Zabaione (Zabaglione) Reteta VIDEO

Zabaione (Zabaglione)

Zabaione sau cum i se spune la mama lui in Italia - Zabaglione, este un desert clasic, foarte popular poate si din cauza ca este foarte simplu de preparat, dar si din cauza gustului fin de vin combinat cu textura pufoasa a cremei. Din start va atentionez ca este un desert destinat adultilor, minunat pentru o cina romantica in doi, sau pentru a delecta niste musafiri cu ceva interesant. Are gust si aroma intensa de vin, din aceasta cauza eu fac varianta de Zabaione mai light, cu jumatate din cantitatea de vin de mai jos. La fel as recomanda de servit in portii mici si combinat cu fructe, sa-l faca mai fresh si usor.

Mai mult, eu m-am ambitionat sa fac anume o varianta mai low-carb, fara zaharul clasic(am pus indulcitor) si am inlocuit vinul alb demidulce cu o Feteasca Regala alba de la Crama Ceptura. A iesit la fel de bun si fara nici o remuscare pentru silueta. L-as mai combina cu cateva linguri de Mascarpone, pentru a mai neutraliza gustul de vin, dar aici va orientati dupa gust - sotul meu a refuzat combinatia, mi-a zis ca-i place asa simplu.

Metode de preparare la Zabaglione sunt cateva, dar ideea de baza este sa bateti bine galbenusurile spuma apoi sa le preparati termic pe baie de aburi. In varianta clasica se foloseste vin alb demidulce Marsala sau Prosecco, dar puteti sa-l inlocuiti cu orice alt vin alb preferati, sau un vin spumant la indemana. Am incercat sa-l fac simplu cu vanilie, dar parca varianta cu scortisoara mi-a placut mai mult - testati si alegeti cum va place mai mult.

Din acest desert de baza puteti varia diverse alte creme si deserturi - inghetata cu zabaglione, crema pentru tort, deserturi la pahar combinate cu alte creme, jeleu, etc.

Ingrediente

Galbenusuri de ou
4 buc
Zahar
4 linguri
in varianta low-carb am inlocuit cu 2 linguri de indulcitor(Xylitol sau Tagatose)
Esenta de vanilie
1 lingurita
sau un varf de lingurita scortisoara
Vin alb
100 ml
demidulce sau demisec, dupa preferinte
Fructe pentru ornare
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand separati galbenusurile de albusuri si le puneti intr-un bol mai larg - de metal sau sticla, potrivit pentru a-l pune pe baie de aburi mai tarziu.

Va recomand acum sa puneti la fiert si apa in cratita cu baia de aburi, aveti grija sa nu fie prea multa.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 1
Pas 2

Asa cum va spuneam la introducerea retetei, am inlocuit vinul demidulce cu un vin demisec de la Crama Ceptura - asa am exclus zaharul in plus din reteta.

In varianta clasica se face cu vinul demidulce Marsala sau Prosecco.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 2
Pas 3

Turnati 100ml de vin intr-un pahar, il vom folosi in continuare la reteta.

Pentru un gust mai atenuat de vin, incercati sa folositi 50-75ml.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 3
Pas 4

Acum in bolul cu galbenusuri adaugati zaharul(sau indulcitor), vanilia si/sau putina scortisoara.

Referitor la indulcitor - am facut si o varianta cu erithritol/stevia dar s-a cristalizat si nu a fost ok. Recomand sa folositi xylitol sau tagatose pentru textura exemplara.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 4
Pas 5

Incepeti sa mixati la viteza cea mai mare.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 5
Pas 6

Compozitia trebuie sa devina pufoasa si sa creasca in volum de 2-3 ori, observati in poza.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 6
Pas 7

In cateva reprize adaugati vinul, continuati sa mixati intre timp.

Opriti mixerul dupa ce ati adaugat tot vinul.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 7
Pas 8

La fix ar trebui sa fiarba si apa in cratita pentru baia de aburi, puneti compozitia de galbenusuri deasupra si continuati sa amestecati deja cu un tel simplu.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 8
Pas 9

Aproximativ in 7-10 minute crema va incepe sa se faca mai densa, daca modelati opturi cu telul in compozitie observati ca raman un fel de valuri.

Acum luati repede bolul de pe baia de aburi si mai amestecati putin in el, sa fie crema cat mai uniforma si fara cocoloase.

Nu o tineti prea mult pe baia de aburi, s-ar putea sa obtineti omleta dulce in acest caz :)

Zabaione (Zabaglione) - Pas 9
Pas 10

Mutati crema in boluri sau pahare mai mici - din aceste cantitati obtineti 2 portii medii sau 3 portii mai modeste.

Lasati sa se raceasca 30 minute la temperatura camerei, apoi inca 1 ora la frigider.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 10
Pas 11

Inainte de servire ornati cu fructe, bucatele de ciocolata, piscoturi, etc.

Eu am folosit fructele congelate dupa metoda de aici, observati cat de faine si frumoase sunt dupa decongelare!

Zabaione (Zabaglione) - Pas 11
Pas 12

Observati ca are textura de spuma fina, isi tine bine forma si este foarte frumoasa.

Pofta Buna!

Zabaione (Zabaglione) - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 250 g (2-3 portii mici)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !