Sarmale in sos de smantana (Reteta ucraineasca)

Sarmale in sos de smantana (Reteta ucraineasca)

Este reteta de sarmale a bunicii mele din Ucraina, foarte gustoase si consistente sunt sigura ca va vor impresiona.

Ingrediente

Pulpa de porc/vita
1 kg
Orez prefiert - bob lung
0.5 pahare
Piper negru
0.5 lingurite
Sare
0.5 pahare
Pasta de tomate
2 linguri
Varza alba
2 kg
Atentie! Varza trebuie sa fie proaspata(nu murata) cu frunze subtiri, este buna cea de primavara si toamna.
Ceapa alba
3 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Smantana
450 g
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Morcovi
1 buc

Pasi de urmat

1

Prima etapa este pregatirea frunzelor de varza pentru sarmale:

- Intr-o cratita mai mare (suficienta de mare ca sa incapa varza intreaga), se toarna apa, 1 lingura de sare si se asteapta sa inceapa sa fiarba apa. Atentie sa nu puneti prea multa apa, atunci camd puneti varza sa nu curga peste margini.

- Cand incepe sa fiarba apa, se pune varza careia i s-a scos cotorul. Dupa 1-2 min veti observa ca frunzele de deasupra se scot usor cu o furculita, acestea se scot de pe varza si se mai lasa in apa 1 min.

-Repetati procedura pana terminati toate frunzele.

2

Frunzele se scot intr-o farfurie adanca si se lasa sa se racoreasca putin.

3

Apoi luati fiecare frunza, si cu un cutit portionati foile in 2-3 bucati si scoateti cotoarele mai groase.

4

Se fierbe orezul in apa(1 unitate orez, 2 unitati apa) in asa fel, incat sa fie putin putin crud.

5

Carnea se da prin masina de tocat, se amesteca cu orez, piper, sare, 1 lingura de pasta de rosii.

6

Asa arata umplutura pentru sarmale amestecata.

7

La fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele, se pun cateva cotoare de frunza de varza.

Recomand sa folositi la sarmale ceaunul. Nu se vor lipi si arde repede la fund.

8

Rulati sarmalele, le faceti de dimensiunile preferate. Umpleti ceaunul pana la jumatate, lasand putin spatiu intre ele, adica nu le aranjati prea strans.

Turnati apa atat cat sa acopere sarmalele si puneti la fiert, cu cateva frunze de dafin intre ele.

Dupa ce fiarbe apa, faceti focul mic si le lasati sa fiarba aproximativ 30 min.

Intre timp pregatiti sosul.

9

Se taie ceapa cubulete, morcovul se da prin razatoare.

10

Se prajeste putin ceapa cu morcovul impreuna, apoi se adauga 2 linguri de faina si se mai lasa 5 min.

Apoi adaugati 1 ligura pasta de rosii si smantana. Amestecati bine si lasati sa fiarba putin.

Potriviti de sare, in caz ca sosul este foarte gros(ar trebui sa fie de consistenta smantanii mai groase), adaugati cateva linguri de supa din sarmale.

11

Turnati sosul in sarmale, dupa ce acestea au fiert 30 de min. Scuturati putin ceaunul, pana se incorporeaza sosul, apoi cu o lingura de lemn amestecati atent, sa nu le rupeti.

Se mai potriveste de sare, apoi se lasa sa fiarba la foc mic inca 15-20 min.

12

Se mananc calde si cu multa pofta :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 5 kilograme
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 4 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Spiridusa
Spiridusa 18 dec 2015, 02:29

Ar merge oare si cu frunze de vie?? Sosul arata delicios

lena
Elena (lena) Spiridusa 18 dec 2015, 08:43

Da, cred ca vor fi bune.

ALIGE11
Alina Grigorescu (ALIGE11) 21 dec 2013, 11:41

O alternativa pentru innmuierea verzei fara s-o opariti este punerea ei cu o zi inainte la congelator . Cand se dezgheta este numai buna de facut foi pentru sarmale .

tiki
tiki 20 oct 2013, 10:18

Mama-mama.Cebunatate !!! Nu stiu ce sa mai zic, sarmalele ca srmalele,dar sosul e de milioane. Ma gandesc ca data viitoare sa fac o cantitate dubla de sos, atata e de bun. Am mancat una mica aseara, si abia astept sa se faca amiaza si sa mananc DOUA.. Nu stiu ca sa mai zic, ca nu mai am cuvinte. Multumiri si pupilici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 18 oct 2013, 08:49

Asta vreau sa o fac duminica numai din jumatate de cantitate,(ptr.mine si Mama mea).Oare varza taiata fideluta printre ca la cele normale nu pun? Se prea terciuieste oare? E prea mare in sos,te incurca? Ce zici?

lena
Elena (lena) tiki 18 oct 2013, 09:18

Da, se cam incurca, mai bine nu pune.

NadrArt
NadrArt 02 ian 2012, 22:49

Am facut sarmale dupa reteta asta de Craciun! E geniala!! Imi plac foarte mult!! Ma bucur ca am gasit o reteta buna de sarmale cu varza dulce (cu varza acra nu imi plac si nici nu prea le suporta ficatul meu :P )

Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
fekik
fekik 24 mar 2011, 14:48

ASA SE FAC LA NOI SARMALELE DIN MOSI -STRAMOSI

claudia1976
claudia1976 09 sep 2010, 17:23

Azi am gătit şi eu  sarmalele după această reţetă. Mi-a luat ceva timp, dar a meritat...

Nota mea pentru reteta:
saravasi
saravasi 28 mai 2010, 17:20

cred ca am so in cerc maine pe asta ca pare f buna mersi de pont

Nota mea pentru reteta:
Mihaela
Mihaela 25 mar 2009, 18:04

mmmmmmmm asa foame mi s-a facuuut.... numai cind le vad..... sigur  am sa le prepar si eu..... arata  supeeer .....

Galia
Galia 19 sep 2008, 20:37

Sarmale originale si ffff gustoase incat iti vine sa maninci si furculita !

Ce-i drept,  ai nevoie de rabdare pentru a le prepara...

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile