Prajitura "Brownies Cappucino"
Nici nu mai stiu de cand tot planificam sa pun aceasta reteta, de cand am aflat de retetele Nataliei asta a fost prima pe lista. Cred ca si poza este reprezentativa dar sa va imaginati prajitura de ciocolata perfecta - gust puternic de ciocolata, unt, aroma de cafea si scortisoara - ce sa mai............ Toate ingredientele se potrivesc perfect, blatul este mai consistent si nucile crocante ii dau o nota aparte.
Deci daca vreti sa "dati jos" musafirii sau familia, recomand cu incredere aceasta prajitura :)
Doar o observatie, reteta de baza este pentru o tava de 20x20cm (deci ingredientele de mai jos sunt pt o tava de 20x20), eu am facut portie dubla pentru ca am tava mai mare si .... uff, da - am poftit atat de mult la ea ca am vrut sa fac multa, multa, sa ma satur :)
Ingrediente
●
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
120g pt aluat si 80g pt glazura
●
Unt
145 g
85 g pentru aluat, 40g pentru crema si 20g pentru glazura
●
Cafea solubila (ness)
3 lingurite
●
Esenta de vanilie
2 buc
●
Faina alba calitate superioara
0.5 pahare
●
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
●
Nuca taiata marunt
0.5 pahare
●
Crema de branza philadelphia
150 g
sau Almette cu smantana
●
Scortisoara
0.5 lingurite
●
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
75 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Puneti mai intai cuptorul sa se incalzeasca la 180 grade sau o temperatura medie la cei fara termometru. Si acum faceti aluatul:
Dizolvati 1 lingurita de ness in 1/2 de lingura de apa fierbinte.
Pas 2
Puneti intr-o cratita - 120g de ciocolata rupta bucatele, 85g de unt, ness-ul dizolvat. Le topiti la foc mic, amestecand periodic.
Pas 3
Amestecati pana devine o compozitie omogena, luati de pe foc si lasati sa se racoreasca pana devine calduta. Eu am turnat-o din cratita intr-un bol in care am facut aluatul, asa se raceste si mai repede.
Pas 4
Incorporati zaharul si 1 fiola de vanilie in amestecul de ciocolata.
Pas 5
Apoi pe rand incorporati ouale, amestecand bine cu telul dupa fiecare.
Pas 6
Amestecati inca putin cu telul pana compozitia devine lucioasa.
Pas 7
Apoi adaugati faina si sarea, amestecati putin pana se incorporeaza.
Pas 8
Umreaza nucile taiate nu chiar marunt, amestecati.
Pas 9
Turnati compozitia intr-o tava asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina.
Dati la cuptor pentru aproximativ 25 de min.
Pas 10
Dupa acest timp o testati cu scobitoare, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Pas 11
Amestecati cu mixerul crema de branza si 40g de unt moale, pana devine o compozitie omogena si pufoasa.
Pas 12
Adaugati zaharul pudra, 1 fiola de vanilie si scortisoara - amestecati bine pana se omogenizeaza.
Pas 13
Se unge crema in strat uniform pe blatul prajiturii si se da la rece pentru 1-2 ore.
Pas 14
In acest timp pregatiti si raciti glazura.
Se amesteca 20g de unt cu 80g de ciocolata, smantana dulce si 2 lingurite de ness dizolvate in 1/2 lingura apa fierbinte. Puneti pe foc mic si amestecati periodic pana se topesc toate ingredientele. Apoi o luati de pe foc si lasati sa se racoreasca bine la temperatura camerei.
Pas 15
Turnati glazura racita bine peste crema prajiturii - intindeti usor cu un cutit sau lingura si o dati la rece pentru inca 2-3 ore.
Pas 16
Si partea cea mai frumoasa - se portioneaza prajitura dupa preferinta si se mananca cu mare placere si mult ceai :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(10 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (10 voturi)