Din ultima noastră călătorie în sudul Italiei (Bari, zona Puglia) am venit cu multe idei culinare, dar în primul rând am vrut să vă arăt probabil cea mai gustoasă și populară focaccia din Italia - Focaccia Barese. Este extrem de bună, pufoasă, fragedă, crocantă, aromată, mai pe scurt delicioasă, cu toată familia am apreciat-o, chiar și copiii. Și inițial când am văzut-o cu așa ingrediente simple n-am avut mari așteptări, doar roșii și măsline, am zis ok, o fi ca un fel de pâine cu roșii....
Fiindcă am gustat Focaccia Barese chiar la ea acasă, vreau neapărat să vă arăt rețeta autentică, tradițională, inspirată de la renumita Panificio Fiore din Bari, unde este o coadă enormă de turiști în fiecare zi și anume pentru această focaccia cu roșii și măsline.
Deci, Focaccia Barese obligatoriu nu este foarte groasă, cum v-ați obișnuit la tradiționala focaccia cu alte umpluturi. Fetele mele mi-au spus că anume așa le place mai mult, când este mai subțire se simt foarte bine toate aromele de la umplutură, deci blatul nu domină gustul. Dar nici nu este subțire ca o pizza, aș zice un echilibru perfect între blat și umplutură, dacă vreți să gustați o focaccia excelentă, exact ca la ea acasă.