Soleanca Reteta VIDEO

Soleanca

As spune ca reteta de Soleanca a fost una din cele mai intrebate retete de pe site in ultimele 2 luni deci, daca toata lumea o vrea, poftim vestita si populara ciorba ruseasca - SOLEANCA! Aceasta reteta de ciorba este populara acolo mai ales dupa sarbatorile copioase cand raman diferite resturi de carne si mezeluri de pe masa festiva si cu ele se face asa o ciorba aromata si acrisoara. Sunt diferite variante la reteta de Soleanca, cu peste, cu ciuperci dar cea mai populara si clasica este varianta aceasta, cu mezeluri si afumatura, pentru un gust mai bun se recomanda de folosit 4-5 feluri din ele. Aici am pus carnati si cremvusti de curcan, salam si costita afumata de la mezeluri de Sibiu, de casa.

Am incercat sa nu va incarc cu prea multe detalii, pentru ca de fapt reteta clasica este foarte simpla, optional mai puteti adauga aici putin orez sau 2-3 cartofi, dar de la "mama" ei este fara ele. Maslinele, felia de lamaie si in varianta moderna caperele(optionale), sunt cele care o fac si mai aromata, mai frumoasa si bineinteles mai delicioasa. Pentru ca la mine copiii nu prea mananca capere si masline in asa forma, le pun in farfurie la fiecare dupa dorinte, si neaparat mai punem o lingura de smantana...

Si in aceasta reteta am folosit apa filtrata cu cana Brita de la Kitchenshop, toata gama de cani o gasiti pe site la preturi accesibile, pentru fiecare buzunar.

Ingrediente

Carne de porc/vita
500 g
cu os sau fara
Carne afumata
150 g
file, muschi, costita, etc
Carnati afumati
150 g
eu am pus si cremvusti
Salam
150 g
Castraveti murati
5 buc
Morcovi
1 buc
Ceapa alba
2 buc
Lamaie
0.5 buc
pentru servit
Masline fara samburi
100 g
si capere, daca va plac si aveti
Sare,piper
1 lingurita
dupa gust
Patrunjel
1 legatura
adica 1 legatura mica
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Pasta de rosii
1 lingura
Smantana
100 g

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand pregatim baza pentru ciorba - o supa de carne, foarte simpla, puteti lua carne cu os sau fara, de porc sau vita.

Deci, intr-o cratita de 5 litri puneti carnea si 1 ceapa intreaga.

Soleanca - Pas 1
Pas 2

Turnati 2-3 litri de apa curata si filtrata peste carne, eu am folosit apa filtrata cu cana Brita.

Soleanca - Pas 2
Pas 3

Puneti pe foc, cand incepe sa fiarba luati spuma de deasupra, faceti focul mic si acoperiti oala cu capac.

Lasa sa fiarba asa incet pana carnea este complet gatita.

Soleanca - Pas 3
Pas 4

Dupa acest timp scoateti carnea si ceapa din supa - ceapa fiarta se arunca, carnea se taie bucatele mici, cand ce se raceste putin.

Soleanca - Pas 4
Pas 5

Vedeti aici ce mezeluri am folosit - noi nu prea le consumam si am ales din ce mi s-a parut mie mai inofensiv. Am luat de la magazinele cu carne si afumaturi de Sibiu niste costita nu prea grasa si un salam de casa, cremvustii si carnatii de curcan - deci, daca aveti pofta de Soleanka dar nu vreti sa folositi mezeluri grele, eu zic ca aveti solutii.

Carnatii si cremvustii se taie rondele subtiri, salamul si costita le-am taiat fideluta.

Soleanca - Pas 5
Pas 6

Tocati marunt 1 ceapa, 1 morcov se da prin razatoarea mai mare si pregatiti restul ingredientelor.

Castravetii puteti sa le taiati rondele sau fideluta subtire, dupa plac.

Soleanca - Pas 6
Pas 7

Intr-o tigaie incalzim putin ulei si punem la calit ceapa tocata si morcovul ras.

Lasati 5 minute si mai amestecati periodic.

Soleanca - Pas 7
Pas 8

Adaugati apoi castravetii taiati.

Soleanca - Pas 8
Pas 9

Puneti pasta de rosii/ardei.

Soleanca - Pas 9
Pas 10

Amestecati bine si mai caliti 5 minute.

Dupa acest timp inchideti focul si lasati la o parte.

Soleanca - Pas 10
Pas 11

Luam alta tigaie, turnam un pic de ulei, adaugam toate mezelurile si le calim pana se rumenesc usor.

Soleanca - Pas 11
Pas 12

Acum ne intoarcem inpoi la oala cu supa de carne.

Punem in cratita legumele si mezelurile calite.

Soleanca - Pas 12
Pas 13

Adaugam si carnea fiarta taiata cubulete.

Soleanca - Pas 13
Pas 14

Punem pe foc si lasati sa fiarba 15-20 de minute la foc mic.

Acum puteti pune si 1 lingura de orez si 1-2 cartofi taiati cubulete. Eu nu am pus.

Soleanca - Pas 14
Pas 15

Dupa ce a fiert, gustati si puneti sare daca e nevoie, adaugati piper macinat si 1-2 frunze de dafin.

Soleanca - Pas 15
Pas 16

Adaugati patrunjelul tocat marunt.

Soleanca - Pas 16
Pas 17

Amestecati bine, inchideti focul si acoperiti oala cu capac.

Lasati ciorba sa se patrunda bine inainte de servire, macar 15-20 de minute.

Soleanca - Pas 17
Pas 18

Cand puneti si serviti soleanka in farfurii, adaugati dupa preferinte masline, capere si cate o feliuta mica de lamaie.

Soleanca - Pas 18
Pas 19

Neaparat niste smantana simpla...

Soleanca - Pas 19
Pas 20

...si serviti cu mare placere!

Pofta Buna!

Soleanca - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (1 oala mare de 5 litri)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 30 Nov 2016, 09:30

Buna. Am vrut sa scriu numai cand postez  poza, dar sunt prea incantata de mirosul ei. Aseara, citind-o si neavand nici o inspiratie ptr, azi ce ciorba-supa sa fac,si la ora 14 soseste M, mi-am dat seama ca am toate ingredientele, asa ca acuma e in lucru. Urmeaza poza. Am gustat putin din lichid...mama, ce bun e !!!. Pupici. Pe curand.

lena
Elena (lena) tiki 30 Nov 2016, 09:53

Ce rapida ai fost :) Astept impresiile neaparat!

tiki
tiki 30 Nov 2016, 21:11

Woowww, wwwooowww,..BUNA  RAU DE TOT. Nu ma mai puteam opri din mancat. A placut tuturor. Eu am pus si o pulpa de pastrama de pui (afumata, din comert) si a dat un gust f. bun de fum. A fost ceva de lucru la ea, dar a meritat. Multumesc si pupici.

Poza mea pentru reteta:
daria26
daria26 26 Oct 2017, 09:20

Buna. pot pune ka fiert carne de pui, in loc de carne de vita sau porc? mersi

lena
Elena (lena) daria26 26 Oct 2017, 09:43

Da, sigur.

daria26
daria26 14 Jun 2018, 09:50

Buna, castravetii in otet is potriviti? Mersi

lena
Elena (lena) daria26 14 Jun 2018, 10:42

Nu sunt.

BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 13 Mar 2019, 12:57

Am facut si eu pt prima data soleanca.Ft gustoasa s-a primit Lena.Eu am adaugat si cartofi.Multumesc pt retete,sunt super,usor la gatit si simple.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ElenaDarii950
Elena Darii (ElenaDarii950) 13 Sep 2021, 00:02

Salut Lena am incercat ieri aceasta reteta e bestial de bun Multumesc mult a doua zi e mult mai Buna (am adugat orez si cartofi)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ViorelValentinMocanu311
Viorel Mocanu (ViorelValentinMocanu311) 01 Nov 2022, 13:42

foarte buna, multumesc pentru reteta!

Nota mea pentru reteta: