Zabaione sau cum i se spune la mama lui în Italia - Zabaglione, este un desert clasic, foarte popular poate și din cauza că este foarte simplu de preparat, dar și din cauza gustului fin de vin combinat cu textura pufoasă a cremei. Din start vă atenționez că este un desert destinat adulților, minunat pentru o cină romantică în doi, sau pentru a delecta niște musafiri cu ceva interesant. Are gust și aromă intensă de vin, din această cauză eu fac varianta de Zabaione mai light, cu jumătate din cantitatea de vin de mai jos. La fel aș recomanda de servit în porții mici și combinat cu fructe, să-l facă mai fresh și ușor.
Mai mult, eu m-am ambiționat să fac anume o variantă mai low-carb, fără zahărul clasic(am pus îndulcitor) și am înlocuit vinul alb demidulce cu o Fetească Regală albă de la Crama Ceptura. A ieșit la fel de bun și fără nici o remușcare pentru siluetă. L-aș mai combina cu câteva linguri de Mascarpone, pentru a mai neutraliza gustul de vin, dar aici vă orientați după gust - soțul meu a refuzat combinația, mi-a zis că-i place așa simplu.
Metode de preparare la Zabaglione sunt câteva, dar ideea de bază este să bateți bine gălbenușurile spumă apoi să le preparați termic pe baie de aburi. În varianta clasică se folosește vin alb demidulce Marsala sau Prosecco, dar puteți să-l înlocuiți cu orice alt vin alb preferați, sau un vin spumant la îndemână. Am încercat să-l fac simplu cu vanilie, dar parcă varianta cu scorțișoară mi-a plăcut mai mult - testați și alegeți cum vă place mai mult.
Din acest desert de bază puteți varia diverse alte creme și deserturi - înghețată cu zabaglione, cremă pentru tort, deserturi la pahar combinate cu alte creme, jeleu, etc.