Prăjitură cu mac

Prăjitură cu mac

Demult plănuiam să încerc această rețetă, mai ales că am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani și utilizatori ai site-ului... Am fost impresionată în primul rând că este foarte simplu de preparat și atât de fragedă, gustoasă, fină - pentru amatorii copturilor cu mac, să nu o ratați!

Și nu treceți de pasul cu însiroparea, asta face diferența între "Prăjitura cu mac" și "Plăcinta cu mac" - este atât de fragedă ca o prăjitură, ușor o puteți mânca și cu lingurița.

Ingrediente

Foi de plăcintă
1 buc
adică 1 pachet - conține de obicei cam 12-14 foi
Ouă
4 buc
   
Zahăr
2 pahare
1 pentru umplutură + 1 pentru sirop - paharul are 250g
Ulei de floarea-soarelui
1 pahar
de 250g
Iaurt
500 g
   
Praf de copt
20 g
adică 2 plicuri
Esență de vanilie
2 buc
   
Mac
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând aveți grijă să decongelați foile de plăcintă.

Apoi pregătim umplutura:

- într-un bol puneți ouăle, iaurtul, 1 pahar de zahăr, uleiul, praful de copt, 1 esență de vanilie.

Prăjitură cu mac - Pas 1
Pas 2

Amestecați bine compoziția cu un tel și separat într-un alt bol măsurați și puneți 15 linguri din ea.

Prăjitură cu mac - Pas 2
Pas 3

În bolul mare adăugați macul și amestecați bine.

Prăjitură cu mac - Pas 3
Pas 4

Acum trecem la montarea prăjiturii.

Numărați foile de plăcintă și le împărțiți în 3 - adică cam câte 4 foi grupate separat.

Într-o tavă adâncă puneți primul strat de foi și neapărat între ele să nu uitați să ungeți cu puțin ulei.

Prăjitură cu mac - Pas 4
Pas 5

Turnați jumătate din compoziția de mac peste foi.

Prăjitură cu mac - Pas 5
Pas 6

Urmează al 2-lea set de foi de plăcintă, ungeți cu ulei fiecare foaie.

Prăjitură cu mac - Pas 6
Pas 7

Turnați cealaltă jumătate din umplutura cu mac, distribuiți pe toată suprafața foilor.

Prăjitură cu mac - Pas 7
Pas 8

Puneți ultimul strat de foi unse cu ulei între ele.

Deasupra turnați compoziția de iaurt fără mac, cele 15 linguri puse deoparte la început.

Prăjitură cu mac - Pas 8
Pas 9

Cu un cuțit ușor înțepați prăjitura în câteva locuri.

Dați tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade și lăsați 30-35 de minute. Aveți grijă că se bronzează destul de repede, dar o lăsați totuși măcar 30 de minute să se facă bine înăuntru.

Prăjitură cu mac - Pas 9
Pas 10

Cât timp se coace prăjitura faceți siropul:

- într-o cratiță puneți 2 pahare de apă, unul de zahăr și esența de vanilie.

- puneți pe foc și amestecați periodic până începe să fiarbă, apoi opriți focul și lăsați la o parte.

Prăjitură cu mac - Pas 10
Pas 11

Imediat cum scoateți prăjitura din cuptor turnați siropul pe toată suprafața și lăsați să se răcorească bine.

Eu nu am avut răbdare, cam într-o oră deja tăiam din ea și nu-mi venea să cred cât de bună poate fi.....

Prăjitură cu mac - Pas 11
Pas 12

Porționați și serviți cu mare plăcere - a fost f. apreciată de toată lumea...

Daniela, tot respectul și mii de mulțumiri pentru rețetă, vă pup!

Poftă Bună!

Prăjitură cu mac - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

daniela drig
daniela drig 29 Mar 2012, 17:09

Imi pare bine ca ai incercat reteta si ti a placut! Este o reteta de familie, ptr toti prietenii mei!!!! Lena noi iti multumim ptr tot ceea ce faci, ptr fiecare reteta, si mai ales ptr felul tau de a fi, esti foarte priceputa , talentata, cumsecade! cu drag,

daniela

lyly
liliana (lyly) 29 Mar 2012, 17:51

Si ouale cand le punem ca nu am citit nicaeri

lena
Elena (lena) 29 Mar 2012, 17:59

La primul pas, corectez acum.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 30 Mar 2012, 10:06

macul se adauga nemacinat? ???nu este ca nisipul?

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 30 Mar 2012, 15:33

Da, se pune nemacinat - de la sirop si iaurt se inmoaie si este perfect.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 30 Mar 2012, 15:38

Multumesc frumos.

roberta
roberta 01 Apr 2012, 15:19

Am incercat mai multe retete de pe acest site , dar nu am adaugat nici un comentariu pina acum dar astazi nu m-am putut abtine  . Am facut ieri aceasta reteta si a iesit f buna , cu siguranta o voi repeta . Multumesc Lena !

Nota mea pentru rețetă:
salomeea
salomeea 04 Jul 2012, 01:52

Satlut Lena, poti sa-mi spui te rog frumos daca ar merge sa fac aceasta prajitura cu "fillo dough " in loc de "foi de placinta".

Multumesc anticipat...

lena
Elena (lena) 04 Jul 2012, 12:26

Pai foile Filo si sunt foi de placinta :) Sigur ca poti sa folosesti.

salomeea
salomeea 05 Jul 2012, 10:26

multumesc frumos, ptr raspuns atit de rapid

salomeea
salomeea 09 Aug 2012, 21:10

Draga Lena, un multumesc mare ptr reteta....mi-a iesit o prajiturica foarte si foarte gustoasa, cu siguranta am sa o mai fac ptr ca sotul  a cerut bis. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Corina79
Corina79 14 Nov 2012, 10:26

Am facut si eu prajitura aceasta dar nu mi-a placut. Nici mie, nici sotului :( E prea uleioasa. Cred ca ar fi fost mai ok daca ungeam foile cu unt topit decat cu ulei.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 15 Nov 2012, 09:59

Eu nu ung foile toate, ci din 2 in doua cu extrem de putin ulei/unt cu pensula, iar la sfirsit ung deasupra foile cu putin unt topit si lapte. Detest sa fie placinta prea uleioasa. Dar fiecare face cum s-a obisnuit...Aici pui deasupra siropul.

lena
Elena (lena) 15 Nov 2012, 10:11

Da, oricum nu se unge cu mult ulei, foarte putin si nu se simte deloc. Dar este buna si combinatia cu unt.

maria T
maria T 26 Nov 2012, 13:42

Lena, aceasta prajitura e fffff delicioasa! este foarte moale de o mananci cu lingurita....exact asa cum ai spus si tu. Lena zilnic intru pe acest site si caut sa mai fac ceva nou. Esti o dulceata! Spor in tot ce faci!!!

Poza mea pentru rețetă:
Sergiu Lucian
Sergiu Lucian 16 Nov 2013, 11:33

O intrebare: in locul aluatului de placinta se poate folosi foetaj? Imi lasa gura apa dar nu am de unde lua foi de placinta.

lena
Elena (lena) Sergiu Lucian 16 Nov 2013, 20:42

Aici chiar nu merge aluatul de foietaj, mai bine faci vreun aluat de casa ca pentru strudele, mai subtire din apa faina putin ulei. Intinse foarte subtire, se potrivesc in placinta.

bianca72
bianca (bianca72) 01 Dec 2013, 11:10

in sfarsit am gasit o reteta cu mac care sa-mi placa e foarte buna,mai ales rece...

tiki
tiki 04 Feb 2014, 21:55

Buna. O reteta simpla incat nici nu-ti poti imagina ca poate fi asa buna. Se face si f.repede,tinand cont ca nici nu trebuie macinat macul. Cred ca siropul e cireasa de pe tort. O voi repeta cat de curand. Multumesc.Pupici.Scuze ca poza e facuta seara si......nereusita.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 09 Feb 2014, 15:44

Acel curand de mai sus a sosit. Deci ne place tare. Si se vede si mai bine fiind facuta ziua.(poza). Inca o data multumesc.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
norbert
norbert 31 Oct 2014, 05:22
  •  macul se macină în prealabil?
lena
Elena (lena) norbert 31 Oct 2014, 10:54

Nu se macina.

Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 13:16

 Ciao ,e foarte multa vreme de cind fac retetele tale,am inceput cu mucenici,care imi vin excelent,azi am facut prajitura cu visine ,trebuie sa recunosc ca e foarte buna si am gasit aceasta reteta si tot azi am facut o,astept sa se raceasca putin,vroia m doar sa te intreb se pune tot siropul?,mie mi sa parut cam mult,complimente pt cum postezi retetele Sint pe intelesul  tuturor si foarte usor de urmarit,o zi buna din departare ,eu Sint de 24de ani in Italia,dar imi place sa fac retete de acasa cum facea mamma ❤️Pe curind

Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 13:31

Aceasta e la foto de acest dulce ,cred ca asa trebuie sa fie,e foarte gustos😘

Poza mea pentru rețetă:
Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 13:34

Aici se vede mai bine💕😘

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 24 Apr 2015, 14:52

Ma bucur Carmen de comentariul dvs si de apreciere, poze, etc.

Ref la sirop, da, se pune tot, si este bine, cel puitn la mine nu a fost mult.

Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 15:23

Mersi mult  pt  raspuns ul rapid,am gustato si mi a venit foarte buna❤️😀,voi urmari in continuare site ul  ca si Pina acum ,,imi place foarte mult sa fac si sa gust dulciuri noi si simple si rafinate,o zi buna ,pe curind❤️❤️❤️❤️❤️

Daniela B
Daniela (Daniela B) 28 Aug 2015, 22:19

E foarte gustos, chiar nu m-am asteptat!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 28 Aug 2015, 22:23

Iata si feliata!

Poza mea pentru rețetă:
friky
friky 12 Feb 2016, 14:02

Buna, in loc de praf de copt pot pune bicarbonat? Nu am in casa si sunt cu toate ingredientele pe masa. MERCI.

lena
Elena (lena) friky 12 Feb 2016, 14:03

Se poate, dar stins cu otet sau zeama de lamaie.

friky
friky 12 Feb 2016, 14:08

Sarumana, m-ai salvat. Mii de multumiri pentru promtitudine.

salviq
salviq 16 Mar 2016, 17:15

Pot adăuga și stafide în compoziție? Mulțumesc și felicitări, cu rețetele tale știu că nu dau greș niciodată!

lena
Elena (lena) salviq 16 Mar 2016, 17:43

Da, sigur.

adinaionela
adinaionela 01 Jul 2016, 15:13

Buna..o intrebare..ce dimensiune are tava ta?? lata cat foaia de placinta?

Roxana
Roxana 07 Jun 2020, 18:45

Buna! De mult imi doream sa prepar aceasta prajitura cu mac si, in sfarsit, am reusit! Rezultatul: un deliciu! Multumim, Lena, pentru atatea deserturi minunate! Spor la munca in continuare!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: