Papanași-zarzarași, cu miere
Îmi cer scuze pentru o așa pauză lungă cu rețetele pe site - din motive de sănătate, rezolvate cu bine, nu am avut acces și nici timp să lucrez la site doar repede să mai răspund la comentarii și întrebări. Acum ușor-ușor intru în activitate, cu o primă rețetă de papanași cu miere, care la mine acasă li se spun Zarzarași :)
Se făceau mai la toate evenimentele - nuntă, zi de naștere, etc și obligatoriu se servesc cu miere din abundență în farfurie. Îmi place mult că sunt delicioși și calzi și reci, chiar și după 1-2 zile. Aluatul este asemănător cu cel de papanașii românești, doar că diferă puțin forma și modul de prezentare/servire. Eu le fac destul de des, mulți îmi cer rețeta, și am zis să le pun și pe site, să nu mai am mult de povestit la fiecare :)
Cantitățile de făină pot varia în funcție de tipul de brânză folosit, aș recomanda să luați pentru așa ceva întotdeauna brânză mai uscăcioasă, fără mult zer - folosesc des Napolact și Milli, au consistența perfectă.
Ingrediente
●
Brânză de vaci
500 g
mai uscăcioasă
●
Zahăr
2 linguri
după gust
●
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
●
Făină albă calitate superioară
4 linguri
plus făină pentru lucru pe masă
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
pt prăjit
●
Miere
5 linguri
după gust
●
Zahăr pudră
1 lingurita
opțional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Se pun brânza, oul, sarea, zahărul, bicarbonatul, vanilia într-un bol, amestecați.
Pas 2
Adăugați făina, amestecați cu o lingură.
Pas 3
Presărați multă făină pe masa de lucru și cu o spatulă/lingură scoateți aluatul din bol.
Este normal aluatul să fie mai lipicios, dacă puneți multă făină în el papanașii vor fi tari și deloc fragezi.
Pas 4
Nivelati ușor cu mâinile bila de aluat, vă ajutați cu multă făină să nu se lipească de mâini.
Pas 5
Tăiați cu un cuțit bucățele mici de aluat - de mărimea unei nuci aproximativ.
Pas 6
Fiecare bucățică o luați cu mâinile presărate cu făină și formați bile mici.
Pas 7
Încindeți bine uleiul într-un tuci sau tigaie mai adâncă - aveți grijă să fie destul de înalt nivelul de ulei, ca papanașii să plutească în el. De asta folosesc tuci mic ca să fac 2-3 ture de papanași, dar nivelul de ulei poate fi mai mare la cantitate relativ mai mică de ulei.
Pas 8
După ce ați încins bine uleiul și s-au pus papanașii la prăjit, aveți grijă să fie un foc mediu - ca să se facă în voie și să nu se cocosească.
Îi rumeniți frumos pe ambele părți.
Pas 9
Îi scoateți pe un prosop de hârtie și lăsați să se scurgă de ulei.
Pas 10
Se servesc așa simple cu miere turnată peste ele - aceasta se prelinge sub papanași și pe masă ele arată ca și cum plutesc în miere.
Pas 11
Și eventual/opțional presărați cu zahăr pudră.
Poftă Bună!
Cantitate:
700 g
Timp de preparare:
20 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)