In sezonul rece, salata de muraturi asortate este cea mai buna solutie si e foarte potrivita ca o garnitura sanatoasa la multe mancaruri cu carne, cartofi, orez, hrisca, etc. Aici puteti combina toate muraturile pregatite in sezonul cald, fie ele cu saramura sau otet, va bucurati cat de harnici ati fost si ce bine va prind acum. Eu pregatesc aceasta salata de muraturi asa cum o facea mama de cand ma stiu, ingredientul principal este varza murata(murata simpla sau murata tocata) si neaparat ceapa calita, asta ar fi ingredientul meu secret si de lovitura.
In rest adaugati tot ce aveti in debara sau frigider, veti observa mai jos si pe ce muraturi merg eu iarna, as zice ca sunt nelipsite in fiecare sezon in bucataria mea. Sunt pline de culoare, probiotice, vitamine, foarte fresh, crocante - voi da link la fiecare pas spre reteta specificata si in sezonul urmator sa nu le ratati!
Cantitatile la ingrediente sunt orientative, va reglati proportia de anumite muraturi dupa gust si posibilitati. Acasa mama facea salata numai cu varza murata daca nu avea din alte legume, deci asa cum am spus mai sus, este ingredientul cheie.
In primul rand caliti in ulei o jumatate de ceapa alba taiata julien. Cand se rumeneste inchideti focul si lasati putin sa se racoreasca, pana pregatim celelalte ingrediente pentru salata.
Intr-un bol mare de salata puneti varza murata - daca o aveti deja murata tocata, doar o scurgeti putin de zeama. Daca aveti varza murata intreaga, o tocati marunt, scurgeti de zeama si puneti in bol.
Peste varza adaugati castravetii murati, taiati rondele.
Eu folosesc de cele mai multe ori Reteta de Castraveti in saramura la borcan.
Dar puteti folosi si orice castraveti in otet va plac, sau aveti.
Apoi puneti gogosarii taiati feliute subtiri, si conopida in otet, daca le aveti impreuna.
Eu folosesc de obicei Gogosarii in otet, la rece.
Si apoi adaugati gogonele taiate felii mici.
Eu folosesc Gogonele murate cu verdeata, reteta geniala si nu o ratati!
Acum pun ceapa murata, o puteti omite daca nu aveti. La fel puteti adauga morcovi marinati dupa aceasta reteta, si ciuperci marinate in casa.
Turnati peste toate legumele ceapa calita impreuna cu uleiul.
Puneti si o jumatate de ceapa tocata cruda, sau praz crud taiat rondele.
Presarati deasupra si putin piper negru macinat(de sare veti regla dupa amestecarea salatei).
Cu 2 furculite amestecati atent toate ingredientele.
Gustati si potriviti de sare daca e nevoie, fiind salata de muraturi cam nu ar fi nevoie. Dar vedeti dupa gustul dvs.
Se potriveste minunat aici mararul verde, am gustat intr-un restaurant si mi s-a parut genial impreuna cu muraturile.
In plus puteti adauga rosii uscate in ulei de masline, sau 1-2 linguri din Salata de legume pentru iarna.
Dau lovitura de obicei cu aceasta salata - sotul meu si copiii o adora. O puteti combina ca garnitura cu orice gratar, cartofi, pilaf-uri, hrisca, fasole, etc.
In plus, observati aici muraturile mele preferate, va ghidati dupa aceste retete in vara si va asigur ca sunt minunate!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.