Trandafiri cu bezea si nuci

Trandafiri cu bezea si nuci

O reteta foarte buna, la noi in familie se fac de Craciun mai mult de 10 ani - si sunt fursecurile preferate a tatalui meu(si el nu este mare amator de dulciuri). Combinatia de aluat pufos, bezea si nuci este exact ceea ce trebuie - se topesc in gura si poti manca continuu din ele.

Ingrediente

Oua
4 buc
Unt
300 g
Smantana
200 g
Drojdie uscata
2 linguri
2 linguri rase - sau 25g de drojdie proaspata
Zahar
2 pahare
Faina alba calitate superioara
3 pahare
Nuci
1 pahare

Pasi de urmat

1

Topiti untul la un foc foarte mic, apoi il racoriti putin.

2

Separati albusurile de galbenusuri. Albusurile le puneti intr-un bol mic si lasati la frigider pana pregatiti aluatul.

3

La galbenusuri adaugati smantana si amestecati. Daca folositi drojdie proaspata o incorporati mai intai in galbenusuri apoi puneti smantana.

4

Apoi se adauga untul topit, amestecati.

5

Si drojdia uscata.

6

Urmeaza faina - framantati aluatul, este moale dar nu se lipeste de maini. Sa nu adaugati mai multa faina, numai pentru a lucra aluatul pe masa, mai incolo.

7

Acoperiti aluatul cu o folie si il puneti la frigider pentru minim o ora, maxim o noapte. Se poate face aluatul seara si sa se coaca fursecurile dimineata.

8

Acum incepe procesul de formare a trandafirilor. Mai intai impartiti aluatul in 16 bucatele de aceeasi dimensiune. Le framantati putin cu faina in forma de bilute si le puneti pe o tava/farfurie. Lasati 10 min sa se odihneasca.

9

In acest timp pregatim amestecul de bezea cu nuci. Mai intai bateti bine cu mixerul albusurile pana stau bine si nu curg din bolul in care le bateti, apoi adaugati treptat zaharul si continuati se bateti inca 3-5 min.

10

Adaugati nucile maruntite bine si amestecati atent.

11

Pe o suprafata presarata cu faina intindeti fiecare bila de aluat. Este perfect sa o intindeti cat mai subtire(1-2mm) si in forma mai dreptunghiulara (presarati faina in timpul intinderii ca sa nu se lipeasca de masa). Apoi ungeti cu 2 linguri de bezea(asa am calculat eu si mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia intinsa.

12

Apoi rulati foia si taiati bucatele de 1,5 - 2 cm din ea.

13

Fiecare bucata taiata o intoarceti si un pic desfaceti marginile - astia si sunt trandafirii. Ii puneti pe o tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor la temperatura medie.

14

Aveti grija sa nu-i prajiti prea tare, trebuie sa fie usor roz la culoare.

15

Le scoateti pe o tava sau farfurie mai mare sa se racoreasca.

Trebuie sa va organizati in asa fel - sa aveti 2 tavi, in timp ce una se coace voi pregatiti a 2-a. Apoi scoateti trandafirii din ea, o spalati, stergeti si iarasi pregatiti cealalta partida pana se coace cealalta tava.

Ca si cantitate mi-a iesit o tava buna. Va asigur ca nu sunt multe, se papa foarte bine si repede, in plus sunt buni chiar si peste o saptamana - pastrati in loc uscat si ermetic.

16

Cand ii puneti pe masa festiva puteti sa-i presarati cu putin zahar pudra pentru innobilare :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kilograme (vedeti in pasul 15 tava cu fursecuri)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 36

MarianaPapusa588
Mariana Papusa (MarianaPapusa588) 10 ian 2020, 20:26

😉👍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PopescuCristian415
Popescu Cristian (PopescuCristian415) 09 nov 2019, 15:14

Doresc să fac şi eu această prăjitură, vreau să ştiu cât înseamnă un pahar de făină, un pahar de zahăr şi un pahar de nucă ca gramaj? Ar fi de un real folos dacă ați indica în unități de măsură ingredientele folosite. Paharele şi cănile n-au toate acelaşi volum. Vă rog cu respect dacă se poate să lămuriți aspectele la care am făcut referire. Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Popescu Cristian (PopescuCristian415) 09 nov 2019, 15:27

Din pacate anume la aceasta reteta va pot spune ca este un pahar de 250ml. Reteta este de la bunica si ea nu avea cantar de bucatarie. In timp cred ca voi corecta, dar ca sa nu va retin puteti folosi paharul fara griji.

LiaDinu
LiaDinu 22 dec 2017, 13:16

Buna.Multumesc ptr tot efortul tau.Am facut nenumarate retete cu succes. Am o intrebare: tot zaharul se pune la bezea ?

lena
Elena (lena) LiaDinu 22 dec 2017, 15:33

Da, merge totul in bezea.

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 10 dec 2017, 14:45

Foarte foarte buni trandafirii cu nuca si bezea. Voi repeta reteta cat de curand. Multumesc

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sin Elena
Sin Elena 13 oct 2017, 08:01

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mihaela-negrescu
Mihaela-negrescu 10 apr 2015, 00:14

ms mult de reteta...am incercat una  din gama ta  de retete  mia iesit super...si am devenit o fana...cind vreau sa  gatesc  iau reteta deaici....azi am facut trandafirasi..sunt minunati si la aspect si la gust !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 21 nov 2014, 18:18

Textura fina fina. Cea mai  mare placere sa lucrez cu asa aluat. Merci Lena

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 iul 2014, 07:02

Ai mei trandafirasi 

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 dec 2011, 17:57

Inca o poza!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 dec 2011, 17:56

Facut, mincat, pozat! Asta e ce am reusit sa mai salvez! Acord din nou 5 stele!Sarumina pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile