Cozonac cu nuca

Nota 5 (9 voturi)
*****

     Recunosc ca am mai facut cozonaci, si au fost buni, dar stiti voi senzatia " parca totusi il vreau mai pufos, nu-i chiar ca ala cumparat...". Tot am experimentat retete ca sa gasesc aceasta varianta de cozonac, si ura... am reusit! Reteta care mi-a reusit exemplar am preluat-o de la Gabriela Cara, de pe blogul ei minunat si delicios.

Deci, despre cozonac - este foarte pufos, moale, aromat - se mananca la el astfel: " Hai sa gust o felie - mmm, delicios - Mai iau una ca parca prea repede a fugit pe gat - la a 3-a felie - pai si ce daca, asa o bunatate merge mancata inca o felie.." - si uite asa va treziti ca ati mancat jumate de cozonac.. rusine!

Atentie, este periculos de bun! Dar va recomand cu incredere, este cel mai bun mancat vreodata si bineinteles ca va fi desertul de baza la masa de Paste.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
1 kg
Drojdie proaspata
50 g
am folosit acum Budafok
Zahar
250 g
+ jumatate de pahar pentru umplutura cu nuca
Lapte de vaca
550 ml
este perfect sa luati lapte de 3.5% grasime
Unt sau ulei
200 g
eu am amestecat unt topit cu ulei
Oua
5 buc
galbenussurile le-am pus in aluat, albusurile la umplutura + plus 1 galbenus pt uns cozonacii
Sare
1 lingurite
Arome
2 linguri
puteti folosi vanilie, coaja de portocala si lamaie, rom, etc
Nuci macinate
2 pah

Pasi de urmat

1

Pregatim ingredientele pentru aluat:

Laptele se amesteca cu zaharul si vanilia si se incalzeste putin pe aragaz  - chestia mai maro deasupra este vanilia pudra pura, adica nu esenta dar chiar aia naturala, macinata. O sa mai vorbim despre vanilie mai incolo in alte postari.

Cozonac cu nuca - Pas 1
2

Faina(calda, la temperatura camerei) se cerne intr-un bol mai mare, sa aveti loc de framantat in voie aluatul.

Cozonac cu nuca - Pas 2
3

Intr-un bol mai mic amestecati  1 pahar din laptele cald de la pasul1 cu drojdia(atentie sa nu fie fierbinte, ca "omorati" drojdia). Apoi adaugati 3-4 linguri de faina si mai amestecati o data.

Cozonac cu nuca - Pas 3
4

Faceti o adancitura in faina si turnati amestecul de drojdie acolo.

Cozonac cu nuca - Pas 4
5

Luati usor cu degetele faina de prin parti si presarati peste maiaua de drojdie - fiti atenti cum arata suprafata fainii. Lasati asa 15-30 de minute si vedeti in urmatorul pas ce se intampla.

Cozonac cu nuca - Pas 5
6

Asa arata dupa 15-20 de minute - asta insemna ca drojdia lucreaza, creste, deci un prim pas pentru cozonacul perfect este trecut.

Cozonac cu nuca - Pas 6
7

Pana creste maiaua puteti mixa 5 galbenusuri cu sare,  coaja de portocala si lamaie.

Cozonac cu nuca - Pas 7
8

Si aici avem ingredientele gata pentru a incepe framantatul de baza a cozonacului - faina cu maiaua de drojdie, amestecul de lapte cald, galbenusurile si untul topit amestecat cu ulei.

Cozonac cu nuca - Pas 8
9

In ligheanul cu faina si drojdie adaugati galbenusurile si restul de lapte.

Cozonac cu nuca - Pas 9
10

Amstecati toate ingredientele cu mainile sau cu o lingura, pana se leaga un pic aluatul.

Cozonac cu nuca - Pas 10
11

Apoi cu mainile farnatati-l putin si vedeti acum ca suntem la inceputul celei mai importante etape de pregatire a cozonacului - FRAMANTAREA - dap, stiti ca nu trecem de acest pas nicicum.

Inmuiati mainile cate putin in amestecul de grasime (unt cu ulei) si dati-i bataie bine - din toate partile, vreo 20-30 de minute. Sa nu va lasati usor, trebuie sa ardeti cumva in avans caloriile pe care le mancati din cozonac mai incolo :) Tot asa periodic inmuiati mainile in grasime si continuati cu spor.

 

Cozonac cu nuca - Pas 11
12

Si dupa 10-15 minute observati ca aluatul devine moale, elastic si foarte placut - dar voi nu va lasati, tot mai bateti vreo 10 minute la el.

Si dupa toate astea acoperiti aluatul cu un prosop sau folie alimentara, puneti la un loc cald si lasati sa creasca cam o ora si jumate.

Cozonac cu nuca - Pas 12
13

Asa creste aluatul dupa o ora si jumate.

Cozonac cu nuca - Pas 13
14

Cat creste aluatul nu uitati sa pregatiti umplutura - bateti albusurile spuma tare, adaugati cate putin zahar mai pe la sfarsit, cam jumatate de pahar.

Cozonac cu nuca - Pas 14
15

La acest amestec adaugati nucile maruntite, amestecati bine si avem cea mai simpla si delicioasa umplutura pentru cozonac.

Dar puteti folosi si oricare alta va place - mac, rahat, etc.

Cozonac cu nuca - Pas 15
16

Sa revenim la aluatul crescut frumos - scoateti atent folia de pe el si il puneti atent pe o masa unsa bine cu ulei.

Daca vreti 2 cozonaci mari taiati aluatul in 2 parti - pt fiecare cozonac cate una. Mai departe cam stiti metoda.

Aici va spun cum am facut eu, cozonacii mei au fost medii, am facut 2 cozonaci din jumatate de aluat plus o alta coptura din restul aluatului.

Deci am luat 1/4 din aluatul pregatit, am intins o bucata de aluat cu mainile pe masa unsa cu ulei - ii dati o forma dreptunghiulara si sa fie cam de 1 cm grosime.

Cozonac cu nuca - Pas 16
17

Puneti umplutura peste aluat, cam 1 cm grosime si asta. O intindeti usor cu o lingura.

Cozonac cu nuca - Pas 17
18

Rulati cozonacul. Ca sa faceti un cozonac mai mare ar trebui sa rulati 2 astfel de rulade.

Eu asa am lasat-o, am facut un cozonac de talie mai mica.

Cozonac cu nuca - Pas 18
19

Puneti cozonacul intr-o tava dreptunghiulara asternuta cu hartie de copt si lasati sa mai creasca inca 30-40 de minute.

Cozonac cu nuca - Pas 19
20

Aici cozonacii mei crescuti, inainte sa-i pun la cuptor i-am uns cu galbenus de ou.

Le puneti la cuptor, la o temperatura medie de 180 grade pentru aproximativ o ora.

Cozonac cu nuca - Pas 20
21

Daca observati ca se rumenesc prea tare inainte de timp, puneti deasupra lor, direct in cuptor, o folie de aluminiu.

Cand sunt gata ii scoateti din cuptor si lasati cam 30 de minute asa in tava.

Cozonac cu nuca - Pas 21
22

Dupa 30 de minute intoarceti tavile pe o parte, ca sa iasa aburii de sub cozonaci, sa nu-i opariti. Peste vreo ora intoarceti pe cealalta parte. Si asa lasati sa se racoreasca complet - perfect este sa-i faceti seara si lasati peste noapte sa se raceasca bine.

Cozonac cu nuca - Pas 22
23

Apoi feliati si savurati pufosenia rezultata - chiar isi merita timpul si efortul aceasta reteta, veti fi apreciati si singura problema este ca se termina f.repede.

Pofta Buna!

Cozonac cu nuca - Pas 23
Cantitate: 1500 g (3-4 cozonaci medii sau 2 cozonaci mari)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Kamessytta
Kamessytta (14 April 2011, 18:33)

Super reteta si tu si Gabi sunteti niste gospodineeeee mamaaaaaa mama :))) Din pacate eu aici in Cipru nu am vazut niciodata nicaieri drojdie proaspata...oare se poate cu uscata?Eu nu ma omor dupa cozonac in general dar mi-ai facut o pofta cu asa o pufosenie!O sa o incerc dupa sarbatori caci in general nu fac prajituri noi sa risc sa nu imi iasa si sa-mi stric sarbatorile. In schimb o sa fac ceva nou cu orice risc si anume toba 2 de pui si rulada de pui in cascaval caci m-ai lovit cu acele retete

lena
lena (14 April 2011, 18:47)

Karmessyta, nu stiu sa-ti spun de drojdia uscata - cred ca ar merge, doar sa calculezi echivalentul a 50g drojdie proaspata - ar fi vreo 20g cred. Astept sa-mi spui dupa Paste daca ti-au iesit toba si rulada

crina
*****
crina (14 April 2011, 21:16)

Super reteta si usor de facut . Multumim Lena !!!!! Abia astept sa fac cozonaci si pasca ! Sa miroasa  a sarbatoare in casa .. Te sarut  !   Pa..........

sonia
sonia (14 April 2011, 23:06)

E minunata reteta. In loc de nuca  se poate pune mac!!!

lyly
lyly (15 April 2011, 08:09)

La umplutura denuca eu mai pun scortisoara , ciocolata rasa ,esenta de rom .La un albus 2 linguri zahar .Multumesc pentru toate retetele minunate!

O zi mi nu nata!

Veronika (15 April 2011, 09:13)

O reteta super si foarte usor de realizat. Mersi mult pentru retete, eu sunt noua pe aici dar deja am devenit un fan al tau. PS: Am inteles ca esti din R. Moldova?!

 

emily (15 April 2011, 09:42)

 Buna, Lena stii eu cum incep ziua intru pe sait sa vad ce ai mai pus nou si totdeauna ma minunez esti un exemplu pentru multe dintre noi. Dupa sarbatori iti voi spune cum mea esit rulada ca intentionez sa o fac atunci. multumesc inca o data esti super!!!!!!!

emily (15 April 2011, 09:43)

 Si am uitata sa te intreb ceva, framinti aluatul pina se epuizeaza tot untul si uleiul ?

 

*****
Emma (15 April 2011, 09:54)

Pare grozav cozonacul tau. O sa-l fac si eu de Pasti.

*****
Nat (15 April 2011, 11:25)

Salut Lena , vreau sa intreb si eu ceva,merge daca amestec 100 gr unt 100gr ulei? sau cum ai amestecat tu?

daya (15 April 2011, 11:38)

Pare foarte simplu abia astept sa o incerc.

Mery75
Mery75 (15 April 2011, 13:01)

Lena dar nu ar merge acest aluat framantat si dospit la masina de facut paine? Ar fi mult mai usor.

marisan (15 April 2011, 18:23)

abia astept sa o incerc,f.f.buna.

lena
lena (15 April 2011, 18:39)

Veronika, multumesc mult de apreciere si dap, sunt din RM, de 11 ani in Romania.

lena
lena (15 April 2011, 18:46)

Nat, merge amestecat cum iti place tie si periodic inmoi mainile in acest amestec - daca se termina grasimea dar aluatul inca nu l-ai framantat mai pune niste ulei dar continua sa framanti. Trebuie obligatoriu sa impingi la el macar 20 de minute, de asta ai grija cum folosesti grasimea.

Mery, cred ca ar merge si la masina de paine, dar nu pui grasimea in aluat - pe parcurs ce masina framanta tu mai torni cate putin ulei unt topit.

Emily, multumesc mult de tot, imi pare bine si chiar ma bucur sincer ca va place site-ul, deci tot efortul meu si ceea ce fac si imi place mult - va este util si la fel va place si voua. Vezi ca i-am raspuns lui Nat mai sus despre ulei

Nat (15 April 2011, 20:46)

multumesc Lena, eu am facut azi acesti cozonaci, sau primit foarte buni, cu toate ca eu am facut o greseala, nu am citit corect p.8,9 si am pus untul cu ulei in aluat, era cam lipicios la amestecat, am crezut ca nu se ma primeste nimic, dar totusi am amestecat 30 min (dupa 20 min de framintare nu se mai lipea asa de tare de miini),si am lasat 1 ora jum. sa creasca,cind a crescut lam putut lua in mina,nu se mai lipea... pina la urma sau primit frumosi si foarte buni .

multumesc mult de toate retetele, multa sanatate tie si familiei tale si multi ani inainte site-ului :)

*****
Veronika (15 April 2011, 21:05)

imi pare foarte bine si eu sunt din RM.

apropo checul de post cu miere e super de gustos, l-am pregatit de citeva ori in acest post,  multumesc mult pentru retete...

alinutza85 (15 April 2011, 22:34)

super reteta.....de abia astept sa o pun in aplicare.As dori daca e posibil si o reteta de pasca pt Sf.Paste....Multumim ca existi Lena-----

 

lena
lena (15 April 2011, 23:26)

Alinutza, chiar acum testez o reteta de pasca cu ciocolata, este la cuptor.

Daca iese bine v-o pun duminica sau luni pe site.

Ellena
*****
Ellena (16 April 2011, 15:31)

Daca miroase a cozonac, inseamna ca miroase a sarbatoare! Nici o sarbatoare nu are farmec fara cozonac! Multumesc Lena pentru reteta!

tinaa (16 April 2011, 17:37)

am sa äncerc si eu reteta este super ,daca poti o reteta de foii mar interesa  mersi

 

Teo Teo
*****
Teo Teo (22 April 2011, 18:45)

Este cel mai bun cozonac pe care l-am facut si l-am mancat vreodata! Este absolut delicios si,,,foarte, foarte, foarte pufos! Mmmm! Multumesc, Lena!
Paste Fericit tuturor!

dianaluiza (23 April 2011, 19:51)

aseara a facut si mama mea cozonacul acesta....e super bun..aluatul nu se mai oprea din crescut iar aromele de unt si lamaie....mmmm..yumy... 

*****
chende maria (21 May 2011, 15:40)

acuma framint si eu cozonac ,o sa respect reteta, ta sa vad daca imi iese>> multumimi mult lena ne esti de mare ajutor in unele momente!

 

lolita
lolita (16 August 2011, 15:27)

voi incerca neaparat 

Cori
Cori (23 December 2011, 23:52)

Lena, sunt foarte bucuroasa si iti multumesc, ca datorita tie am facut si eu cozonaci pt. prima data si mi-au si iesit. Uraaaaaaaa!!!!  Am fost ochi si urechi la atelier cand ai facut reteta asta, mi-am notat tot si mi-a iesit. Am si poza, uite!  te pup

lena
lena (24 December 2011, 08:56)

Bravo Cori! Arata foarte bine

Cori
Cori (27 December 2011, 22:12)

Am o nelamurire legata de hartia de copt, nu stiu cand e bine sa o scot cand e cald, sau cand s-a racit? Ca vreau sa fac iar zile astea si sa stiu cum e corect. Multumesc. Reteta este de nota

lena
lena (27 December 2011, 22:16)

Cand se raceste Cori, arata f.bine cozonacul, bravo!

Cori
Cori (08 January 2012, 20:58)

Stiu ca au trecut sarbatorile, dar asa succes au avut cozonacii cu reteta asta miraculoasa de la tine, incat a trebuit sa mai fac o data. Si iar mi-au iesit buni si frumusei. Si nu ma laud singura, asa mi-a zis familia si am si poze                  Te pup Lena

lena
lena (09 January 2012, 08:19)

Dupa fiecare tura de cozonaci se fac tot mai aratosi, se mai da mana - super tare esti, bravo!

crismi (02 February 2012, 19:58)

Am facut si eu cozonacii. Foarte buni la gust.Greseala mea a fost ca mi-a iesit umplutura cam moale, trebuia mai multe nuci, si pur si simplu mi-a fugit cand i-am rulat.Mi-ar fi placut sa fie cu mai multa umplutura. Dar data viitoare sigur ii fac mai bine, e mai greu la inceput.. O reteta de nota 10 !!

papelena (12 April 2012, 15:04)

Buna Lena ,

Am facut aceasta reteta ,au crescut foarte mult ,au iesit foarte gustosi dar dupa 1 zi sau cam uscat.Am respectat reteta intocmai .Ai sa-mi dai vreun sfat in privinta asta.As vrea sa fac din nou aceasta reteta de Paste .Poate ai cumva si o reteta pentru pasca cu branza.

Multumesc

Elena

lena
lena (12 April 2012, 19:27)

Elena, data viitoare sa-i tii un pic mai putin la cuptor si neaparat trebuie pastrati inveliti in punga sau folie alimentara.

LORINDA
LORINDA (13 April 2012, 00:22)

Buna seara draga mea lena...reteta ta se apropie destul de mult de cea dupa care am invatat de la mama sa fac cozonaceii de paste insa eu sunt invatata sa  pregatesc amestecul de galbenus de ou cu mirodeniile si zaharul cu o seara inainte..sa se mai topeasca zaharul..in tihna...sper ca asta nu dauneaza cozonacului gatit dupa reteta ta....

Tarzan (16 April 2012, 19:05)

Buna Lena,am facut si eu cozonac dupa retzeta si a iesit bine ,numai ca am o problema ,se coace frumos deasupra iar miezul este maro ,nu alb cum ar trebuii sa fie ,potzi sa-mi spui carei cauza? multzumesc mult

timotei
timotei (25 November 2012, 05:15)

Am facut acest cozonac de vreo sapte ori ,atit ii de bun ca nu ma mai satur de mincac.Copii mei sunt foaaaaarte mofturosi , da cozonacul asta mil cer intruna ca le place .In viata mea nu am mincat asa bunatate.Eu cind ajung la pasul 9 pun totul in masina pt piine ,si asai de moale caci acolo e framintat mult.Multumesc pt receta .

tatinela (02 May 2013, 19:03)

 buna seara Lena,vreau sa fac de Pasti cozonacul tau cu nuci,sau "invirtita" cum se spune la Moldova...crezi ca daca pun si halva si cacao,o sa iasa bine?noi iubim cu mai multa umplutura,iar numai cu nuci imi pare ca o sa iasa cam sarac...astept raspuns,ca sa ma hotarasc pe care il fac,pe asta sau pe cel cu nuci si cacao)))

lena
lena (02 May 2013, 21:36)

Merge cu orice umplutura va place, este foarte bun si daca ai rabdare sa-l framanti este mult mai fraged decat cel cu cacao. Spor la treaba, maine ma apuc si eu de el :)

tatinela (02 May 2013, 22:43)

 Multumesc mult,esti un real ajutor pentru mine,in bucatarie...tot ce gatesc fac de pe site-ul tau,pe alte site-uri nici nu ma uit!!!

timotei
timotei (18 November 2013, 07:40)

 Lena vreau sa fac din nou cozonac si as vrea un sfat de la tine care ar fi mai bine sa il fac.Stiu ca acesta ii foarte bun lam facut de nenemarate ori ,dar parca as vrea sa incerc si celelalte retete de cozonaci si chear nu stiu ce sa fac,sal fac din nou pe acesta sau sa incerc alta reteta.Tu care mai sfatui sal fac acum

lena
lena (18 November 2013, 08:04)

Timotei, aici chiar nu pot sa te ajut, de obicei il fac pe acesta de sarbatori. Celelalte retete, mai rapide le fac la o pofta.

timotei
timotei (18 November 2013, 18:00)

 Multumesc Lena,cred ca tot la acest cozonac ramîn,ca am destul timp sa-l pregatesc

Dorina simona (21 December 2013, 05:29)

 Buna, pot folosi in umplutura si cacao? Va rog frumos sa imi raspundeti( stiu ca sunteti f ocupata)

lena
lena (21 December 2013, 10:24)

Poti folosi orice umplutura iti place Simona.

Petruta (25 December 2013, 15:35)

felicitari pentru reteta,am incercat mai multe retete de cozonac dar nu mi-au reusit insa cu asta am avut succes

 

Petruta (25 December 2013, 15:37)

felicitari pentru retete,dupa mai multe incercari ratate  cu aceasta reteta mi-am incantat familia cu acest cozonac.felicitari pt toate retetele

Cristina Maria
*****
Cristina Maria (23 April 2014, 19:06)

Foarte, foarte bun acest cozonac, pufos si aromat. Am facut unul cu nuca si stafide si unul cu mac, deliciosi, familia a fost incantata :) Ah, si mentionez ca e prima data cand fac cozonac.

Lidiac (19 May 2014, 15:50)

 Buna Lena... mie imi place foarte mult cozonacul, dar sunt curioasa daca ar iesi asa de frumos si daca folosesc faina integrala. Ai incercat cumva?

lena
lena (19 May 2014, 15:53)

Nu am incercat, dar sigur nu merge integrala 100%, va fi mult mai greu si deloc pufos. Pentru inceput poti incerca jumate jumate si vezi cum iese.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena