Tort spirală David

C
Tort spirală David

Vă propun un tort foarte, foarte bun pe care l-am făcut inspirându-mă din prăjitura / tortul Krem a la krem (care mi-a plăcut foarte mult) și torturile spirală pe la blogul Laurei Sava.
Mi-a plăcut mult ideea straturilor așezate invers decât la torturile tradiționale.
Am făcut acest tort de Crăciun când am fost la socri și a fost foarte apreciat.
Îl recomand cu încredere - nu e deloc un tort greu, se poate mânca și după ce ai burta mare de la antreu, sarmale, friptură :)

Ingrediente

Ouă
6 buc
   
Făină albă
100 g
   
Amidon alimentar
100 g
   
Zahăr
180 g
   
Zahăr vanilat
1 buc
   
Praf de copt
1 buc
   
Cacao
4 linguri
   
Ouă
6 buc
   
Zahăr
6 linguri
   
Cremă ole de ciocolată (de la Dr. Oetker)
1 buc
   
Cremă ole de vanilie (de la dr. oetker)
3 buc
   
Lapte
660 ml
   
Smântână pentru frișcă
600 ml
   
Zahăr
3 linguri
   
Lapte
200 ml
   
Apă
4 linguri
   
Zahăr
4 linguri
   
Coniac / brandy/ rom/ vișinată
4 linguri
   
Ciocolată neagră
200 g
   
Unt
200 g
   
Ciocolată albă
50 g
Optional (pentru ornat)
Nucă de cocos
30 g
Optional (pentru ornat)

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim ingredientele pentru blatul pentru spirală.

Tort spirală David - Pas 1
Pas 2

Se mixează toate ingredientele și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit tava normală de la cuptor. Se lasă la cuptor 15-30 min la 200 grade. Eu am cuptor electric și am dat căldura și de sus și de jos.

Tort spirală David - Pas 2
Pas 3

Când este gata se răstoarnă cu grijă pe un prosop de bucătărie (în cazul meu, prosop de baie :)) umed și călduț. Se înlătură hârtia de copt.

Tort spirală David - Pas 3
Pas 4

Se rulează cu grijă în prosop. Eu am avut emoții la acest pas, mi-a fost teamă că se va rupe dar nu a fost cazul, așa că rulați cu încredere.

Tort spirală David - Pas 4
Pas 5

Când blatul de spirală se odihnește în prosop pregătim ingredientele pentru blatul care va forma baza tortului.

Tort spirală David - Pas 5
Pas 6

Se bat spumă 6 albușuri după care se adaugă puțin câte puțin 6 linguri de zahăr. În bezeaua aceasta se mixează și gălbenușurile pe rând unul câte unul.

Tort spirală David - Pas 6
Pas 7

Crema Ole de ciocolată se încorporează ușor cu mișcări de jos în sus pentru a nu « turti » bezeaua și pentru a rămâne pufoasă.

Tort spirală David - Pas 7
Pas 8

Se pune compoziția rezultată în formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Forma mea are 28 cm și a fost perfectă ca mărime. Se lasă la cuptor la 180 grade aproximativ 30 min.

Tort spirală David - Pas 8
Pas 9

Trecem la pregătirea cremei de vanilie. Inițial eu am făcut-o din 2 plicuri (după cum se vede în foto) dar a fost prea puțină așa că pregătiți crema din 3 plicuri Ole, 660 ml lapte și 600 ml smântână pentru frișcă.

Tort spirală David - Pas 9
Pas 10

Va rezulta o cremă densă care se va ține bine pe spirală iar asta este esențial.

Tort spirală David - Pas 10
Pas 11

Acum pregătim siropul pentru a însiropa blatul de spirală. Se topesc pe foc 2-3 linguri de zahăr. Când zahărul începe să se caramelizeze se adaugă 200 ml de lapte și se lasă pe foc până se topește caramelul.

Tort spirală David - Pas 11
Pas 12

Derulăm aluatul de spirală din prosop și-l însiropăm bine. Atenție! nu însiropați și blatul care va forma baza!

Tort spirală David - Pas 12
Pas 13

Cu aproximativ 2/3 din crema de vanilie se va umple acest aluat, apoi se va tăia în 4 părți egale (după cum se vede din foto eu nu le-am tăiat egale și spirala mea a fost cam în dâmburi, dar am corectat cu cremă).

Tort spirală David - Pas 13
Pas 14

Blatul rotund care se pune pe bază se unge cu puțină cremă, doar pentru a adera spirala la el. Acum începem să luăm fiecare fâșie de aluat și o rulăm ca o spirală / melc începând din mijlocul blatului. După ce rulăm o fâșie, următoarea o rulăm în continuarea ei, ca în foto.

Tort spirală David - Pas 14
Pas 15

Continuăm așa până rulăm toate cele 4 fâșii de aluat. După cum se vede e cam în dâmburi la mine :)

Tort spirală David - Pas 15
Pas 16

Ungem bine tortul cu restul de cremă de vanilie.

Tort spirală David - Pas 16
Pas 17

Acum pregătim glazura de ciocolată. Punem pe foc 4 linguri cu apă. Când începe să fiarbă adăugăm 4 linguri de zahăr, 4 linguri de vișinată (în cazul meu) sau brandy / coniac / rom, ciocolată ruptă bucățele. Când se topește se adaugă și untul până se topește. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Până se răcește glazura, tortul se ține la frigider.

Tort spirală David - Pas 17
Pas 18

După ce s-a răcit (și nici nu mai este foarte lichidă) se toarnă bine peste tort până acoperă toate părțile.

Tort spirală David - Pas 18
Pas 19

Se ornează după preferință și fantezie. Eu am topit 50 g de ciocolată albă și am făcut un brădulet, niște steluțe, niște biluțe, iar pe margini am presărat nucă de cocos.

Tort spirală David - Pas 19
Pas 20

Sectiunea am fotografiat-o la socri când l-am tăiat, așa că platoul nu este tocmai curat și nici nu am putut să mă pun să fac eu poze artistice. Însă se vede esențialul – dispoziția straturilor care mi s-a părut mie interesantă.
Poate părea un pic dificil acest tort, dar chiar nu este. Eu am reușit să-l fac și nu sunt chiar o maestră în bucătărie. Însă este foarte bun și face o impresie deosebită. Îl recomand cu încredere pentru o aniversare sau Crăciun, Revelion, Paște.

Tort spirală David - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Colecții: Torturi, Dulciuri

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 26 Dec 2012, 12:09

Corina, o idee geniala, cu siguranta o sa-l repet si eu!

Multumesc mult de reteta, poze si pasi - bravo si mult respect

Corina79
Corina79 27 Dec 2012, 10:22

Merci frumos Lena Sper sa-ti placa, mie mi-a placut tare mult.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 27 Dec 2012, 15:08

interesanta idee de a face un tort, cu toate ca mie imi pare putin dificil, nu zic ca am sa-l incerc pentru ca nu prea am rabdare la asa ceva!

Felicitari, pentru o asa minunatie de tort, chiar arata apetisant!

Lena, am tot rasfoit azi prin retete si am gasit un mesaj de-al tau in care spuneai ca o sa postezi o reteta de batoane de cereale, am dar search, dar nimic.....daca s-ar putea ar fi genial, bune pentru scoala si chiar pentru birou!

Felicitari tuturor cu sarbatorile de iarna, la noi, in Republica Moldova, ele abia incep!!!!

Corina79
Corina79 27 Dec 2012, 17:35

Se munceste un picutz la el dar chiar nu este dificl. Iar partea cea mai buna este ca nu prea ai ce sa dai gres la el in asa fel incat sa nu-ti iasa :)

Issa
Issa 02 Jan 2013, 14:55

Buna Corina e un tort frumos si pentru o masa festiva e o minune. Dar am o intrebare blatul de spirala unde pot sa gasesc receta? Pliculetele tale de crema cate grame are plicul, deoarece eu am gasit pliculte de la Dr. Oetker a cate 45 gr. si ma tem cu nu o sa-mi ajunga crema. Multumesc

Corina79
Corina79 02 Jan 2013, 18:32

Pentru blatul de spirala se mixeaza 6 oua, 100g de faina, 100g de amidon, 180g de zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de copt si 4 linguri de cacao.

Plicul de crema Ole folosita de mine are 84g.

Succes la facut tortul. Sa-mi spui daca ti-a placut :)

Issa
Issa 02 Jan 2013, 20:22

Mersi mult Corina vreau sa incerc, mi-a placut mult felul cum se prepara, numaidecat iti zic cum mi-a iesit

Issa
Issa 03 Jan 2013, 14:00

Draga Corina vreau sa te mai intreb ceva crema de ciocolata o prepari aparte cum scrie pe plic s-au pui asa? Si inca ceva la crema de vanilie frisca o zbati aparte s-au asa lichida o pui cu laptele si continutul plicului? Mersi mult

Corina79
Corina79 03 Jan 2013, 15:12

Crema Ole de ciocolata se foloseste la blatul pestru baza tortului - pasii 5,6 si 7.

Smantana de frisca se pune cu laptele si crema de vanilie si se mixeaza. Nu se face separat.

Issa
Issa 03 Jan 2013, 16:00

iti multumesc pentru tot

Corina79
Corina79 03 Jan 2013, 17:17

Cu multa placere Issa

Issa
Issa 08 Jan 2013, 11:45

Buna Corina vreau sa-ti zic ca tortul a iesit foarte gustos si multi au  apreciat si le-au placut felul cum arata a iesit deosebit . Numai ca am avut putin problama la blatul spirala , probabil tava mea de la rola e putin mai mica fata de a ta deoarece a crescut si cand sa rulez mi sa rupt si eu am aranjat asa neuniform dar in rest a fost super. Data viitoare voi incerca sa pun mai putin aluat in tava, s-au nu stiu care a fost problema de nu am putut rula. Zi-mi te rog ce dimensiuni are tava ta? In rest e un tort usor si delicios mai ales cand il tai arata interesant. Mersi mult pentru receta daca mai  prepari ceva nou ne arati. Mersi tuturor pentru recete.

Corina79
Corina79 09 Jan 2013, 10:56

Buna Issa,

Ma bucur tare mult ca ti-a placut tortul.

La faza cu rularea am avut si eu oarece emotii, dar la mine a iesit fara probleme. Tava mea de cuptor are aprox 30x40 cm. Ideea e sa pui blatul imediat ce l-ai scos din cuptor iar prosopul sa fie umed si caldut. Banuiesc ca aici ti s-a rupt ca atunci cand pui crema pe el, deja are forma de rulat, plus ca se si insiropeaza. Atunci chiar nu se mai rupe.

Una peste alta, ma bucur ca ti-a placut.

Mai am in cap un tort cu mere si vanilie. Cand il fac si daca-mi iese il postez.