Baba Neagra

Baba Neagra

Va spuneam ca sunt in vacanta, nu una clasica cu mare si soare - de cativa ani prefer sa vin 1-2 luni de vara la parinti impreuna cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activitati - gradina, animalutze de hranit, plimbari si odihna in zilele de sarbatoare religioase. Asa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toata lumea se plimba prin musafirie, pune mese cu mancare si cum zicea bunica mea "se face hora in sat".

Si azi am ocazia sa va arat una din retetele cele mai deosebite a zonei noastre(nu prea se face in alta parte, decat in nordul Moldovei) - Baba Neagra. Este un fel de chec/prajitura, cu ingrediente simple si parca banala la prima vedere, dar uite ca a trebuit s-o stric de vreo 4 ori pana am obtinut Baba Neagra exemplara, asa cum trebuie sa fie si la culoarea si gust. Toata chestia este ca acea culoarea neagra se obtine nu din cacao si colorant, dar din faptul ca in timpul procesului de coacere mai lung(4 ore) intra in reactie uleiul cu bicarbonatul si laptele batut - aici de obicei se face in cuptor cu lemne si se tine mult, impreuna cu sarmalele in oale de lut si alte mancaruri de cuptor.

Eu am reusit sa creez conditii asemanatoare cu cele de cuptor cu lemne, jongland cu temperatura cuptorului si folosind ca izolant termic folia de aluminiu.

Deci, cum este la gust - ca un fel de budinca coapta bine - moale, poroasa, elastica - se topeste in gura. Aici de obicei se serveste la desert Baba Alba(facuta din paste, sau budinca de macaroane) pe aceeasi farfurie cu Baba Neagra(multi in gluma ii spun "moshneagul").

Sunt sigura ca cei care macar o data au gustat-o vor incerca reteta, pentru ceilalti....poate veniti o data la atelier(pe care apropo le vom incepe in octombrie) si va servesc cu niste Baba Neagra exemplara :)

Ingrediente

Oua
10 buc
Faina alba
2 pahare
pahar=250ml
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Bicarbonat de sodiu
1.5 linguri
Zahar
300 g
Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
Lapte
500 ml
Vodka
25 ml
optional

Pasi de urmat

1

Cantitatile de ingrediente din reteta sunt pentru o tava de pandispan, de 28-30cm diametru.

Foarte important sa inveliti tava in 2-3 nivele de folie de aluminiu - dedesubt si bordurile.

Pe fundul tavii asterneti hartie de copt.

2

Bateti bine ouale spuma - mai bine cu mixerul.

3

Intr-un bol mai mare amestecati faina cu bicarbonatul de sodiu.

4

Adaugati zaharul si uleiul, amestecati putin.

5

Apoi merge laptele - amestecati bine cu telul.

6

Adaugati si laptele batut/kefirul, vodka si amestecati sa nu fie cocoloase.

7

Si ultimele adaugati ouale batute, amestecati bine.

8

Va iese un aluat mai lichid, ca cel de clatite.

9

Turnati-l in tava pregatita la pasul 1.

10

Acoperiti tava cu folie de aluminiu deasupra, asa ca sa nu atinga aluatul.

O puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 2 ore, dupa acest timp micsorati temperatura la 100 grade si mai lasati in cuptor 2 ore.

Sau puneti tava in cuptor cu lemne, pentru 2-3 ore.

Eu de obicei ma apuc s-o fac pe la 18.00, la 23.00 opresc cuptorul(scot folia de deasupra) si las sa se raceasca incet in cuptor pana dimineata.

11

Dimineata arata cam asa in sectiune - baba nu creste cam deloc in inaltime, dar face acesti pori mari care o fac frageda si pufoasa.

12

Traditional se taie felii ca in poza, inguste si inalte si se serveste pe langa Baba Alba sau mere coapte.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 65

DianaC
Diana (DianaC) 16 mar 2020, 14:21

Salut Lena,

Te rog sa ma ajuti! Am incercat reteta de 4 ori si de fiecare data cand scoteam Baba era lasata la mijloc. Am urmat reteta la carte si temperatura la fel. Nu mai stiu... as vrea mult sa o fac, poate tu ai vreo sugestie? Merci

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Diana (DianaC) 16 mar 2020, 16:57

Se poate lasa, dar la textura cum este, poroasa sau sleita? Ai putea sa mai adaugi putina faina, dar nu multa.😉

DianaC
Diana (DianaC) Elena (lena) 16 mar 2020, 19:17

La mijloc e sleita, doar pe margini putin poroasa..

lena
Elena (lena) Diana (DianaC) 16 mar 2020, 19:47

Atunci inca putina faina si vedeti sa fie bicarbonatul bun.

DianaC
Diana (DianaC) Elena (lena) 17 mar 2020, 02:40

Multumesc frumos Lena! Pana nu mi se primeste nu ma las ;). Apreciez mult retetele tale! Bravo!

nikole
nikole 05 dec 2019, 23:41

multumesc pt raspuns 🙂👍

nikole
nikole 03 dec 2019, 22:17

cer scuze de intrebare,dar cita faina in gr se pune (nu mi-a iesit bine,de aceia intreb,cred ca am pus gresit faina),multumesc anticipat

lena
Elena (lena) nikole 05 dec 2019, 08:04

Sunt 200-250g de faina, nu cred ca ea este problema, aluatul e chiar destul de lichid, mai lichid decat la un chec clasic.

DeeaTotora748
Deea Totora (DeeaTotora748) 09 aug 2018, 10:20

Am facut si eu, a iesit frumoasa, dar cred ca mergea lasata 1h si 1h. E cumva prea compacta. Dar e buna si e foarte interesanta textura. Multumesc!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MarianaMiron180
Mariana Miron (MarianaMiron180) 01 aug 2018, 16:05

Prima mea încercare a avut succes! Mulțumesc, Elena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ana Pupaza
Ana Pupaza 26 iul 2017, 19:36

Foarte buna a iesit! Merci de receta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 16 mar 2016, 22:42

👍👍👍

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 16 mar 2016, 22:37

Am facuto cînd erau copii la scoala caci dealtfel ma in treaba peste 10 min cînd e gata. Am facuto la ceaun cum facea mama acasa, numai ca eu am invelit ceaunul in folie.

Poza mea pentru reteta:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 05:51

Am facut aceasta baba de vreo 20 de ori precis. De fiecare data a iesit ideala ! Multumesc Lenuta !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 05 mai 2015, 11:16

Mi sa primit un pic mai deschisa la culoare... cread ca a fost din causa iaurtului... .... Oricum a fost foarte gustoasa si nu a ramas nici o bucatica..   

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile