Paine din faina integrala
Stiu multa lume care are nostalgia dupa painea de candva, sa fie consistenta, cu miez elastic si gustos - o paine neagra adevarata ca pe vremuri. Ei, sa va spun ca am gasit aceasta reteta in Cartea de retete de la Herghelia, am si gustat-o cand am fost acolo. Acum am facut-o dupa reteta, un pic am improvizat pt ca nu a fost perfect corecta reteta - si asa am ajuns la painea perfecta.
Asa o painica buna si dietetica nu prea gasesti in comert, asa ca va recomand cu incredere s-o faceti acasa.
Sa nu va deruteze ca intr-o poza vedeti 3 tavi cu paine, am refacut reteta pt ca iese prea multa paine din reteta de baza. Deci, jos aveti ingredientele pentru 2 paini medii, de marimea tavii de cozonac.
Ingrediente
●
Faina integrala de grau
700 g
nu faina neagra - cautati faina de grau, macinis integral
●
Faina alba calitate superioara
150 g
●
Drojdie proaspata
20 g
1 cub de drojdie
●
Apa
600 ml
apa sa fie calda, la temperatura camerei
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Pregatiti ingredientele pentru paine.
Pas 2
Intr-un bol turnati 1 pahar din apa pregatita, cubul de drojdie si 2-3 linguri de faina alba.
Amestecati bine cu telul si lasati 10-15 minute.
Pas 3
Apoi tunrati restul de apa si sarea, amestecati bine.
Pas 5
Si ultima faina integrala.
Pas 6
Cu o lingura amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.
Pas 7
Apoi treceti aluatul pe masa de lucru si il framantati usor cu mainile pana se uniformizeaza.
Pas 8
Asa arata aluatul gata framantat, nelipicios si uniform.
Pas 9
Il acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa dospeasca vreo ora - pana isi dubleaza volumul.
Pas 10
Aici dospit frumos, il scoateti din bol si il mai framantati putin pentru a uniformiza complet coca.
Pas 11
Il mai lasati 10 min sa se odihneasca apoi il lucrati.
Pas 12
Impartiti aluatul in 2 si formati 2 paini. Le puneti in tavile de cozonac unse cu putin ulei sau asternute cu hartie de copt - lasati sa creasca bine.
Sa nu va deruteze aici 3 paini - a fost o alta tura din o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 paini nu aveam poze la pasul 12-13.
Pas 13
Apoi puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, sa se coaca si rumeneasca bine. O scoateti din cuptor si lasati 10 minute in tavi, asa fierbinte cum este.
Pas 14
Dupa acest timp o rasturanti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se raceste complet. Ar fi perfect s-o lasati 5-6 ore sa se odihneasca si sa o puteti taia frumos.
Eu de obicei o fac seara si o tai dimineata, asa sunt sigura ca si-a luat timpul necesar pentru maturare si racire.
Pas 15
Aici aveti si sectiune, perfecta pentru orice - si pt sandwich-uri, mancare sau asa simpla - Sofia o mananca asa goala fara nimic altceva.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 buc
(2 paini)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (14 voturi)