Papanași-zarzarași, cu miere

Papanași-zarzarași, cu miere

Îmi cer scuze pentru o așa pauză lungă cu rețetele pe site - din motive de sănătate, rezolvate cu bine, nu am avut acces și nici timp să lucrez la site doar repede să mai răspund la comentarii și întrebări. Acum ușor-ușor intru în activitate, cu o primă rețetă de papanași cu miere, care la mine acasă li se spun Zarzarași :)

Se făceau mai la toate evenimentele - nuntă, zi de naștere, etc și obligatoriu se servesc cu miere din abundență în farfurie. Îmi place mult că sunt delicioși și calzi și reci, chiar și după 1-2 zile. Aluatul este asemănător cu cel de papanașii românești, doar că diferă puțin forma și modul de prezentare/servire. Eu le fac destul de des, mulți îmi cer rețeta, și am zis să le pun și pe site, să nu mai am mult de povestit la fiecare :)

Cantitățile de făină pot varia în funcție de tipul de brânză folosit, aș recomanda să luați pentru așa ceva întotdeauna brânză mai uscăcioasă, fără mult zer - folosesc des Napolact și Milli, au consistența perfectă.

Ingrediente

Brânză de vaci
500 g
mai uscăcioasă
Ouă
1 buc
   
Zahăr
2 linguri
după gust
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   
Făină albă calitate superioară
4 linguri
plus făină pentru lucru pe masă
Sare
0.25 lingurite
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
pt prăjit
Miere
5 linguri
după gust
Zahăr pudră
1 lingurita
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Se pun brânza, oul, sarea, zahărul, bicarbonatul, vanilia într-un bol, amestecați.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 1
Pas 2

Adăugați făina, amestecați cu o lingură.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 2
Pas 3

Presărați multă făină pe masa de lucru și cu o spatulă/lingură scoateți aluatul din bol.

Este normal aluatul să fie mai lipicios, dacă puneți multă făină în el papanașii vor fi tari și deloc fragezi.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 3
Pas 4

Nivelati ușor cu mâinile bila de aluat, vă ajutați cu multă făină să nu se lipească de mâini.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 4
Pas 5

Tăiați cu un cuțit bucățele mici de aluat - de mărimea unei nuci aproximativ.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 5
Pas 6

Fiecare bucățică o luați cu mâinile presărate cu făină și formați bile mici.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 6
Pas 7

Încindeți bine uleiul într-un tuci sau tigaie mai adâncă - aveți grijă să fie destul de înalt nivelul de ulei, ca papanașii să plutească în el. De asta folosesc tuci mic ca să fac 2-3 ture de papanași, dar nivelul de ulei poate fi mai mare la cantitate relativ mai mică de ulei.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 7
Pas 8

După ce ați încins bine uleiul și s-au pus papanașii la prăjit, aveți grijă să fie un foc mediu - ca să se facă în voie și să nu se cocosească.

Îi rumeniți frumos pe ambele părți.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 8
Pas 9

Îi scoateți pe un prosop de hârtie și lăsați să se scurgă de ulei.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 9
Pas 10

Se servesc așa simple cu miere turnată peste ele - aceasta se prelinge sub papanași și pe masă ele arată ca și cum plutesc în miere.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 10
Pas 11

Și eventual/opțional presărați cu zahăr pudră.

Poftă Bună!

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Cori
Cori 22 Sep 2012, 18:08

Buna, Lena, te pup si ma bucur ca ai revenit. Multa sanatate iti doresc! Despre papanasii- zarzarasi ce sa zic, mi-au lasat apa in gura de pofta

lena
Elena (lena) 22 Sep 2012, 20:37

Multumesc Cori, te pup!

prodanoana
prodanoana 22 Sep 2012, 22:14

Ai unul dintre cele mai bune siteuri de retete pe care le-am vizualizat.Felicitari !!!

mariana370
mariana370 22 Sep 2012, 23:22

Multa sanatate Lena !!!

simona.blondy
simona.blondy 23 Sep 2012, 22:22

Ne bucuram mult k te simti bine din nou din punct de vedere al sanatatii,pt toti ar trebui s fie p primul loc ! Kt despre reteta imi face mult cu ochiul,cu siguranta o voi incerk cu placere!O seara placuta !

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 24 Sep 2012, 14:15

Lena, multa sanatate tie si familiei tale! la noi in RM li se spun gogosi, copilului meu de 3 anisori ii plac foarte mult! Si eu la fel le fac destul de des, dar adaug 2 oua la brinza. Esti atit de bravo! Pupici si bafta in toate! 

fane stefan
fane stefan 24 Sep 2012, 21:41

imi,imi.imi ce bun e de ati vine sa mananci direct pozele de la farsit

lyly
liliana (lyly) 26 Sep 2012, 10:57

Minunat Lena!!

MonicaP888
Monica (MonicaP888) 28 Sep 2012, 21:53

Sanatate iti dorim de departe din Canada, si revin cu comentarii post gatit sa va spun cum mi-au iesit! Saru'mina pt reteta!

lena
Elena (lena) 28 Sep 2012, 21:56

Multumesc Frumos!

victoria pegza
victoria pegza 11 Oct 2012, 20:42

Buna Draga Lena va scriu din Irlanda,va doresc sanatate si retete la fel asa de gustoase,va admir mult cu tote aceste bucate super bune si acesti zarzarei  minunati si gustosi

lena
Elena (lena) 11 Oct 2012, 22:08

Multumesc Victoria, sa aveti pofta buna!

timotei
timotei 27 Nov 2012, 04:42

rov
rov 16 Jul 2013, 17:59

Deci DA!

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 16 Jul 2013, 19:11

Bravo! Pofta Buna!

Katrin
Katrin 28 Jul 2013, 22:15

Asta cred ca este desertul copilariei mele....intrucat mama nu prea o are cu gatitul, dar din astea ne facea la fiecare sarbatoare... La sudul Moldovei se numesc gogosele

As face si eu, dar unicul neajuns e ca se prajesc in ulei....in rest sunt delicioase.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 06 Dec 2013, 10:44

Lena, am folosit o brinza de casa uscacioasa deoarece s-a inferbintat prea mult si a stat si mult la scurs. Cum trebuie sa fie inauntru dupa ce se coc, parca ar fi casacaval topit, sau au ramas cruzi? sau rumenit repede de tot.

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 06 Dec 2013, 10:48

Depinde de branza mult - cand sunt pufosi, sau ca niste oladii mai groase. Cruzi nu au cum sa fie, faci focul mai mediu daca se rumenesc prea repede.

Any04
Any04 30 Jul 2014, 00:59

eu am incercat da dupa o alta receta, Lena  poti sa o incerci ii super, am sa o incerc si pe asta a ta... 

Any04
Any04 30 Jul 2014, 01:11

brinza da nu prea uscata nici prea moale  180g, faina 130g , 1 ou, zahar 60g, bicarbonat de sodiu 2g, 1lingurita zahar vanilat.

Any04
Any04 30 Jul 2014, 01:17

asa arata

Poza mea pentru rețetă:
Any04
Any04 30 Jul 2014, 01:24

asa arata in nauntru
Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 30 Jul 2014, 08:50

O, arata minunat Any, trebuie sa incerc si varianta aceasta. Multumesc de reteta si poze!

Any04
Any04 30 Jul 2014, 10:41

cu placere lena, eu azi am printat recetele care imi plac si le-am pus in carte de bucate , voi incerca foarte curind ceva din torturile tale.   sunt super mai ales cele cu blatul de ciocolata , ador asa torturi.

Ekaterinka
Ekaterinka 03 Feb 2015, 14:46

celebrele abricoase ale copilariei mele din comert ce marca de branza ar fi potrivita?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 03 Feb 2015, 18:40

Aici in Romania eu cumpar Oke sau Raraul la punga de 500g. Oricum important sa fie branza mai uscata, nu moale si cremoasa.

Valentina Chihai
Valentina (Valentina Chihai) 22 Mar 2016, 16:50

Am făcut de doua ori dar nu mi s-au primit nici prima, nici a doua oară. Care ar putea fi motivul? Erau cleiosi inauntru, nu puhavi. Lingurile se faina trebuie sa fie pline cu virf sau cum?

lena
Elena (lena) Valentina (Valentina Chihai) 22 Mar 2016, 21:24

Si branza este moale sau mai uscata.

timotei
timotei 03 Sep 2016, 21:56

Asa de multe ori am facut aceasta reteta ca acuma fac la ochi . Am incercat sa-i fac sarati si sa-i mincam cu smîntîna si ne place mai mult decit dulci.Chear si la scoala le pun copiilor pt lunch si copii din clasa îi intreaba pe copii ce sunt aceste mingi , si copii mei au pus numele de farmer cheese balls.

timotei
timotei 03 Sep 2016, 21:57

Nu stiu de ce nu s-a atasat poza🙄🙄🙄

Poza mea pentru rețetă:
CristinaRusuVieru220
Cristina Rusu Vieru (CristinaRusuVieru220) 06 May 2019, 20:57

Foarte gustoase!!!

Nota mea pentru rețetă:
oleseagalbura292
olesea galbura (oleseagalbura292) 10 Oct 2023, 13:56

Foarte reușită e recetă de păpănași,noi le numim gogoșele...o gustoșenie😋

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: