Paine din faina integrala

Nota 5 (4 voturi)
*****

     Stiu multa lume care are nostalgia dupa painea de candva, sa fie consistenta, cu miez elastic si gustos - o paine neagra adevarata ca pe vremuri. Ei, sa va spun ca am gasit aceasta reteta in Cartea de retete de la Herghelia, am si gustat-o cand am fost acolo. Acum am facut-o dupa reteta, un pic am improvizat pt ca nu a fost perfect corecta reteta - si asa am ajuns la painea perfecta.

Asa o painica buna si dietetica nu prea gasesti in comert, asa ca va recomand cu incredere s-o faceti acasa.

Sa nu va deruteze ca intr-o poza vedeti 3 tavi cu paine, am refacut reteta pt ca iese prea multa paine din reteta de baza. Deci, jos aveti ingredientele pentru 2 paini medii, de marimea tavii de cozonac.

Ingrediente

Faina integrala de grau
700 g
nu faina neagra - cautati faina de grau, macinis integral
Faina alba calitate superioara
150 g
Drojdie proaspata
20 g
1 cub de drojdie
Apa
600 ml
apa sa fie calda, la temperatura camerei
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pregatiti ingredientele pentru paine.

Paine din faina integrala - Pas 1
2

Intr-un bol turnati 1 pahar din apa pregatita, cubul de drojdie si 2-3 linguri de faina alba.

Amestecati bine cu telul si lasati 10-15 minute.

Paine din faina integrala - Pas 2
3

Apoi tunrati restul de apa si sarea, amestecati bine.

Paine din faina integrala - Pas 3
4

Urmeaza faina alba.

Paine din faina integrala - Pas 4
5

Si ultima faina integrala.

Paine din faina integrala - Pas 5
6

Cu o lingura amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.

Paine din faina integrala - Pas 6
7

Apoi treceti aluatul pe masa de lucru si il framantati usor cu mainile pana se uniformizeaza.

Paine din faina integrala - Pas 7
8

Asa arata aluatul gata framantat, nelipicios si uniform.

Paine din faina integrala - Pas 8
9

Il acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa dospeasca vreo ora - pana isi dubleaza volumul.

Paine din faina integrala - Pas 9
10

Aici dospit frumos, il scoateti din bol si il mai framantati putin pentru a uniformiza complet coca.

Paine din faina integrala - Pas 10
11

Il mai lasati 10 min sa se odihneasca apoi il lucrati.

Paine din faina integrala - Pas 11
12

Impartiti aluatul in 2 si formati 2 paini. Le puneti in tavile de cozonac unse cu putin ulei sau asternute cu hartie de copt - lasati sa creasca bine.

Sa nu va deruteze aici 3 paini - a fost o alta tura din o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 paini nu aveam poze la pasul 12-13.

Paine din faina integrala - Pas 12
13

Apoi puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, sa se coaca si rumeneasca bine. O scoateti din cuptor si lasati 10 minute in tavi, asa fierbinte cum este.

Paine din faina integrala - Pas 13
14

Dupa acest timp o rasturanti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se raceste complet. Ar fi perfect s-o lasati 5-6 ore sa se odihneasca si sa o puteti taia frumos.

Eu de obicei o fac seara si o tai dimineata, asa sunt sigura ca si-a luat timpul necesar pentru maturare si racire.

Paine din faina integrala - Pas 14
15

Aici aveti si sectiune, perfecta pentru orice - si pt sandwich-uri, mancare sau asa simpla - Sofia o mananca asa goala fara nimic altceva.

Pofta Buna!

Paine din faina integrala - Pas 15
Cantitate: 2 buc (2 paini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

spiriduena
spiriduena (30 March 2011, 21:07)

 Si daca nu mai punem faina alba? nu iese la fel .

ionelita (30 March 2011, 21:09)

super buna a iesit...am facut deja de cateva ori...

lena
lena (30 March 2011, 21:18)

Elena faina alba se pune pentru a completa painea cu putin gluten, daca nu pui - va fi mai turtita, nu creste bine deloc. Se mai pune direct gluten, in loc de faina alba, dar asta mai pt avansati in ale vegetarienilor.

Ellena
*****
Ellena (30 March 2011, 21:45)

Ce bine arata painile tale Lena! Mult, mult mai sanatoasa decat cea facuta in comert! Nu se compara ce e facut cu mana ta in casa! Felicitari!

spiriduena
*****
spiriduena (30 March 2011, 23:41)

Clar nu se compara cu cea din comert pe care scrie mare PAINE NEAGRA(sau integrala), iar la ingrediente:faina alba de grau, COLORANTI si pret dublu.

*****
Lilicica (31 March 2011, 11:51)

Confirm ca painea de casa este extrem de buna. Faina integrala se gaseste si la Plafar. Eu de acolo cumpar de obicei.

 

*****
Karen (01 April 2011, 12:18)

Am painea deja in cuptor,multumim de reteta Te rog daca imi poti da vreo idee ..la ce mai pot folosi faina de gluten??

Camelia (04 April 2011, 11:12)

Am facut aceasta painica de 2 ori pana acum...iese foarte buna. Baietelul meu dupa ce a gustat-o imi  tot spunea: "Hai sa mai tragem cu ochiul la painica aia buna" cu gandul de a mai manca inca o bucata. Felicitari pentru retete!

Mery75
Mery75 (14 May 2011, 21:04)

LENA ai putea sa-mi dai si cantitatile pt masina de facut paine? Multumesc anticipat.

lena
lena (14 May 2011, 21:16)

Sunt aceleasi Mery, poate incerci sa micsorezi cantitatea de faina, dar nu cu mult.

Cori
Cori (15 January 2012, 21:08)

Ce frumoase sunt painicile tale! Foarte sanatoasa painea facuta in casa si sfatuiesc pe toata lumea sa faca. Eu mai bag in ea si ceva seminte de in, fulgi de secara, tarata de grau, miez de seminte, mac ... diverse. Ca sa nu mai zic cum miroase toata casa, asta nu se vede in poza. Super buna

innicia
innicia (22 March 2012, 13:27)

Buna, Lena, am o mica nelamurire: am facut aceasta paine luni, totul a iesit bine, a crescut foarte mult, nu am facut 2 paini mai mici , ci una mai mare rotunda.aseara, adica la 2 zile practic, am sesizat ca miezul parca miroase ceva mai tare a drojdie, a acru, iar azi a devenit si lipicios.drojdie am pus exact ca in reteta.aa, si atunci cand era proaspata, adica a 2 zi, miezul era cam faramicios, nu era elastic.ar trebui sa o tin in frigider, in bucatarie e cam cald, 23grade, sau sa o mananc mai repede?:)))) o paine din asta in mod normal o mancam cam in 7 zile.ar trebui sa pun mai putina drojdie?imi doresc sa o fac mereu, imi place f mult.multumesc pt raspuns.

lena
lena (22 March 2012, 13:33)

Din pacate acum cand este cald painea de casa recomand s-o tineti la frigider. Daca faceti 2, una o congelati proaspata si dupa cand o decongelati este f.buna.

Si totusi sa faci 2 painici mai mici, se coace mai bine in interior si sta mai bine - s-a acrit pentru ca a fost prea groasa si nu s-a copt bine in mijloc. Devine lipicioasa, miroase a acru, stiu cum este, am avut si eu asa situatie.

hanna12 (28 July 2012, 18:02)

Buna am o problema..nu pot forma painea dupa ce aluatul a crescut. Parca nu e omogenizat. Se desface. practic nu pot forma o bila rotunda pt ca mai apoi sa dau forma painii. Se fac pliuri..cute. o framant iar dar degeaba. Daca o coc asa, nu o pot felia pt ca se desface bucati bucati. 

lena
lena (28 July 2012, 21:29)

Hanna, trebuie sa pui mai multa faina alba, nu-i ajunge gluten si de aia se face asa. Si poate schimbi faina, de multe ori este si asta o cauza.

hanna12 (30 July 2012, 12:31)

Multumesc..o sa pun mai multa faina alba. Pe cea integrala nu o schimb pt ca iau de la Sano Vita si e buna. Am mai facut si mi-a iesit. Doar ultimile dati am dat-o in bara..  

goodluck (10 September 2012, 16:09)

 asi dori si o reteta de paine si pentru masina de paine. De cate ori am incercat nu mi-a reusit.

multumesc

 

serafima (28 January 2013, 14:06)

Pot sa folosesc aceasta reteta pentru paine din faina alba si din faina de porumb? Mult.

lena
lena (28 January 2013, 15:16)

Faina alba merge, faina de porumb adaugi cate putin.

Syl (15 December 2013, 17:24)

Am facut si eu painica, insa oricat am framantat nu s-a desprins bine de pe maini. Oare ce mi-a lipsit? Am mai pus faina, am bagat-o in cuptor si, cand am scos-o avea o coaja cumplit de tare. Am stropit-o cu apa, ab bagat-o intr-o punga si pana la urma s-a muiat coaja si painea a iesit delicioasa. Insa tare as vrea sa stiu cum sa fac sa se desprinda de pe maini si sa nu iasa coaja atat de tare!

Am fost si eu la Herghelia, am cartea de retete, am facut prima data dupa ea dar nu a iesit cum trebuie. In orice caz multumesc din tot sufletul, chiar si cu problemele pe care le-am expus, continui sa fac painea dupa reteta de mai sus!

lena
lena (15 December 2013, 17:36)

Pai toata chestia cu desprinderea aluatului tine de tipul de faina(la faina de secara niciodata n-o sa fie mainile curate) si de experienta in lucrul cu aluaturi mai ales cele din faina integrala.

Nu trebuie sa framanti aluatul in bol, chiar si asa putin lipicios scoate-l pe masa presarata cu faina si lucreaza-l atent si incet, pe parcurs tot mai pui faina pe masa daca este nevoie, dar nu mult doar atat ca sa nu se lipeasca de maini.

irinabucur2004 (20 January 2014, 15:45)

 buna.Pot folosi faina de secara in loc de faina integrala?

 

 

lena
lena (20 January 2014, 17:22)

Poti dar undeva 30-40% din cantitatea totala - aluatul va fi mai cleios dar cred ca iese painea.

Lidiac (16 February 2014, 14:21)

 Salut Lena,

Am facut si eu aceasta reteta, insa aluatul a stat la dospit cam 6 ore si dupa ce am copt painea, coaja a iesit foarte tare. Ca si gust si miros, painea e minunata, insa nu stiu ce anume am gresit de a iesit coaja tare. Poate imi poti tu spune. Multumesc! O zi frumoasa iti doresc!!

 

 

lena
lena (17 February 2014, 09:35)

De obicei din cauza ca este aluatul mai tare, sau faina nu-i chiar buna, sau ai copt-o la temperatura mare si mai mult.

Dar rezolvi treaba asta repede daca ungi painea imediat fierbinte din cuptor cu putina apa si o invelesti in prosop.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena