Placinta cu fructe

Placinta cu fructe

Am numit-o mai generic pentru ca fructele le puteti varia cum va place si ce aveti prin frigider - lamaie, visine, amestec de fructe de padure - principala caracteristica obligatorie este ca aceste fructe sa fie acrisoare. La ultimul pas voi preciza cantitatile la lamaie, celelalte le puneti la fel ca in reteta de mai jos.

Asa imi iese de un timp ca lumea care ma cunoaste si mai stie si site-ul imi spun despre retetele lor - asta-i cea mai mare placere pt mine, pt ca de felul meu sunt o curioasa cum gasesti mai rar in acest domeniu. Asa am ajuns la aceasta reteta - o cunostinta buna mi-a spus de reteta casei a mamei sale, care locuieste in Kazahstan - m-a si servit cu placinta, apoi am facut-o impreuna - si la final am facut-o si pt site sa vedeti cat de buna este si cat de repede se face. Si un mesaj pt ea ca nu cunoaste romana: "Спасибо большое Асель тебе и твоей маме за такой замечательный рецепт, думаю что его оценят и пользователи сайта ! "

P.S. Sa stiti ca puteti folosi cu mare incredere la aceasta reteta fructele congelate (visine, merisoare, amestecuri de fructe de padure, etc) - mai aveam prin congelator vreun kg de amestec de fructe - coacaze, afine, zmeura si cirese - le-am pus in placinta si am facut loc pt noul sezon de fructe care vine.

Ingrediente

Unt
200 g
untul sa fie moale la temperatura camerei
Smantana
450 g
smantana este obligatoriu sa fie grasa - de 24-35% grasime
Faina alba calitate superioara
500 g
Sare
0.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
merge si cu praf de copt
Fructe(visine, merisoare, lamaie, amestec)
1 kg
scurse de suc toate
Zahar
1 pahar
Oua
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Untul se taie bucati cat mai mici - eu nu-l aveam incalzit si l-am lasat asa taiat vreo ora pana s-a inmuiat putin.

Placinta cu fructe - Pas 1
Pas 2

La unt adaugati smantana si sarea.

Placinta cu fructe - Pas 2
Pas 3

Cu un tel sau mixer amestecati compozitia - sa mai desfaceti cocolosele mai mari - cele mici puteti sa le lasati, va fi chiar mai bine.

Placinta cu fructe - Pas 3
Pas 4

Adaugati faina amestecata cu bicarbonatul la compozitia de mai sus - amestecati totul cu o lingura pana se leaga aluatul.

Placinta cu fructe - Pas 4
Pas 5

Apoi il scoateti pe o suprafata presarata cu faina mai multa si framantati putin - sa-l uniformizati si sa aiba o textura mai neteda.

Placinta cu fructe - Pas 5
Pas 6

Puneti aluatul intr-o punga si il lasati la frigider aproximativ 30 de minute.

Placinta cu fructe - Pas 6
Pas 7

In acest timp pregatit fructele - daca sunt congelate aveti grija din timp sa le decongelati.

Le puneti intr-o sita si lasati sa se scurga sucul din ele.

Placinta cu fructe - Pas 7
Pas 8

Apoi le treceti intr-un bol, adaugati 1 ou si 1 pahar de zahar - amestecati bine.

Placinta cu fructe - Pas 8
Pas 9

Aluatul il scoateti din frigider, si impartiti in 2 parti - una mai mica alta mai mare.

Placinta cu fructe - Pas 9
Pas 10

Bucata de aluat mai mare o intindeti frumos cu facaletul, sa fie cam de 5 mm grosime - nu uitati sa presarati faina ca sa intindeti fara probleme foaia. O treceti atent intr-o tava de cuptor simpla - la mine a fost cea de aragaz de 4 ochiuri. O mai corectati putin cu mainile daca nu acopera perfect tava si lasati o mica bordura in sus ca sa nu curga umplutura la coacere.

Placinta cu fructe - Pas 10
Pas 11

Distribuiti fructele uniform pe toata suprafata placintei.

Placinta cu fructe - Pas 11
Pas 12

Intindeti si a 2-a foaie de aluat acoperiti cu ea umplutura, lipiti marginile bine si faceti cateva taieturi cu cutitul in placinta.

Puneti placinta la cuptor, la 200 grade timp de 45 de minute - pana se rumeneste bine.

Placinta cu fructe - Pas 12
Pas 13

Cand este rumena o scoateti si lasati sa se racoreasca bine.

Placinta cu fructe - Pas 13
Pas 14

Apoi o portionati si pudrati cu zahar pudra (optional).

Se poate servi si calda si rece - doar sa stiti ca atunci cand o taiati calda nu va avea sectiunea perfecta - este mai moale si frageda.

Placinta cu fructe - Pas 14
Pas 15

O puteti servi individual la fiecare in farfurie.

Placinta cu fructe - Pas 15
Pas 16

Sau o portionati bucati mai mici si prezentati un platou mai mare.

Am facut si cu visine - pacat cu nu merge sa pun si poza - 1kg visine+1 pahar zahar+1 ou.

Varianta cu lamaie: 2 lamai intregi date prin masina de tocat sau blender +1 oua+ 1 pahar de zahar

A fost f. delicioasa si cu kliukva (cranberries) - un fel de merisoare, se gasesc la magazinul rusesc congelate.

Extra-super delicioasa si combinatia mea de afine, coacaze, zmeura si cirese - am ajuns sa fac la aceasta placinta asa cum fac piticii in Alba ca Zapada " Placinta cu afine!!!?"

Deci va recomand cu incredere.

Pofta Buna!

 

Placinta cu fructe - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15 portii aproximativ)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)
Colectii: Placinte, Fructe, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Ellena
Elena (Ellena) 12 May 2011, 23:15

Ce bine arata Lena, vreau si eu o feliuta, de cate ori intru pe site, trebuie sa imi faci pofta cu ceva.

ms

Inca odata nota 10 cu

Nota mea pentru reteta:
Natali
Natali 13 May 2011, 00:12

wow, asta e de mine! imi inchipui ce bunatate e!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 13 May 2011, 00:44

Dap, chiar merita incercata Natalia, stii ca iti spuneam de ea

Natali
Natali 13 May 2011, 00:54

Daca fac, as minca doar eu si sotul, copiii nici nu s-ar uita. Asa ca nu renteaza la noi, cel putin nu in cantitatile astea. Poate o varianta mai mica, cu vreo ocazie, merita incercata.

neta
neta 13 May 2011, 10:00

Buna dimineata!

Smantana grasa , 24-35% , inseamna smantana proaspata (pentru frisca)?

  multumiri si succese!

Claudia Radu
Claudita (Claudia Radu) 13 May 2011, 10:38

Fructele congelate au un dezavantaj , acela de a lasa foarte multa zeama, cel putin asa am patit eu cand am decongelat un pachet de  fructe de padure, nu a mai ramas mai nimic din fructul propriu zis. Poate imi dai un pont  vis-a-vis de umplutura din aceste fructe folosita la placintele.

In orice caz arata foarte bine si cred ca este tare buna. Voi incerca si eu reteta ta.

vio2011
vio2011 13 May 2011, 12:06

cred ca este o bunatate de placinta!abia astept sa o fac si desigur sa o pap! felicitari!

lena
Elena (lena) 13 May 2011, 12:32

Neta smantana de 24-35% este smantana fermentata - se gaseste si de 35% fermentata - daca nu gasesti o fermentezi pe aia dulce de frisca - ca sa fie mai groasa.

Claudia eu am folosit fructe congelate de mine, nu s-au lasat foarte mult - din comert nu stiu exact - poate depinde si de unde le cumperi. Cele de la magazinul rusesc am vazut ca se tin bine.

neta
neta 13 May 2011, 12:45

Multumiri, ma pun pe cautat....

TheRain
TheRain 13 May 2011, 14:17

bicarbonatul trebuie stins cu zeama de lamaie?

lena
Elena (lena) TheRain 13 May 2011, 16:31

Nu trebuie stins, este cantitate mica si nu se simte.

jolypepi
jolypepi 14 May 2011, 07:28

Buna dimineata si felicitari pt acest frumos si instructiv site! Retetele sunt bine explicate si nu se poate sa nu reuseasca chiar si unei incepatoare in ale bucatariei. As fi vrut sa te intreb unde este in Bucuresti magazinul rusesc? Ce putem gasi acolo?

Clarutza
Clarutza 14 May 2011, 21:05

Buna Lena!Incep prin a-ti multumi pentru minunatele retete pe care ni le prezinti!Arata superb prajiturica si nu ma indoiesc nici de gustul ei.Am s-o fac cu prima ocazie!Vreau sa-ti spun ca de Pasti am facut pasca cu ciocolata si  a iesit SUPERRRRR!Fetele mele o adora!Si sotul!si socrul!Si tata!Hai sa ma opresc!Te pup Lena si inca o data iti multumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 May 2011, 21:17

Multumesc Clarutza! Te pup si ma bucur mult ca va sunt de folos retetele.

Karen
Karen 17 May 2011, 03:48

spune-mi te rog,daca ai incercat umplutura cu  lamaie,nu este putin amaruie din cauza cojii?? multumesc mult

cu fructe e super buna ,as incerca si cu lamaie

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Karen 17 May 2011, 07:08

Am incercat cu lamaie in combinatie cu visine - dar era putin curatata lamaia de coaja. Cika reteta originala era cu lamaie si de acolo au pornit variatiile, cred ca este buna, la portocale are putina tenta amara, lamaiile nu o au asa intensa.

miniraton
irina (miniraton) 17 May 2011, 16:12

arata suuuper si sigur este foarte gustoasa. DIn pacate m-am bagat la regim de cateva zile (deh...dupa nastere) dar am sa-i fac baietelului meu cel mare niste clatite rusesti.... ca ma tot tin de cand ai postat reteta. Iar p-asta...o trec pe lista imediat cum am voie "exceptii" in dieta. Felicitari pt minunatele retete

nusica
nusica 31 May 2011, 08:37

Lena,cum e umplutura de lamaie?cate lamai?curatate?date prin masina de tocat?amestecate cu cat zahar?si oua?scurse de zeama?multumesc,vreau sa o incerc,retetele tale sunt minunate,am incercat mai multe si au iesit excelent

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) nusica 31 May 2011, 08:54

Nusica, multumesc de apreciere, vezi pasul 16 ca raspuns la intrebari.

nusica
nusica 31 May 2011, 09:06

ai dreptate,tot copiind reteta pe hartie,ca s-o pregatesc,nici nu am observat,am sarit tocmai peste varianta cu lamaie,aceasta varianta cred e cea mai potrivita la vremea asta cand n-au aparut alte fructe,deci,lamaile dupa ce le dau prin masina,nu le mai scurg de zeama

Danaa
Danaa 20 Dec 2011, 21:45

as incerca cu dovleac... in loc de fructe de padure congelate...ce parere ai??

Rodikuta
Rodikuta 07 Oct 2015, 22:27

Am pregatit aceasta placinta acuma seara din coacaze congelate si merisoare uscate, e fina, usor de facut,  aluatul e o fericire sa lucrezi cu el si rezultatul e unul pe masura asteptarilor . Am fost laudata si placinta apreciata 

Nota mea pentru reteta:
Rodikuta
Rodikuta 08 Oct 2015, 23:33

Si iata si prajitura 

Poza mea pentru reteta:
adeia
adeia 07 Mar 2016, 18:53

Delicioasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MartuicaAneta841
Martuica Aneta (MartuicaAneta841) 17 Jul 2022, 11:36

Am facut reteta folosind visine congelate in combinatie cu merisoare. Am folosit smantana lichida si deci a trebuit sa pun o cantitate mai mare de faina. Cele 2 foi intinse au iesit ca un biscuite mai moale. Prajitura s-a mancat destul de repede, desi cred ca ar fi trebuit sa o servesc a 2a zi, pentru a se mai inmuia putin foile. Reteta e destul de usor de facut (eu sunt o nepriceputa la acest capitol). Multumesc autoarei, incepatorii ca mine intr-ale bucatariei, reusesc sa se descurce cu astfel de retete.

Nota mea pentru reteta: