Prajitura "Brownies Cappucino"

       Nici nu mai stiu de cand tot planificam sa pun aceasta reteta, de cand am aflat de retetele Nataliei asta a fost prima pe lista.  Cred ca si poza este reprezentativa dar sa va imaginati prajitura de ciocolata perfecta - gust puternic de ciocolata, unt, aroma de cafea si scortisoara - ce sa mai............ Toate ingredientele se potrivesc perfect, blatul este mai consistent si nucile crocante ii dau o nota aparte.

Deci daca vreti sa "dati jos" musafirii sau familia, recomand cu incredere aceasta prajitura :)

Doar o observatie, reteta de baza este pentru o tava de 20x20cm (deci ingredientele de mai jos sunt pt o tava de 20x20), eu am facut portie dubla pentru ca am tava mai mare si .... uff, da - am poftit atat de mult la ea ca am vrut sa fac multa, multa, sa ma satur :)

Ingrediente

Ciocolata neagra/amaruie
200 g
120g pt aluat si 80g pt glazura
Unt
145 g
85 g pentru aluat, 40g pentru crema si 20g pentru glazura
Cafea solubila (Ness)
3 lingurite
Zahar
150 g
Esenta de vanilie
2 buc
Oua
2 buc
Faina alba calitate superioara
0.5 pah
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuca taiata marunt
0.5 pah
Crema de branza Philadelphia
150 g
sau Almette cu smantana
Zahar pudra
100 g
Scortisoara
0.5 lingurite
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
75 ml

Pasi de urmat

1

Puneti mai intai cuptorul sa se incalzeasca la 180 grade sau o temperatura medie la cei fara termometru.  Si acum faceti aluatul:

Dizolvati 1 lingurita de ness in 1/2 de lingura de apa fierbinte.

2

Puneti intr-o cratita -  120g de ciocolata rupta bucatele, 85g de unt, ness-ul dizolvat. Le topiti la foc mic, amestecand periodic.

3

Amestecati pana devine o compozitie omogena, luati de pe foc si lasati sa se racoreasca pana devine calduta. Eu am turnat-o din cratita  intr-un bol in care am facut aluatul, asa se raceste si mai repede.

4

Incorporati zaharul si 1 fiola de vanilie in amestecul de ciocolata.

5

Apoi pe rand incorporati ouale, amestecand bine cu telul dupa fiecare.

6

Amestecati inca putin cu telul pana compozitia devine lucioasa.

7

Apoi adaugati faina si sarea, amestecati putin pana se incorporeaza.

8

Umreaza  nucile taiate nu chiar marunt, amestecati.

9

Turnati compozitia intr-o tava asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina.

Dati la cuptor pentru aproximativ 25 de min.

10

Dupa acest timp o testati cu scobitoare, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

11

Amestecati cu mixerul crema de branza si 40g de unt moale, pana devine o compozitie omogena si pufoasa.

12

Adaugati zaharul pudra, 1 fiola de vanilie si scortisoara - amestecati bine pana se omogenizeaza.

13

Se unge crema in strat uniform pe blatul prajiturii si se da la rece pentru 1-2 ore.

14

In acest timp pregatiti si raciti glazura.

Se amesteca 20g de unt cu 80g de ciocolata, smantana dulce si 2 lingurite de ness dizolvate in 1/2 lingura apa fierbinte. Puneti pe foc mic si amestecati periodic pana se topesc toate ingredientele. Apoi o luati de pe foc si lasati sa se racoreasca bine la temperatura camerei.

15

Turnati glazura racita bine peste crema prajiturii - intindeti usor cu un cutit sau lingura si o dati la rece pentru inca 2-3 ore.

16

Si partea cea mai frumoasa - se portioneaza prajitura dupa preferinta si se mananca cu mare placere si mult ceai :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

miha (17 November 2010, 12:21)

E minunata prajitura asta! Din punctul meu de vedere, e regina sarbatorilor. :)

dianatimbus
dianatimbus (17 November 2010, 14:04)

Wow, iar m-ai dat gata Lena.Tocmai vorbisem cu o prietena despre sarlota ta cu mere si m-am gandit sa mai intru sa vad daca ai mai postat ceva. Acum neaparat trebuie s-o incerc si pe asta ca tare imi mai face cu ochiul...Mi-e groaza doar de glazura...de obicei o patesc cu glazurile la oricare din prajituri. Sper nu si de data asta....arata demential!!!

Emma (17 November 2010, 14:09)

Am ramas fara cuvinte! Credeam ca e extrem de greu de facut, dar asa cum ne explici aici, chiar ca ma incumet si eu! Daca are un gust la fel de grozav cum e aspectul, merita s-o faci!

iuli (17 November 2010, 16:36)

arata foarte bine prajitura!!!!draga lena te-am descoperit de 1 saptamana si in fiecare zi m-am inspirat din retetele tale ......sunt foarte bune.felicitari

Rely
Rely (17 November 2010, 18:28)

Da,este interesanta si cred ca foarte buna,am s-o fac in weekend,dar spune-mi te rog,ce inseamna 0,5 pah?Sa inteleg o jumatate de pahar de faina sau....?

lena
lena (17 November 2010, 18:31)

Da Rely, 0.5 pah - inseamna 1/2 de pahar de faina - din pacate sistemul meu de introducere a cifrelor asa le vede si nu pot sa le scriu altfel.

adrianamo (17 November 2010, 18:43)

Foarte bunaprajitura,eu am facut-o imediat ce a pus Naty reteta,adica e cu vechime la noi in casa...si e buuunaaa..Sa-ti dau un pont,de Craciun eu o fac cu ceva mai multa nuca in ea,fara crema si fara glazura,taiata patratele mai micute...este preferata sotului dintre tot ce fac de Craciun...si fac cateva ..:)

Am sa pun o poza insa nu stiu unde..

Rely
Rely (17 November 2010, 19:32)

Multumesc Lena pentru raspuns,te mai asteptam cu retete noi,mai ales ca vin si sarbatorile....

jojo (17 November 2010, 19:57)

am s-o fac  sambata multumim

Ellena
Ellena (17 November 2010, 20:09)

Arata f.bine arata prajitura asta,asa pofta mi-ai facut,fur o bucatica de la tine pana fac eu,am notato in caietul meu de retete si in weekend am sa fac si eu si va anunt cum mia iesit!ms lena pt noua reteta!

claudia1976 (17 November 2010, 20:40)

O prăjitură tare gustoasă . Ideală lângă o cană cu lapte.

alecsandra (17 November 2010, 20:43)

imi plac foarte mult retetele lenei

Lavi
Lavi (17 November 2010, 21:11)

arata delicios

sigur o incerc

larissa
larissa (17 November 2010, 21:46)

vai ce bine arata  sigur e foarete gustoasanumai super de sarbatori

bocsa (17 November 2010, 21:49)

Eu pralinez nuca.Iese super buna.

angela (18 November 2010, 21:52)

Ca de obicei retete gustoase si bune.Am facut destule retete de pe aici.Acum astept comanda de la tupperware sa fac painea in bolul mixer si forma croissant  sa execut niste cornulete cu gem taiate la fix.Super prajitura reusita exact cu cantitatile date de tine.angela

bocsa (18 November 2010, 23:37)

Arata bine,merge si cu o cana de capucino.

Lavi
Lavi (19 November 2010, 08:50)

bocsa, cum pralinezi nuca?

 

Natali (19 November 2010, 23:55)

E buna rau de tot prajitura asta! Cind am descoperit-o prima data pe un forum rusesc, foarte multa lume o facuse si absolut toti erau in extaz. Chiar n-am mai facut-o demult, poate apuc de Craciun, chiar merita.

Rely
Rely (21 November 2010, 14:13)

 Lena draga am facut prajitura azi si....nu stiu...ceva nu mi-a iesit,adica nu a crescut deloc cu toate ca am respectat fiecare pas pe care l-ai postat aici si...nu mi-a iesit!Nu trebuie adaugat si un praf de copt sau bicarbonat?Eu sunt o experta in prajituri si torturi dar asta....ceva i lipseste!Iar in loc de brinza Philadelphia sau Almette care este atit de scumpa(6,50 ron)nu se poate adauga altfel de brinza?Offff ce rau imi pare ca nu mi-a iesit,aici arata atit de bine...

lena
lena (21 November 2010, 17:26)

Imi pare rau ca nu a iesit, dar ideea este ca blatul nu trebuie sa creasca - este un blat mai tare, consistent si ciocolatos - sigur nu trebuie nici praf de copt , nici bicarbonat - asa este brownies-ul. Nu am incercat cu altfel de branza crema, poate stie cineva din fete.

Natali (21 November 2010, 17:44)

Rely, imi pare rau ca nu ti-a iesit prajitura. Dar nu inteleg cum sa nu-ti iasa, daca zici ca ai respectat toti pasii. Cum zicea si Lena, blatul nu trebuie sa creasca. Eu il fac intr-o forma cu dimensiunile de 20/30 cm si imi iese de maxim  2 cm inaltime. Daca o vrei mai inalta, ia o tava mai mica. Almette eu il cumpar din orice market cu maxim 5 lei cutiuta. Prajitura in sine nu e una economica, date fiind toate ingredientele, in final iese o prajitura mai rafinata. Si din pacate, nu merge altfel de brinza. Almette sau Philadelphia reprezinta de fapt o crema de brinza, consistenta careia este departe de obisnuita brinza de vaci, care are destul zer in ea.

adrianamo (22 November 2010, 10:16)

Rely,eu am facut-o cu alt fel de branza. O data cu o branzica crema de vaci,in Selgros am gasit  la 3 lei,intr-o cutiuta rotunda,alta data din Kaufland,niste crema de branza la pachetele mici,argintii. Am facut-o si cu crema din finetti si unt .

adrianamo (22 November 2010, 10:22)

Am uitat...

Cat despre blat,tine cont ca este un brownie,deci nu e inalt si pufos,ci mai degraba spre cleios si daca e tinut mai multisor in cuptor e spre uscat-crocant

Natali (22 November 2010, 10:24)

Poate ca exista si alti producatori de crema de brinza, nu ma indoiesc. Ideea e ca brinza sa nu aiba deloc tenta de acreala, nici macar un pic. Si sa fie foarte omogena, fara granule, de consistenta untului cel mai bine.

Galia
Galia (22 November 2010, 22:04)

Este cea mai gustoasa prajitura din toate pe care le-am mancat ! O fi superba Krem a la Krem si poate seamana un pic intre ele, dar mie muuult mai mult asta imi place

Rely
Rely (23 November 2010, 16:50)

  Mulyumesc fetelor...daca asa trebuie sa iasa,asa mi-a iesit si mieinseamna ca nu am gresit!!!Intr-adevar mi-a iesit un blat de 2 cm inaltime,mai tare si...cleios!Dar ai mei au mincat-o,chiar daca am crezut ca nu mi-a iesit....si mie mi s-a parut buna la gust!

Natali (23 November 2010, 18:27)

Rely, hm, nu trebuie sa iasa cleios, ci mai mult crocant. Data viitoare tine mai mult blatul in cuptor, pina cind suprafata va deveni crocanta, ca atunci cind apesi usor cu degetul, simti cum se sparge sub el. De la crema blatul se va inmuia atit cit trebuie. Va fi compact, ciocolatos, in niciun caz cleios.

mioara (27 November 2010, 10:50)

super eu ador prajiturile

mita
mita (28 November 2010, 22:40)

Foarte buna prajitura ,blatul parca e ciocolata cu nuca facuta de tata ...delicios.Multumim foarte mult ,toate retetele sunt de 10 bine explicate si fotografiate ...Salutari.

Adelina
Adelina (13 December 2010, 10:15)

imi plac retetele tale,imi poti spune la faina cam cate grame?? nu vreu sa o gresesc!

lena
lena (13 December 2010, 10:17)

Pune 150g de faina - cam atat fac jumatate de pahar - plus minus cateva grame nu vor strica prajitura

Adelina
Adelina (13 December 2010, 11:28)

ms mult Lena!!o voi face de craciun!!

miha (13 December 2010, 19:04)

Lena, nu e cam mult 150 g de faina? Din cate stiu 1 pahar/cana de 240 ml cantareste 140-150 g faina.

lena
lena (13 December 2010, 19:36)

Sincera sa fiu nu l-am cantarit, recunosc - dar uite chiar acum am fost la bucatrie si am facut cantareala. Sunt 115-120g de faina  in jumatatea de pahar pe care il am eu.

adinarox (23 February 2011, 12:59)

Astazi am facut si eu aceasta prajitura dupa ce am am mancat-o la cineva si mi s-a parut excelenta! Dar mie mi-a iesit blatul cam tare  nu ciocolatos  si nici nu cred ca am pus 120 gr faina.oare de ce? Si am observat ca la suprafata blatului se vede mai ciocolatos ca  sa zic asa.Oricum e buna.  

veronica cluj
veronica cluj (01 January 2012, 17:19)

Bestiala, fara cuvinte! Cu siguranta cea mai buna reusita a mea de pina acum! Un regal gastronomic ce trebuie savurat pina la ultima firimitura. Pacat ca trebuie sa o impart ca altfel as fi in stare sa maninc singura toata tava! Am respectat pasii doar ca la crema am pus 2 cutiute de crema de brinza de 200 g, ca sa fie stratul mai gros.Eu zic ca e o prajitura prea fina ca sa mearga cu brinza de vaci. Eu am gasit crema de brinza de la Lacto Food cu 1.99 lei cutiuta! E o prajitura speciala, nu se face in fiecare zi..intradevar de impresionat musafirii. O sa o fac sub forma de tort, cu cantitati duble. Sarumina din nou pentru o reteta regala!

veronica cluj
veronica cluj (01 January 2012, 17:19)

Si o feliuta, cu dragoste, pentru voi!

evi
evi (25 February 2012, 03:44)

Prajitura asta este delicioasa. am facut-o deja de 2 ori. sotului meu nu ii plac prajiturile brownies dar pe asta o mananca cu cea mai mare placere.

Iti multumim Lena!

cllaudette (16 April 2012, 18:24)

Este absolut fabuloasa aceasta reteta, am facut-o de Paste...doar ca vroiam o crema super pufoasa si multaaa si am folosit 2 cutii de mascarpone de 250g :D...Iti multzumesc din suflet, Lena, pentru toate retetele minunate!!!!

Dianna (22 April 2012, 21:26)

  Si eu am facut.o de Paste si a fost ceruta, dar mie una` nu prea mi.a placut, mi s.a parut prea dulce pentru gustul meu. Insa familia mea a adorat.o !

Dianna (22 April 2012, 21:29)

 Si o poza din lateral 

gabi c (21 July 2014, 19:39)

 cllaudette imi poti spune te rog cum ai facut crema cu mascarpone? multumesc mult