Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese

Din ultima noastră călătorie în sudul Italiei (Bari, zona Puglia) am venit cu multe idei culinare, dar în primul rând am vrut să vă arăt probabil cea mai gustoasă și populară focaccia din Italia - Focaccia Barese. Este extrem de bună, pufoasă, fragedă, crocantă, aromată, mai pe scurt delicioasă, cu toată familia am apreciat-o, chiar și copiii. Și inițial când am văzut-o cu așa ingrediente simple n-am avut mari așteptări, doar roșii și măsline, am zis ok, o fi ca un fel de pâine cu roșii....

Fiindcă am gustat Focaccia Barese chiar la ea acasă, vreau neapărat să vă arăt rețeta autentică, tradițională, inspirată de la renumita Panificio Fiore din Bari, unde este o coadă enormă de turiști în fiecare zi și anume pentru această focaccia cu roșii și măsline.

Deci, Focaccia Barese obligatoriu nu este foarte groasă, cum v-ați obișnuit la tradiționala focaccia cu alte umpluturi. Fetele mele mi-au spus că anume așa le place mai mult, când este mai subțire se simt foarte bine toate aromele de la umplutură, deci blatul nu domină gustul. Dar nici nu este subțire ca o pizza, aș zice un echilibru perfect între blat și umplutură, dacă vreți să gustați o focaccia excelentă, exact ca la ea acasă.

Ingrediente

Apă
300 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie proaspătă
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Sare
15 g
   
Zahăr
10 g
   
Roșii
1 kg
și opțional 6-7 roșii cherry
Măsline verzi fără sâmburi
200 g
   
Oregano uscat
2 lingurite
   
Ulei de măsline extravirgin
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cană amestecați 10g drojdie uscată cu 300ml de apă călduță, lăsați 5 minute.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 1
Pas 2

Într-un bol mare amestecați 500g de făină albă cu 15g de sare.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 2
Pas 3

Adăugați aici apă cu drojdie, amestecați compoziția cu o lingură sau spatulă.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 3
Pas 4

Puneți 10g de zahăr (aproximativ 1 lingură) și începeți să frământați aluatul cu mâinile.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 4
Pas 5

Eu prefer să-l lucrez pe masă, inițial este ușor lipicios dar în câteva minute devine uniform, moale și deloc lipicios.

Făină nu mai adăugați deloc pe masă în tot acest proces.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 5
Pas 6

Ungeți cu puțin ulei de măsline bolul, mutați înapoi în el bila de aluat, acoperiți cu prosop și lăsați să crească timp de 1 oră la temperatura camerei.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 6
Pas 7

Până crește aluatul pregătiți umplutura de roșii.

Spălați roșiile, scoateți cotorul, le tăiați sferturi sau felii mai mari și le puneți într-un bol.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 7
Pas 8

Apoi cu mâinile le rupeți bucăți mai mici și le faceți franjuri, dar nu prea mărunte.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 8
Pas 9

În plus și opțional, puteți să puneți și câteva roșii cherry, ele vor face focaccia cu roșii să fie ceva mai frumoasă la final.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 9
Pas 10

Aluatul a crescut, îl tăiați în 2 bucăți aproximativ egale.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 10
Pas 11

Ungeți bine cu ulei de măsline 2 tăvi rotunde de pizza, ale mele sunt de 28-30cm în diametru.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 11
Pas 12

Luați o bucată de aluat și modelați prima focaccia, îl puneți în tavă și apăsând cu degetele îl întindeți pe toată suprafața.

Al 2-lea aluat (vom avea 2 focaccia) îl faceți aproximativ după 15-20 minute de când ați modelat primul.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 12
Pas 13

Stropiți cu ulei de măsline deasupra.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 13
Pas 14

Aranjați mai întâi un rând din jumătăți de roșii cherry, dacă nu le folosiți omiteți acest pas.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 14
Pas 15

Apoi întindeți pe toată suprafața blatului de focaccia jumătate din roșiile franjuri pregătite anterior în pași.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 15
Pas 16

Printre roșii puneți măsline verzi, de preferat fără sâmburi.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 16
Pas 17

Presărați toată suprafață cu sare grunjoasă.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 17
Pas 18

Și neapărat cu oregano uscat.

Lăsați acum focaccia să crească în tavă aproximativ 1 oră. Spre finalul acestui timp nu uitați să dați drumul la cuptor și să-l preîncălziți la 250 de grade.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 18
Pas 19

Peste 15-20 de minute de când ați montat prima focaccia nu uitați să o faceți și pe a 2-a.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 19
Pas 20

După ce creste bine timp de 1 oră, coaceți focaccia în cuptorul preîncălzit la 250 de grade timp de 15-20 de minute, sau până se rumenește uniform.

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 20
Pas 21

După coacere o scoateți din tavă și lăsați puțin să se răcească pe un grilaj sau prosop de bucătărie. Dacă o lăsați în tavă se va aburi și înmuia crusta delicioasă și crocantă.

Este delicioasă caldă și rece, noi o adorăm.

Poftă Bună!

Focaccia cu roșii și măsline, sau Focaccia Barese - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 focaccia de 30cm)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Dia.Si.
Dia.Si. 17 Jun 2022, 22:48

Bună Lena! Am eșuat răsunător cu reteta asta. Am facut câteva greșeli, pe care le scriu aici, sa nu le faca si altii: am facut în tava mare, ca să nu coc de doua ori. Roșiile nu au fost coapte bine. Ingredientele nu sunt de calitate. Asa ca nu a ieșit nimic gustos, rosiile nu s-au contopit cu aluatul, zeama lăsată a fost prea multa si a stricat textura aluatului (dedesubt s-a lipit de tava, deasupra a rămas crud). Evident, nu am respectat indicațiile, insa nu o mai încerc din nou. Am aruncat-o la gunoi. Din fericite sunt alte rețete de focaccia pe site cu care nu dau greș. Spor în toate!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 17 Jun 2022, 23:12

Ok, am inteles, dar nota pe care ai dat-o retetei mele nu are nimic de-a face cu improvizatiile facute de tine. Ar fi frumos sa nu o dai, pt ca nu ai respectat reteta, deci si rezultatul nu este obiectiv.

Dia.Si.
Dia.Si. 17 Jun 2022, 23:24

Ok, good point! Uite o sa fac jumătate din cantitate, în tava mica, iau altfel de roșii, măsline mai bune și ii dau din nou nota. Urc și poza data viitoare.

lena
Elena (lena) Dia.Si. 18 Jun 2022, 06:58

Bun, daca ai rosiile prea zemoase, pe focaccia sa pui doar franjurile din ele, zeama o lasi in bolul unde le strivesti, nu o folosi.

Dia.Si.
Dia.Si. 18 Jun 2022, 13:38

Bună Lena,

Mai am o ora și o bag la cuptor. Asa arata acum, am lăsat roșiile la scurs în sita. Îți scriu din nou după, am dat nota si acum sa compensez.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 18 Jun 2022, 13:54

Arata bine👍

Dia.Si.
Dia.Si. 18 Jun 2022, 15:20

Rezultatul final: Soțul meu a spus ca în combinație cu mujdei de usturoi și sucul lăsat de roșiile crude ii da 6 stele. Simpla, părerea noastră e ca ii lipsește o aroma dominanta, de aceea o prefaram pe cea cu mozzarella și sos pesto. Media celor trei note e acum cea corecta. Mulțumim pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă: