Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)

Rețeta pe care demult am ochit-o și planificam s-o fac - și păcat că am așteptat atât... o bunătate, fragedă, aromată... altfel nici nu poate fi, doar este o rețetă clasică franțuzească :)

Variante am găsit pe net foarte multe, și mai simple și mai sofisticate - eu am ales o combinație simplă, am luat dintr-o parte una de pe alt blog altceva și cred că am nimerit perfect. Se face f.simplu dar nu mai este un pui banal la cuptor, este o delicatesă.... și puteți să vă delectați familia fără mari complicații.

Usturoi din start vă spun că trebuie chiar atât, eu credeam că este mult, dar după ce am mâncat din ea aș mai fi pus vreo 20 de căței de usturoi :) Usturoiul devine foarte aromat, moale și o să vă vină să-l mâncați simplu pe pâine.

Ingrediente

Pui întreg
1 buc
sau puteți să folosiți numai pulpe - merge și așa
Usturoi
40 buc
40 de căței
Vin alb demisec
100 ml
sau 50 ml de coniac
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru
0.25 lingurite
   
Maghiran uscat
0.5 lingurite
opțional
Chimen
0.25 lingurite
opțional sau folosiți chimion

Pași de urmat

Pas 1

Puiul se spală bine, se tranșează și se taie bucăți mici. Pe un prosop de hârtie uscați bine bucățile de carne.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 1
Pas 2

Într-o tigaie fierbinte turnați ulei, lăsați să se încinsă bine și uleiul (ca să rumeniți puiul, nu să-l fierbeți).

Puneți atent bucățile de pui și lăsați să se rumenească.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 2
Pas 3

Vă recomand să folosiți o sită din aia pentru a proteja pereții de ulei - la prăjire sare cam mult ulei aici.

Întoarceți bucățile de pui și le rumeniți bine pe toate părțile.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 3
Pas 4

Și uitați vedetele - cățeii de usturoi - mai ales că acum este chiar sezonul usturoiului fraged, aromat... Am fost chiar corectă aici și am numărat fix 40 de bucăți - să nu cumva să nu iasă rețeta :)

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 4
Pas 5

Usturoiul se curăță, deși în unele variante am văzut că se lasă așa cu coajă - am zis că este mai comod de mâncat așa - și am făcut bine.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 5
Pas 6

După ce scoateți bucățile de pui din tigaie adăugați usturoiul și îl lăsați să se călească puțin - cam 5 min- amestecați periodic.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 6
Pas 7

După acest timp adăugați vinul sau coniacul. Amestecați și lăsați să fiarbă 5 minute, să se evapore alcoolul.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați sarea, piperul și dacă vreți și aveți maghiranul și chimenul. Amestecați bine și stingeți focul.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 8
Pas 9

Bucățile de pui le puneți într-o tavă simplă de cuptor, în care așterneți multă folie de aluminiu (ca să puteți acoperi și deasupra carnea).

Sau folosiți o tavă de cuptor mai mică cu capac.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 9
Pas 10

Puneți usturoiul călit printre bucățile de pui - peste fiecare bucată de carne turnați sosul preparat.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 10
Pas 11

Înveliți bine carnea cu folie sau dacă aveți tavă cu capac, puneți capacul.

Puneți carnea la cuptor la foc mediu - 180-200 de grade pentru 30 de minute.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 11
Pas 12

După acest timp scoateți tava din cuptor, scoateți capacul sau folia de deasupra și cu o pensulă ungeți din nou toate bucățile de pui cu sosul format. Mai puneți la cuptor pentru 10-15 minute - aș recomanda să le mai scoateți și să le mai ungeți dar ar fi suficient și măcar o dată.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 12
Pas 13

Și gata, serviți cu ce vă place - cartofi, orez, legume - orice salată... etc.

Mă gândesc acum de ce oare vreun programator nu inventează ceva ca să putem și mirosi mâncarea asta din poze :) Ca să vă convingă repede să fugiți la piață, să preparați rețeta și să vedeți ce bunătate este

Poftă Bună!

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lavi
Lavi 05 Jul 2011, 12:32

arata demential

Nota mea pentru rețetă:
Dana37
Dana37 05 Jul 2011, 13:50

....deci....sosul se toarna peste carne si se acopera cu folia de aluminiu??????

lena
Elena (lena) Dana37 05 Jul 2011, 16:16

Dap, sosul se toarna peste carne si se acopera cu folie.

sorina
sorina 05 Jul 2011, 17:29

Pentru ca sa nu mai sara asa rau uleiul la prajeli, eu pun sare in tigaie!!

Incercati!

LORINDA
LORINDA 05 Jul 2011, 22:28

waw. yummy...pe 15 e ziua mea si chiar ma intrebam cu ce sa-mi surprind musafirii..cred ca reteta de la tine ar avea succes! saru'mana!

sarah
sarah 06 Jul 2011, 22:41

imi amintesc ca am vazut reteta undeva si mi sa parut enorma cantitatea de usturoi.daca tu zici ca ai facut si ai iesit bun o sa incerc si eu la scara redusa adica 2 pulpe si vreo 15 catei de usturoi.uleiul de palmier nu sare deloc la prajit si are gust neutru.o seara minunata!

danielle
danielle 18 Jul 2011, 22:48

am pus exact 40 de catzei de usturoi si a ieshit nemaipomenit de bun. Foarte gustos...am avut un usturoi local (nu chinezesc)si l-am mancat cu mare placere .Un deliciu....

Mery75
Mery75 01 Nov 2011, 13:49

E super..........Merita incercat, sigur o sa fiti incantate,

onicavasi
onicavasi 15 Mar 2012, 14:59

Se poate face si fara vin/coniac?

lena
Elena (lena) onicavasi 15 Mar 2012, 16:40

Incearca, dar de fapt mirosul de vin cu usturoi are o savoare deosebita.

tiki
tiki 06 Jul 2013, 08:44

Buna Lena, cred ca o sa fac si eu mai ales ca maine e duminica. Cred ca e f.bun.Tot ce faci tu e nemaipomenit.Am totusi de facut o singura obiectie,sau un sfat mai bine-zis.Privind folia de Al. Spun in general ca am vazut la mai multe retete. Niciodata nu se pune DIRECT pe ingredient.Deci folia,da,dar apoi o foaie de copt si apoi acel aliment.Cand tine loc de capac,nici o problema,dar nu invelit ingredientul (pestele, cartofii sau ce o fi ,direct pe  aluminiu).Insa fiecare face cum vrea,eu ma refer la sanatate ca si asa mancam destule "prostii",dar daca ne putem feri.....de ce sa nu o facem.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 06 Jul 2013, 14:02

Multumesc mult de sfat, o sa-l aplic chiar azi!

tiki
tiki 27 Jul 2013, 16:38

Buna Lena

Ai avut dreptate. Am pus 52 catei de usturoi, dar puteam sa pun si 70.

Multumesc pt reteta - a fost o masa pe cinste.

Poza mea pentru rețetă:
sveta100
sveta100 21 Jun 2014, 23:05

Cautam o reteta care ar necesita mai mult usturoi, cumparasem mai mult candva si nu aveam ce face cu el si iata, am gasit destinatia de utilizare ...mmmm...ce bunatate, atat de frageda carnea, o aroma deosebita, deloc iute de la usturoi, exact asa incat sa iti doresti sa o mananci pe toata. Cu siguranta o voi mai pregati de multe ori.

Veronica81
Veronica81 16 Oct 2014, 17:52

Draga Lena,

Suna foarte bine fripturica si abia astept sa o incerc. O singura problema am, daca pot taia usturoiul in 2-3 bucati. Am un usturoi gigant, un catel e cam cat 2-3 din poza ta. Stiu ca orice modificare poate schimba gustul, nu stiu dc si in cazul asta, asa ca mai bine intreb. Multumesc frumos.

lena
Elena (lena) 16 Oct 2014, 17:56

Poti sa- l tai in 2, de proba lasa cativa intregi, cred ca vor fi bine.

adeia
adeia 14 Dec 2014, 22:11

O reteta delicioasa!printre complimente,mancarea a disparut imediat! :-)

Merci,lena!

RalucaDumitrescu693
Raluca Dumitrescu (RalucaDumitrescu693) 23 May 2016, 21:18

Foarte foarte bun!!multumim pentru reteta

tatiana.ostahi
Butnaru Tatiana (tatiana.ostahi) 04 Aug 2016, 12:02

Salut Lena am prăjit Bucățile de pui dar din păcate nu am putut sa continui sa stins lumina ce pot sa fac ca sa salvez recenta

lena
Elena (lena) Butnaru Tatiana (tatiana.ostahi) 04 Aug 2016, 12:30

Continuati cand se aprinde lumina, nu se intapla nimic :) Sau puneti la foc mic in tigaie adanca, cu capac, poate un pic de apa sa fiarba in aburi.

tatiana.ostahi
Butnaru Tatiana (tatiana.ostahi) 21 Aug 2016, 16:41

Dar ce pot înlocui vinul sau coniacul

lena
Elena (lena) Butnaru Tatiana (tatiana.ostahi) 21 Aug 2016, 18:12

Incercati sa faceti fara vin sau coniac.

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 31 Oct 2019, 19:12

Delicios! A mers perfect cu orezul turcesc cu fidea si o salata.

Nota mea pentru rețetă:
anhelik
anhelik 22 Sep 2020, 22:09

Aceasta reteta este intr-adevar invitanta.

Neaparat o voi face. 😍