Zabaione (Zabaglione) Reteta VIDEO

Zabaione (Zabaglione)

Zabaione sau cum i se spune la mama lui în Italia - Zabaglione, este un desert clasic, foarte popular poate și din cauza că este foarte simplu de preparat, dar și din cauza gustului fin de vin combinat cu textura pufoasă a cremei. Din start vă atenționez că este un desert destinat adulților, minunat pentru o cină romantică în doi, sau pentru a delecta niște musafiri cu ceva interesant. Are gust și aromă intensă de vin, din această cauză eu fac varianta de Zabaione mai light, cu jumătate din cantitatea de vin de mai jos. La fel aș recomanda de servit în porții mici și combinat cu fructe, să-l facă mai fresh și ușor.

Mai mult, eu m-am ambiționat să fac anume o variantă mai low-carb, fără zahărul clasic(am pus îndulcitor) și am înlocuit vinul alb demidulce cu o Fetească Regală albă de la Crama Ceptura. A ieșit la fel de bun și fără nici o remușcare pentru siluetă. L-aș mai combina cu câteva linguri de Mascarpone, pentru a mai neutraliza gustul de vin, dar aici vă orientați după gust - soțul meu a refuzat combinația, mi-a zis că-i place așa simplu.

Metode de preparare la Zabaglione sunt câteva, dar ideea de bază este să bateți bine gălbenușurile spumă apoi să le preparați termic pe baie de aburi. În varianta clasică se folosește vin alb demidulce Marsala sau Prosecco, dar puteți să-l înlocuiți cu orice alt vin alb preferați, sau un vin spumant la îndemână. Am încercat să-l fac simplu cu vanilie, dar parcă varianta cu scorțișoară mi-a plăcut mai mult - testați și alegeți cum vă place mai mult.

Din acest desert de bază puteți varia diverse alte creme și deserturi - înghețată cu zabaglione, cremă pentru tort, deserturi la pahar combinate cu alte creme, jeleu, etc.

Ingrediente

Galbenusuri de ou
4 buc
   
Zahar
4 linguri
în varianta low-carb am înlocuit cu 2 linguri de îndulcitor(Xylitol sau Tagatose)
Esenta de vanilie
1 lingurita
sau un vârf de linguriță scorțișoară
Vin alb
100 ml
demidulce sau demisec, după preferințe
Fructe pentru ornare
2 linguri
   

Pasi de urmat

Pas 1

În primul rând separați gălbenușurile de albușuri și le puneți într-un bol mai larg - de metal sau sticlă, potrivit pentru a-l pune pe baie de aburi mai târziu.

Vă recomand acum să puneți la fiert și apă în cratița cu baia de aburi, aveți grijă să nu fie prea multă.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 1
Pas 2

Așa cum vă spuneam la introducerea rețetei, am înlocuit vinul demidulce cu un vin demisec de la Crama Ceptura - așa am exclus zahărul în plus din rețetă.

În varianta clasică se face cu vinul demidulce Marsala sau Prosecco.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 2
Pas 3

Turnați 100ml de vin într-un pahar, îl vom folosi în continuare la rețetă.

Pentru un gust mai atenuat de vin, încercați să folosiți 50-75ml.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 3
Pas 4

Acum în bolul cu gălbenușuri adăugați zahărul(sau îndulcitor), vanilia și/sau puțină scorțișoară.

Referitor la îndulcitor - am făcut și o variantă cu erithritol/stevia dar s-a cristalizat și nu a fost ok. Recomand să folosiți xylitol sau tagatose pentru textură exemplară.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 4
Pas 5

Începeți să mixați la viteza cea mai mare.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 5
Pas 6

Compoziția trebuie să devină pufoasă și să crească în volum de 2-3 ori, observați în poză.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 6
Pas 7

În câteva reprize adăugați vinul, continuați să mixați între timp.

Opriți mixerul după ce ați adăugat tot vinul.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 7
Pas 8

La fix ar trebui să fiarbă și apa în cratița pentru baia de aburi, puneți compoziția de gălbenușuri deasupra și continuați să amestecați deja cu un tel simplu.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 8
Pas 9

Aproximativ în 7-10 minute crema va începe să se facă mai densă, dacă modelați opturi cu telul în compoziție observați că rămân un fel de valuri.

Acum luați repede bolul de pe baia de aburi și mai amestecați puțin în el, să fie crema cât mai uniformă și fără cocoloașe.

Nu o țineți prea mult pe baia de aburi, s-ar putea să obțineți omletă dulce în acest caz :)

Zabaione (Zabaglione) - Pas 9
Pas 10

Mutăți crema în boluri sau pahare mai mici - din aceste cantități obțineți 2 porții medii sau 3 porții mai modeste.

Lăsați să se răcească 30 minute la temperatura camerei, apoi încă 1 oră la frigider.

Zabaione (Zabaglione) - Pas 10
Pas 11

Înainte de servire, ornați cu fructe, bucățele de ciocolată, pișcoturi, etc.

Eu am folosit fructele congelate după metoda de aici, observați cât de faine și frumoase sunt după decongelare!

Zabaione (Zabaglione) - Pas 11
Pas 12

Observați că are textura de spumă fină, își ține bine forma și este foarte frumoasă.

Poftă Bună!

Zabaione (Zabaglione) - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 250 g (2-3 porții mici)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !