Tort spirala David

C
Tort spirala David

Va propun un tort foarte, foarte bun pe care l-am facut inspirandu-ma din prajitura / tortul Krem a la krem (care mi-a placut foarte mult) si torturile spirala pe la blogul Laurei Sava.
Mi-a placut mult idea straturilor asezate invers decat la torturile traditionale.
Am facut acest tort de Craciun cand am fost la socri si a fost foarte apreciat.
Il recomand cu incredere - nu e deloc un tort greu, se poate manca si dupa ce ai burta mare de la antreu, sarmale, friptura :)

Ingrediente

Oua
6 buc
Faina alba
100 g
Amidon alimentar
100 g
Zahar
180 g
Zahar vanilat
1 buc
Praf de copt
1 buc
Cacao
4 linguri
Oua
6 buc
Zahar
6 linguri
Crema ole de ciocolata(de la dr.oetker)
1 buc
Crema ole de vanile (de la dr. oetker)
3 buc
Lapte
660 ml
Smantana pentru frisca
600 ml
Zahar
3 linguri
Lapte
200 ml
Apa
4 linguri
Zahar
4 linguri
Coniac / brandy/ rom/ visinata
4 linguri
Ciocolata neagra
200 g
Unt
200 g
Ciocolata alba
50 g
Optional (pentru ornat)
Nuca de cocos
30 g
Optional (pentru ornat)

Pasi de urmat

1

Pregatim ingredientele pentru blatul pentru spirala.

2

Se mixeaza toate ingredientele si se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit tava normala de la cuptor. Se lasa la cuptor 15-30 min la 200 grade. Eu am cuptor electric si am dat caldura si de sus si de jos.

3

Cand este gata se rastoarna cu grija pe un prosop de bucatarie (in cazul meu, prosop de baie :)) umed si caldut. Se inlatura hartia de copt.

4

Se ruleaza cu grija in prosop. Eu am avut emotii la acest pas, mi-a fost teama ca se va rupe dar nu a fost cazul, asa ca rulati cu incredere.

5

Cand blatul de spirala se odihneste in prosop pregatim ingredientele pentru blatul care va forma baza tortului.

6

Se bat spuma 6 albusuri dupa care se adauga putin cate putin 6 linguri de zahar. In bezeaua aceasta se mixeaza si galbenusurile pe rand unul cate unul.

7

Crema Ole de ciocolata se incorporeaza usor cu miscari de jos in sus pentru a nu « turti » bezeaua si pentru a ramane pufoasa.

8

Se pune compozitia rezultata in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Forma mea are 28 cm si a fost perfecta ca marime. Se lasa la cuptor la 180 grade aproximativ 30 min.

9

Trecem la pregatirea cremei de vanilie. Initial eu am facut-o din 2 plicuri (dupa cum se vede in foto) dar a fost prea putina asa ca pregatiti crema din 3 plicuri Ole, 660 ml lapte si 600 ml smantana pentru frisca.

10

Va rezulta o crema densa care se va tine bine pe spirala iar asta este esential.

11

Acum pregatim siropul pentru a insiropa blatul de spirala. Se topesc pe foc 2-3 linguri de zahar. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze se adauga 200ml de lapte si se lasa pe foc pana se topeste caramelul.

12

Derulam aluatul de spirala din prosop si-l insiropam bine. Atentie ! nu insiropati si blatul care va forma baza !

13

Cu aproximativ 2/3 din crema de vanilie se va umple acest aluat, apoi se va taia in 4 parti egale (dupa cum se vede din foto eu nu le-am taiat egale si spirala mea a fost cam in damburi, dar am corectat cu crema).

14

Blatul rotund care se pune pe baza se unge cu putina crema, doar pentru a adera spirala la el. Acum incepem sa luam fiecare fasie de aluat si o rulam ca o spirala / melc incepand din mijlocul blatului. Dupa ce rulam o fasie, urmatoarea o rulam in continuarea ei, ca in foto.

15

Continuam asa pana rulam toate cele 4 fasii de aluat. Dupa cum se vede e cam in damburi la mine :)

16

Ungem bine tortul cu restul de crema de vanilie.

17

Acum pregatim glazura de ciocolata. Punem pe foc 4 linguri cu apa. Cand incepe sa fiarba adaugam 4 linguri de zahar , 4 linguri de visinata (in cazul meu) sau brandy / coniac/ rom, ciocolata rupta bucatele. Cand se topeste se adauga si untul pana se topeste. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Pana se raceste glazura, tortul se tine la frigider.

18

Dupa ce s-a racit ( si nici nu mai este foarte lichida) se toarna bine peste tort pana acopera toate partile.

19

Se orneaza dupa preferinta si fantezie. Eu am topit 50g de ciocolata alba si am facut un bradulet, niste stelute, niste bilute, iar pe margini am presarat nuca de cocos.

20

Sectiunea am fotografiat-o la socri cand l-am taiat, asa ca platoul nu este tocmai curat si nici nu am putut sa ma pun sa fac eu poze artistice. Insa se vede esentialul – dispozitia straturilor care mi s-a parut mie interesanta.
Poate parea un pic dificil acest tort, dar chiar nu este. Eu am reusit sa-l fac si nu sunt chiar o maestra in bucatarie. Insa este foarte bun si face o impresie deosebita. Il recomand cu incredere pentru o aniversare sau Craciun, Revelion, Paste.

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Colectii: Torturi, Dulciuri

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Corina79
Corina79 09 ian 2013, 10:56

Buna Issa,

Ma bucur tare mult ca ti-a placut tortul.

La faza cu rularea am avut si eu oarece emotii, dar la mine a iesit fara probleme. Tava mea de cuptor are aprox 30x40 cm. Ideea e sa pui blatul imediat ce l-ai scos din cuptor iar prosopul sa fie umed si caldut. Banuiesc ca aici ti s-a rupt ca atunci cand pui crema pe el, deja are forma de rulat, plus ca se si insiropeaza. Atunci chiar nu se mai rupe.

Una peste alta, ma bucur ca ti-a placut.

Mai am in cap un tort cu mere si vanilie. Cand il fac si daca-mi iese il postez.

Issa
Issa 08 ian 2013, 11:45

Buna Corina vreau sa-ti zic ca tortul a iesit foarte gustos si multi au  apreciat si le-au placut felul cum arata a iesit deosebit . Numai ca am avut putin problama la blatul spirala , probabil tava mea de la rola e putin mai mica fata de a ta deoarece a crescut si cand sa rulez mi sa rupt si eu am aranjat asa neuniform dar in rest a fost super. Data viitoare voi incerca sa pun mai putin aluat in tava, s-au nu stiu care a fost problema de nu am putut rula. Zi-mi te rog ce dimensiuni are tava ta? In rest e un tort usor si delicios mai ales cand il tai arata interesant. Mersi mult pentru receta daca mai  prepari ceva nou ne arati. Mersi tuturor pentru recete.

Corina79
Corina79 03 ian 2013, 17:17

Cu multa placere Issa

Issa
Issa 03 ian 2013, 16:00

iti multumesc pentru tot

Corina79
Corina79 03 ian 2013, 15:12

Crema Ole de ciocolata se foloseste la blatul pestru baza tortului - pasii 5,6 si 7.

Smantana de frisca se pune cu laptele si crema de vanilie si se mixeaza. Nu se face separat.

Issa
Issa 03 ian 2013, 14:00

Draga Corina vreau sa te mai intreb ceva crema de ciocolata o prepari aparte cum scrie pe plic s-au pui asa? Si inca ceva la crema de vanilie frisca o zbati aparte s-au asa lichida o pui cu laptele si continutul plicului? Mersi mult

Issa
Issa 02 ian 2013, 20:22

Mersi mult Corina vreau sa incerc, mi-a placut mult felul cum se prepara, numaidecat iti zic cum mi-a iesit

Corina79
Corina79 02 ian 2013, 18:32

Pentru blatul de spirala se mixeaza 6 oua, 100g de faina, 100g de amidon, 180g de zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de copt si 4 linguri de cacao.

Plicul de crema Ole folosita de mine are 84g.

Succes la facut tortul. Sa-mi spui daca ti-a placut :)

Issa
Issa 02 ian 2013, 14:55

Buna Corina e un tort frumos si pentru o masa festiva e o minune. Dar am o intrebare blatul de spirala unde pot sa gasesc receta? Pliculetele tale de crema cate grame are plicul, deoarece eu am gasit pliculte de la Dr. Oetker a cate 45 gr. si ma tem cu nu o sa-mi ajunga crema. Multumesc

Corina79
Corina79 27 dec 2012, 10:22

Merci frumos Lena Sper sa-ti placa, mie mi-a placut tare mult.

Arata toate comentariile