Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb

D
Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb

Este o rețetă extraordinar de gustoasă. Sunt pastele mele preferate și vă recomand să le încercați cu încredere!

Ingrediente

Ceapă albă
3 buc
De mărime medie
Șuncă/pastramă
150 g
   
Ciuperci albe proaspete
400 g
Puteți să folosiți și ciuperci din conservă
Făină albă
1 lingura
Nu mai mult, deoarece se va îngroșa sosul
Căței de usturoi
3 buc
   
Paste
350 g
   
Oregano
1 lingurita
   
Cimbru
1 lingurita
Puteți să mai adăugați și alte condimente (maghiran, busuioc, ienibahar)
Sare și piper
1 lingurita
Verificați după gust
Cașcaval
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți ingredientele: tocați ceapa, tăiați bucățele usturoiul, ciupercile, șunculița (eu am pus pastramă, deoarece asta am avut în frigider) și răzuiți cașcavalul.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 1
Pas 2

Puneți la călit ceapa cu puțină sare presărată și o lăsați acolo, până devine aurie.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 2
Pas 3

Între timp, pregătiți sosul alb: Puneți smântâna într-un bol, și peste ea adăugați condimentele (sare, piper, cimbru, oregano) și lingura de făină. Se amestecă bine compoziția cu o furculiță, până se omogenizează.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 3
Pas 4

După ce ceapa s-a călit, se adaugă șunculița și usturoiul, apoi se amestecă bine. Se pune capacul și se lasă la un foc potrivit 5 minute, pentru a se impregna aroma șuncii și a usturoiului în ceapă.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 4
Pas 5

Ciupercile curățate și tăiate bucățele se adaugă la ceapă și șunculița călite, se amestecă și totul se lasă la un foc mic pentru a avea timp ciupercile să își lase zeama, cea care dă gustul sosului, și, bineînțeles se pune capacul.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 5
Pas 5

Se ia o oală potrivită (3-4 litri) și se pune apă până la jumătate apoi se dă la foc mare pentru a fierbe mai repede. Se adaugă jumătate de linguriță de sare și o linguriță de ulei. Când începe să fiarbă se pun pastele și se lasă la un foc mai potrivit aprox 7-10 min. La final, se dau printr-un jet de apă rece, pentru a nu se lipi între ele.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 5
Pas 6

Peste ceapă, șuncă și ciuperci, care fierbeau la un foc mic, se toarnă sosul alb. Se mai lasă 2-3 minute la foc mic, apoi se stinge și se lasă tigaia acoperită de capac.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 6
Pas 7

Și aici o poză cu aspectul final al compoziției.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 7
Pas 8

Pe o farfurie se adaugă câteva paste și apoi se pune niște cașcaval ras. Peste acesta se va adăuga sosul alb cu ciupercile și șunculița, care vor topi cașcavalul.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 8
Pas 9

O porție delicioasă de paste, este rezultatul muncii de mai devreme. 

Poftă bună!!

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4 porții)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)
Sursă:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 11

KlaraCostea286
Klara Costea (KlaraCostea286) 12 Dec 2017, 13:39

Aceste paste le iubesc!!! Multumesc inca o data Lena! Doar ca eu pun pene.  Si daaaa, este o reteta foarte gustoasa!!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 31 Mar 2015, 11:33

Da, Tudor, sunt de acord ca reteta e buna. A fost editata de o doamna utilizator a site-ului, in cadrul unui concurs. Chiar daca reteta nu este perfect scrisa, vedeti ca v-ati descurcat :)

PS. De ce postati comentarii fara text, e vreo eroare?

Tudor
Tudor 31 Mar 2015, 11:20

Idee buna...rezultate excelente, dar sunt omisiuni la cantitati cum ar fi. paste, smantana....O inexactitate: pastele din grau tare nu se lipesc, deci nu e nevoie de apa rece dupa fierbere...

Execut azi cu contributii proprii, cum ar fi branza telemea originala, grasa.... si ceva patrunjel proapat la final.....

Tudor
Tudor 31 Mar 2015, 11:15

Buna ca idee...Voi executa azi reteta care trebuie sa aiba variatii pe tema.   Paste?. Cate gr.?....La ochiometru. Pastele din ziua de az,i din grau tare nu mai trebuie trecuta prin apa rece.... Smantana..........la ochiometru....

Nu-mi fac probleme.  Voi reusi!

Nota mea pentru rețetă:
ina09-07-87
ina09-07-87 19 Nov 2014, 22:35

am facut si eu, foaarte gustoase au iesit, multumesc !!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Sorin06
Sorin06 09 Oct 2014, 04:40

Foarte gustoasă și foarte săţioasă!! Felicitări!

Nota mea pentru rețetă:
catalya
catalya 22 Sep 2014, 14:34

sunt foarte bune , incercatile

Nota mea pentru rețetă:
Cristinka
Cristinka 12 Oct 2013, 22:22

arata bine shi sunt foarte delicioase...shi cu piept de pui la fel de buna, numai ca carnea de pui se prajeshte in prealabil!!!

Nota mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 25 Aug 2012, 21:09

Cam 200 gr :D

lavi1
lavi1 10 Jul 2012, 19:16

Arata foarte bine pastele acestea si vreau le incerc si eu! Am o singura intrebare, cam cata smantana sa pun? Multumesc!

Arată toate comentariile