Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava)

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava)

La Suceava ciorba se numeste bors( pentru ca se inacreste cu bors acru) si am vrut sa va impartasesc o reteta pe care eu o fac des, mai ales in post (atunci nu mai punem si smantana deasupra )

Ingrediente

Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Pastarnac
1 buc
(sau radacina de patrunjel)
Radacina de telina
1 buc
(o felie din ea)
Ardei gras rosu
1 buc
(jumatate din el)
Ardei gras verde
1 buc
(jumatate din el)
Sfecla rosie
4 buc
(eu cumpar gata fiarta)
Ulei
50 ml
Patrunjel verde
1 lingurita
(sau uscat )
Leustean verde
1 lingurita
(sau uscat,depinde de sezon)
Bors maggi
1 lingura
(sau acru-150ml-cine are)
Bulion de rosii
1 lingura
Cartofi roz
4 buc
(de marime medie)
Fidea
50 g
(sau taietei)
Sare
1 lingura
Vegeta
1 lingura
(dupa gust)

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatim ingredientele.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 1
Pas 2

Intr-o oala (de 5 L) se pune uleiul si ceapa tocata marunt, la calit...la foc mic.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 2
Pas 3

Morcovii se taie marunt si se adauga peste ceapa.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 3
Pas 4

Se taie si celelalte legume marunt si se adauga in oala.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 4
Pas 5

Apoi punem verdeata,patrunjel si leustean, daca aveti verde ...daca nu uscate(eu am pus uscate de data asta).

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 5
Pas 6

Se adauga o lingura de bulion si se amesteca.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 6
Pas 7

Apoi se completeaza oala cu apa calda, sa fie 3/4 plina.Se adauga o lingura de sare si se lasa sa fiarba cca 20 min.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 7
Pas 8

Se taie cartofii marunt si se adauga si ei in bors.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 8
Pas 9

Dupa 10 minute se adauga in oala sfecla rosie data pe razatoarea mare.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 9
Pas 10

Imediat punem si o lingura de bors Maggi sau 150 ml bors acru (dupa cum aveti), 50 g fidea, vegeta dupa gust, mai lasam 5 min si oprim focul.

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 10
Pas 11

La sfarsit se mai pune un pic de leustean desupra.

POFTA BUNA !

Bors cu sfecla rosie(ca la Suceava) - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)
Colectii: Supe si ciorbe

S-ar putea sa-ti mai placa

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 16 Feb 2011, 16:42

Arata foarte bine ciorba, Gabriela! Uite de taietei in ciorba nu stiam, la noi nu se pune in ciorba cu sfecla rosie.

gabriela29sv
gabriela29sv 16 Feb 2011, 17:05

Multumesc Lena, e si foarte bun (borsul) te asigur .La noi se pun taietei mai ales facuti acasa, dar acum n-am mai avut timp sa-i fac.

cristinutza cristina
cristinutza cristina 19 Apr 2012, 12:42

foarte delicios acest bors! ca sa nu mai zic cat de sanatos este!

Poza mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 22 Apr 2012, 00:53

Ma bucur mult cristinutza cristina ca l-ai incercat si ma bucur si mai mult ca iti place.spor la gatit si numai bine.

Nota mea pentru reteta:
unqspidy23
unqspidy23 19 Jun 2012, 19:31

hmmmm...... iti multumesc pt reteta este ffff bun am incercat reteta si este fff buna o recomand cu incredere tuturor multumesc inca o data 

gabriela29sv
gabriela29sv 19 Jun 2012, 23:13

Ma bucur mult ca ti-a placut "unqspidy" ...sa-ti fie de bine si spor la gatit.

Cu drag, Gabriela.

sergio koch
sergio koch 20 Sep 2013, 16:33

in loc de taitei la SV punem urechiuse ,cel putin asa faceau batranii inainte, se fac din faina ,ou si ceva gris... P-buna(si smantana.mmmmmmmmmmmmmhhhhhhhh)

laura.d
laura.d 28 Aug 2014, 19:15

bors ca la Suceava cu bors din plic.....

raluca57
raluca57 03 Nov 2014, 21:13

Foarte buna ciorba aceasta, am facut-o de post. Si am uitat sa pun fidea. Dar o repet curand, cu smantana, cred ca e si mai buna!

Tabitha
Tabitha 11 Nov 2014, 22:44

Prima data am încercat ciorba asta...ce sa zic foarte gustoasa :) si foarte ușor de făcut. Eu adăugat orez ca nu am avut tăieței. Smantana am pus o lingura in farfurie. Mulțumesc de rețeta . Tabitha USA

Nota mea pentru reteta:
RuxandraIrina
RuxandraIrina 04 Dec 2014, 11:18

Buna! Eu stiu o reteta asemanatoare (bors de sfecla ca la Botosani :) ). Singura diferenta e ca in reteta mea se pune mai mult bors acru (cam un litru) iar acesta se da in clocot separat, inainte de a-l adauga in ciorba.

Iar sfecla rosie se pune chiar la sfarsit si se inchide apoi focul. Se lasa asa sa se odihneasca vreo jumatate de ora. 

Nastea
Nastea 15 Jun 2015, 20:50

Foarte gustos pentru prima data lam făcut sa primit super....eu am făcut cu varza proaspata

Nota mea pentru reteta:
ArtLover
ArtLover 07 Jan 2016, 15:24

Am urmat toti pasii exact si un sucevean mi-a reprosat ca sfecla nu e buna in ciorba, el voia sa o aleaga. A 2-a oara am lasat-o bucati mari,nu am mai razalit. Cui nu ii place sa nu o manance.

Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 08 Jan 2016, 14:38

Borsul cu sfecla e pentru cei ce o iubesc 😉

danimar
danimar 07 Mar 2017, 11:01

fara sa o gatesc sunt sigura ca e delicioasa, numai ca taiteii nu sunt de post :-), poate cu orez?!....dar cred ca merge si fara sau cu taitei de orez, desi avand cartofi merge simpla cu legume....

gabriela29sv
gabriela29sv 07 Mar 2017, 17:51

Buna, taiteii din imagine sunt de post. Se gasesc acum multe variante de post.

Spor la gatit.

de3a2008
de3a2008 12 May 2017, 09:37

Ce va face sa credeti ca borsul maggi si vegeta sunt de post? Nu sunt deloc sanatoase si au urme de lapte, ou si peste ceea ce inseamna ca nu sunt de post.

NatashaSprinceanTurbinca189
Natasha Sprincean Turbinca (NatashaSprinceanTurbinca189) 31 May 2017, 19:50

eu nu pun taietei in schimb pun fasole 

Nota mea pentru reteta:
LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 18 Jan 2019, 22:47

Eu o fac din varza calita, albitura, morcov si ardei. Pun fasole (boabe, fierte) spre final, sos de rosii. Apoi svecla rosie, data prin razatoare o fieb separat cu o lingurita de zahar si otet.

Adaug aceasta fuertura de svecla in farfurie.

Nota mea pentru reteta:
IoanaSilimon165
Ioana Silimon (IoanaSilimon165) 16 Aug 2021, 14:58

Cea mai delicioasa rețetă pe care am făcut-o ! mulțumesc frumos 🤗🥰

Nota mea pentru reteta:
aurel
aurel 02 Dec 2023, 23:38

Bors la plic ? Vegeta? Groaznic!