Orez cu lapte
Rasfoiam azi lista cu retetele pregatite pentru zilele urmatoare si ma gandeam la ce sa postez - si asa mi-a venit sa vad azi pe site reteta de orez cu lapte, combinata cu zapada de afara si ziua insorita si senina va face ziua de luni mai usoara.
Am fost surprinsa saptamanile trecute cand mi s-a cerut pe forum reteta de orez cu lapte - parca pare o reteta simpla, chiar banala, toata lumea stie s-o faca - dar cand am inceput s-o explic, mi-am dat seama ca de fapt sunt mici particularitati si merita de pus o reteta mai extinsa.
Deci, as recomanda in general pt acest desert orez cu bob rotund (eu am luat bob rotund colosal), daca puneti mai putin lapte iese mai uscacioasa, daca mai mult lapte - iese o supa de orez care o face foarte des bunica mea din Ucraina.
Aici mi-a iesit asa de bine orezul ca mi-a placut chiar si mie (sotul meu zice ca sunt criticul cel mai rau la mancarea pe care o fac) - o consistenta cremoasa, aromata - deci nu-i mai poti spune orez cu lapte simplu, este de fapt un desert extraordinar de bun.
Ingrediente
●
Orez
1 pahar
alegeti orez cu bob rotund - paharul meu are 300ml
●
Lapte
3 pahare
acelasi pahar ca si la orez
●
Zahar
0.5 pahare
puneti dupa gust
●
Esenta de vanilie
1 buc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un ceaun sau oala teflonata turnati un pahar de apa, cand incepe sa fiarba turnati orezul spalat bine in 2 ape. Lasati sa fiarba la foc mic.
Pas 2
Trebuie sa fiarba pana orezul absoarbe toata apa, devine putin cleios dar aveti grija sa nu fie uscat. Doar sa se umfle bine in apa.
Pas 3
Acum turnati laptele, amestecati bine cu o lingura sau tel sa nu fie cocoloase de orez in lapte. Lasati focul mare pana incepe sa fiarba, apoi faceti focul mic, sa fiarba incet pana se ingroasa compozitia. Amestecati periodic si nu lasati nesupravegheata oala pe foc, are sanse sa mai fuga laptele si sa faca spuma.
Pas 4
Cand orezul se ingroasa, compozitia devine cremoasa, incepem sa adaugam celelalte ingrediente - mai intai sarea, zaharul si esenta de vanilie. Amestecati bine.
Pas 5
Apoi untul, amestecati din nou.
Pas 6
Bateti ouale bine cu o furculita.
Pas 7
Turnati incet ouale in lapte, amestecand continuu cu lingura eu aici aveam intr-o mana oaule, in alta aparatul foto si nu puteam sa prind si lingura cu care amestecam :)
Dar voi faceti asa cum v-am spus, sa nu se faca omleta ouale inainte sa le incorporati.
Pas 8
Veti observa ca orezul isi schimba putin consistenta, se face parca mai exemplar, mai frumos, mai cremos dupa ce adaugam ouale - va avea si o culoare f.frumoasa si apetisanta.
Dupa ce turnati ouale, mai lasati putin - 5-10 minute - compozitia pe foc mic. Dar si aici sunt variatii - daca puneti ceaunul la cuptor pentru vreo ora veti avea o mancare de orez care la mine acasa se numeste "plachie", este foarte buna - dar aici avem loc de alta reteta, sunt inca in studiu si testari pentru a ajunge la plachia bunicii mele, cea mai buna mancata vreodata, ce-i drept se facea la cuptor cu lemne in oale de lut. Dar incerc sa o refac cumva si in conditiile de acum pe care le avem.
Pas 9
Se serveste fierbinte sau cald, eventual cu putina dulceata preferata - mie imi place asa mai clasic cu aroma de vanilie si simpla.
Mancare perfecta si pt copilasii mofturosi - Sofia a infulecat orezul cu "viteza luminii", de obicei se foieste la masa, pe masa, pe sub masa, pe la noi in brate - aici a stat cuminte si a deschis gura constant la fiecare lingura fara miscari in plus :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(5 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
20 min
Data publicarii:
Nota:
5 (30 voturi)