Cornulete cu gem

      Sunt cele mai populare fursecuri la noi acasa, se fac de sarbatori obligatoriu, in cantitati industriale:)

Se prepara de fapt cu untura de porc dar de cativa ani am adaptat reteta, folosesc doar unt si sunt mult mai delicioase, cu usoara aroma de unt, crocante, usoare si fragede.

Ca umplutura puteti folosi bucatele de rahat, visine sau orice gem preferat dar amestecat cu nuci maruntite, sa fie ca o pasta si sa nu curga din cornulete.

Ingrediente

Smantana 20% grasime
200 g
Unt
200 g
Drojdie uscata
1 lingurite
sau o bucatica de drojdie proaspata
Faina
500 g
folositi atat cat va cere aluatul, pana nu se lipeste de maini, nu am masurat exact cat merge.
Orice umplutura va place (gem cu nuci, visine sau rahat)
300 g
Zahar pudra
300 g

Pasi de urmat

1

Topiti untul la foc mic.

2

Puneti smantana intr-un bol in care veti face aluatul.

3

Adaugati untul si amestecati cu o lingura. Adaugati drojdia, un varf de cutit de sare si mai amestecati o data.

4

Adaugati faina si framantati aluatul. Aveti grija sa nu puneti prea multa,adauagti pana aluatul este destul de moale si nu se lipeste de maini.

5

Aluatul il puteti lasa la rece 10-15 min sau mai mult pana cand aveti timp sa-l faceti. Dupa ce il scoateti de la rece il mai framantati un pic.

6

Aluatul il impartiti in 14 bucatele si formati din ele bilute pe care le puneti pe masa presarata cu faina.

7

Fiecare bila  o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de 1.5-2 mm si rotunda. Taiati in 8 benzi uniforme, puneti pe fiecare un pic de umplutura si rulati.

Un pont sa se miste treaba mai repede - intindeti 3-4 foi una dupa alta si le lucrati cu cineva impreuna. Unul pune umplutura altul ruleaza.

8

Le puneti apoi pe o tava unsa cu putin ulei si le dati la cuptor la temperatura medie.

9

Le scoateti cand sunt usor roz, nu le lasati pana se rumenesc tare, ca se usuca prea mult.

10

Pe parcurs ce le scoateti le puneti pe o tava sau platou sa se racoreasca bine. Platoul de pe poza este exact cantitatea de cornulete din ingredientele de mai sus.

11

Apoi le treceti prin zahar pudra, sunt mult mai gustoase daca luati zahar pudra vanilat.

Le puneti intr-o punga sau casoleta si se pot pastra chiar si 1-2 saptamani, desi nu prea tine ca se mananca foarte repede.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (o tava plina, vedeti pasul 11)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

marinaily (10 February 2010, 23:30)

mmmmm astea-s mult iubitele " ţ i g a r e t e" ,multumesc frumos , 

hanna
hanna (11 February 2010, 16:16)

buna lena!

se poate pune margarina in loc de unt la cornulete?

lena
lena (11 February 2010, 16:18)

Da, sigur ca se poate, nu vor avea aroma de unt, dar bune tot vor fi

olga-dragancea (11 February 2010, 18:41)

o cautam de mult reteta asta, mama mea le facea cind eram mai mici, dar acum de cind suntem plecati din tara si ea nu mai gateste, a si uitat cum se fac. Chiar mersi pt reteta.

milica
milica (11 February 2010, 19:11)

s7unt cornulete ff bune si sunt ca la mama acasa imi aduce aminte de timpurile cind eram copil sunt delicioase dar cred ca iun loc de smintina mama punea  chijleag cum se zice in moldova sunt delicioase multumim  DOAMNA LENA     SA NE MAI ADUCETI AMINTE DE COPILARIE CU RETETELE DUMNEAVOASTRE   VA PUP DIN MOLDOVA MILICA`

adina (11 February 2010, 20:30)

sigur merita incercat .Toata stima pt tine Lena

eli
eli (11 February 2010, 21:50)

Intr-adevar,sunt grozav de bune si-mi amintesc de vremurile de demult,cand le faceam de Craciun pe langa alte prajiturele.Ies mai fragede cu untura dar mult mai sanatoase cu unt si de multe ori puneam si eu "chisleag"in loc de smantana iar ca umplutura mai foloseam amestecul de crema de la cozonaci,cu nuca macinata,cacao si albus de ou,sau cu gem de prune amestecat cu nuca macinata.Felicitari pt reteta,Lena,esti mereu la inaltime cu toate retetele pe care ni le oferi!

chety
chety (11 February 2010, 22:51)

arata minunat,felicitari LENA

sarian (11 February 2010, 22:55)

Multumiri lena!  ma intreb daca ai prins indemanarea de a prepara toate minunatiile ajutand-o de mica pe mama ta. Toate retetele tale sunt foarte aspectuoase si imbie sa le fie puse si pe masa noastra.

lena
lena (11 February 2010, 23:00)

Multumiri multe pentru aprecieri! Ma motivati mult sa lucrez si in continuare, sa caut retete cat mai interesante si gustoase. Am invatat mult de la 2 bunici foarte bune bucatarese, de la mama si apoi de la multe alte persoane pe care le-am cunsocut si aici in Romania. Sa aveti pofta buna si multa sanatate

cuta (11 February 2010, 23:21)

arata super !!!

nina (11 February 2010, 23:43)

imi aduce aminte de copilarie si de nasa mea!!!multumesc,sunt ff bune!

sarian (11 February 2010, 23:59)

multumiri din nou, pentru raspuns. Nu sunt chiar asa de antitalent ca o matusa de a mea care scotea semintele din vinetele coapte pentru salata (!) sau, cu alta ocazie, a copt prajitura cu o lingurita in ea dar intinsul foilor este o mare problema pentru mine. chiar daca aluatul nu se lipeste, in fine, nici de maini, nici de masa si nici de facalet, nu-i pot da forma dorita iar cornuletele capatau toate formele ciudate. cu drag

lyly
lyly (12 February 2010, 08:54)

Buna!!!!!!!!!!!!!!! yam-yam

gabriela29sv
gabriela29sv (12 February 2010, 10:28)

Buna Lena, toata stim...chiar nu stiam cu cum sa fac cornulete si sa nu pun untura ca e cam grasa ,super ideea cu untul...multumesc.keep on going

victoria pegza (13 February 2010, 19:28)

Salutare Lena!la noi in republica moldova se spun tigarete,este desertul traditional de craciun,sunt super bune mi-au esit foarte bune,esti cea mai buna bucatareasa ,sanatate iti doresc.

CamiWitt
CamiWitt (14 February 2010, 12:16)

Lena, te urmaresc de citva vreme...nu pot spune decit ca imi plac toate retetele. o gramada de retete pentru cornulete am incercat. Varianta aceasta este cea mai buna, ies foarte fragede. Pacat ca nu ai si o sectiune.

Iti doresc o zi minunata si spor in toate!

Cami

cristinica (16 February 2010, 14:56)

arata super bine o sa incerc si eu :D:D:D

crismi (05 July 2010, 23:15)

multumesc mult pentru reteta. Sunt foarte bune.Copiii se cearta pe ele.

MariaP (03 September 2010, 13:48)

Foarte bine arata! Ies si mai fragede daca in compozitite se pune putin bors, iar in loc de smantana si unt se foloseste untura.

camelia87 (27 November 2010, 20:35)

Buna Lena, azi am facut cornulete dupa reteta ta si au iesit nemaiponite, sincer niciodata nu am mancat cornulete mai bune. Felicitari!!! O sa incerc si alte retete, sunt sigura ca toate sunt la fel de bune

lumiaris
lumiaris (09 December 2010, 13:32)

Draga Lena, am gasit situl tau intamplator(cautand reteta pt.cornulete)si bineinteles am gasit reteta ta,pe care am si  facuto! Mi-a iesit extraordinar de bine, sotul meu le adora.. l-am cucerit. Acum 20 de min le-am terminat si  m-am hotarat sa iti scriu si sa iti multumesc pt.reteta. Te pup si iti doresc o zi minunata.

adrianamo (22 December 2010, 07:59)

Salut,

uitasem de reteta aceasta,e reteta mea preferata pentru cornulete,mi-aduce aminte de copilarie...insa in ultima vreme incepusem sa fac de Craciun tot felul de alte prajituri.Rasfoind ieri situl tau am dat peste reteta ..si m-am hotarat pe loc s-o fac.

Am facut-o cu untura,aveam in frigider mai demult..sant delicioase,exact cum imi aminteam!

Multumesc!

semiramida
semiramida (14 January 2011, 14:54)

Eu vreau sa incerc reteta asta doar ca le voi umple cu ciocolata, sper sa iasa bune ;)

semiramida
semiramida (15 January 2011, 11:32)

Lena la aluat nu se pune nimic zahar?

lena
lena (15 January 2011, 22:45)

Nu se pune zahar, sunt suficient de dulci de la zaharul pudra.

maria leca (05 February 2011, 17:56)

arata super si deliciosi

miniraton (23 December 2011, 19:06)

arata extraordinar. Am sa le incerc si eu.

 

miniraton (23 December 2011, 19:07)

o sa le incerc si eu. Arata f f bine !

 

crisan
crisan (24 December 2011, 19:36)

au iesit foarte bune cornuletele .craciun fericit va doresc tuturor

crismi (15 February 2012, 14:27)

Le-am facut si eu de multe ori.Mama mea le facea aproximativ la fel, doar ca nu punea drojdie.Dar asa parca ies un pic mai bune. In loc de smantana, eu le pun iaurt, iar la cele din imagine, cam jumatate din cantitatea de faina am inlocuit-o cu faina integrala.Nu le dau prin zahar-pudra, pentru ca nu-mi place si oricum pun si putin zahar in aluat..

Cori
Cori (15 February 2012, 20:26)

Foarte bune!!!! Le-am umplut cu gem si nuci si sunt delicioase

vicusha
vicusha (21 May 2012, 17:06)

Eu am pus dulceata de trandafir, nuci si prune (asa le facea mamica acasa) le-am pudrat doar putin, ni s-au parut si asa destul de dulci

Anisoara89
Anisoara89 (05 December 2012, 16:14)

 Dintotdeauna mi-au placut asa bunatati, la toate sarbatorile le papam primele pe ele.

Sunt superbe...

Le-am umplut cu crema ''finetti'' de la tine, amestecata cu nuci.

alina1975 (21 December 2012, 22:36)

 Am facut cornuletele si au iesit extraordinar de bune. De altfel, nu este singura reteta pe care am facut-o si de care am fost foarte incantata. Multumesc! Felicitari

valika
valika (04 January 2013, 15:01)

 Le-am incercat si eu astazi , si mi-au placut mult.

N.Nina (02 May 2013, 17:51)

Buna, Lena! Multumesc pentru minunatele retete descrise pas cu pas, imi sunt de mare ajutor!  Sa ai parte de un Paste Fericit, alaturi de cei dragi! Pupici. Cornuletele le-am facut cu gem si rahat.

dianka (08 May 2013, 12:19)

 Lena, am incercat reteta ta, ca eu pin acum le faceam un pic altfel, dar nu inteleg de ce zaharul pudra s-a muiuat dupa citeva ore si astfel au devenit lipisiose :(  

lena
lena (08 May 2013, 13:28)

Nu ai copt suficient cornuletele la cuptor si erau inca umede. Sau umiditate crescuta in bucatarie/casa.

LicaStar
LicaStar (12 June 2013, 19:08)

HDorina
HDorina (12 July 2013, 16:54)

 Delicioase! Multumesc draga Lena.

Ioanna (06 October 2013, 18:57)

 Au ieșit delicioase

Ioanna (06 October 2013, 19:02)
alinasn (17 October 2013, 12:45)

 Am copt si eu jumate' de compozitie, insa imi curge gemul din ele!:(
Sunt foarte foarte bune, dar iese tot gemul si nu prea mai sunt dulci..
 

lena
lena (17 October 2013, 12:48)

Amesteca gemul cu nuci maruntite, sa fie compozitia mai groasa si rezolvi problema.

alinasn (17 October 2013, 21:27)

 Am facut si asta,dar degeaba! Si oricum gemul chiar era foarte gros!

Nu le copsesem pe toate si am cumparat niste marmelada - am rezolvat problema, dar nu's la fel de gustoase ca cu gemul!:D

Dar oricum, reteta suuper, multumim!:)

Roberto (11 November 2013, 12:55)

 buna,chiar aveam nevoie de aceasta reteta,mai ales pas- cu-pas, facandu-le pt prima data, si mi-au iesit foarte si foarte gustoase " se topesc in gura", doar ca , baiatul meu iubeste doar biscuitul fara umpluturi,am facut o parte simpli - deci , nu il puteam lua de la platou,iau placut foarte mult, luand in consideratie ca ii placeau mereu doar cele din comert. Multumesc, ne esti de ajutor, Lena ! 

lena
lena (11 November 2013, 18:09)

O, ce platou mare ati facut! Ma bucur mult ca va plac, sa aveti pofta buna!

dubluW (22 December 2013, 11:30)

Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca nu avem drojdie nici de un fel ... punem praf de copt sau ...? Merci mult!

 

  

lena
lena (22 December 2013, 17:14)

Puteti sa nu puneti chiar nimic, sau un varf de cutit de praf de copt.

Danissimo (27 March 2014, 16:00)

 salut Lena! Au iesit delicioase, dar zi te rog, cum le presori cu pudra? Eu cern deasupra pudra dar nu se lipeste de ele, daca le scutur un pic cred ca ramin cu-pielea-goala:)) sau trebuie pur si simplu mai mult zahar? 

lena
lena (27 March 2014, 21:41)

 Am o mica smekerie, ca sa se tina bine pudra trebuie sa fie foarte fina si proaspat macinata. Dar si o pudra fina din comert numa deschisa se lipeste bine.

Cornelia BB (05 July 2014, 07:12)

 Cornulete 

Cornelia BB (05 July 2014, 07:12)

 Se topesc in gura 

Cornelia BB (05 July 2014, 07:13)

 Băieții noi le spunem la Moldova 

raluca A (31 July 2014, 12:21)

Ffff bune si fragede!cu toate ca nu se pune zahar chiar m-am mirat dar au iesit super!