Soleanca - Pas 14
Pas 15

După ce a fiert, gustați și puneți sare dacă e nevoie, adăugați piper măcinat și 1-2 frunze de dafin.

Soleanca - Pas 15
Pas 16

Adăugați pătrunjelul tocat mărunt.

Soleanca - Pas 16
Pas 17

Amestecați bine, închideți focul și acoperiți oala cu capac.

Lăsați ciorba să se pătrundă bine înainte de servire, măcar 15-20 de minute.

Soleanca - Pas 17
Pas 18

Când puneți și serviți soleanka în farfurii, adăugați după preferințe măsline, capere și câte o feliuță mică de lămâie.

Soleanca - Pas 18
Pas 19

Neapărat niște smântână simplă...

Soleanca - Pas 19
Pas 20

...și serviți cu mare plăcere!

Poftă Bună!

Soleanca - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (1 oală mare de 5 litri)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 30 Nov 2016, 09:30

Buna. Am vrut sa scriu numai cand postez  poza, dar sunt prea incantata de mirosul ei. Aseara, citind-o si neavand nici o inspiratie ptr, azi ce ciorba-supa sa fac,si la ora 14 soseste M, mi-am dat seama ca am toate ingredientele, asa ca acuma e in lucru. Urmeaza poza. Am gustat putin din lichid...mama, ce bun e !!!. Pupici. Pe curand.

lena
Elena (lena) tiki 30 Nov 2016, 09:53

Ce rapida ai fost :) Astept impresiile neaparat!

tiki
tiki 30 Nov 2016, 21:11

Woowww, wwwooowww,..BUNA  RAU DE TOT. Nu ma mai puteam opri din mancat. A placut tuturor. Eu am pus si o pulpa de pastrama de pui (afumata, din comert) si a dat un gust f. bun de fum. A fost ceva de lucru la ea, dar a meritat. Multumesc si pupici.

Poza mea pentru rețetă:
daria26
daria26 26 Oct 2017, 09:20

Buna. pot pune ka fiert carne de pui, in loc de carne de vita sau porc? mersi

lena
Elena (lena) daria26 26 Oct 2017, 09:43

Da, sigur.

daria26
daria26 14 Jun 2018, 09:50

Buna, castravetii in otet is potriviti? Mersi

lena
Elena (lena) daria26 14 Jun 2018, 10:42

Nu sunt.

BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 13 Mar 2019, 12:57

Am facut si eu pt prima data soleanca.Ft gustoasa s-a primit Lena.Eu am adaugat si cartofi.Multumesc pt retete,sunt super,usor la gatit si simple.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ElenaDarii950
Elena Darii (ElenaDarii950) 13 Sep 2021, 00:02

Salut Lena am incercat ieri aceasta reteta e bestial de bun Multumesc mult a doua zi e mult mai Buna (am adugat orez si cartofi)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ViorelValentinMocanu311
Viorel Mocanu (ViorelValentinMocanu311) 01 Nov 2022, 13:42

foarte buna, multumesc pentru reteta!

Nota mea pentru rețetă: