Vișinată de casă Rețetă VIDEO

Vișinată de casă

Demult plănuiam să fac o vișinată de casă, dar nu una simplă, vroiam vișinata bunicii. Eu de obicei îi spuneam mamei despre rețeta clasică de vișinată - cea cu alcool etilic, am și încercat, dar mi s-a părut extrem de alcoolizată. Mama se mira și îmi spunea că nu înțelege de ce ne complicăm - bunica punea vișine, zahăr și lăsa ditamai damigeana sub copac și ieșea o vișinată extraordinară, un fel de vin de vișine. Și eu o prefer așa, slab-alcoolizată, doar cu ce a fermentat ea natural și am testat rețeta timp de 1 an să văd cum stă și se păstrează așa în debara și în frigider. Am turnat vișinata într-un borcan și am închis ermetic - a stat minunat peste iarnă și primăvara în debaraua simplă de apartament. La fel și cea din frigider, deci chestia cu alcoolul ca și conservant aici nu e obligatorie.

Așa am zis să fac și eu, dar cu un mică adăugire, un fel de senzor de fermentare - o banală mănușă de latex și mi se pare genială chestia asta. Este haios cum se umflă mănușa și "votează" tot procesul de fermentare, dar cum începe să se lase va fi primul semn că vișinata va fi gata și fermentarea se oprește. Citiți atent pașii și explicațiile, dacă nu se umflă, dacă se rupe, dacă nu se dezumflă, toate le voi spune în pași.

Este perfectă ca un vin dulce, pentru însiropat tort și fără probleme și restricții mari pentru copii.

Ingrediente

Vișine
1 kg
sau căpșuni, coacăze, afine, zmeură, etc.
Zahăr
400 g
   
Apă
250 ml
   
Alcool dublu rafinat
200 ml
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Vișinele se spală, se rup codițele și se lasă să se scurgă bine de apă.

Vișinată de casă - Pas 1
Pas 2

Recomand să puneți vișinata în borcane de 1600ml la fermentat.

Vișinată de casă - Pas 2
Pas 3

În fiecare borcan puneți alternând vișine și zahărul. Din cantitățile rețetei se face exact 1 borcan de 1.6l, eu am făcut 2 borcane, deci am dublat toate cantitățile.

Folosind cantități mai mari de vișine măriți proporțional cantitatea de zahăr.

Vișinată de casă - Pas 3
Pas 4

Scuturați bine borcanul să se distribuie uniform zahărul.

Vișinată de casă - Pas 4
Pas 5

Turnați în borcan 250ml de apă.

Vișinată de casă - Pas 5
Pas 6

Cu o lingură mare de lemn amestecați și presați vișinele cu zahăr în borcan să lase mai bine zeamă și să formeze siropul.

Mare grijă să nu fie borcanele prea pline și la final siropul să aibă 4-5cm până la gura borcanului - în procesul de fermentare să nu fugă din borcan :)

Vișinată de casă - Pas 6
Pas 7

Și acum vine timpul pentru "senzorul de fermentare" - magica mănușă medicinală din latex!

Vișinată de casă - Pas 7
Pas 8

Unul din degetele mănușii se înțeapă o singură dată cu un ac - doar o găurică mică.

Vișinată de casă - Pas 8
Pas 9

Îmbrăcați borcanele cu mănușa și lăsați la loc cald, dar nu chiar la soare, la mine au stat în balcon.

Vișinată de casă - Pas 9
Pas 10

Și poftim la vot, în câteva zile începe procesul de fermentare și gazele vor umfla mănușile.

Dacă cumva mănușa nu se umflă, dar observați că vișinele fermentează, verificați dacă nu a crăpat latexul și o schimbați cu alta.

Vișinată de casă - Pas 10
Pas 11

În 2-3 săptămâni procesul de fermentare se va opri și în acest caz mănușile se lasă, dacă durează mai mult nu vă speriați - probabil este mai răcoare și durează mai mult.

Oricum, înainte să luați borcanele din balcon, mai puneți o mănușă nouă pe borcane și vedeți dacă nu se umflă - să fiți sigur că s-a oprit fermentarea și nu cumva au crăpat mănușile.

Vișinată de casă - Pas 11
Pas 12

Dacă e totul ok trecem mai departe - scurgeți vișinele din borcan într-o sită.

La acest pas se poate adăuga alcoolul etilic direct în borcanul cu vișine și lăsați așa în cămară. Veți scurge câte puțin pe parcurs din vișinată și mai consumați din vișine.

Eu nu pun alcool, scurg zeama bine și păstrez doar vinul de vișine.

Vișinată de casă - Pas 12
Pas 13

Turnați vișinata în sticle/borcane.

Vișinată de casă - Pas 13
Pas 14

Lăsați câteva zile minim, să se limpezească bine.

Așa cum am spus în descriere - am păstrat un borcan închis ermetic în debara și a stat foarte bine, nu a fermentat. Dar nefiind multă am ținut o sticlă și la frigider, să fie rece oricând la îndemână :)

Vișinată de casă - Pas 14
Pas 15

Serviți rece și savurați - este foarte aromată și gustoasă, cu gust complet de vișine și aroma ușoară de vin, nu alcool.

Neapărat voi încerca metoda cu căpșuni, zmeură, afine, coacăze, coarne - sigur nu le stric!

Poftă Bună!

Vișinată de casă - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 l
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 07 Jun 2017, 14:16

Mulțumesc mult, mult de tot, Lena, căci de mult vroiam rețeta asta slab alcoolizată și nu știam proporțiile! Mă bucur mult că ai postat-o!

Întrebarea 1: la pasul 14 - „lăsăm câteva zile să se limpezească bine” - cum? Cu capacele fixate, strânse bine? La cald, la rece?

Întrebarea 2: cu vișinele scoase ce putem face ca să le avem pe viitor? Le congelăm? Sau le putem lăsa și pe ele în borcane?

Mulțumesc!

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Anca (Ankutzika) 08 Jun 2017, 09:14

Buna Anca, hai sa le luam pe rand :)

1. Eu am lasat sa se limpezeasca simplu cu capace nu stranse stramt, daca cumva mai are un pic de urma de fermentare sa nu explodeze capacul. Se poate si la rece, si la temperatura camerei.

2. Da, visinele mai bine congelate sau pastrate in borcane cu putin sirop.

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 07 Jun 2017, 14:18

Si încă ceva: procedeul cu mănușa e FABULOS!!!! La ce alte fermentări crezi că l-am mai putea folosi? (castraveciori, varză tocată, alte fructe etc)

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Anca (Ankutzika) 08 Jun 2017, 09:14

Uite nu m-am gandit inca, dar merge la orice :)

i.n.a
i.n.a 15 Jun 2017, 08:19

buna ziua  spunetimi va rog se pastreaza si pe iarna 

lena
Elena (lena) i.n.a 15 Jun 2017, 08:48

Da, am scris

eduardu
Eduardu (eduardu) 26 May 2018, 18:36

Ar merge si cu cirese? Ati incercat?Multumesc!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 26 May 2018, 19:12

Nu am incercat, anume la cirese este putin altfel pentru ca nu au acreala care sa le conserveze bine.

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 12 Jun 2018, 00:14

Bună, Lena! La 1 an de la postarea rețetei am făcut vișinata dintr-un kg de fructe. Sunt în faza așteptării „votului” :))

 Spune-mi, te rog, cât vin de vișine ți-a ieșit (ce capacitate au sticlele în care ai turnat lichidul fermentat)?

Și dacă aș dori să fac (tot dintr-un kg de vișine) și o tranșă alcoolizată cu palinca sau vodcă (nu f mult) - pot pune alcoolul direct în lichidul strecurat? Cât alcool și cum?

Mulțumesc!

Nota mea pentru rețetă:
Ankutzika
Anca (Ankutzika) 08 Jul 2018, 21:41

Bună, Lena! Mulțumesc pentru rețeta de visinată, a fost extraordinară!!!! Am obținut 750 ml.

Intenționez acum să iau afine de pădure pt o afinată asemenea. Spui că se face la fel cu vișinata. Există totuși mici diferențe pe care ar fi bine să le știu? Ține până la iarnă? Fiind fff cald intr-un apartament de bloc, în orice cameră - bucătărie, cămară, balcon - mai reducem din timpul de fermentare? Mulțumesc mult de răspuns!

lena
Elena (lena) Anca (Ankutzika) 08 Jul 2018, 22:03

Ma bucur ca e bine, cu afinata poate ar merge mai putin zahar, in rest timpul de fermentare depinde de umflarea manusii 😉Sta ok in debara, nu in plin soare.