Savarine

Savarine

Este o prajitura pe care eu o fac f.des si imi iese mai bine ca acuma cand m-am gandit sa postez.. Este reteta de savarine pe care o gasiti in cofetarii. Se face f.simplu si nici nu este scumpa. Se consuma neaparat f.rece.

Ingrediente

Faina
250 g
Oua
2 buc
Lapte
100 ml
Ulei
30 ml
Drojdie uscata
5 g
Zahar
1 linguri
Sare
1 lingurite
Apa
400 g
Zahar
150 g
Esenta de rom
1 buc
Frisca lichida
500 g

Pasi de urmat

1

  Intr-un bol se pune faina. Eu la orice reteta, faina o cern inainte, pentru a se aera,

2

  Separat in alt bol mai mic se pune zaharul, laptele caldut, drojdia uscata si mesteci.

3

Toate astea din bolul mic, le torni peste faina.

4

 Adaugi ouale,uleiul si mesteci. Iese un aluat moale si cam lipicios.La sfarsit adaugi si sarea, un sfert de lingurita, NU cum am scris sus, ca nu am putut scrie 0,25 lingurita. Deci putina sare.Mesteci  cu o paleta-lingura 5 minute. Apoi acoperi cu o folie, panza si lasi la dospit 30 minute.

 

5

In timp ce dospeste aluatul ne ocupam de sirop. Intr-un cratit-oala, pui apa la fiert si adaugi zaharul. Mesteci pana se dizolva, apoi stingi focul si adaugi esenta de rom.

6

 Formele de savarina le ungi cu unt si tapetezi cu faina. Eu am numai 6,asa ca am folosit si cateva de briose din silicon. Formele le pui intr-o tava de prajitura (nu trebuie hartie,dar la mine asa era).

7

  Aluatul a crescut. Il lasam asa si ne apucam sa umplem formele.

 

8

Luam cu o lingurita din aluat si  cu alta lingurita ne ajutam sa punem aluatul care e cam lipicios in forme.Le umplem cam de trei sfert din forma.

9

Lasi sa creasca in forme 15-20 minute.

10

 Le lasi in cuptor aprox.30 minute, pana devin roz deasupra.

11

Le scoti si le intorci pe partea cealalta, adica cu josu-n sus. Vedeti ca la mine-s diferite din cauza formelor. Ar fi trebuit sa-mi iese vreo 12, dar formele de briose fiind mai mari....mi-au iesit numai 9.

12

Acuma puteti sa faceti in 2 feluri. Ori taiati capacul de trei sfert, ori il taiati de tot.. Cum doriti.

13

  Scufunzi apoi fiecare gogosica in siropul de zahar. Atat siropul,cat si gogosica trebuie sa fie reci. Intoarceti pe ambele parti, absorb mult sirop, veti vedea ca se ingreuneaza, si apoi le puneti pe platou.

14

  Intre timp bati frisca de care doriti sa fie. Apoi cu un spriţ  umpleti fiecare gogosica. Recunosc ca aici am asteptat ajutor, ca mai imi trebuia o mana, nu puteam sa tin si capacelul si spriţul si aparatul foto. Mai simplu mi-a fost la cele cu capacul taiat complect. Frisca puneti din abundenta.

15

    Cam asa arata, recunosc ca altadata mi-au iesit mai frumoase, dar de bune-s tare bune. Secretul este ca savarinele trebuie sa fie RECI. Deci le puneti la frigider pentru 8 ore, cel mai bine peste noapte. Am postat multi pasi, dar sunt f.simplu de facut.

POFTA  BUNA !.

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 4 (1 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Karen
Karen 25 iul 2014, 07:40

Sunt foarte bune si simplu de facut.Eu am caramelizat zaharul si mi-a iesit tare bun si cu sirop caramel iar capacelul l-am uns cu putin gem de capsuni :)

tiki
tiki 26 iul 2014, 08:54

Ma bucur Karen. Da si eu mai pun gem deasupra si un pomponel de frisca. Eu  le spun "Paine insiropata" ca atunci cad le coci,in casa miroase a paine. Hahaha. Numai bine.

Ovidiu241287
Ovidiu241287 27 iul 2014, 17:48

De unde fac rost de forme pentru savarina?

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 iul 2014, 06:30

De la magazine unde se gasesc tavi de orice fel. Se gasesc si in unele supermarket-uri. Exista de 3 marimi, ale mele sunt cam mici, avand la baza 3,5 cm,si sus 6 cm.  Ar fi bune marimea mijlocie, dar nu am gasit, decat mici si cele mari care sunt mult prea mari. Exista si tavi pentru briose care seamana (nu chiar asa ondulate pe margine),si merg si acelea. Succes.

rody1993
rody1993 03 mar 2015, 18:58

si siropul cum il faci?

tiki
tiki rody1993 07 feb 2017, 13:01

Am scris la punctul 5.

Ananz
Ananz 26 iun 2016, 05:46

Am incercat si eu. La gust au iesit foarte bune dar au iesit tari, mai mult ca niste painici, nu aerate, pufoase, cum vad in foto si cum erau cele pe care le mancam in cofetarii... Unde am gresit 🙁?

CristinaIuliaBolf?797
Cristina Iulia Bolf? (CristinaIuliaBolf?797) 07 feb 2017, 12:22

Bună ziua! Eu am încercat rețeta Jamillei asemanatoare cu aceasta! Ies super însă aroma nu e cea din cofetărie! Oare gresesc undeva? Siropul tot asa l-am făcut! Este vreun secret la aluatul din cofetarie? Eu le-am decorat cu umpic de ciocolată! 😀😊

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki Cristina Iulia Bolf? (CristinaIuliaBolf?797) 07 feb 2017, 13:04

Da, aceasta este retate Jamilei, am scris jos. Probabil cei de la cofetarie pun si alte arome mai...nesanatoase,dar gustoase. Mie mi-a placut. Nu stiu ce sa va raspund. Dar arata foarte bine.