Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar

Extraordinar succes au avut aceste chifle suedeze la copiii mei și pe bună dreptate - sunt aromate, fragede, moderat de dulci și pufoase. Nu mai spun ce miros dau în toată casa, cum intri pe ușă te duce nasul direct la bucătărie!

Neapărat le vom mai repeta, vă recomand și vouă, se prepară ușor, iar cu puțină atenție la detalii și pașii rețetei veți gusta vestitele chifle suedeze Kanelbullar chiar la voi acasă, fără să luați avionul și să cheltuiți bani pe drum!

Ingrediente

Lapte
250 ml
   
Zahar
100 g
   
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g de drojdie uscată
Oua
1 buc
   
Faina alba calitate superioara
420 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Cardamon macinat
1 lingurita
opțional
Unt
150 g
să fie moale, la temperatura camerei
Zahar pudra
50 g
   
Scortisoara macinata
2 lingurite
   

Pasi de urmat

Pas 1

Într-un bol mic turnați 50ml de lapte cald, adăugați 1 linguriță de zahăr, 2 linguri de faină și 25g drojdie proaspătă.

Amestecați toată compoziția cu un tel până are textura uniformă și lăsați 10 minute când începe să facă spumă.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 1
Pas 2

Într-un bol mai mare turnați 200ml de lapte cald, adăugați 50g de zahăr, 0.5 linguriță de sare, 1 linguriță de cardamom și compoziția de drojdie de la pasul 1.

Amestecați totul cu lingura sau mixerul până se uniformizează.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 2
Pas 3

Adăugați 400g de faină și începeți să frământați aluatul, cu mixerul sau cu mâinile.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 3
Pas 4

Când începe să se lege compoziția, observați neapărat cât de bine faina absoarbe lichidul - dacă compoziția este moale și puțin lipicioasă, continuați. Dar dacă este mai uscăcioasă, adăugați în plus câteva linguri de lapte sau apă.

Recomand acest test din cauza că diverse mărci de faină au grad diferit de absorbtie, iar aluatul nostru trebuie să fie moale și bine hidratat, nu prea dens.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 4
Pas 5

Când s-a incorporat toată faina, dar aluatul încă nu este prea uniform, începeți să adăugați în câteva etape 75g de unt moale. Puneți câte o bucată, frământați, din nou adăugați unt și tot așa până îl terminați.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 5
Pas 6

După ce ați terminat cu untul veți observa că aluatul devine moale, uniform, deloc lipicios și plăcut la atingere.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 6
Pas 7

Lăsați-l să crească în bolul acoperit cu o folie alimentară sau prosop timp de 1 oră, sau până își dublează volumul.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 7
Pas 8

În acest timp vom pregăti compoziția de scorțișoară - puneți într-un bol 75g de unt moale, 50g zahăr pudră și 2 lingurițe de scorțișoară.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 8
Pas 9

Amestecați totul bine cu lingura până obțineți o pastă omogenă.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 9
Pas 10

Între timp aluatul s-a odihnit și a crescut. Îl scoateți pe masa presărată bine cu faină și îl întindeți cu făcălețul într-un dreptunghi de aproximativ 50cm pe 40cm.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 10
Pas 11

Cu lingura întindeți uniform pe 2/3 din dreptunghi pasta de scorțișoară și unt.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 11
Pas 12

Acum latura fără scorțișoară o aduceți peste jumătate din cea unsă.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 12
Pas 13

Și cealaltă jumătate vine deasupra acesteia.

Lăsați 10 minute pe masă să se odihnească acest plic de aluat.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 13
Pas 14

Apoi cu făcălețul îl mai întindeți și lărgiți să fie de aproximativ 35-40cm lățime.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 14
Pas 15

Tăiați felii din el de aproximativ 4cm lățime, rigla metalică poate fi un ghidaj bun, dar este opțional.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 15
Pas 16

Acum fiecare din banda de 4cm se mai taie pe jumătate în lungime, dar observați în poză unde arăt cu degetul, că nu trebuie să tăiați până la capăt.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 16
Pas 17

Astfel vom obține niște benzi lungi de aluat din care vom forma chiflele.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 17
Pas 18

Luați atent fiecare bandă și o înfășurați pe degete, ca o rolă de ațe de croșetat sau umpletit.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 18
Pas 19

Capatul îl treceți prin gaura din mijlocul acestei bobine mici și e gata o chiflă.

Este un proces interesant de lucru împreună cu copiii, încercați să-i implicați.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 19
Pas 20

Chiflele astfel formate le aranjați în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.

Nu uitați peste jumătate de oră să porniți cuptorul și să-l preîncălziți la 180 de grade.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 20
Pas 21

După ce au crescut, ungeți chiflele cu oul puțin amestecat cu furculița pentru uniformizare.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 21
Pas 22

Presărați peste chiflă puțin zahăr simplu sau brun, dacă aveți.

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 22
Pas 23

Le coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 20-25 de minute, sau până se rumenesc uniform.

Lăsați apoi puțin să se răcească și savurați.

Poftă bună!

Chifle suedeze cu scorțișoară - Kanelbullar - Pas 23

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 18 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Solonenco
Solonenco 18 Dec 2024, 10:46

Excelente! Recomand

Merci Lena

Nota mea pentru reteta:
SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 30 Dec 2024, 21:28

merci pentru reteta, foarte gustoase parfumate! aici e poza si cu "ochisorii de inger" care sunt deliociosi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: