Prăjitura "Brownies Cappuccino"

Prăjitura "Brownies Cappuccino"

Nici nu mai știu de când tot planificam să pun această rețetă, de când am aflat de rețetele Nataliei asta a fost prima pe listă. Cred că și poza este reprezentativă dar să vă imaginați prăjitura de ciocolată perfectă - gust puternic de ciocolată, unt, aromă de cafea și scorțișoară - ce să mai... Toate ingredientele se potrivesc perfect, blatul este mai consistent și nucile crocante îi dau o notă aparte.

Deci dacă vreți să "dati jos" musafirii sau familia, recomand cu încredere această prăjitură :)

Doar o observație, rețeta de bază este pentru o tavă de 20x20cm (deci ingredientele de mai jos sunt pt o tavă de 20x20), eu am făcut porție dublă pentru că am tavă mai mare și... uff, da - am poftit atât de mult la ea că am vrut să fac multă, multă, să mă satur :)

Ingrediente

Ciocolată neagră/amăruie
200 g
120g pt aluat și 80g pt glazură
Unt
145 g
85 g pentru aluat, 40g pentru cremă și 20g pentru glazură
Cafea solubilă (ness)
3 lingurite
   
Zahăr
150 g
   
Esență de vanilie
2 buc
   
Ouă
2 buc
   
Făină albă calitate superioară
0.5 pahare
   
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Nucă tăiată mărunt
0.5 pahare
   
Cremă de brânză philadelphia
150 g
sau Almette cu smântână
Zahăr pudră
100 g
   
Scorțișoară
0.5 lingurite
   
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
75 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Puneți mai întâi cuptorul să se încălzească la 180 de grade sau o temperatură medie la cei fără termometru. Și acum faceți aluatul:

Dizolvați 1 linguriță de ness în 1/2 de lingură de apă fierbinte.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 1
Pas 2

Puneți într-o cratiță - 120g de ciocolată ruptă bucățele, 85g de unt, ness-ul dizolvat. Le topiți la foc mic, amestecând periodic.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 2
Pas 3

Amestecați până devine o compoziție omogenă, luați de pe foc și lăsați să se răcorească până devine călduță. Eu am turnat-o din cratiță într-un bol în care am făcut aluatul, așa se răcește și mai repede.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 3
Pas 4

Incorporați zahărul și 1 fiolă de vanilie în amestecul de ciocolată.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 4
Pas 5

Apoi pe rând incorporați ouăle, amestecând bine cu telul după fiecare.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 5
Pas 6

Amestecați încă puțin cu telul până compoziția devine lucioasă.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați făina și sarea, amestecați puțin până se incorporează.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 7
Pas 8

Urmează nucile tăiate nu chiar mărunt, amestecați.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 8
Pas 9

Turnați compoziția într-o tavă așternută cu hârtie de copt, sau unsă cu unt și tapetată cu făină.

Dați la cuptor pentru aproximativ 25 de min.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 9
Pas 10

După acest timp o testați cu scobitoare, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 10
Pas 11

Amestecați cu mixerul crema de brânză și 40g de unt moale, până devine o compoziție omogenă și pufoasă.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 11
Pas 12

Adăugați zahărul pudră, 1 fiolă de vanilie și scorțișoara - amestecați bine până se omogenizează.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 12
Pas 13

Se unge crema în strat uniform pe blatul prăjiturii și se dă la rece pentru 1-2 ore.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 13
Pas 14

În acest timp pregătiți și răciți glazura.

Se amestecă 20g de unt cu 80g de ciocolată, smântâna dulce și 2 lingurițe de ness dizolvate în 1/2 lingură apă fierbinte. Puneți pe foc mic și amestecați periodic până se topesc toate ingredientele. Apoi o luați de pe foc și lăsați să se răcorească bine la temperatura camerei.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 14
Pas 15

Turnați glazura răcită bine peste crema prăjiturii - întindeți ușor cu un cuțit sau lingură și o dați la rece pentru încă 2-3 ore.

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 15
Pas 16

Și partea cea mai frumoasă - se porționează prăjitura după preferință și se mănâncă cu mare plăcere și mult ceai :)

Poftă Bună!

Prăjitura "Brownies Cappuccino" - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

miha
miha 17 Nov 2010, 12:21

E minunata prajitura asta! Din punctul meu de vedere, e regina sarbatorilor. :)

dianatimbus
Diana Timbus (dianatimbus) 17 Nov 2010, 14:04

Wow, iar m-ai dat gata Lena.Tocmai vorbisem cu o prietena despre sarlota ta cu mere si m-am gandit sa mai intru sa vad daca ai mai postat ceva. Acum neaparat trebuie s-o incerc si pe asta ca tare imi mai face cu ochiul...Mi-e groaza doar de glazura...de obicei o patesc cu glazurile la oricare din prajituri. Sper nu si de data asta....arata demential!!!

Emma
Emma 17 Nov 2010, 14:09

Am ramas fara cuvinte! Credeam ca e extrem de greu de facut, dar asa cum ne explici aici, chiar ca ma incumet si eu! Daca are un gust la fel de grozav cum e aspectul, merita s-o faci!

Nota mea pentru rețetă:
iuli
iuliana (iuli) 17 Nov 2010, 16:36

arata foarte bine prajitura!!!!draga lena te-am descoperit de 1 saptamana si in fiecare zi m-am inspirat din retetele tale ......sunt foarte bune.felicitari

Nota mea pentru rețetă:
Rely
Rely 17 Nov 2010, 18:28

Da,este interesanta si cred ca foarte buna,am s-o fac in weekend,dar spune-mi te rog,ce inseamna 0,5 pah?Sa inteleg o jumatate de pahar de faina sau....?

lena
Elena (lena) Rely 17 Nov 2010, 18:31

Da Rely, 0.5 pah - inseamna 1/2 de pahar de faina - din pacate sistemul meu de introducere a cifrelor asa le vede si nu pot sa le scriu altfel.

adrianamo
adrianamo 17 Nov 2010, 18:43

Foarte bunaprajitura,eu am facut-o imediat ce a pus Naty reteta,adica e cu vechime la noi in casa...si e buuunaaa..Sa-ti dau un pont,de Craciun eu o fac cu ceva mai multa nuca in ea,fara crema si fara glazura,taiata patratele mai micute...este preferata sotului dintre tot ce fac de Craciun...si fac cateva ..:)

Am sa pun o poza insa nu stiu unde..

Rely
Rely 17 Nov 2010, 19:32

Multumesc Lena pentru raspuns,te mai asteptam cu retete noi,mai ales ca vin si sarbatorile....

jojo
jojo 17 Nov 2010, 19:57

am s-o fac  sambata multumim

Ellena
Elena (Ellena) 17 Nov 2010, 20:09

Arata f.bine arata prajitura asta,asa pofta mi-ai facut,fur o bucatica de la tine pana fac eu,am notato in caietul meu de retete si in weekend am sa fac si eu si va anunt cum mia iesit!ms lena pt noua reteta!

Nota mea pentru rețetă:
claudia1976
claudia1976 17 Nov 2010, 20:40

O prăjitură tare gustoasă . Ideală lângă o cană cu lapte.

Nota mea pentru rețetă:
alecsandra
alecsandra 17 Nov 2010, 20:43

imi plac foarte mult retetele lenei

Lavi
Lavi 17 Nov 2010, 21:11

arata delicios

sigur o incerc

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 17 Nov 2010, 21:46

vai ce bine arata  sigur e foarete gustoasanumai super de sarbatori

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 17 Nov 2010, 21:49

Eu pralinez nuca.Iese super buna.

angela
angela 18 Nov 2010, 21:52

Ca de obicei retete gustoase si bune.Am facut destule retete de pe aici.Acum astept comanda de la tupperware sa fac painea in bolul mixer si forma croissant  sa execut niste cornulete cu gem taiate la fix.Super prajitura reusita exact cu cantitatile date de tine.angela

bocsa
gabriela (bocsa) 18 Nov 2010, 23:37

Arata bine,merge si cu o cana de capucino.

Lavi
Lavi 19 Nov 2010, 08:50

bocsa, cum pralinezi nuca?

Nota mea pentru rețetă:
Natali
Natali 19 Nov 2010, 23:55

E buna rau de tot prajitura asta! Cind am descoperit-o prima data pe un forum rusesc, foarte multa lume o facuse si absolut toti erau in extaz. Chiar n-am mai facut-o demult, poate apuc de Craciun, chiar merita.

Rely
Rely 21 Nov 2010, 14:13

Lena draga am facut prajitura azi si....nu stiu...ceva nu mi-a iesit,adica nu a crescut deloc cu toate ca am respectat fiecare pas pe care l-ai postat aici si...nu mi-a iesit!Nu trebuie adaugat si un praf de copt sau bicarbonat?Eu sunt o experta in prajituri si torturi dar asta....ceva i lipseste!Iar in loc de brinza Philadelphia sau Almette care este atit de scumpa(6,50 ron)nu se poate adauga altfel de brinza?Offff ce rau imi pare ca nu mi-a iesit,aici arata atit de bine...

lena
Elena (lena) Rely 21 Nov 2010, 17:26

Imi pare rau ca nu a iesit, dar ideea este ca blatul nu trebuie sa creasca - este un blat mai tare, consistent si ciocolatos - sigur nu trebuie nici praf de copt , nici bicarbonat - asa este brownies-ul. Nu am incercat cu altfel de branza crema, poate stie cineva din fete.

Natali
Natali 21 Nov 2010, 17:44

Rely, imi pare rau ca nu ti-a iesit prajitura. Dar nu inteleg cum sa nu-ti iasa, daca zici ca ai respectat toti pasii. Cum zicea si Lena, blatul nu trebuie sa creasca. Eu il fac intr-o forma cu dimensiunile de 20/30 cm si imi iese de maxim  2 cm inaltime. Daca o vrei mai inalta, ia o tava mai mica. Almette eu il cumpar din orice market cu maxim 5 lei cutiuta. Prajitura in sine nu e una economica, date fiind toate ingredientele, in final iese o prajitura mai rafinata. Si din pacate, nu merge altfel de brinza. Almette sau Philadelphia reprezinta de fapt o crema de brinza, consistenta careia este departe de obisnuita brinza de vaci, care are destul zer in ea.

adrianamo
adrianamo 22 Nov 2010, 10:16

Rely,eu am facut-o cu alt fel de branza. O data cu o branzica crema de vaci,in Selgros am gasit  la 3 lei,intr-o cutiuta rotunda,alta data din Kaufland,niste crema de branza la pachetele mici,argintii. Am facut-o si cu crema din finetti si unt .

adrianamo
adrianamo 22 Nov 2010, 10:22

Am uitat...

Cat despre blat,tine cont ca este un brownie,deci nu e inalt si pufos,ci mai degraba spre cleios si daca e tinut mai multisor in cuptor e spre uscat-crocant

Natali
Natali 22 Nov 2010, 10:24

Poate ca exista si alti producatori de crema de brinza, nu ma indoiesc. Ideea e ca brinza sa nu aiba deloc tenta de acreala, nici macar un pic. Si sa fie foarte omogena, fara granule, de consistenta untului cel mai bine.

Galia
Galia 22 Nov 2010, 22:04

Este cea mai gustoasa prajitura din toate pe care le-am mancat ! O fi superba Krem a la Krem si poate seamana un pic intre ele, dar mie muuult mai mult asta imi place

Nota mea pentru rețetă:
Rely
Rely 23 Nov 2010, 16:50

Mulyumesc fetelor...daca asa trebuie sa iasa,asa mi-a iesit si mieinseamna ca nu am gresit!!!Intr-adevar mi-a iesit un blat de 2 cm inaltime,mai tare si...cleios!Dar ai mei au mincat-o,chiar daca am crezut ca nu mi-a iesit....si mie mi s-a parut buna la gust!

Natali
Natali 23 Nov 2010, 18:27

Rely, hm, nu trebuie sa iasa cleios, ci mai mult crocant. Data viitoare tine mai mult blatul in cuptor, pina cind suprafata va deveni crocanta, ca atunci cind apesi usor cu degetul, simti cum se sparge sub el. De la crema blatul se va inmuia atit cit trebuie. Va fi compact, ciocolatos, in niciun caz cleios.

mioara
mioara 27 Nov 2010, 10:50

super eu ador prajiturile

mita
mita 28 Nov 2010, 22:40

Foarte buna prajitura ,blatul parca e ciocolata cu nuca facuta de tata ...delicios.Multumim foarte mult ,toate retetele sunt de 10 bine explicate si fotografiate ...Salutari.

Nota mea pentru rețetă:
Adelina
Adelina 13 Dec 2010, 10:15

imi plac retetele tale,imi poti spune la faina cam cate grame?? nu vreu sa o gresesc!

lena
Elena (lena) Adelina 13 Dec 2010, 10:17

Pune 150g de faina - cam atat fac jumatate de pahar - plus minus cateva grame nu vor strica prajitura

Adelina
Adelina 13 Dec 2010, 11:28

ms mult Lena!!o voi face de craciun!!

miha
miha 13 Dec 2010, 19:04

Lena, nu e cam mult 150 g de faina? Din cate stiu 1 pahar/cana de 240 ml cantareste 140-150 g faina.

lena
Elena (lena) miha 13 Dec 2010, 19:36

Sincera sa fiu nu l-am cantarit, recunosc - dar uite chiar acum am fost la bucatrie si am facut cantareala. Sunt 115-120g de faina  in jumatatea de pahar pe care il am eu.

adinarox
adinarox 23 Feb 2011, 12:59

Astazi am facut si eu aceasta prajitura dupa ce am am mancat-o la cineva si mi s-a parut excelenta! Dar mie mi-a iesit blatul cam tare  nu ciocolatos  si nici nu cred ca am pus 120 gr faina.oare de ce? Si am observat ca la suprafata blatului se vede mai ciocolatos ca  sa zic asa.Oricum e buna.  

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 01 Jan 2012, 17:19

Bestiala, fara cuvinte! Cu siguranta cea mai buna reusita a mea de pina acum! Un regal gastronomic ce trebuie savurat pina la ultima firimitura. Pacat ca trebuie sa o impart ca altfel as fi in stare sa maninc singura toata tava! Am respectat pasii doar ca la crema am pus 2 cutiute de crema de brinza de 200 g, ca sa fie stratul mai gros.Eu zic ca e o prajitura prea fina ca sa mearga cu brinza de vaci. Eu am gasit crema de brinza de la Lacto Food cu 1.99 lei cutiuta! E o prajitura speciala, nu se face in fiecare zi..intradevar de impresionat musafirii. O sa o fac sub forma de tort, cu cantitati duble. Sarumina din nou pentru o reteta regala!

Poza mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 01 Jan 2012, 17:19

Si o feliuta, cu dragoste, pentru voi!

Poza mea pentru rețetă:
evi
evelina zituni (evi) 25 Feb 2012, 03:44

Prajitura asta este delicioasa. am facut-o deja de 2 ori. sotului meu nu ii plac prajiturile brownies dar pe asta o mananca cu cea mai mare placere.

Iti multumim Lena!

cllaudette
cllaudette 16 Apr 2012, 18:24

Este absolut fabuloasa aceasta reteta, am facut-o de Paste...doar ca vroiam o crema super pufoasa si multaaa si am folosit 2 cutii de mascarpone de 250g :D...Iti multzumesc din suflet, Lena, pentru toate retetele minunate!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 Apr 2012, 21:26

Si eu am facut.o de Paste si a fost ceruta, dar mie una` nu prea mi.a placut, mi s.a parut prea dulce pentru gustul meu. Insa familia mea a adorat.o !

Poza mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 Apr 2012, 21:29

Si o poza din lateral 

Poza mea pentru rețetă:
gabi c
gabi c 21 Jul 2014, 19:39

cllaudette imi poti spune te rog cum ai facut crema cu mascarpone? multumesc mult 

vio2011
vio2011 12 Sep 2015, 23:07

Am ajuns în sfârșit sa o fac,o planificasem demult... Este f bună,cam dulce după gustul meu, îmi place însă că blatul fiind ușor spre tare se pot tăia bucatele mici și le servești din mana fără linguriță. este chiar foarte interesanta și gustoasa. Am făcut porție dubla,ca să mă satur. Băiatul meu mare 16 ani a dat nota 12-13 pe o scara de la 1 la 10,mulțumim Lena!

Nota mea pentru rețetă:
SilviaIonescu258
Silvia Ionescu (SilviaIonescu258) 28 Dec 2016, 15:21

Un an nou duce gustos si delicat ca prăjiturile tale! Mulțumesc! 

DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 03 Jan 2019, 17:11

Lena, cu mascarpone merge?

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 03 Jan 2019, 17:22

Da, chiar mai bine 😉