Ingrediente
●
Faina alba
450 g
posibil să vă trebuiască puțin mai mult
●
Ulei
40 ml
plus ce vă mai trebuie să ungeți aluatul
●
Sare
1 g
un vârf de cuțit
●
Drojdie proaspata
20 g
sau 7 gr. drojdie deshidratată
●
Mere
8 buc
fiecăruia cât de mult îi place
●
Stafide
2 linguri
opțional, eu nu am pus, pentru că, copilului meu nu-i plac stafidele
●
Amidon
1 lingurita
sau 1 lingură, dacă merele sunt foarte zemoase
●
Scortisoara
1 lingurita
●
Miere
10 g
sau zahăr pudră și un pic de suc de lămâie
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Din toate ingredientele se frământă aluatul
Pas 2
Se unge deasupra cu puțin ulei și se lasă la crescut într-un loc călduț și ferit de curent. Sau, se pune în cuptorul preîncălzit la 40 grade și stins, aceasta este varianta mai rapidă. Trebuie să-și dubleze volumul.
Pas 3
Cât crește aluatul, faci umplutura: călești merele curățate și tăiate cubulețe cu zahărul și stafidele, dacă pui. Când își lasă zeamă, pui peste ele amidonul dizolvat în 2 linguri de apă rece. Aștepți să se îngroașe, ceea ce se întâmplă imediat și stingi. Presari scorțișoara. Lași să se răcească.
Pas 4
Între timp, aluatul a crescut. Se unge masa cu ulei. Se întinde într-o foaie rotundă, groasă de 0,8-1 cm. Se unge bine cu ulei pe toată suprafața. Se taie de la margine spre mijloc în 8 părți ca niște raze (fără a tăia și în mijloc).
Pas 5
Se pliază către mijloc părțile opuse, până se adună tot aluatul într-o bilă
Pas 6
Se lasă să se odihnească câteva minute, apoi se întinde într-o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 0,5 cm.
Pas 7
Se repartizează toată umplutura pe suprafața foii. Se pliază foaia pe lungime în trei.
Pas 9
Sulul obținut se taie felii groase de 2 cm. Fiecare felie se răsucește. Se așează pe tava acoperită cu hârtie de copt. Se pensulează cu gălbenuș amestecat cu câteva picături de lapte sau apă și se dau la cuptorul preîncins la 200 grade.
Pas 10
După 10 min se reduce focul la 180 grade și se continuă coacerea încă 15 min până se rumenesc. Se pot glazura cu miere, când le-ați scos din cuptor, așa cum am făcut eu. Sau o altă variantă, amestecați puțin zahăr pudră cu zeamă de lămâie până se obține un sos și se glazurează cât sunt calde
Cantitate:
15 buc
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii: