Trandafiri cu bezea și nuci

Trandafiri cu bezea și nuci

O rețetă foarte bună, la noi în familie se fac de Crăciun mai mult de 10 ani - și sunt fursecurile preferate ale tatălui meu (și el nu este mare amator de dulciuri). Combinația de aluat pufos, bezea și nuci este exact ceea ce trebuie - se topesc în gură și poți mânca continuu din ele.

Ingrediente

Ouă
4 buc
   
Unt
300 g
   
Smântână
200 g
   
Drojdie uscată
2 linguri
2 linguri rase - sau 25g de drojdie proaspătă
Zahăr
2 pahare
   
Făină albă calitate superioară
3 pahare
   
Nuci
1 pahar
   

Pași de urmat

Pas 1

Topiți untul la un foc foarte mic, apoi îl răcoriți puțin.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 1
Pas 2

Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le puneți într-un bol mic și lăsați la frigider până pregătiți aluatul.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 2
Pas 3

La gălbenușuri adăugați smântâna și amestecați. Dacă folosiți drojdie proaspătă, o încorporați mai întâi în gălbenușuri, apoi puneți smântâna.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 3
Pas 4

Apoi se adaugă untul topit, amestecați.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 4
Pas 5

Și drojdia uscată.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 5
Pas 6

Urmează făina - frământați aluatul, este moale dar nu se lipsește de mâini. Să nu adăugați mai multă făină, numai pentru a lucra aluatul pe masa, mai încolo.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 6
Pas 7

Acoperiți aluatul cu o folie și îl puneți la frigider pentru minim o oră, maxim o noapte. Se poate face aluatul seara și să se coacă fursecurile dimineața.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 7
Pas 8

Acum începe procesul de formare a trandafirilor. Mai întâi împărțiți aluatul în 16 bucățele de aceeași dimensiune. Le frământați puțin cu făină în forma de biluțe și le puneți pe o tavă/farfurie. Lăsați 10 min să se odihnească.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 8
Pas 9

În acest timp pregătim amestecul de bezea cu nuci. Mai întâi bateți bine cu mixerul albușurile până stau bine și nu curg din bolul în care le bateți, apoi adăugați treptat zahărul și continuați să bateți încă 3-5 min.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 9
Pas 10

Adăugați nucile mărunțite bine și amestecați atent.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 10
Pas 11

Pe o suprafață presărată cu făină întindeți fiecare bilă de aluat. Este perfect să o întindeți cât mai subțire (1-2mm) și în formă mai dreptunghiulară (presărați făină în timpul întinderii ca să nu se lipească de masă). Apoi ungeți cu 2 linguri de bezea (așa am calculat eu și mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia întinsă.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 11
Pas 12

Apoi rulați foaia și tăiați bucăți de 1,5 - 2 cm din ea.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 12
Pas 13

Fiecare bucată tăiată o întoarceți și un pic desfaceți marginile - aceștia sunt trandafirii. Îi puneți pe o tavă unsă cu puțin ulei și dați la cuptor la temperatură medie.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 13
Pas 14

Aveți grijă să nu-i prăjiți prea tare, trebuie să fie ușor roz la culoare.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 14
Pas 15

Le scoateți pe o tavă sau farfurie mai mare să se răcorească.

Trebuie să vă organizați în așa fel - să aveți 2 tăvi, în timp ce una se coace voi pregătiți a 2-a. Apoi scoateți trandafirii din ea, o spălați, ștergeți și iarăși pregătiți cealaltă partidă până se coace cealaltă tavă.

Ca și cantitate mi-a ieșit o tavă bună. Vă asigur că nu sunt multe, se papă foarte bine și repede, în plus sunt buni chiar și peste o săptămână - păstrați în loc uscat și ermetic.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 15
Pas 16

Când îi puneți pe masă festivă puteți să-i presărați cu puțin zahăr pudră pentru înnobilare :)

Poftă Bună!

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (vedeți în pasul 15 tava cu fursecuri)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 22 Dec 2009, 17:37

tare bine arata...cred ca fac o tura,ca tot sant acum bagata in fursecarit.

spune-mi doar..ce fel de pahar folosesti.cantareste te rog un pahar de faina si unul de zahar,daca poti, sau pune o poza

david
david 22 Dec 2009, 17:38

arata bestial!

oare merge si cu altceva in afara de nuci? ca nu suntem fani niciunul din familie.

lena
Elena (lena) david 22 Dec 2009, 18:40

Paharul meu este gradat si are 300 ml. Cu prima ocazie pun si o poza pe forum. De nuci, stiu pe cineva care nu pune deloc nuci in bezea si biscuitii sunt la fel de buni.

Galia
Galia 24 Dec 2009, 12:53

Eu le ador!!!!

Nota mea pentru rețetă:
adrianamo
adrianamo 28 Dec 2009, 09:53

Salutare!

Ati papat toti trandafirii?

Eu am facut pana la urma sarati(din lipsa de nuca).Mi-am amintit ca aveam o reteta de pateuri cu branza care suna la fel ca a ta de trandafiri,am facut si o poza,ma duc s-o pun la retete..

mioara
mioara 16 Jan 2010, 22:14

lena, as vrea sa aflu reteta de saratele cu cascaval,

lena
Elena (lena) 16 Jan 2010, 22:22

Le voi face si voi pune pe site, dar mai tarziu. Pana atunci poti da o cautare pe google si sigur gasesti multe variante.

Eliza Petrescu
Eliza Petrescu 22 Apr 2011, 14:05

Salut! As vrea sa te intreb daca trandafirii sunt crocanti?

lena
Elena (lena) Eliza Petrescu 22 Apr 2011, 14:50

Da, sunt crocanti si pufosi(de la bezea)

Eliza Petrescu
Eliza Petrescu 26 Apr 2011, 15:04

si aceasta reteta s-a primit de nota 10. multumesc mult!

Nota mea pentru rețetă:
mioara
mioara 29 Apr 2011, 22:21

super

anarica
anarica 26 Oct 2011, 14:40

arata foarte bine , cred ca sunt si bune, le fac si eu

Nota mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 04 Dec 2011, 18:04

Lena, par excelente..vreau sa le fac si eu..sa speram ca o sa iasa.Te rog spune-mi aproximativ cite bucati ies? Vreau sa le duc la servici la colegi si as vrea sa stiu daca ajung.Te rog de asemenea daca poti sa imi recomanzi tot ceva dulciuri care sa iasa bune si multe...Te apreciez pentru tot ce faci....de azi incolo te vizitez zilnic.Site-ul tau e super!!! O sa il recomand prietenelor mele.Mult succes in continuare!

lena
Elena (lena) Veronica-Daniela (veronica cluj) 04 Dec 2011, 20:10

Veronica, iese cam un platou mare ca la pasul 15, si mai toate retetele au mentionate numarul de portii - dar sa stii ca si la mine merg toate retetele, imi place sa fie cantitate suficienta si mai mare, sa ajunga la toti :)

Multumesc mult de apreciere si recomandari!

jojo
jojo 05 Dec 2011, 01:53

foarte buni ,felicitari

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 Dec 2011, 17:56

Facut, mincat, pozat! Asta e ce am reusit sa mai salvez! Acord din nou 5 stele!Sarumina pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 Dec 2011, 17:57

Inca o poza!

Poza mea pentru rețetă:
tamara
tamara 01 Jun 2012, 12:35

Multumesc de receta!

Nota mea pentru rețetă:
patri
patri 05 Jan 2014, 20:44

Lena, sunt super retetele tale, ieftine, delicioase si ies asa k la carte. nu stiu cum stai cu uneltele de bucatarie, dar sa stii k recent am descoperit pe ebay minunatii de unelte pt prajituri, decor, iceing, forme din silicon pentru copii la care piata romaneasca nici nu viseaza. mi-am luat cateva si sunt fff ieftine si nici nu prea stiu sa le folosesc; dar pt cine se pricepe ...sunt irezistibile!

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:02

Ai mei trandafirasi 

Poza mea pentru rețetă:
Rosemaryna
Rosemaryna 15 Oct 2014, 21:25

Lena , ai incercat vreodata reteta "Trubochki" ? Pe net sunt multe dar sunt curioasa cum ar iesi la tine ;)  As face de sarbatorile ce se apropie . 

lena
Elena (lena) Rosemaryna 16 Oct 2014, 16:50

Am facut trubochki din aluat de foietaj - dar va trebuie un fel de tuburi de inox, se vand pe la magazinele cu ustensile de prajituri.

La fel si cele din vafe, dar va trebuie aparat de vafe subtiri.

Din pacate acum nu am timp, sper pana in sarbatori sa reusesc sa le incerc.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 21 Nov 2014, 18:18

Textura fina fina. Cea mai  mare placere sa lucrez cu asa aluat. Merci Lena

Poza mea pentru rețetă:
Mihaela-negrescu
Mihaela-negrescu 10 Apr 2015, 00:14

ms mult de reteta...am incercat una  din gama ta  de retete  mia iesit super...si am devenit o fana...cind vreau sa  gatesc  iau reteta deaici....azi am facut trandafirasi..sunt minunati si la aspect si la gust !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Diana79
Diana79 24 Dec 2015, 23:27

Buna, Lena! La ce temperatura mai exact se coc?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Diana79 25 Dec 2015, 09:45

160-180 grade

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 12:41

Foarte buni trandafirasii,nici prea dulci,foarte apreciati de copii!!! Am insa o nemultumire,orice as face nu-si pastreaza forma aia frumoasa,asa cum sunt si in poza ta de prezentare.ce-i drept acum i-am facut cu untura in loc de unt,lapte batut in loc de smantana si seminte de f.soarelui,coapte si maruntite cu blenderul in loc de nuci(ca nu am mai avut).dar la fel am patit si atunci cand i-am facut ca la carte! gustul este demential,chiar daca sunt "urati" :)))

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 14:40

Este o chestie de calibrare-indemanare mai mult, adica sa pui umplutura de bezea un pic mai putina si sa le rulezi mai atent :) Bezeaua multa da gust bun dar le deformeaza.

eduardu
Eduardu (eduardu) Elena (lena) 10 Jan 2017, 15:04

Am inteles, asa voi face data viitoare,adica cat de curand! e un dulce care merge oricand! ma gandeam chiar sa le las asa dupa ce le tai si sa le pun direct in tava fara a mai desface marginile,sa iasa ca niste pernite umplute...

Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 08:01

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 10 Dec 2017, 14:45

Foarte foarte buni trandafirii cu nuca si bezea. Voi repeta reteta cat de curand. Multumesc

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LiaDinu
LiaDinu 22 Dec 2017, 13:16

Buna.Multumesc ptr tot efortul tau.Am facut nenumarate retete cu succes. Am o intrebare: tot zaharul se pune la bezea ?

lena
Elena (lena) LiaDinu 22 Dec 2017, 15:33

Da, merge totul in bezea.

PopescuCristian415
Popescu Cristian (PopescuCristian415) 09 Nov 2019, 15:14

Doresc să fac şi eu această prăjitură, vreau să ştiu cât înseamnă un pahar de făină, un pahar de zahăr şi un pahar de nucă ca gramaj? Ar fi de un real folos dacă ați indica în unități de măsură ingredientele folosite. Paharele şi cănile n-au toate acelaşi volum. Vă rog cu respect dacă se poate să lămuriți aspectele la care am făcut referire. Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Popescu Cristian (PopescuCristian415) 09 Nov 2019, 15:27

Din pacate anume la aceasta reteta va pot spune ca este un pahar de 250ml. Reteta este de la bunica si ea nu avea cantar de bucatarie. In timp cred ca voi corecta, dar ca sa nu va retin puteti folosi paharul fara griji.

MarianaPapusa588
Mariana Papusa (MarianaPapusa588) 10 Jan 2020, 20:26

😉👍

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: