Piept de porc la cuptor (legat)

Este reteta clasica a familiei noastre de pregatire a carnii de porc pentru sarbatori.Carnea este foarte gustoasa si aromata.

Ingrediente

Piept de porc
1 kg
Alegeti pieptul sa fie cu mai putina grasime si neaparat cu sorici.
Sare
1 lingurite
Piper negru
1 lingurite
Coriandru macinat
1 lingurite
Frunza de dafin
3 buc

Pasi de urmat

1

Carnea se protioneaza pe bucati mari, suficient de mari ca s-o putem rula. Dintr-un kg de carne se fac 2 bucati, depinde de dimensiunea bucatii de carne.

Carnea se spala si se presara condimentele mixate. Se freaca bine cu aceasta compozitie ca sa intre bine mirodeniile in carne.

Farfuria cu carne se acopera cu folie si se lasa la rece aproximativ 4-5 ore sa se patrunda. Ideal este sa se marineze carnea seara si a 2-a zi sa se prepare, atunci este mult mai aromata.

2

Carnea marinata se ruleaza bine cu mainile si se leaga bine cu o ata care sa contina putina matase.Eu am gasit la Cora.

Daca carnea are sorici, rulati soricul inauntru. Ar fi bine la legarea carnii sa va ajute inca o persoana: una tine carnea rulata, cealalta o leaga pe toata suprafata si foarte strans.

Aceasta procedura ajuta in timpul coacerii carnii, carnea nu se usuca si este frageda. In plus, rulada este intreaga, nu se marunteste la taiere.

 

3

Carnea legata se ruleaza in folie de aluminiu, se pune intr-o tava de cuptor.

Se pune la cuptor pentru aproximativ 2 ore, cu 15 min inainte de a scoate carnea din cuptor se taie folia, ca se rumeneasca putin carnea.

4

Asa trebuie sa arate carnea gata coapta. Carnea se lasa sa se racoreasca, apoi se pune la rece si se taie abia a-2-a zi.

5

Dupa ce s-o racit bine carnea, se scot atele.

6

Carnea racita bine, se taie mult mai usor si este deja de consistenta necesara.

Se serveste rece. Eu prefer sa gatesc astfel carnea pentru sandwish-urile de dimineata, carnea din comert are cam multe E-uri si arome prea puternice de afumatura.

Pofta Buna!

Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 300 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

vero79 (24 February 2009, 09:40)

 E o idee excelenta.

amalia80 (02 September 2010, 10:59)

Nici un strop de vin la macerat? Eu nu gatesc friptura de porc fara vin alb...

amalia80 (08 November 2010, 16:31)

Am preparat si eu reteta aceasta cum o saptamana, dar am cumparat ceafa, deoarece mi-a placut mai mult cum arata.  Cand a fost gata am presarat si putina boia de ardei dulce si putina iute ca sa fie mai aromat.

smih (08 December 2010, 14:29)

am incercat foarte multe din retetele tale si toate mi-au iesit fff bine.e un site ff bine facut felicitari !!

Biank (13 February 2011, 15:26)

buna ziua....am si eu o intrebare...se poate si cu ata normala? nu am gasit pe nicaieri...multumesc

Biank (13 February 2011, 15:35)

am gasit prin casa niste ata de bumbac ...am obs k folositi si la alte rulade....sper sa-mi iasa

ionela20
ionela20 (17 October 2011, 00:46)

doamne cat de bine arata

ionela20
ionela20 (17 October 2011, 00:47)

 

SIMONA IONELA (17 December 2013, 19:35)

Nu inteleg, cum adica "Carnea marinata se ruleaza bine cu mainile si se leaga bine cu o ata "

lena
lena (18 December 2013, 13:56)

Nu intelegi cum se ruleaca carnea sau de ce cu mainile?

Ca sa fie mai compacta carnea, normal ca trebuie stransa cumva, adica rulata, daca poti s-o rulezi si cu altceva, nu cu mainile...

Dupa ce ai strans-o si rulat-o se fixeaza cu ata, si se strange nu cu un fir dar cu mai multe randuri de ata, vezi mai atent poza de la pasul respectiv.

Julianna (08 February 2014, 19:56)

Este obligatoriu sa folosim folie de aluminiu? Se poate rula si in altceva? Multumesc!

 

lena
lena (08 February 2014, 20:55)

Doar folia il va tine fraged si nu se va usca dupa copt.

tiki
tiki (16 March 2014, 17:56)

                Buna. Eeeeee,aceasta reteta pot spune ca "m-a dat pe spate". Mi-a placut teribil.Am uns-o cu ceva mai multe mirodenii si am invelit-o in hartie de copt apoi in folie de Al. F.f.buna. Moale,aromata,puteam manca 10 bun,nu una .O voi repeta precis. A placut tuturor,nu numai mie. Multumesc .Pupici.