Prajitura "Brownies Cappucino"

Prajitura "Brownies Cappucino"

Nici nu mai stiu de cand tot planificam sa pun aceasta reteta, de cand am aflat de retetele Nataliei asta a fost prima pe lista. Cred ca si poza este reprezentativa dar sa va imaginati prajitura de ciocolata perfecta - gust puternic de ciocolata, unt, aroma de cafea si scortisoara - ce sa mai............ Toate ingredientele se potrivesc perfect, blatul este mai consistent si nucile crocante ii dau o nota aparte.

Deci daca vreti sa "dati jos" musafirii sau familia, recomand cu incredere aceasta prajitura :)

Doar o observatie, reteta de baza este pentru o tava de 20x20cm (deci ingredientele de mai jos sunt pt o tava de 20x20), eu am facut portie dubla pentru ca am tava mai mare si .... uff, da - am poftit atat de mult la ea ca am vrut sa fac multa, multa, sa ma satur :)

Ingrediente

Ciocolata neagra/amaruie
200 g
120g pt aluat si 80g pt glazura
Unt
145 g
85 g pentru aluat, 40g pentru crema si 20g pentru glazura
Cafea solubila (ness)
3 lingurite
Zahar
150 g
Esenta de vanilie
2 buc
Oua
2 buc
Faina alba calitate superioara
0.5 pahare
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuca taiata marunt
0.5 pahare
Crema de branza philadelphia
150 g
sau Almette cu smantana
Zahar pudra
100 g
Scortisoara
0.5 lingurite
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
75 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Puneti mai intai cuptorul sa se incalzeasca la 180 grade sau o temperatura medie la cei fara termometru.  Si acum faceti aluatul:

Dizolvati 1 lingurita de ness in 1/2 de lingura de apa fierbinte.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 1
Pas 2

Puneti intr-o cratita -  120g de ciocolata rupta bucatele, 85g de unt, ness-ul dizolvat. Le topiti la foc mic, amestecand periodic.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 2
Pas 3

Amestecati pana devine o compozitie omogena, luati de pe foc si lasati sa se racoreasca pana devine calduta. Eu am turnat-o din cratita  intr-un bol in care am facut aluatul, asa se raceste si mai repede.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 3
Pas 4

Incorporati zaharul si 1 fiola de vanilie in amestecul de ciocolata.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 4
Pas 5

Apoi pe rand incorporati ouale, amestecand bine cu telul dupa fiecare.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 5
Pas 6

Amestecati inca putin cu telul pana compozitia devine lucioasa.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 6
Pas 7

Apoi adaugati faina si sarea, amestecati putin pana se incorporeaza.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 7
Pas 8

Umreaza  nucile taiate nu chiar marunt, amestecati.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 8
Pas 9

Turnati compozitia intr-o tava asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina.

Dati la cuptor pentru aproximativ 25 de min.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 9
Pas 10

Dupa acest timp o testati cu scobitoare, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 10
Pas 11

Amestecati cu mixerul crema de branza si 40g de unt moale, pana devine o compozitie omogena si pufoasa.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 11
Pas 12

Adaugati zaharul pudra, 1 fiola de vanilie si scortisoara - amestecati bine pana se omogenizeaza.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 12
Pas 13

Se unge crema in strat uniform pe blatul prajiturii si se da la rece pentru 1-2 ore.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 13
Pas 14

In acest timp pregatiti si raciti glazura.

Se amesteca 20g de unt cu 80g de ciocolata, smantana dulce si 2 lingurite de ness dizolvate in 1/2 lingura apa fierbinte. Puneti pe foc mic si amestecati periodic pana se topesc toate ingredientele. Apoi o luati de pe foc si lasati sa se racoreasca bine la temperatura camerei.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 14
Pas 15

Turnati glazura racita bine peste crema prajiturii - intindeti usor cu un cutit sau lingura si o dati la rece pentru inca 2-3 ore.

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 15
Pas 16

Si partea cea mai frumoasa - se portioneaza prajitura dupa preferinta si se mananca cu mare placere si mult ceai :)

Pofta Buna!

Prajitura "Brownies Cappucino" - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 47

DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 03 Jan 2019, 17:11

Lena, cu mascarpone merge?

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 03 Jan 2019, 17:22

Da, chiar mai bine 😉

SilviaIonescu258
Silvia Ionescu (SilviaIonescu258) 28 Dec 2016, 15:21

Un an nou duce gustos si delicat ca prăjiturile tale! Mulțumesc! 

vio2011
vio2011 12 Sep 2015, 23:07

Am ajuns în sfârșit sa o fac,o planificasem demult... Este f bună,cam dulce după gustul meu, îmi place însă că blatul fiind ușor spre tare se pot tăia bucatele mici și le servești din mana fără linguriță. este chiar foarte interesanta și gustoasa. Am făcut porție dubla,ca să mă satur. Băiatul meu mare 16 ani a dat nota 12-13 pe o scara de la 1 la 10,mulțumim Lena!

Nota mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 Apr 2012, 21:29

Si o poza din lateral 

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 Apr 2012, 21:26

Si eu am facut.o de Paste si a fost ceruta, dar mie una` nu prea mi.a placut, mi s.a parut prea dulce pentru gustul meu. Insa familia mea a adorat.o !

Poza mea pentru reteta:
cllaudette
cllaudette 16 Apr 2012, 18:24

Este absolut fabuloasa aceasta reteta, am facut-o de Paste...doar ca vroiam o crema super pufoasa si multaaa si am folosit 2 cutii de mascarpone de 250g :D...Iti multzumesc din suflet, Lena, pentru toate retetele minunate!!!!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 01 Jan 2012, 17:19

Si o feliuta, cu dragoste, pentru voi!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 01 Jan 2012, 17:19

Bestiala, fara cuvinte! Cu siguranta cea mai buna reusita a mea de pina acum! Un regal gastronomic ce trebuie savurat pina la ultima firimitura. Pacat ca trebuie sa o impart ca altfel as fi in stare sa maninc singura toata tava! Am respectat pasii doar ca la crema am pus 2 cutiute de crema de brinza de 200 g, ca sa fie stratul mai gros.Eu zic ca e o prajitura prea fina ca sa mearga cu brinza de vaci. Eu am gasit crema de brinza de la Lacto Food cu 1.99 lei cutiuta! E o prajitura speciala, nu se face in fiecare zi..intradevar de impresionat musafirii. O sa o fac sub forma de tort, cu cantitati duble. Sarumina din nou pentru o reteta regala!

Poza mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 19 Nov 2010, 08:50

bocsa, cum pralinezi nuca?

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 17 Nov 2010, 14:09

Am ramas fara cuvinte! Credeam ca e extrem de greu de facut, dar asa cum ne explici aici, chiar ca ma incumet si eu! Daca are un gust la fel de grozav cum e aspectul, merita s-o faci!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile