Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava)

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava)

La Suceava ciorba se numește borș (pentru că se acrește cu borș acru) și am vrut să vă împărtășesc o rețetă pe care eu o fac des, mai ales în post (atunci nu mai punem și smântâna deasupra )

Ingrediente

Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Păstârnac
1 buc
(sau rădăcină de pătrunjel)
Rădăcină de țelină
1 buc
(o felie din ea)
Ardei gras roșu
1 buc
(jumătate din el)
Ardei gras verde
1 buc
(jumătate din el)
Sfeclă roșie
4 buc
(eu cumpăr gata fiartă)
Ulei
50 ml
   
Pătrunjel verde
1 lingurita
(sau uscat)
Leuștean verde
1 lingurita
(sau uscat, depinde de sezon)
Borș maggi
1 lingura
(sau acru - 150ml - cine are)
Bulion de roșii
1 lingura
   
Cartofi roz
4 buc
(de mărime medie)
Fidea
50 g
(sau tăiței)
Sare
1 lingura
   
Vegeta
1 lingura
(după gust)

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim ingredientele.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 1
Pas 2

Într-o oală (de 5 L) se pune uleiul și ceapa tocată mărunt, la călit... la foc mic.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 2
Pas 3

Morcovii se taie mărunt și se adaugă peste ceapă.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 3
Pas 4

Se taie și celelalte legume mărunt și se adaugă în oală.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 4
Pas 5

Apoi punem verdeața, pătrunjel și leuștean, dacă aveți verde... dacă nu, uscate (eu am pus uscate de data asta).

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 5
Pas 6

Se adaugă o lingură de bulion și se amestecă.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 6
Pas 7

Apoi se completează oala cu apă caldă, să fie 3/4 plină. Se adaugă o lingură de sare și se lasă să fiarbă cca 20 min.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 7
Pas 8

Se taie cartofii mărunt și se adaugă și ei în borș.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 8
Pas 9

După 10 minute se adaugă în oală sfecla roșie dată pe răzătoarea mare.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 9
Pas 10

Imediat punem și o lingură de borș Maggi sau 150 ml borș acru (după cum aveți), 50 g fidea, Vegeta după gust, mai lăsăm 5 min și oprim focul.

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 10
Pas 11

La sfârșit se mai pune un pic de leuștean deasupra.

POFTĂ BUNĂ!

Borș cu sfeclă roșie (ca la Suceava) - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)
Colecții: Supe și ciorbe

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 16 Feb 2011, 16:42

Arata foarte bine ciorba, Gabriela! Uite de taietei in ciorba nu stiam, la noi nu se pune in ciorba cu sfecla rosie.

gabriela29sv
gabriela29sv 16 Feb 2011, 17:05

Multumesc Lena, e si foarte bun (borsul) te asigur .La noi se pun taietei mai ales facuti acasa, dar acum n-am mai avut timp sa-i fac.

cristinutza cristina
cristinutza cristina 19 Apr 2012, 12:42

foarte delicios acest bors! ca sa nu mai zic cat de sanatos este!

Poza mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 22 Apr 2012, 00:53

Ma bucur mult cristinutza cristina ca l-ai incercat si ma bucur si mai mult ca iti place.spor la gatit si numai bine.

Nota mea pentru rețetă:
unqspidy23
unqspidy23 19 Jun 2012, 19:31

hmmmm...... iti multumesc pt reteta este ffff bun am incercat reteta si este fff buna o recomand cu incredere tuturor multumesc inca o data 

gabriela29sv
gabriela29sv 19 Jun 2012, 23:13

Ma bucur mult ca ti-a placut "unqspidy" ...sa-ti fie de bine si spor la gatit.

Cu drag, Gabriela.

sergio koch
sergio koch 20 Sep 2013, 16:33

in loc de taitei la SV punem urechiuse ,cel putin asa faceau batranii inainte, se fac din faina ,ou si ceva gris... P-buna(si smantana.mmmmmmmmmmmmmhhhhhhhh)

laura.d
laura.d 28 Aug 2014, 19:15

bors ca la Suceava cu bors din plic.....

raluca57
raluca57 03 Nov 2014, 21:13

Foarte buna ciorba aceasta, am facut-o de post. Si am uitat sa pun fidea. Dar o repet curand, cu smantana, cred ca e si mai buna!

Tabitha
Tabitha 11 Nov 2014, 22:44

Prima data am încercat ciorba asta...ce sa zic foarte gustoasa :) si foarte ușor de făcut. Eu adăugat orez ca nu am avut tăieței. Smantana am pus o lingura in farfurie. Mulțumesc de rețeta . Tabitha USA

Nota mea pentru rețetă:
RuxandraIrina
RuxandraIrina 04 Dec 2014, 11:18

Buna! Eu stiu o reteta asemanatoare (bors de sfecla ca la Botosani :) ). Singura diferenta e ca in reteta mea se pune mai mult bors acru (cam un litru) iar acesta se da in clocot separat, inainte de a-l adauga in ciorba.

Iar sfecla rosie se pune chiar la sfarsit si se inchide apoi focul. Se lasa asa sa se odihneasca vreo jumatate de ora. 

Nastea
Nastea 15 Jun 2015, 20:50

Foarte gustos pentru prima data lam făcut sa primit super....eu am făcut cu varza proaspata

Nota mea pentru rețetă:
ArtLover
ArtLover 07 Jan 2016, 15:24

Am urmat toti pasii exact si un sucevean mi-a reprosat ca sfecla nu e buna in ciorba, el voia sa o aleaga. A 2-a oara am lasat-o bucati mari,nu am mai razalit. Cui nu ii place sa nu o manance.

Nota mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 08 Jan 2016, 14:38

Borsul cu sfecla e pentru cei ce o iubesc 😉

danimar
danimar 07 Mar 2017, 11:01

fara sa o gatesc sunt sigura ca e delicioasa, numai ca taiteii nu sunt de post :-), poate cu orez?!....dar cred ca merge si fara sau cu taitei de orez, desi avand cartofi merge simpla cu legume....

gabriela29sv
gabriela29sv 07 Mar 2017, 17:51

Buna, taiteii din imagine sunt de post. Se gasesc acum multe variante de post.

Spor la gatit.

de3a2008
de3a2008 12 May 2017, 09:37

Ce va face sa credeti ca borsul maggi si vegeta sunt de post? Nu sunt deloc sanatoase si au urme de lapte, ou si peste ceea ce inseamna ca nu sunt de post.

NatashaSprinceanTurbinca189
Natasha Sprincean Turbinca (NatashaSprinceanTurbinca189) 31 May 2017, 19:50

eu nu pun taietei in schimb pun fasole 

Nota mea pentru rețetă:
LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 18 Jan 2019, 22:47

Eu o fac din varza calita, albitura, morcov si ardei. Pun fasole (boabe, fierte) spre final, sos de rosii. Apoi svecla rosie, data prin razatoare o fieb separat cu o lingurita de zahar si otet.

Adaug aceasta fuertura de svecla in farfurie.

Nota mea pentru rețetă:
IoanaSilimon165
Ioana Silimon (IoanaSilimon165) 16 Aug 2021, 14:58

Cea mai delicioasa rețetă pe care am făcut-o ! mulțumesc frumos 🤗🥰

Nota mea pentru rețetă:
aurel
aurel 02 Dec 2023, 23:38

Bors la plic ? Vegeta? Groaznic!

Amy
Amalia Andreea (Amy) 29 Nov 2024, 15:49

Delicioasa ciorba. Eu am avut sfecla fiarta pusa în borcan pe care apoi am tăiat o cubulețe. ☺️👌🥣

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: