Vinete "dumnezeiesti"

Vinete "dumnezeiesti"

Am observat demult aceasta reteta de vinete la cuptor pe blogurile romanesti, dar am incercat-o abia acum cateva saptamani. Deja sunt dependenta de ele, am avut zile in care la cina mancam doar o jumatate din asta, deci chiar sunt delicioase vinetele "dumnezeiesti".

Cel mai mult ma surprinde raportul de efort vs gust - mai simplu de atat nu se poate de gatit vinetele. Deseori le suceam in multe feluri pana era gata mancarea de vinete, dar aici le-ati pus in cuptor, si intr-o ora savurati. Nici salata de vinete nu ma mai atrage asa de mult, le prefer pe acestea, ceva mai fresh si rapide. Neparat le serviti cu iaurt mai gros, de preferat grecesc, si atat!

Mi-am dat cuvantul ca le voi gati in fiecare saptamana pana se termina sezonul, pentru ca sunt prea bune, prea "dumnezeiesti".

Ingrediente

Vinete
3 buc
luati cate vreti, la mine atatea incap in tava de cuptor
Sare
1 linguri
Ierburi de provence uscate
1 linguri
este optional, le-am gatit si fara ele
Ulei de masline extravirgin
200 ml
Iaurt Grecesc
400 g
pentru servire, il puteti combina cu usturoi pisat

Pasi de urmat

1

Vinetele le spalati, stergeti si taiati in jumatate pe lungime.

2

Cu varful cutitului crestati mijlocul fiecarei jumatati, ca in poza.

3

Aranjati jumatatile de vinete in tava de cuptor.

4

Le presarati cu sare si verdeturi uscate - incercati sa le desfaceti usor cu mainile, ca mirodeniile sa ajunga mai in interiorul lor, nu doar deasupra.

5

Apoi le stropiti din abundenta cu ulei de masline, si aici sa nu va fie frica, turnati fara mila, si mai in interior.

Uleiul de masline este cel care le da gust dupa coacere si datorita lui se rumenesc asa fain.

6

Puneti tava cu vinete in cuptorul preincalzit la 200 de grade(de preferat cu ventilatie daca o aveti in optiunile cuptorului), pentru aproximativ 45 de minute.

7

Oricum timpul de coacere poate fi diferit de la un cuptor la altul, vinetele sunt gata cand se rumenesc frumos si uniform deasupra.

Mie imi place sa le mai las dupa cuptor asa in tava(vreo 15 minute), sa se mai linisteasca si sa se patrunda cu aromele coapte.

8

Apoi le serviti calde, obligatoriu cu mult iaurt grecesc deasupra.

Se mai pot combina cu usturoi, dar eu le prefer cat mai natur, eventual niste fulgi de sare peste iaurt.

Bineinteles ca pot fi servite ca o garnitura la carne, peste, sau combinate cu niste ton din conserva tot merg minunat.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Zino
Max Berner (Zino) 20 sep 2019, 12:17

Eu fac de mult timp această reţetă şi este într-adevăr "dumnezeiască". Dar ca să fie şi mai bună , peste vânătă puneţi ardei copt, ceapă, dovlecei şi roşii iar la urmă iaurt cu usturoi .

Nota mea pentru reteta:
MarianaMisiru-Rotari941
Mariana Misiru-Rotari (MarianaMisiru-Rotari941) 21 sep 2019, 13:32

Pot inlocui iaurtul grecesc cu smintina?

lena
Elena (lena) Mariana Misiru-Rotari (MarianaMisiru-Rotari941) 21 sep 2019, 13:53

Incercati.

eduardu
Eduardu (eduardu) 19 oct 2019, 17:07

Foarte gustoase,nu stiam de asa reteta! Le fac a doua oara deja. Alte retete cu vinete am incercat dar aceasta este cea mai buna dintre toate. Recomand,neaparat cu usturoi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 19 oct 2019, 17:24

Foarte gustoase,nu stiam de asa reteta! Le fac a doua oara deja. Alte retete cu vinete am incercat dar aceasta este cea mai buna dintre toate. Recomand,neaparat cu usturoi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: