Prajitura "Brownies Cappucino"

Nici nu mai stiu de cand tot planificam sa pun aceasta reteta, de cand am aflat de retetele Nataliei asta a fost prima pe lista.  Cred ca si poza este reprezentativa dar sa va imaginati prajitura de ciocolata perfecta - gust puternic de ciocolata, unt, aroma de cafea si scortisoara - ce sa mai............ Toate ingredientele se potrivesc perfect, blatul este mai consistent si nucile crocante ii dau o nota aparte.

Deci daca vreti sa "dati jos" musafirii sau familia, recomand cu incredere aceasta prajitura :)

Doar o observatie, reteta de baza este pentru o tava de 20x20cm (deci ingredientele de mai jos sunt pt o tava de 20x20), eu am facut portie dubla pentru ca am tava mai mare si .... uff, da - am poftit atat de mult la ea ca am vrut sa fac multa, multa, sa ma satur :)

Ingrediente

Ciocolata neagra/amaruie
200 g
120g pt aluat si 80g pt glazura
Unt
145 g
85 g pentru aluat, 40g pentru crema si 20g pentru glazura
Cafea solubila (Ness)
3 lingurite
Zahar
150 g
Esenta de vanilie
2 buc
Oua
2 buc
Faina alba calitate superioara
0.5 pah
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuca taiata marunt
0.5 pah
Crema de branza Philadelphia
150 g
sau Almette cu smantana
Zahar pudra
100 g
Scortisoara
0.5 lingurite
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
75 ml

Pasi de urmat

1

Puneti mai intai cuptorul sa se incalzeasca la 180 grade sau o temperatura medie la cei fara termometru.  Si acum faceti aluatul:

Dizolvati 1 lingurita de ness in 1/2 de lingura de apa fierbinte.

2

Puneti intr-o cratita -  120g de ciocolata rupta bucatele, 85g de unt, ness-ul dizolvat. Le topiti la foc mic, amestecand periodic.

3

Amestecati pana devine o compozitie omogena, luati de pe foc si lasati sa se racoreasca pana devine calduta. Eu am turnat-o din cratita  intr-un bol in care am facut aluatul, asa se raceste si mai repede.

4

Incorporati zaharul si 1 fiola de vanilie in amestecul de ciocolata.

5

Apoi pe rand incorporati ouale, amestecand bine cu telul dupa fiecare.

6

Amestecati inca putin cu telul pana compozitia devine lucioasa.

7

Apoi adaugati faina si sarea, amestecati putin pana se incorporeaza.

8

Umreaza  nucile taiate nu chiar marunt, amestecati.

9

Turnati compozitia intr-o tava asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina.

Dati la cuptor pentru aproximativ 25 de min.

10

Dupa acest timp o testati cu scobitoare, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

11

Amestecati cu mixerul crema de branza si 40g de unt moale, pana devine o compozitie omogena si pufoasa.

12

Adaugati zaharul pudra, 1 fiola de vanilie si scortisoara - amestecati bine pana se omogenizeaza.

13

Se unge crema in strat uniform pe blatul prajiturii si se da la rece pentru 1-2 ore.

14

In acest timp pregatiti si raciti glazura.

Se amesteca 20g de unt cu 80g de ciocolata, smantana dulce si 2 lingurite de ness dizolvate in 1/2 lingura apa fierbinte. Puneti pe foc mic si amestecati periodic pana se topesc toate ingredientele. Apoi o luati de pe foc si lasati sa se racoreasca bine la temperatura camerei.

15

Turnati glazura racita bine peste crema prajiturii - intindeti usor cu un cutit sau lingura si o dati la rece pentru inca 2-3 ore.

16

Si partea cea mai frumoasa - se portioneaza prajitura dupa preferinta si se mananca cu mare placere si mult ceai :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (10 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 41

vio2011
vio2011 12 sep 2015, 23:07

Am ajuns în sfârșit sa o fac,o planificasem demult... Este f bună,cam dulce după gustul meu, îmi place însă că blatul fiind ușor spre tare se pot tăia bucatele mici și le servești din mana fără linguriță. este chiar foarte interesanta și gustoasa. Am făcut porție dubla,ca să mă satur. Băiatul meu mare 16 ani a dat nota 12-13 pe o scara de la 1 la 10,mulțumim Lena!

Nota mea pentru reteta:
gabi c
gabi c 21 iul 2014, 19:39

cllaudette imi poti spune te rog cum ai facut crema cu mascarpone? multumesc mult 

Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 apr 2012, 21:29

Si o poza din lateral 

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 apr 2012, 21:26

Si eu am facut.o de Paste si a fost ceruta, dar mie una` nu prea mi.a placut, mi s.a parut prea dulce pentru gustul meu. Insa familia mea a adorat.o !

Poza mea pentru reteta:
cllaudette
cllaudette 16 apr 2012, 18:24

Este absolut fabuloasa aceasta reteta, am facut-o de Paste...doar ca vroiam o crema super pufoasa si multaaa si am folosit 2 cutii de mascarpone de 250g :D...Iti multzumesc din suflet, Lena, pentru toate retetele minunate!!!!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 01 ian 2012, 17:19

Si o feliuta, cu dragoste, pentru voi!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 01 ian 2012, 17:19

Bestiala, fara cuvinte! Cu siguranta cea mai buna reusita a mea de pina acum! Un regal gastronomic ce trebuie savurat pina la ultima firimitura. Pacat ca trebuie sa o impart ca altfel as fi in stare sa maninc singura toata tava! Am respectat pasii doar ca la crema am pus 2 cutiute de crema de brinza de 200 g, ca sa fie stratul mai gros.Eu zic ca e o prajitura prea fina ca sa mearga cu brinza de vaci. Eu am gasit crema de brinza de la Lacto Food cu 1.99 lei cutiuta! E o prajitura speciala, nu se face in fiecare zi..intradevar de impresionat musafirii. O sa o fac sub forma de tort, cu cantitati duble. Sarumina din nou pentru o reteta regala!

Poza mea pentru reteta:
mita
mita 28 nov 2010, 22:40

Foarte buna prajitura ,blatul parca e ciocolata cu nuca facuta de tata ...delicios.Multumim foarte mult ,toate retetele sunt de 10 bine explicate si fotografiate ...Salutari.

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 17 nov 2010, 21:46

vai ce bine arata  sigur e foarete gustoasanumai super de sarbatori

Nota mea pentru reteta:
claudia1976
claudia1976 17 nov 2010, 20:40

O prăjitură tare gustoasă . Ideală lângă o cană cu lapte.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile