Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească)

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească)

Este rețeta de sarmale a bunicii mele din Ucraina, foarte gustoase și consistente sunt sigură că vă vor impresiona.

Ingrediente

Pulpă de porc/vită
1 kg
   
Orez prefiert - bob lung
0.5 pahare
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Sare
0.5 pahare
   
Pastă de tomate
2 linguri
   
Varză albă
2 kg
Atenție! Varza trebuie să fie proaspătă (nu murată) cu frunze subțiri, este bună cea de primăvară și toamnă.
Ceapă albă
3 buc
   
Făină albă calitate superioară
2 linguri
   
Smântână
450 g
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Morcovi
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Prima etapă este pregătirea frunzelor de varză pentru sarmale:

- Într-o cratiță mai mare (suficient de mare ca să încapă varza întreagă), se toarnă apă, 1 lingură de sare și se așteaptă să înceapă să fiarbă apa. Atenție să nu puneți prea multă apă, atunci când puneți varza să nu curgă peste margini.

- Când începe să fiarbă apa, se pune varza căreia i s-a scos cotorul. După 1-2 min veți observa că frunzele de deasupra se scot ușor cu o furculiță, acestea se scot de pe varză și se mai lasă în apă 1 min.

-Repetați procedura până terminați toate frunzele.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 1
Pas 2

Frunzele se scot într-o farfurie adâncă și se lasă să se răcorească puțin.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 2
Pas 3

Apoi luați fiecare frunză și cu un cuțit porționați foile în 2-3 bucăți și scoateți cotoarele mai groase.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 3
Pas 4

Se fierbe orezul în apă (1 unitate orez, 2 unități apă) în așa fel, încât să fie puțin puțin crud.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 4
Pas 5

Carnea se dă prin mașina de tocat, se amestecă cu orez, piper, sare, 1 lingură de pastă de roșii.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 5
Pas 6

Așa arată umplutura pentru sarmale amestecată.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 6
Pas 7

La fundul cratiței în care veți fierbe sarmalele, se pun câteva cotoare de frunză de varză.

Recomand să folosiți la sarmale ceaunul. Nu se vor lipi și arde repede la fund.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 7
Pas 8

Rulați sarmalele, le faceți de dimensiunile preferate. Umpleți ceaunul până la jumătate, lăsând puțin spațiu între ele, adică nu le aranjați prea strâns.

Turnați apă atât cât să acopere sarmalele și puneți la fiert, cu câteva frunze de dafin între ele.

După ce fierbe apa, faceți focul mic și le lăsați să fiarbă aproximativ 30 min.

Între timp pregătiți sosul.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 8
Pas 9

Se taie ceapa cubulețe, morcovul se dă prin răzătoare.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 9
Pas 10

Se prăjește puțin ceapa cu morcovul împreună, apoi se adaugă 2 linguri de făină și se mai lasă 5 min.

Apoi adăugați 1 lingură pastă de roșii și smântână. Amestecați bine și lăsați să fiarbă puțin.

Potriviți de sare, în caz că sosul este foarte gros (ar trebui să fie de consistența smântânii mai groase), adăugați câteva linguri de supă din sarmale.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 10
Pas 11

Turnați sosul în sarmale, după ce acestea au fiert 30 de min. Scuturați puțin ceaunul, până se încorporează sosul, apoi cu o lingură de lemn amestecați atent, să nu le rupeți.

Se mai potrivește de sare, apoi se lasă să fiarbă la foc mic încă 15-20 min.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 11
Pas 12

Se mănâncă calde și cu multă poftă :)

Poftă Bună!

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 4 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Spiridusa
Spiridusa 18 Dec 2015, 02:29

Ar merge oare si cu frunze de vie?? Sosul arata delicios

lena
Elena (lena) Spiridusa 18 Dec 2015, 08:43

Da, cred ca vor fi bune.

ALIGE11
Alina Grigorescu (ALIGE11) 21 Dec 2013, 11:41

O alternativa pentru innmuierea verzei fara s-o opariti este punerea ei cu o zi inainte la congelator . Cand se dezgheta este numai buna de facut foi pentru sarmale .

tiki
tiki 20 Oct 2013, 10:18

Mama-mama.Cebunatate !!! Nu stiu ce sa mai zic, sarmalele ca srmalele,dar sosul e de milioane. Ma gandesc ca data viitoare sa fac o cantitate dubla de sos, atata e de bun. Am mancat una mica aseara, si abia astept sa se faca amiaza si sa mananc DOUA.. Nu stiu ca sa mai zic, ca nu mai am cuvinte. Multumiri si pupilici.

Poza mea pentru rețetă:
NadrArt
NadrArt 02 Jan 2012, 22:49

Am facut sarmale dupa reteta asta de Craciun! E geniala!! Imi plac foarte mult!! Ma bucur ca am gasit o reteta buna de sarmale cu varza dulce (cu varza acra nu imi plac si nici nu prea le suporta ficatul meu :P )

Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
fekik
fekik 24 Mar 2011, 14:48

ASA SE FAC LA NOI SARMALELE DIN MOSI -STRAMOSI

claudia1976
claudia1976 09 Sep 2010, 17:23

Azi am gătit şi eu  sarmalele după această reţetă. Mi-a luat ceva timp, dar a meritat...

Nota mea pentru rețetă:
saravasi
saravasi 28 May 2010, 17:20

cred ca am so in cerc maine pe asta ca pare f buna mersi de pont

Nota mea pentru rețetă:
Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 30 Mar 2010, 21:46

Delicios, numai sa le vezi ! Dar inca si sa le mananci ! Ma intreb, Lenutza, daca ati vazut o carte de maica Sofronia - "Secretele bucatariei manastiresti " , editata in Romania si care contine numeroase retete de la manastirile din nordul Moldovei de Vest. De post dar nu numai. In acest post primavaratec, ma gandesc la linistea si frumusetea  acelor locuri din Carpati.

Mihaela
Mihaela 25 Mar 2009, 18:04

mmmmmmmm asa foame mi s-a facuuut.... numai cind le vad..... sigur  am sa le prepar si eu..... arata  supeeer .....

Galia
Galia 19 Sep 2008, 20:37

Sarmale originale si ffff gustoase incat iti vine sa maninci si furculita !

Ce-i drept,  ai nevoie de rabdare pentru a le prepara...

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile